Sportovcem roku je poprvé tenistka. Petra Kvitová

21. 12. 2011, 22:25
Aktuality 6
Petra Kvitová se na konci roku dočkala dalšího ocenění. Vítězka Wimbledonu, Turnaje mistryň a Fed Cupu a zároveň nejlepší tenistka podle ITF i WTA se dočkala pocty i na domácí půdě. Jako první tenistka v historii se stala Sportovcem roku!
Profily hráčů
Petra Kvitová

Petra Kvitová byla vyhlášena Sportovcem roku 2011. Stala se vůbec první tenistkou v historii, která anketu Klubu sportovních novinářů České republiky vyhrála. Napodobila triumf Jana Kodeše, který rovněž jako wimbledonský šampion zvítězil v roce 1973. Právě Kodeš dostal na dnešním galavečeru v pražském hotelu Hilton Cenu Emila Zátopka jako Sportovní legenda. 

Za Kvitovou, která v hlasování 253 sportovních novinářů získala 2424 bodů, skončil biker Jaroslav Kulhavý (1688 bodů) a třetí byla obhájkyně vítězství z předchozích dvou let rychlobruslařka Martina Sáblíková (1420). Kvitová vyhrála největším rozdílem v historii. Nejlepším juniorem roku je rychlobruslařka Karolína Erbanová.

Přehled vítězů za posledních 10 let:
Sportovec roku:
1973 – Jan Kodeš (tenis)
...
2002 – Aleš Valenta (akrobatické lyžování)
2003 – Pavel Nedvěd (fotbal)
2004 – Roman Šebrle (atletika – desetiboj)
2005 – Jaromír Jágr (hokej)
2006 – Kateřina Neumannová (lyžování)
2007 – Martina Sáblíková (rychlobruslení)
2008 – Barbora Špotáková (atletika – oštěp)
2009 – Martina Sáblíková (rychlobruslení)
2010 – Martina Sáblíková (rychlobruslení)
2011 - Petra Kvitová (tenis)

Kolektiv roku:
1983 – tenistky Československa
...
2002 – reprezentace fotbalistů ČR do 21 let
2003 – fotbalisté ČR
2004 – fotbalisté ČR
2005 – hokejisté ČR
2006 – hokejisté ČR
2007 – reprezentace ČR fotbalistů do 20 let
2008 – fotbalisté SK Slavia Praha
2009Daviscupový tým ČR
2010 – hokejisté ČR
2011Fedcupový tým ČR

Jednadvacetiletá Kvitová prožila životní sezonu. Vyhrála šest  turnajů včetně Wimbledonu a Turnaje mistryň, pomohla českému týmu k vítězství ve Fed Cupu a stala se světovou dvojkou. Je šestou ženou v řadě, která hlasování vyhrála po více než dvacetileté mužské nadvládě. "Jsem ráda, že jsem to zrovna já, která drží letos tuto korunu," prohlásila na pódiu.

Kolektivem roku české tenistky
Kvitová slavila triumf i mezi týmy, neboť nejlepším kolektivem roku se staly za vítězství ve Fed Cupu tenistky. Zvítězily před mistrovskými fotbalisty Plzně a hokejisty České republiky, kteří získali bronz na mistrovství světa. "Byla to skvělá parta, která táhla všechny tři zápasy spolu, proto jsem vyhrály," řekla Kvitová. 

Tenistky při slavnostním vyhlášení převzaly medaile a pohár, který se do České republiky dostal vinou papírování až v minulých dnech. Naposledy obě části ankety opanoval brankář Dominik Hašek po olympijském zlatu hokejistů v Naganu 1998.

Kulhavý vyhrál během uplynulého roku všechno, co mohl. Stal se mistrem světa, Evropy a celkovým vítězem Světového poháru. Seriál SP vyhrála i Sáblíková, úřadující mistryně Evropy. Svou první účast v elitní desítce ankety proměnila ve čtvrté místo mistryně světa na skifu Miroslava Knapková. 

Sedmé místo obsadil sedmý tenista světa tenista Tomáš Berdych, který letos vyhrál v Pekingu a dostal se na Turnaj mistrů.  Mezi světovou elitou v Londýně postoupil do semifinále.

Slavnostní vyhlašování mělo být původně večerem plným zábavy, humorných scén a vtipů, nakonec ale bylo kvůli státnímu smutku komorní poctou zesnulému exprezidentovi Václavu Havlovi.

Program pod vedením Lucie Výborné a Jana Pokorného byl zkrácen a začal minutou ticha. Prim během večera hrál symfonický orchestr z Bratislavy s písněmi Miroslava Žbirky, jež zpívaly také Bára Basiková, Martha či Katarina Knechtová.

 

Anketa Sportovec roku 2011:

Sportovec roku:
1. Kvitová (tenis) 2424 bodů
2. Kulhavý (horská kola) 1688
3. Sáblíková (rychlobruslení) 1420
4. Knapková (veslování) 1388
5. Jágr (hokej) 1326
6. Štybar (cyklokros) 1269
7. Berdych (tenis) 1191
8. Špotáková (atletika) 1017
9. Synek (veslování) 1003
10. Čech (fotbal) 848

Kolektiv roku:
1. tenistky ČR 651
2. fotbalisté Plzně 475
3. hokejisté ČR 360

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
tito
Byť ženský tenis příliš nesleduji a ani nejsem jeho velký fanda, tak pro mne událostí roku je vše, co Petra Kvitová dokázala a zápasem roku je její finálový zápas ve Wimbledonu.
Reagovat
vendulkabendulka
Zapasem roku je imo jeji zapas s Kuznecovou ve finale Fed Cupu. Ale proti gustu zadny disputat :)
Reagovat
tito
No já to napsal spíš proto, že když sumarizujem a vzpomínáme na kde co, tak pod článkem, který se vrací k megaúspěchu české hráčky není ani jeden příspěvek. A nemyslím tím konkretní výše zmíněné ocenění ale letošní sezonu.
Reagovat
smazaný uživatel
Ženský tenis na rozdíl od tebe sleduji a jsem jeho fanda, ale naprosto s Tebou souhlasím :)
PS: A pro mě je zápasem roku finále Masters Petra - Vika.
Reagovat
smazaný uživatel
nevim, jestli volbu mysli lajna take symbolicky, ale priklanela bych se k zapasu s Kuznou. Jak Viku nemusim, rozhodne od ni vykon ocekavam, ale Kuzna mi proste vzala dech, samozrejme umi, ale necekala bych, ze tolik "jeste". A Petra to mistrovsky ustala.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist