Startuje skupinová fáze Davis Cupu. Češi ve Španělsku zabojují o zopakování postupu

10. 9., 07:00
Previews 1
Ve Valencii, Manchesteru, Boloni a Zhuhai dnes startuje skupinová fáze Davisova poháru. Soutěže se zúčastní také čeští tenisté, kteří chtějí zopakovat loňský postup do čtvrtfinále. Ve skupině B narazí na Austrálii, Francii a domácí Španělsko se čtyřnásobným grandslamovým vítězem Carlosem Alcarazem (21). Turnaje se budou hrát do neděle. Do vyřazovacích bojů, které se uskuteční od 19. do 24. listopadu v Málaze, postoupí ze čtyř skupin vždy dva nejlepší týmy.
Tomáš Macháč a Jiří Lehečka (© Profimedia)

Češi se mezi šestnáctku dostali díky úspěšné únorové kvalifikaci, kdy ve Vendryni porazili Izrael 4:0 na zápasy. Ve Valencii jsou v nejsilnějším složení, kapitán Jaroslav Navrátil nominoval Tomáše Macháče, Jiřího Lehečku, Jakuba Menšíka a Adama Pavláska. Roli jedničky bude nově plnit 23letý Macháč, který si po postupu do osmifinále US Open polepšil ve světovém žebříčku na 35. místo a předstihl o dvě příčky Lehečku. Původně byl mezi nominovanými i Vít Kopřiva.

Reprezentanti vstoupí do turnaje ve středu proti domácímu Španělsku, o den později se utkají s úřadujícími finalisty Australany, jimž loni podlehli ve čtvrtfinále. Skupinu zakončí v sobotu proti Francii. "Myslím, že není důležité řešit soupeře. Musíme se soustředit na sebe. Když budou kluci pokračovat ve výkonech, které předváděli na US Open, nemusíme se bát nikoho a budeme určitě konkurenceschopní," řekl Navrátil.

Čeští tenisté chtějí navázat na loňské tažení, kdy postoupili rovněž ze silné skupiny bez zaváhání. Tehdy zdolali také ve Valencii Španělsko, Jižní Koreu a Srbsko 3:0 na zápasy. Španělům však chyběl Alcaraz a vítěz rekordních 24 grandslamů Srb Novak Djokovič nastoupil proti Česku jen do čtyřhry.

"Minulý rok se nám tu dařilo, porazili jsme skvělé týmy a hráče. Letos je skupina ještě o kapánek těžší. Bude to náročné. Loni i letos jsme ovšem předvedli, že máme na to hrát proti těm nejlepším. Vzpomínky na loňský rok nám hodně pomohou," uvedl Menšík.

Ve španělské nominaci jsou vedle světové trojky Alcaraze také Pedro Martínez (42.), Roberto Bautista (62.) a Pablo Carreňo s Marcelem Granollersem. Australanům se v pondělí omluvil 11. hráč světa Alex de Minaur, kterého nahradil Thanasi Kokkinakis. V týmu mají také Alexeie Popyrina (24.), Jordana Thompsona (29.) a deblisty Maxe Purcella s Matthewem Ebdenem. Francouzi budou ve složení Ugo Humbert (18.), Arthur Fils (25.), Arthur Rinderknech (58.), Pierre-Hugues Herbert a Edouard Roger-Vasselin.

Češi odehrají skupinovou fázi Davis Cupu potřetí. Vedle loňska to bylo před třemi lety, kdy nestačili v základní skupině v Innsbrucku na Velkou Británii a Francii. Soutěž v letech 2012 a 2013 ještě ve starém formátu ovládli.

Vedle Valencie bude skupinová fáze v dalších třech městech. V "áčku" se v Boloni střetnou domácí Italové, Nizozemci, Belgičané a Brazilci. Obhájcům titulu Italům bude chybět světová jednička a čerstvý vítěz US Open Jannik Sinner. V "céčku", které nově hostí čínská Ču-Chaj, na sebe narazí týmy Německa, USA, Slovenska a Chile. Ve skupině D v Manchesteru zabojují domácí Britové, Finové, Argentinci a předloňští šampioni z Kanady.

Souboje ve skupině se hrají na dva vítězné zápasy. Po dvou dvouhrách je na programu debl.

 

Češi začnou proti Španělsku

Čeští tenisté vstoupí ve středu do skupinové fáze Davisova poháru. V úvodním utkání skupiny B narazí ve Valencii na domácí Španělsko se čtyřnásobným grandslamovým vítězem Carlosem Alcarazem. Tým trenéra Davida Ferrera chce českým tenistům oplatit loňskou porážku 0:3, opírat se bude i o podporu fanoušků. Duel začne v 16:00.

"Také minulý rok hráli Španělé doma ve Valencii a poté odjížděli s výsledkem, který nečekali. Pro nás to bylo velké překvapení a radost. Pro ně ale ne. O to těžší to teď pro nás bude," řekl tenista Jiří Lehečka. "Jedna věc je ten výsledek udělat a něco jiného je ho obhájit. Letos to pro nás bude těžší, ale uděláme pro to vše. Myslím, že tým je v dobrém rozpoložení," doplnil.

Češi vloni ve skupině vyhráli všech devět zápasů. Vedle oslabeného Španělska bez Alcaraze porazili 3:0 také Jižní Koreu a Srbsko. Šestinásobní vítězové Davis Cupu Španělé tehdy ze skupiny nepostoupili.

"Myslím, že ostatní týmy se z toho také poučily a řekly si, že nechtějí prohrávat s Čechy 0:3. Pro nás je motivující to obhájit, ale bude to strašně náročné. Také ostatní přijeli ve velké formě. Skupina je celkově těžší. Všechny zápasy jsou extrémně otevřené a každý může porazit každého," řekl Lehečka.

Vedle třetího hráče světa Alcaraze, který vypadl na nedávném US Open nečekaně už ve 2. kole a měl čas na přípravu, jsou ve španělské nominaci Pedro Martínez (42.), Roberto Bautista (62.) a Pablo Carreňo s Marcelem Granollersem. Přestože jednadvacetiletý Alcaraz nebyl po olympijských hrách v Paříži tak dominantní jako dříve, stále bude v zápasech favoritem.

"Je z něj cítit, že nemá aktuálně největší formu, ale nesmíme zapomínat, že letos vyhrál dva grandslamy a jedna dvě porážky sezonu nedělají. Je to fantastický hráč a bude hrát před domácím publikem. Lidé na něj přijdou a o to těžší to pro nás bude se s tím poprat," uvedl Lehečka, kterého na pozici české jedničky nahradil Macháč.

Ve skupině se hraje na dva vítězné zápasy. Po dvou dvouhrách je na programu čtyřhra. "Španělé jsou určitě silnější díky tomu, že přijel Alcaraz. Cesta ale povede přes jejich druhého hráče. I když tam mají velice známá jména, dobré betonáře a na dvojku mohou nasadit kohokoliv, cesta tam je," mínil Menšík.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
baba
letos to bude sakra těžké, skupina je hodně vyrovnaná a bude rozhodovat 4hra...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist