Štěpánek se rval a odvrátil mečboly, Raonice nezastavil

17. 2. 2011, 21:26
Aktuality 31
ATP MEMPHIS - Už i Radek Štěpánek na vlastní kůži pocítil, že s objevem letošní sezony Milosem Raonicem se musí v budoucnu počítat. Český tenista sice s dvacetiletým Kanaďanem svedl parádní bitvu, ani pět odvrácených mečbolů ho však po dvou a půlhodinové bitvě v soutěži nezachránilo.
Profily hráčů
Radek Štěpánek

Radek Štěpánek začal novou sezonu postupem do semifinále v Brisbane, pak už ale svými výsledky českým fanouškům příliš radosti neudělal. V pěti zápasech porazil jen dva hráče druhé světové stovky a o dobré formě si mohl nechat jen zdát.

Zvednout si sebevědomí před blížícím se Davis Cupem si chtěl v Memphisu, kde předloni prohrál až ve finále s Roddickem. Turnaj začal hladkým vítězstvím nad Němcem Benjaminem Beckerem, jenže ve druhém kole narazil na objev úvodu letošního roku Milose Raonica. Teprve dvacetiletého Kanaďana, jenž překvapil postupem do osmifinále Australian Open, minulý týden vyhrál turnaj v San Jose a během pár dnů dokázal dvakrát porazit světovou devítku Fernanda Verdaska.

Raonic, rodák černohorské Podgorice, své soupeře deptá hlavně servisem, po kterém je nepouští do výměn. To dnes na vlastní kůži pocítil i jednatřicetiletý rodák z Karviné, který navíc hned na začátku zápasu dvakrát ztratil své podání. Jedno si dokázal vzít zpět, talentovaný Kanaďan si ale už náskok vzít nenechal a první set vyhrál za půl hodiny 6-4. 

V druhé sadě už český tenista našel účinnější recept na soupeřovu hru. A když v sedmé hře odvrátil tři brejkboly, byl v desátém gamu dokonce dvakrát míček od setbolu. Jenomže Raonic trefil 16., 17. a následně dokonce z druhého servisu 18. eso a vyrovnal na 5-5. 

Dramatická koncovka dějství tak pokračovala dál. Štěpánek musel odvrátit další brejkbol, aby pro sebe urval jedenáctou hru. V té další se prodral i ke dvěma setbolům, naděje kanadského tenisu ale oba i s pomocí dalšího esa odvrátila. 

Rozhodnout tak musel tie-break. Štěpánek začal lépe a ujal se vedení 4-2. Minibrejk ale neudržel a následovaly infarktové minuty. Český tenista za stavu 5-6 úspěšně odvrátil první mečbol. Posléze měl třetí setbol, ovšem Raonic vytáhl další eso. Bitva pokračovala, český hráč se přes odvrácení dalších tří mečbolů včetně jednoho přes return dostal ke čtvrtému setbolu, který už ladem ležet nenechal a poslal zápas do třetí sady.

V té byl Štěpánek viditelně povzbuzený předchozím úspěchem a přes dva odvrácené brejkboly zápas dotáhl do druhé zkrácené hry, jež musela definitivně rozhodnout o vítězi. Dvě a půl hodiny český daviscupový reprezentant bojoval o to, aby v závěrečném gamu totálně propadl. Za stavu 0-6 ještě stihl smazat celkově pátý mečbol, další drama se už ale nekonalo.

Raonic, jenž nastřílel 38 es a po prvním servisu uhrál 82 procent fiftýnů, tak vyhrál už šesté utkání v řadě. O semifinále si v Tennesssee zahraje s domácím Kendrickem.

- ATP 500 MEMPHIS (USA / Tennessee, tv. povrch / hala, 1.100.000 dolarů) -
čtvrteční výsledky (17. 02. 2011)

Dvouhra - 2. kolo:
Raonic (Kan.) - Štěpánek (ČR) 6-4 6-7(10) 7-6(1)
Querrey (5-USA) - Dabul (Arg.) 6-3 7-6(3)
Russell (USA) - Serra (Fr.) 6-4 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

31
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Radkovi preji jenom to nejlepsi, ale v cem nastupuje na kurt je opravdu sila. Je to nejhure oblekany hrac z cele tour.
Fialove dlouhe sortky a pocmarany triko na zadech.
Jinak hral velmi dobre.
Reagovat
smazaný uživatel
Radek sice nenastupuje v nejlepším oblečení ale je od něj velice simpatické že nosí českou značku ALEA a myslím ze raketu má taky českou, ale to si nejsem jistý :)
Reagovat
smazaný uživatel
No Štepánek hraje s raketou od americké firmy Bosworth, a tyhle rakety dělají na míru za dolary na objednávku všem no a asi pro RS zdarma či mu ještě platí za reklamu, což by bylo normální, ale nevím. Totiš hmotnost, vyvážení, pružnost, délka, grif a další může udělat u toho kdo s raketou umí docela hodně, zvlášť když tu raketu ve spolupráci udělá někdo kdo to umí. Designe je pak další věc, třeba ta raketa do DC je snad na Radkovo přání stříknutá jako vlajka.
Reagovat
smazaný uživatel
A no jo, on teď Milos do konce sezóny vyhraje už úplně všechno. :-) Bych připomněl, že před třemi týdny prohrál v Johannesburgu s úplně marným Greulem a že poslední tři zápasy vyhrál díky tiebreakům, takže nijak suverénní to nebylo. Jinak to je antitenista k pohledání, ostatně jako všichni tenisti, co končí na -ič. :-) (snad s výjimkou Djokoviče a možná i Ljubičiče). Se moc těším, jak na antuce bude úplně marnej.
Reagovat
smazaný uživatel
Nikto nevravi ze vyhra vsetko.. proste dosiel novy hrac ktory spravil neskutocny progres- od cias Nadala najvacsi skok u mladeho hraca, vsade o nom pisu sa nediv. Ten zapas som videl s Greulom- hral vyborne na returne a Raonic mal slabsi zapas na servise. Vobec nie je antitenista- ale ved kazdemu sa lubi iny styl tak necham ta v tom. Na antuke nebude marnej- asi nevies ze trenuje v Barce na antuke s ESP hracmi cize tak, preto som sa tiez pousmial nad tymi Verdasacomi recami o antuke a ako mu ukaze:D Inak antuka zalezi od pocasia co nebudem rozoberat- ale na antuke tiez moze fugnovat jeho servis a bude mat dost casu n ajeho forehand- daco ako Soderling kde ma cas na antuke na jeho naprah a zabijacky forehand cize tie reci o antuke a ze bude,,marnej,, tak ja som presvedceny ze bude hrat solidne- samozrejme nie lepsie ako na harde ale nebude tam taky rozdiel ako Querrey, Isner porovnanie HARD-antuka
Reagovat
smazaný uživatel
No však uvidíme. Já tyhle servismany, co hrajou výměny na jeden dva údery, nemám prostě rád. Dávám přednost celodvorcovému, technickému tenisu. A Söderling má ten forhend neskutečný, to je pravda. Snad jen Fernando Gonzalez se s ním mohl měřit. Toho je strašná škoda, že je dlouhodobě zraněný. :-(
Reagovat
smazaný uživatel
viem ze ludia nemaju radi hracov ako Karlovic- ale mne servismani nevadia, lebo ich nie je vela a ja ich mam rad a Raonic je fakt dobry aj v inych cinnostiach a ma 20 rokov- povedzme ze mozno ako Roddick kedysi a verim ze sa este viacej zmeni na all-court hraca ako samotny Andy takze uvidime co z neho bude. Co sa tyka Gonza tak to je skoda velka lebo ma svoj vek a teraz ked sa vrati po zraneni tak nevien neviem ci dakedy daco este dokaze- vyhrat turnaje a velke zapasy- dobry priklad je Davydenko, ktory tiez sa vratil po dlhom zraneni a nevie sa dostat do formy uz dost dlho- lebo to ide aj vekom- naopak Delpo vyzera pomaly sa vracat- je lahsie pre 22 rocneho ako pre 28-30rocneho sa po dlhom zraneni vratit to je snad uplne logicke
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, DelPo je zpátky a mám z toho obrovskou radost, protože to je múj 2. nejoblíbenější tenista hned po tom Švýcarovi z Basileje. :-) Jinak myslím, že zrovna Del Potro měl taky úchvatný progres, vždyť ve 20 vyhrál US Open.
Reagovat
smazaný uživatel
Totiž ... já si dlouhodbě myslím, že byla velká chyba, že se v tenisu připustila možnost dvou podání. Je to snad jediný sport, co znám, který umožňuje dvě podání (srov. badminton, squash, volejbal, pingpong). Kdyby bylo jediné podání, servismani typu Karloviče či Isnera by mi vůbec nevadili. :-))

Jinak když může být v Top 10 Roddick, proč by tam časem nemohl být Raonic? :-) Je mladý a bude-li na sobě pracovat, určitě má na to, aby se Roddickovi aspoň vyrovnal.

Dnes mi akorát přišlo, že jeho return prvního servisu není moc dobrý, ale možná to bylo i tím, že v Memphisu je zřejmě velmi rychlej povrch.

Mimochodem, pamatuji si, že "náš" servisman Dan vacek někdy v roce 1994 porazil na nějakém turnaji před Aus. open (Sydney, Doha?) Thomase Mustera a ten taky pak na tiskové konferenci žbrblal cosi o tom, "kam ten tenis spěje, když člověku stačí k výhře "jen" dobře servírovat". :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Ad Del Potro: dnes jsem koukal pár minut na jeho zápas s Dodigem a on řeže do těch úderů takovým způsobem, že bych tipoval, že si dřív nebo později opět způsobí zranění toho zápěstí nebo nějaké jiné části ruky. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nestraš! On řeže forhend přes zápěstí, proto taky dostáva ta ruka tak zabrat. Třeba Söderling to bije celým tělem - od ramene + rotace těla, takže to je pro tělo šetrnější. Ale stejně nejkrásnější Del Potrův úder je ten obouručný backhand křižmo přes dvorec, to je neomylná zbraň.
Reagovat
misoSK
To by uz len vyzeralo keby sa hralo na jedno podanie, by sme sa nepozerali na esa, ale na pokazene podania, a to by bolo este menej zazivne
Reagovat
smazaný uživatel
Proč? Je snad volejbalové podání těžší než tenisové? Hráči by holt museli ubrat na razanci a přidat na přesnosti. Na tom apriori není nic špatného.

Každopádně je to čistě akademická otázka, protože k této změně na 99,9999% už nejspíš nikdy nedojde. Úplně by změnila charakter tohoto sportu.
Reagovat
smazaný uživatel
štěpánek bojoval jako lev. Ostudu určitě neudělal.
Reagovat
smazaný uživatel
Marty10 ty jsi snad nevychodil(a)základní školu,ty hrubky jsou otřesný!!!!...jinak Radek skvělý,škoda toho závěru .Prapor v Memphisu drží Lucka,ať se daří
Reagovat
smazaný uživatel
Ty máš tak co kritizovat! Oba vyrábíte naprosto stejné nečitelné slitky. Za tečkou, čárkou, vykřičníkem a otazníkem MUSÍ být mezera. Psát správně na PC se učí už děti ve škole.
Reagovat
smazaný uživatel
Super, bal som sa trocha ked islo do 3. setu ze nemusi vladat, nemal vela odpocinku po zapase s Verdascom ale zvladol to vyborne. Stepanek aspon nema reci ako Verdasco hoci dal dnes ovela viacej es. Raonic ma medzihru co kazdy vidi kto nie je slepy a navyse ma momentalne najlepsi servis na okruhu. Ak by dokazal vyhrat 500ku hned po 250ke bolo by to fantasticke- QF- Kendrick to by nemal byt problem a potmo SF- Fish, Querrey to bude prestrelka ale Milos ma lepsi servis cize mal by to vyhrat a F- ak Roddick verim ze cez tie-breaky ho porazi ak Del Potro tak bude zalezat ci neodide Del Potro fyzicky- lebo teraz hra dost zapasov po tej jeho mega dlhej pauze- ak tam bude iny finalista tak zalezi od formy toho druheho finalistu.
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych tomu úplně neříkal mezihra, spíš že umí dát jednu, dvě, max. tři bomby z forhendu (či - méně často - z bekhendu). Mezihra podle mě je, když si člověk postupně vypracovává pozici k tomu, aby zaútočil. U Raonice ta "mezihra" většinou spočívala v tom, že bombil z returnu. Jinak během třetího setu lépe působil Radek (až na ten hodně špatnej tiebreak), když se mu podařilo returnovat podání, raonic ve třetím setu většinou daný bod prohrál (bych řekl dle svého subjektivního pocitu, podloženo exkatními daty to nemám).

Raonic mi trochu připomíná Richarda Krajicka (dokonce i vizuálně), akorát Krajicek byl od základní čáry lepší. Ale dobrej boj od Rdka, zejm. v tiebreaku ve druhém setu. Hrát proti hráčům typu Raonice musí být maximálně frustrující.
Reagovat
smazaný uživatel
Nějak s tebou nemůžu souhlasit...tak Raonic bombí hned z returnu...tím líp ne?..proč by si to chystal 8 dalšíma úderama?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak podle mě je rozdíl mezi mezihrou (postupná příprava útoku) a bombením hned z prvního úderu s maximálním rizikem (typu ůvšechno, nebo nic). Ok?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak kazdy asi chapeme medzihru inac. Ja si myslim ze ma Raonic dobru medzihru- vzhladom na to aky ma super servis- vacsina hracov s jeho servisom by malo slabsiu medzihru- napr. Ivo, Isner, ci Querrey. Lebo hraci ak maju dobry servis tak sa na neho moc spoliehaju ale Raonic naopak- cital som uz vela rozhovorov s nim a vyjadrenia je si vedomy ze ma co zlepsovat- samotny servis ako tvrdi chce vylepsit, proste ten chlapec vie ze co treba zlepsit. Ono vymeny kde postupne si pripravujes poziciu je mozno na antuku vhodne, ale na harde naozaj stacia vymeny na par fifteenov- ako Raonic hrava razantne udery a ukonci to bud UE, alebo winnerom alebo ide na sietku a dako to dopadne. Vsetko mimo servis- volej-cize 3 udery jedneho hraca a viac je pre mna uz medzihra lebo super to aj vrati naspat a tym padom je vymena.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak kazdy asi chapeme medzihru inac. Ja si myslim ze ma Raonic dobru medzihru- vzhladom na to aky ma super servis- vacsina hracov s jeho servisom by malo slabsiu medzihru- napr. Ivo, Isner, ci Querrey. Lebo hraci ak maju dobry servis tak sa na neho moc spoliehaju ale Raonic naopak- cital som uz vela rozhovorov s nim a vyjadrenia je si vedomy ze ma co zlepsovat- samotny servis ako tvrdi chce vylepsit, proste ten chlapec vie ze co treba zlepsit. Ono vymeny kde postupne si pripravujes poziciu je mozno na antuku vhodne, ale na harde naozaj stacia vymeny na par fifteenov- ako Raonic hrava razantne udery a ukonci to bud UE, alebo winnerom alebo ide na sietku a dako to dopadne. Vsetko mimo servis- volej-cize 3 udery jedneho hraca a viac je pre mna uz medzihra lebo super to aj vrati naspat a tym padom je vymena.
Reagovat
smazaný uživatel
nechtiac som 2x tukol myskou prosim zmazte ten 2. prispevok kedze su identicke
Reagovat
smazaný uživatel
Opravdu novy servisman, ktery ma i mezihru. Takze je se i na co koukat. Rada si evidentne musel na jeho hru zvyknout,ale postupne hral dobre. Az ten druhy TB byl bohuzel propadak. Ale na blizici DC to vidim slibne,zde se Rada opet vyhecuje k maximaknimu vykonu a Golubev je momentalne celkem z formy.
Reagovat
smazaný uživatel
Krásný duel,hodně mě Radek pobavil při získaní tie-breaku,i snížení v druhém tie-breaku na 1:6 :-),tady jde vidět hráč který umí na kurtu ještě udělat srandu,Raonic mi byl krajně nesimpatický jeho chůze připomínala chůzi Robokopa,se své výhry těžil jenom podáním 38 es je superně mnoho,radek ukázal hodně bojovnosti.Jinak přeji ještě štěstí ve čtyřhře!!!
Reagovat
smazaný uživatel
to co stepanek urobil tam pred koncom zapasu bolo trapne a nie srandovnee ....... raonic na neho kukal jak keby utiekol z blazinca
Reagovat
smazaný uživatel
přesně tak
Reagovat
smazaný uživatel
Tak vám to přišlo trapné,mě zabavné a ''Milý kamaráde''slováku dávej si příšpěvky na Slovenské hráče kterých moc není.Rado dobrý výkon,i sranda.KARVINÁ
Reagovat
Stan_Borowitz
to je písnička od Yoyo Bandu, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Skvěle Raonic..:))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist