Štěpánek postoupil, čeká ho Federer

4. 11. 2010, 16:31
Aktuality 11
Čtyři turnaje, třikrát postup alespoň do čtvrtfinále. Taková je poslední měsíc bilance Radka Štěpánka, který se mezi nejlepších osm probojoval i v Basileji. Český tenista dnes obrátil zápas proti Kolumbijci Giraldovi, kterému uštědřil 'kanára', a v dalším kole ho čeká největší výzva v podobě Rogera Federera.
Radek Štěpánek

Zatímco bývalá dlouholetá světová jednička Federer dnes odpočívá, neboť zápas druhého kola sehrál už ve středu, Radek Štěpánek strávil se Santiagem Giraldem na kurtu téměř dvě hodiny. Navíc ho večer ještě čeká čtvrtfinále čtyřhry s Lukášem Dlouhým.

Ve svém prvním duelu s Giraldem v kariéře se český reprezentant dlouho nemohl prosadit. V úvodním setu mu kolumbijský hráč při svém servisu nic nedovolil, zatímco Štěpánek dvakrát přišel o podání. V úvodu druhé sady si karvinský rodák konečně vypracoval brejkbol; ten ještě neproměnil, ale o dva gamy později už Štěpánek udeřil a od té doby se dostal do rytmu a roli favorita zvládl.

Osmatřicátý hráč světového žebříčku ještě ve druhém setu odvrátil všech osm brejkbolů a ve třetím už Giralda deklasoval 6-0.

Zatímco dnes nastupoval proti soupeři, se kterým ještě nehrál, svého dalšího protivníka Federera zná Štěpánek výborně. Hrál s ním již desetkrát, přičemž dvakrát zvítězil, pokaždé na antuce: poprvé hned v úvodním vzájemném duelu v roce 2002 v Gstaadu a naposledy na turnaji Masters v Římě před dvěma lety. Na tvrdém povrchu, který je i v Basileji, byl ve všech čtyřech případech úspěšnější Švýcar.

Mezitím co bývalá dlouholetá světová jednička Federer dnes odpočívá, neboť zápas druhého kola sehrál už ve středu, Štěpánek strávil s Giraldem na kurtu téměř dvě hodiny. A nedlouho poté nastoupil ještě ke čtvrtfinále čtyřhry, s Lukášem Dlouhým však rozhodující supertie-break prohráli.

Mezi nejlepší osmičku se dnes ve Švýcarsku dostal i nenasazený David Nalbandian. Vítěz soutěže z roku 2002 už potřetí v kariéře vyzrál na turnajovou šestku Marina Čiliče, kterého porazil tentokrát 4-6 6-4 6-4.

Porážka Chorvatovi odvála poslední naděje na účast na Turnaji mistrů.  

V dalším kole Nalbandian narazí na Andyho Roddickem, jenž si ve dvou setech poradil s Kazachem Andrejem Golubjovem.

Američanovi se zatím daří upevnit si postupovou příčku v boji o Londýn. "Hrál jsem dobře. Sice jsem dnes ve druhém setu neudržel podání, ale oba zápasy jsem tu hrál na slušné úrovni a to je pro mě po zranění úleva," řekl Roddick. "Je to pro mě příjemné překvapení, neboť jsem kvůli nedostatku času pořádně netrénoval."

Argentinec se s Roddickem utkal již pětkrát, naposledy však před čtyřmi lety.

Jako turnaj úspěšných odvet může průchod letošním ročníkem připadat Novaku Djokovičovi. Ten za sebou nechal Gulbise i Jarkka Nieminena, přičemž s oběma měl vzájemnou bilanci dvou výher a jedné porážky, kterou však s oběma utrpěl v posledním střetnutí. Souboj s Finem ve Švýcarsku však trval dvě hodiny, byť srbský favorit a obhájce titulu odvrátil všechny čtyři brejkboly.

"Byl jsem si vědom jeho kvalit. Už před zápasem jsem tušil, že nás čekají dlouhé výměny. Musel jsem si své body vypracovat, a to se stalo," komentoval třiadvacetiletý rodák z Bělehradu. "A když jsem potřeboval, dobře jsem podával. Ve druhém setu jsem měl v závěru i trochu štěstí," dodal třetí hráč světa.

Ve čtvrtfinále na Djokoviče čeká Holanďan Haase, kterého před třemi lety deklasoval na US Open ve třech setech.

Výsledky - Basilej (tvrdý povrch, dotace 1,755.000 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Štěpánek (ČR) - Giraldo (Kol.) 3-6 6-2 6-0
Djokovič (2-Srb.) - Nieminen (Fin.) 6:4, 7:6 (10:8),
Roddick (4-USA) - Golubjov (Kaz.) 6:3, 6:4.
Nalbandian (Arg.) - Čilič (6-Chorv.) 4-6 6-4 6-4
Gasquet (Fr.) - Kamke (Něm.) 6-4 7-5
Troicki (Srb.) - Mathieu (Fr.) bez boje

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Lu Yen-hsun, Tipsarevič (Tchaj-wan/Srb.) - Dlouhý, Štěpánek (ČR) 5:7, 6:4, 10:7.

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
stepec do toho da srdce a vyhraje!!! :D:D
Reagovat
smazaný uživatel
Nic v zlom ale Stepanek nema sancu- si treba uvedomit ze Roger hraje doma- celkom ma formu uz na Masters v Sanghaji to bolo dobre z jeho strany len totalne pokazil finale, a hlavne po minulorocnom sklamani - teda ze prehral s Djokerom finale nic ine ako vyhra sa nepripusta- pricom urcite Roger rad by vo finale hral proti Djokovicovi tak snad aj Novak tam dojde.
Reagovat
smazaný uživatel
Taky si myslim ze se da ocekavat jednoznacne vitezstvi Rogera, ale zase na druhou stranu Stepec vi ze nema co ztrati a muze jenom prekvapit takze by mohl hrat bez nervu a v klidu. Bohuzel ten zapas neuvidim ale myslim ze to bude pekna pokoukana a pokud mozno s koncem z rise snu:))...
Reagovat
smazaný uživatel
Ne že bych chtěl Radka podceňovat, ale ten delší zápas a následující čtyřhra mu určitě vzala dost sil. Na Rogera tentokrát nejspíš šanci nemá. Každopádně se už těším na večer...lepší páteční program si nemůžeme přát:)
Reagovat
a.magerova
Jakože od 15:00 všichni v Ostravě?!
Reagovat
smazaný uživatel
Ne že bych nechtěl vidět exhibici Lendla s Borgem, ale nepojedu kvůli tomu do ovy:) Počkám, až zase někoho pozvou do O2 areny;)
Reagovat
smazaný uživatel
Hlavne by to bylo Skoda, preci jen federer tam ma domaci prostredi a kdyby vypadnul, bylo by mi divaku lito. Kazdopadne Stepanek se zveda a to je dobre. A at vyhraje kdokoliv, budu mit radost, at Stepa ci Roger :)
Reagovat
smazaný uživatel
doufám, že Štěpánkova cesta turnajem skončí... mám ho rád, ale Federer je Federer
Reagovat
a.magerova
Taky mám Radka ráda, ale Rogera víc !!!
Reagovat
vrabejka
pojd, štěpánku ted poraz federera a basilej je tvoje!
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkná pohádka, dobrou noc.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist