Španělsko je i díky Alcarazovi ve čtvrtfinále Davis Cupu, Slovensko při debutu skončí ve skupině

13. 9., 21:25
Aktuality 2
Carlos Alcaraz (21) a Roberto Bautista (36) zajistili Španělsku vítězství nad Francií a zároveň postup ze Skupiny B do vyřazovací fáze letošního ročníku Davisova poháru. Jistotu čtvrtfinálové účasti už mají také Australané, Američané a Němci. Slovensko naopak zakončí své premiérové vystoupení na finálovém turnaji nejprestižnější mužské týmové soutěže už ve skupinové fázi.
Carlos Alcaraz pomohl Španělům do čtvrtfinále Davisova poháru (© JOSE JORDAN / AFP)

Francie – Španělsko 1:2

Španělsko se muselo loni právě ve Valencii obejít bez Carlose Alcaraze i hvězdného Rafaela Nadala a ke zklamání publika skončilo s bilancí 1:2 už ve skupině. Tentokrát má ale stejně jako Austrálie jistý postup do čtvrtfinále po dvou ze tří zápasů.

Domácí výběr si v úvodním duelu poradil 3:0 s českými tenisty a vítězství už po dvouhrách zapsal také proti Francouzům. Velkou zásluhu má na tom Roberto Bautista, zkušený domácí veterán totiž zlikvidoval manko 2:6, 3:5 proti Arthurovi Filsovi.

Favorizovaný Francouz, který se nachází na 25. místě žebříčku, nezvládl koncovku ani v rozhodující sadě a po srovnání na 3:3 uhrál jen dva fiftýny. Bautista tak po vítězství 2:6, 7:5, 6:3 poslal Španělsko do vedení 1:0.

Následně nastoupil Carlos Alcaraz proti světové osmnáctce Ugovi Humbertovi, který je v halových podmínkách velmi nebezpečným protivníkem. Vítěz posledních dvou grandslamů, jenž dorazil po šokujícím nezdaru ve druhém kole US Open, však překvapení nepřipustil a vyhrál snadno 6:3, 6:3.

Čtyřnásobný grandslamový šampion a aktuálně třetí hráč světa i díky velkému počtu nevynucených chyb Humberta dominoval. Na vlastním podání odvrátil všech šest brejkbolů a výraznější komplikace musel řešit pouze v závěrečném gamu, v němž prohrával 0:40 a čelil čtyřem hrozbám.

Zatímco domácí Španělé a Austrálie mají s bilancí 2:0 jistotu postupu do vyřazovací fáze, která je na programu od 19. do 24. listopadu ve španělské Málaze, další členové skupiny Česko a Francie se v sobotu utkají o třetí nepostupové místo.

 

USA – Slovensko 3:0

Také Skupina C v čínském Zhuhai zná už po dvou ze tří utkání každého týmu oba postupující do čtvrtfinálových bojů, které se uskuteční na konci listopadu ve španělské Málaze. Projití skupinou si zajistili s bilancí 6:0 na zápasy Američané a také Němci.

Němečtí tenisté byli jednou nohou ve čtvrtfinále už ve čtvrtek, ale jistotu získali až po duelu USA s debutantem na finálovém turnaji Slovenskem. V něm se žádné překvapení nekonalo a rozhodnuto bylo už po dvouhrách.

Mackenzie McDonald porazil 6:4, 6:3 Lukáše Kleina a ve skvělé formě hrající Brandon Nakashima nedal šanci Jozefovi Kovalíkovi (6:3, 6:3), kterému nenabídl ani jednu brejkbolovou příležitost. Obě singlová utkání trvala zhruba hodinu a čtvrt.

Všechny čtyři týmy čeká ještě jeden zápas. Chile a Slovensko se poperou o třetí místo, které ovšem na postup do další fáze turnaje nestačí, a USA s Německem svedou souboj o prvenství ve skupině.

 

Velká Británie – Argentina 1:2

Jasná situace mohla být i ve Skupině D v britském Manchesteru, kde se ale papírové předpoklady nenaplnily. Argentina totiž překvapivě porazila domácí výběr Velké Británie, dokonce už po dvouhrách, a výrazně zvýšila své šance na postup do čtvrtfinále.

Tomás Martín Etcheverry zlikvidoval všech sedm brejkbolů a přehrál 6:2, 7:5 zkušeného Daniela Evanse. Poté Francisco Cerúndolo po setech 7:6, 7:5 překvapil vítězstvím nad semifinalistou nedávného US Open Jackem Draperem.

Ve hře jsou tedy stále všechny čtyři týmy. V nejlepší pozici před posledními duely je Kanada, předloňští šampioni půjdou do závěrečných klání jako jediní se dvěma výhrami. Země javorového listu bude čelit domácím Britům a Finsko vyzve Argentinu.

 

Itálie – Belgie 2:1

Italové vydřeli na domácí půdě v Boloni vítězství i ve druhém zápase Skupiny A finálového turnaje Davis Cupu, v pátek proti Belgii. Loňští šampioni tentokrát potřebovali na výhru všechny tři zápasy.

Flavio Cobolli totiž podlehl 3:6, 7:6, 0:6 Zizouovi Bergsovi a nenavázal na vítězství 3:6, 6:2, 7:5 Mattea Berrettiniho nad Alexanderem Blockxem. Rozhodovala tak čtyřhra, v níž Simone Bolelli s Andreou Vavassorim zdolali 7:6, 7:5 Sandera Gillého a Jorana Vliegena.

Zatímco ve španělské Valencii i čínském Zhuhai je o čtvrtfinalistech rozhodnuto, v Boloni se stejně jako v Manchesteru rozklíčují postupující až v posledních duelech. Nejlepší pozici má Itálie, jelikož má navzdory absenci světové jedničky Jannika Sinnera a Lorenza Musettiho jako jediná dvě výhry. V neděli se utká s Nizozemskem a v sobotu se střetnou Belgie a Brazílie.


Pořadí skupin | Výsledky dvouhry | Výsledky čtyřhry

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
sojka1
jezis Princezna.... otocka to mohla byt paradni, ale tomu Spanelsku se proste neda fandit.... :-))
Reagovat
com
vámos
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist