Špatný start tenisového důchodu: Baltachaová má rakovinu jater

9. 3. 2014, 17:33
Aktuality 13
Elena Baltachaová si svůj tenisový důchod představovala určitě jinak. Tři měsíce poté, co ukončila kariéru, totiž začala s léčbou velmi závažné nemoci. Lékaři jí diagnostikovali rakovinu jater.
Profily hráčů
Elena Baltachaová

Elena Baltachaová na konci loňské sezony ukončila ve 30 letech kariéru a těšila se na výchovu nových britských tenisových nadějí ve své akademii, kterou předloni založila se svým trenérem Ninem Severinem. Dnes však bohužel oznámila, že jí lékaři diagnostikovali rakovinu jater a má tak před sebou těžký boj.

"V současné době podstupuju léčbu a ze všech sil s touto nemocí bojuju," oznámila Britka ukrajinského původu, jejíž kariéru brzdily časté zdravotní problémy. S játry má potíže už od svých 19 let, kdy jí bylo diagnostikováno chronické onemocnění jater, které ohrožuje imunitní systém.

"Elena byla během své kariéry obdivována pro svou přátelskou osobnost, vášeň ke hře, energii a vytrvalost. Víme, že právě tyto vlastnosti použije v boji s nemocí. Během procesu ji budeme podporovat, jak jen to bude možné," prohlásila šéfka WTA Stacey Allasterová.

Baltachové může během léčby dodat sílu britský deblista Ross Hutchins, který kvůli Hodgkinovu lymfomu - jedné z forem rakoviny - vynechal celou loňskou sezonu, ale už na začátku tohoto roku se na kurty vrátil. Hodgkinův lymfom přemohla i Ruska Alisa Klejbanovová, byť jí pak trvalo déle, než dokázala nabrat zpět fyzickou kondici. 

Baltachaová do světového tenisu nakoukla poprvé už v roce 1997, ale až na pár výjimek hrála většinou turnaje nižší kategorie ITF. Teprve v roce 2009 poprvé pronikla do Top 100 a až v sezoně 2010 si premiérově zahrála čtvrtfinále na turnaji WTA. Dostala se do něj čtyřikrát - v Memphisu, Eastbourne, Istanbulu a Dallasu - a nakonec zůstalo i jejím maximem.

Na grandslamech byla nejdál ve třetím kole, a to třikrát; v roce 2002 na domácím Wimbledonu a v letech 2005 a 2010 na Australian Open. Právě před čtyřmi lety dosáhla svého nejlepšího umístění ve světovém žebříčku, v němž se prodrala na 49. místo a byla britskou jedničkou.

Během své kariéry si připsala tři skalpy hráček Top 10, když dvakrát zdolala Číňanku Na Li a jednou Francescu Schiavoneovou. Vyhrála celkem 11 turnajů ITF ve dvouhře, ten poslední loni v červnu na domácí trávě v Nottinghamu.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
Stan_Borowitz
Ukrajina, 31 let, rakovina... člověka nemůže nenapadnout jedno slovo - Černobyl..

Chudák holka, byly jí 3 roky, když to tam bouchlo.
Reagovat
SiouxsieAndTheBanshees
Děláte jako kdybyste ju znali,vůbec nevíte,co to je za člověka,každopádně já ju znám natolik,že vím,že se z toho 100% dostane !!!
Reagovat
Fandina
Držím palce v boji nad nemocí a přeji hodně štěstí.
Reagovat
smazaný uživatel
Přeju hodně štěstí. Holka bojuj!!
Reagovat
smazaný uživatel
vyhrála celkem 11 turnajů ITF. Ten poslední letos v červnu na domácí trávě v Nottinghamu.

letos asi nic nevyhrála :x
Reagovat
SiouxsieAndTheBanshees
to bylo loni a ne letos,asi bys měl umět číst pořádně,když se tady pouštíš do debaty o hráčce,o který nic nevíš
Reagovat
Stan_Borowitz
Rozčiluješ se nejspíš na nesprávného člověka, v tom článku byla asi chyba, na kterou mufik upozornil(a), redakce to následně opravila a jak je dobrým zvykem, ani nepoděkovala. Tak nějak to na 99% bylo.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je velmi nepříjemná zpráva. :( Přeju Eleně hodně síly a brzké uzdravení!
Reagovat
Frick
jak kdyby se léčila ze žloutenky.

To může bejt konečná. Mortalita je snad 70% nebo i více. Snad jí na to přišli včas, pak šance je.
Reagovat
klarat
V anglických zprávách psali o možnosti transplantace.
Reagovat
J.M.
Tak transplantace asi byla už dávno ve hře tak i tak. V článku sed píše, že "s játry měla potíže už v 19 letech", ale to je hodně zavádějící formulace, jako kdyby to byla nějaká epizoda. Ale právě tehdy jí diagnostikovali chronickou nemoc jater, která často nakonec vede právě až k rakovině, a která je prakticky dlouhodobě nevyléčitelná jinak než transplantací. Každopádně je to smutné u tak mladého člověka.
Reagovat
Frick
Bude jaro, vyrazej motorkáři. Nějakej se vyseká.
Reagovat
klarat
Tak to je fakt smůla. :-(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist