Šramková titul v Monastiru nezískala, v překvapivém finále podlehla Kartalové

15. 9., 19:32
Aktuality 15
WTA MONASTIR - Rebecca Šramková (27) na akci WTA 250 v Monastiru poprvé v kariéře překročila čtvrtfinále na nejvyšším okruhu, ale ve svém prvním finále na této úrovni neuspěla. Slovenská tenistka podlehla v tuniském městě 3:6, 5:7 kvalifikantce Sonay Kartalové (22), která před startem turnaje nezapsala ani jedno vítězství v hlavních soutěžích turnajů WTA. Britku čeká premiérový posun do elitní stovky žebříčku.
Profily hráčů
Slovenka Rebecca Šramková prohrála své premiérové finále na okruhu WTA (© Profimedia)

Kartalová – Šramková 6:3, 7:5

Slabšího obsazení na podniku WTA 250 v tuniském Monastiru překvapivě využily nenasazené Rebecca Šramková a Sonay Kartalová, které si zajistily své premiérové finále na nejvyšším okruhu. Zatímco Šramková nikdy na této úrovni nebyla dál než ve čtvrtfinále, Kartalová v tomto týdnu posbírala své vůbec první výhry v hlavních soutěžích na turnajích WTA.

Slovenka nedokázala potvrdit brejk z prvního gamu a pak sice dotáhla manko 1:3, nicméně od stavu 3:3 získala v úvodním setu už jen jeden fiftýn. Kartalová potvrzovala roli kurzové favoritky také ve druhé sadě, ale v koncovce začala bojovat s nervozitou a ztratila náskok dvou brejků. Šramkovou však do vedení ani jednou nepustila a na druhý pokus dvouhodinové utkání doservírovala.

Kartalová, jež před pár měsíci překvapila postupem do třetího kola domácího Wimbledonu, vylepšila svou bilanci ve finálových duelech na profesionální tour na 14:1. Prohrála pouze to úvodní a v Monastiru absolvovala vůbec první na akcích větších než W35.

Britka si v žebříčku polepší o více než 50 míst a může se těšit na debut v TOP 100. V pondělí bude na 96. příčce. Výrazný skok ve světovém pořadí učiní i Šramková. Čeká ji posun o 34 míst na 102. pozici, 13 míst za osobní maximum.

V tomto století je Kartalová teprve druhou britskou kvalifikantkou, která ovládla turnaj na nejvyšším okruhu. Před ní to v tomto období dokázala pouze Emma Raducanuová během historického tažení na US Open 2021. Konkrétně v letošní sezoně dokázala na této úrovni triumfovat z kvalifikace jako první. O pár hodin později se to může podařit také Olivii Gadecké na pětistovce v Mexiku.

Výsledky turnaje WTA 250 v Monastiru

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

15
Přidat komentář
misa
Extrémy jsou nejen v počasí, ale poslední dobou i v tenise. Kvalifikantka vítězkou grandslamu nebo vítězka WTA turnaje, která předtím na hlavním okruhu nevyhrála v MD ani zápas... Mám pocit, že takové zvláštnosti se dříve neděly.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak Rebecca teda ve F moc nezazářila
Reagovat
com
takovy tituly zadarmo a nase tenistky se flakaj
Reagovat
com
jeste muze vyhrat kvalifikantka v Mexiku, at to je komplet
Reagovat
tommr
a příští týden bude to samý ...
Reagovat
misa
Tento týden mohlo být finále s českou účastí, kdyby nepřišla nemoc Zajímavé je, že nikdo jiný v Guadalajaře neonemocněl. Marie je v Mexiku oblíbená, tak si dovedu představit, že proběhlo spoustu focení, nějaká objetí a něco chytla...
Reagovat
misa
Od té doby, co se Marie uchytila na WTA okruhu (léto 2019), má za sebou 8 skrečí nebo nenastoupení k zápasu. Počítám jen singl. To je docela dost.

Na French Open 2022 měla nadějný los, ale před 2. kolem ji zastavil kovid. Takže bych to přirovnal k letošní Guadalajaře. Nejhorší situace byla v Madridu 2021, kdy si Maruška po pádu nalomila palec na pravé ruce a byla pak měsíc mimo hru.

V Montrealu 21 se jí udělalo v horkém počasí nevolno, v Indian Wells 22 špatně došlápla a odnesl to kotník, v Cincinnati 22 se odrovnala deblem a po vyřazení Gauff v 1. kole už do toho druhého nenastoupila :( Loni v Cincinnati ji začal trápit přitahovač stehenního svalu a proti Mušce skrečovala po pár gemech. Zbývá Peking 2019, o kterém se asi nedala najít informace o důvodu skreče, zápas byl v kvalifikaci a přenos snad nebyl?
Reagovat
lvicek
Ja myslela, ze na ten palec spadla ve Stuttgartu v zapase s Petou? Nebo to mam nejake popletene?
Reagovat
gugu
V zápase s Petrou to bylo, ale v Madridu
Reagovat
lvicek
Nojo, skoro bych se vsadila, že si pamatuju, jak se jí to stalo a že to bylo v hale. Ovšem je fakt, že moje paměť stojí tak akorát za zlámanou grešli ;).
Reagovat
EllNino
V hale to bylo, zatahla se strecha :)
Reagovat
lvicek
Well, tak to meni situaci! Tomu bych skoro neverila ;). Nakonec to tedy s tou mou pameti nebude jeste tak hrozne!
Reagovat
tommr
Přál jsem to Šramkové ale ta dneska neměla svůj den. Kartal je přitom jen horší verze SST kterou Šramková dokázala porazit ve čtvrtfinále ...
Reagovat
turista
No jo. Škoda promarněné příležitosti.
Reagovat
zfloyd
slovenka byla sice agresivnější , ale zase to plodilo chyby a na ty dojela
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist