Steckley: Lucce chybělo po Paříži zanícení. Zase musí dostat hlad

6. 7. 2015, 17:43
Aktuality 46
Na Lucii Šafářovou při Wimbledonu dolehl úspěch z Roland Garros. Finalistka pařížského grandslamu byla podle svého kanadského kouče Roba Steckleyho v Londýně psychicky unavená.
Profily hráčů
Rob Steckley

"Nemyslím, že tady byla zcela nabuzená. Už jsem to na ní viděl od začátku turnaje, bojovala sice, ale byla malinko mimo," řekl Steckley po prohře Šafářové v osmifinále s Američankou Coco Vandewegheovou dvakrát 6-7. 

Šafářová si na Roland Garros poprvé zahrála grandslamové finále dvouhry a k tomu ovládla s Bethanií Mattekovou-Sandsovou čtyřhru. "Paříž jí vzala hodně psychické energie. Hrála tam obě finále. Snažila se po krátké době dostat znovu na vlnu a zpět do boje, ale není to jednoduché a byla trochu mdlá," uvedl Steckley. 

Proti Vandewegheové měla Šafářová šance, ale za stavu 5-4 nedopodávala první set, obě sady nakonec ztratila v tie-breacích. "Nedokázala zcela naplnit taktiku. Vypadala tam trochu ztraceně. Coco hrála výborně a nedala jí čas. Na trávě je třeba hrát rychle, ale když přemýšlíte o něco pomaleji, tak se to pak projeví," řekl trenér. 

Jak Steckley hodnotil osmifinále Wimbledonu? "Mým cílem je chtít vždy o něco víc, ale nejsem zklamaný, jen se z ní snažím dostat co nejvíce. A když si vezmeme, že mohla vypadnout v 1. kole, tak je to bonus," připomněl, že v prvním utkání dělily Šafářovou tři míče od prohry. "Mohla dojít o něco dál? Stoprocentně. Mohla vyhrát nad Vandewegheovou? Stoprocentně. Zanícení jí ale trošku chybělo," dodal Steckley. 

Pro Šafářovou jsou uplynulé týdny velkou zkušeností. "Která pomůže, ale pokud chce zůstat v desítce žebříčku, v pětce, tak se musí umět připravit hrát stejně týden co týden. Je to výzva, ale pořád odvádí skvělou práci. Je na správné cestě. Je v dobré pozici, ale opět musí být hladová a tady to tam úplně nebylo," řekl Steckley. 

Ve Wimbledonu ještě Šafářová hraje čtyřhru, ve které dnes postoupily do čtvrtfinále, a i spolupráce s energickou partnerkou Mattekovou-Sandsovou jí může pomoct. "Bethanie Lucii zvedne a povzbudí. Ony se vzájemně naplňují energií a to Lucce v singlu chybělo. Není snadné stát na kurtu osamoceně, když jste vnitřně psychicky unaven," řekl Steckley. 

Před startem americké série dostane Šafářová od trenéra o týden víc volna. Na zbytek sezony potřebuje znovu nabrat energii. "Může být pozitivní a postupně vstřebat, že teď odehrála hodně dobrého tenisu. Opět musí být hladová. Odpočine si, aby se znovu cítila plně zaujatá." 

Na kurty se tenistka vrátí týden před turnajem v Torontu, který startuje 10. srpna. "Má poprvé šanci usilovat o Turnaj mistryň. Je pořád o co hrát," řekl Steckley.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

46
Přidat komentář
lars
Zajimavy je , ze se o ztrate energie pise az po tomto OF
v tech predchozich vyhranych zapasech mela energie dost
Reagovat
slacker
"ztraty" energie a hlavne jeji zduvodneni. smesne. co ma rikat serena.
Reagovat
lars
pricemz vcera se nehralo a predevcirem hrala jenom debla
Reagovat
VlS
A ztrátu energie jsi vzal kde?
"Nemyslím, že tady byla zcela nabuzená. Už jsem to na ní viděl od začátku turnaje, bojovala sice, ale byla malinko mimo," řekl Steckley po prohře Šafářové v osmifinále s Američankou ....
Ty rozdíly mezi výhrou a prohrou jsou malinký, včera jeden dva míčky v setu. Ano, Lucka ze sebe nedostala ten výkon, jako proti Mugu, Marii a Aně na RG, ale takový výkony jsou svátek a svátek není každej den. Ale to není žádná dramatická ztráta energie, prostě jen ta chyběla ta úplná špička.
Reagovat
lars
Paříž jí vzala hodně psychické energie.........byla trochu mdlá...
Na zbytek sezony potřebuje znovu nabrat energii.
Reagovat
misa
ale trvá :)

https://instagram.com/p/4zcYR5O7mP/
Reagovat
horska.kraslice
Opravdu to vypadá, že se jí ulevilo, když jí odpadly povinnosti v singlu.
Reagovat
sprchon
Jen ať si to holky užijou a urvnou i tenhle GS. :)
A na USO i čtvrtej a pak si Lucka nechá vytetovat tečku na pravý půlce, kde to jen tak někdo neuvidí. :D
Reagovat
horska.kraslice
Možná Lucku psychicky sráželo, když si představila, jaké další zápasy by ji v její polovině pavouka ještě čekaly (na rozdíl od té "vyčištěné" druhé poloviny).
Reagovat
misa
Myslíš, že si řekla, že na finále stejně není šance?
Reagovat
horska.kraslice
Spíš to možná měla v podvědomí. Další zápas s Šarapovou v krátké době a pokud by to i dopadlo, tak buď Serena nebo Azarenka. Ta představa, těch sil, co by k tomu potřebovala. Nemyslím si, že by si to říkala, ale v podvědomí to mohlo být.
Reagovat
misa
by nejraději sežraly celý svět, zato skromné české tenistky mají často po výrazném úspěchu potíž najít opět důvod k tomu, rvát se o další pocty.

Po náležitém odpočinku ale věřím, že budou zase nažhavené. Petra poprvé od roku 2009 ještě v sezoně nehrála na gs. čtvrtfinále, pro Lucku bude finále RG už měsíce vzdálenou vzpomínkou. Snad obě najdou chuť...
Reagovat
tommr
příjde mi velice podivný, že Lucka neměla ve Wimbledonu žádnou motivaci. Ještě bych možná pochopil kdyby přišlo sebeuspokojení pokud by Lucka FO vyhrála, ale takhle? Každopádně vinu na tom, že Lucka hrála bez tý potřebný jiskry a zápalu nese i Steckley. Chce to trochu omezit blbnutí s natáčením různejch srandiček a věnovat se poctivý trenérský práci. Steckley by se měl rozhodnout jestli chce bejt režisér nebo úspěšnej trenér ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Já tedy doufám, že se ještě nabudí a o deblovou trofej se poperou. To by byla ta správná náplast na dnešní neúspěch.
Reagovat
smazaný uživatel
Hloupost. Motivaci měla, a tak se kousla, přežila "klinickou smrt" v 1. kole a dostala se do druhéto týdne.
Hrát 7.6. finále FO a od 29.6. se soustředit na W. není jednoduchý. A Lucka není Serena.
Videem si s Robem náhodou utvářejí svoji značku. Jen ať ty týdny (měsíce, rok/-y:-) v Top 10 zpestří.
Reagovat
blixa
Videa ji určitě nevyčerpávají, spíš je to příjemný způsob odreagování do stresu. Dneska nechyběla motivace, ta byla silná možná až moc, ale chyběla energie. V to byl klíčový rozdíl mezi Luckou a Coco. Rozdíl mezi nima byl ale opravdu malej. Možná chybělo i trochu štěstí, ale určitě bych z toho nevyvozoval kdoví co. Vždyť z TOP10 tam po dnešku zbyla jen Serena a Marfuša. Žádný propadák který by se měl kdoví jak řešit, či snad měnit způsob práce.
Reagovat
misa
Lucka si po té Paříži skoro neodpočinula. První týden věnovala různým mediálním povinnostem, volna měla jen pár dní. Potom zase trénink a Eastbourne. To byl ovšem tragický turnaj, tam zahodila úplně každou šanci, kterou měla. Wimbledon je ale nejslavnější turnaj, takže nějaká ztráta motivace ... no nevím, jak to s ní je doopravdy... navíc tam obhajovala velké body. Psychické i fyzické vyčerpání muselo být po Paříži veliké, takže asi ještě doznívá.

Někde jsem četl, že Steckley by chtěl točit před Torontem s Luckou něco většího. Taky se mi to moc nelíbí. Krátký klip pár desítek sekund ničemu nevadí, ale do větších akcí by se Lucka pouštět neměla. Zbírají čas na regeneraci.
Reagovat
FulnekUltras
Ušetřené síly z těchhle cipovin se v torontském finále s Petrou ještě můžou hodit. Když už chce teda Rob vyhrát doma...
Reagovat
lars
pochybuji, ze Petra bude hrat finale v Torontu
Reagovat
slacker
Tak nejake finale hrat proste musi
Reagovat
lars
v New Havenu
Reagovat
tommr
hlavně to Lucce blbne hlavu. Když si začne myslet, že je nějaká talentovaná herečka tak jí to může rozptylovat při tréninku i při zápasech ... :)
Reagovat
misa
Já si to nemyslím, tak ona snad taky ne :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo ==> Hamé nebrat :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak už je mi to jasný. Lucka dnes prohrála, protože v hlavě přemýšlela nad tím, proč se takhle dře v přiblbým Wimbledonu, když by mohla příští rok zkusit vyhrát Oscara. Aspoň pro to mám konečně rozumný vysvětlení, protože doteď jsem ten výpadek nechápal :)
Reagovat
tommr
hele já jsem o tom že Lucka nebyla "nabuzená" a že jí chybělo "zanícení" mluvit nezačal. Steckleyho jsem měl až doposud za progresivního mladýho trenéra, ale tyhle jeho kecy mě dost zklamaly ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Částečně souhlasím, protože nemyslím, že bylo nutné, aby Steckley Lucčinu prohru nějak speciálně vysvětloval. Prostě neměla den a Coco hrála dobře. 4. kolo není neúspěch, i když se čekalo víc, ale důležité je, že Lucka je v pohodě, atmosféra v týmu taky (hodně pomáhá Beth) a nedělají z té prohry tragédii.
Reagovat
VlS
Ježíši, takovej komentář tu furt chyběl. Tak Kotyza pryč od Petry a Rob od Lucy.
Kristapána, je to mladá holka a potŕebuje se i odreagovat a zablbnout si.
Reagovat
slacker
Jen Kotyza a Safar od Petry.
Reagovat
tommr
Lucka už není žádná mladá holka a její čas ve kterým by mohla ještě udělat nějakej velkej úspěch se neúprosně krátí. Na blbnutí bude mít po kariéře času i prostředků mraky ...
Reagovat
smazaný uživatel
Až se bude vzpomínat, že byla v Top 10, tak se bude vzpomínat i na neotřelá videa.
Určitě vědí, co dělají.
Reagovat
misa
Až se bude vzpomínat, jak s Bethanií vyhrály sezonní grandslam, tak na videa taky dojde :)
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavně ať netočí kérkování :-)
Reagovat
Fandina
To je mi líto, že je to takhle a Šafi byla unavená a chyběl jí zápal. Doufám, že to přejde a samozřejmě jí moc přeji, aby to v deblu neplatilo a v deblu se zadařilo. Držím palce. Šafi pojď!!!
Reagovat
smazaný uživatel
"Oni se vzájemně naplňují energií a to Lucce v singlu chybělo."
Jinak dobré shrnutí od Roba.
Přesně před měsícem hrála Lucka finále FO. Vyrovnat se s novou pozicí nebylo jednoduché. Šestnáctka ve W. je vzhledem k vývoji zápasu s Riske úspěch.
Reagovat
FulnekUltras
přežraná lvice má v těchhle vedrech ležet nejlíp úplně klidně ve stínu pod...;)stromem a střádat síly na Am(T)our ;)...což o ne zcela vyhládlé levhartici platí úplně stejně...

Bože, jak já těm vrcholovým dravkyním nezávidím... ;)))
Reagovat
misa
a pak hurá na prázdniny :-) Určitou psychickou vyčerpanost pocítila Lucka i po zisku titulu v Dauhá. To se nedivím, protože tehdy konečně vyhrála premier. V IW + Miami pak dopadla špatně, teď v Londýně už to zvládla lépe.

K udržení desítky do konce roku bude potřeba ještě řada hezkých výsledků. Uvidíme, jestli je toho schopná. Na druhou stranu, své sny o desítce a gs. finále si už splnila, takže případný pokles asi nebude tak bolavý...

Takže před Torontem se s definitivní platností nedá s dalším turnajem počítat.
Reagovat
FulnekUltras
Troufnu si tipnout, že v Kanadě i USA půjdou naše holky výsledkově zas nahoru - a to klidně i na USO.
Reagovat
babolat.cz
najednou, ty si tak nevidíš do hub.y
Reagovat
Oin
Hlavně že ty si vidíš do zadku.
Reagovat
FandimRF
vždyť má pravdu... Stekli nejdřív samý ksichtíky, držky, amíkovský žvásty, Lucy je hvězda, musí být otevřená bla bla bla, natočíme cool video atd. fakt zbožňuju tyhle opičky kolem a když pak přijde realita a fiasko tak jen alibistický kecy... Prostě člověk ze Západu, no...
Reagovat
smazaný uživatel
Alibistický kecy od Roma tam rozhodně nejsou.
A videa jsou naprosto osvěžující. Jen ať si je jako zástupci Top 10 užívají.
Reagovat
FulnekUltras
vždyť jde zatím o guwno...jedna porážka ve WTA vůbec nic neznamená... ;)...Šafi už 1,5 roku ukazuje jakýsi trend, který pořád drží...
Reagovat
rod_laver
Hlavně že ty fandíš hráči ze západu. Takhle se holt dělá marketing, nevím, co na tom nechápeš.
Reagovat
VlS
On? Nic, nejspíš prohrál vsazený kilčo :-)
Reagovat
rod_laver
Na akovce, kde měl dalších 12 zápasů, a zrovna ten poslední, jako vždy, nevyšel :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist