Štěpánek nestačil na turnajovou jedničku Monfilse

21. 7. 2011, 17:29
Aktuality 7
Radek Štěpánek skončil na antukovém turnaji v Hamburku v osmifinále. Český hráč v dnešním v boji o postup do čtvrtfinále nestačil na nejvýše nasazeného Gaela Monfilse z Francie a prohrál dvakrát 4-6.
Radek Štěpánek

Radek Štěpánek, který byl před pěti lety v Hamburku ve finále, přitom vstoupil do utkání s Gaelem Monfilsem výborně. Proti sedmému hráči světa vyrukoval s aktivní hrou, nebál se výměny zakončovat na síti a rychle vedl 2-0. Ve snaze o útočnou hru ale český hráč začal brzy chybovat, Monfils proto srovnal a další ztráta podání znamenala Francouzovo vedení 4-2. Ještě v osmé hře měl Štěpánek dva brejkboly, Monfils už ale své vedení nepustil.

Blízko vedení byl karvinský rodák i ve druhé sadě, ve které měl jako první další dva brejkboly, Monfils ale znovu oba odvrátil. O osudu setu tak rozhodla pátá hra, v níž Štěpánek při soupeřově brejkbolu zahrál dvojchybu a francouzský tenista se ujal vedení 3-2. Poslední šanci na zvrat měl český hráč o dva gamy později, kdy se nejprve předvedl výborným zákrokem u sítě a Monfils následně udělal dvojchybu. Ani třetí šanci na brejk ve druhé sadě ale Štěpánek nevyužil a po 82 minutách prohrál dvakrát 4-6.

S Monfilsem prohrál Štěpánek popáté v kariéře ze sedmi vzájemných zápasů. Hráče z elitní desítky žebříčku ATP už neporazil dva roky.

Štěpánek si v Hamburku zahraje alespoň o finále čtyřhry, ve které nastupuje po boku Ukrajince Sergeje Stachovského. V semifinále se utkají s česko-slovenským duem František Čermák a Filip Polášek. Naopak Lukáš Dlouhý po boku Mertiňáka končí, když společně nestačili na domácí duo Beck/Kas.

Favorité dnes nezaváhali
V Hamburku se dnes dařilo i dalším papírovým favoritům z řad nasazených hráčů. Turnaj v přístavním městě letos svědčí bývalým tenistům elitní světové desítky, jimž se v posledních týdnech nedařilo, což dnes potvrdili Marin Čilič, Jürgen Melzer, Fernando Verdasco, Gilles Simon a dá se říct, že i Nicolas Almagro.

Se Simonem se ve čtvrtfinále utká krajan a nasazená jednička Monfils. "Bude to skvělý zápas proti Simonovi, dalšímu Francouzi. Navzájem se dobře známe a já věřím, že to bude hodně náročný souboj. Čekám hodně pohybu na základní čáře," komentoval Monfils.

Čilič si v Hamburku zahraje o své první semifinále na turnaji ATP po téměř půl roce. Chorvatský tenista se dnes proti domácímu Tobiasi Kamkemu dlouho nedokázal prosadit a poprvé mu sebral podání až po hodině a čtvrt hry. Od poloviny druhého setu už ale svého soupeře přehrával a po výhře 3-6 6-3 a 6-2 postoupil mezi nejlepších osm.

Ve čtvrtfinále je také dvanáctý hráč světa Jürgen Melzer, který si v této fázi turnaje zahraje po třech měsících. S Italem Fabiem Fogninim neměl příliš práce, porazil ho hladce 6-2 6-3.

Do svého prvního čtvrtfinále po čtvrt roce postoupil i Gilles Simon, který však měl plné ruce práce s Finem Jarkkem Nieminenem. První set získal pátý nasazený hráč v tie-breaku, potom ale rychle přišel o podání a ztrátu už ve druhé sadě nedohnal. Svého soupeře udolal díky jedinému brejku v rozhodujícím setu 7-6 3-6 a 6-4.

S dobrou formou nepřiletěl do Hamburku ani Fernando Verdasco, na turnaji však zatím neztratil ani set. V duelu s domácím Cedrikem-Marcelem Stebem dnes sice zaváhal na konci prvního setu, který ještě zdramatizoval, další brejk ale zažehnal nebezpečí zkrácené hry. V následujícím setu sebral Verdasco německému soupeři třikrát podání a za hodinu a půl zvítězil 7-5 6-2.

 

Výsledky - Hamburk (antuka, dotace 1.115.000 eur):
Dvouhra - 3. kolo:
Monfils (1-Fr.) - Štěpánek (ČR) 6:4, 6:4, Melzer (2-Rak.) - Fognini (15-It.) 6:2, 6:3, Almagro (3-Šp.) - Kohlschreiber (Něm.) 6:3, 7:5. Južnyj (4-Rus.) - Reister (Něm.) 6:3, 6:3, Simon (5-Fr.) - Nieminen (Fin.) 7:6 (7:4), 3:6, 6:4, Mayer (6-Něm.) - Monaco (Arg.) 7:5, 7:5, Verdasco (8-Šp.) - Stebe (Něm.) 7:5, 6:2, Čilič (12-Chorv.) - Kamke (Něm.) 3:6, 6:3, 6:2. 

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Čermák/Polášek (4-ČR/SR) - Čilič/Dodig (Chorv.) 7:6 (8:6), 6:1, Stachovskij/Štěpánek (Ukr./ČR) - Bracciali/Norman (It./Belg.) 6:4, 4:6, 10:8, Beck/Kas (Něm.) - Dlouhý/Mertiňák (ČR/SR) 5:7, 6:3, 13:11. 

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Za nejlepšími zaostává, ale co by jiní dali být v TOP100. Pokuď na ni výkoostně má, tak pořád je schopen se tenisem slušně živit.
Reagovat
Twofinger
Naprosto souhlasim s UFO. Radek umi krasny, variabilni tenis a urcite ma stale co ukazat, byt uz ne na urovni top 20...
Reagovat
smazaný uživatel
presne tak. Vim dobre, ze jde treba o pouhe konstatovani faktu, ale nemam rada prohlaseni, casto podivne suverenni a v odsuzujicim smyslu, jak ten ci onen hrac ma ci nema na 1., 5., 20., 50....... misto. Hodnotme tenis, o ten snad jde. Jezis, ja taky chci, aby moji oblibenci vyhravali a byli 1.! Ale snazim se i nejak dobrat okolnosti, proc tomu tak neni, pokroku, ktere udelaji, limitu, ktere jako kazdy maji, kvalit ostatnich, chapu beh a zub casu a predevsim chci mit radost ze hry. Ten Stepec ji poskytne vrchovate. A i pobavi. Kdyz teda neprehani, to se pak tradicne za nej - a vlastne za kazdyho - stydim. :-) Jen at hraje dal a preju mu co nejvic vyletu do vsech top, cislo at si doplni sam svoji pestrou a vyzivnou hrou!
Reagovat
smazaný uživatel
Moc mily prispevek,potesi a zahreje u srdicka. Diky,
Reagovat
smazaný uživatel
štěpánek už je bohuzel za zenitem, na padesátku jeste ma ale lepsi uz to nebude
Reagovat
Jiri
Podle vysledku to byl pro Radka dustojny vysledek s vybornym protihracem, ale podobne jako BerĎa uz nema na hrace top30, bohuzel.
Reagovat
Jersey
škoda těch ztracených gamů, kdyby si radek nehrál a dal do těch úderů víc razance, díval bych se o jeden set navíc, jinak to byl moc pěknej matč ;-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist