Štěpánek v Mnichově postupuje, Hájek končí

26. 4. 2011, 14:41
Aktuality 5
Poloviční úspěšnost měli čeští tenisté v úvodním kole turnaje v Mnichově. Radek Štěpánek prošel do druhého kola poté, co porazil Kazacha Andreje Golubjova ve třech setech 6-1 4-6 a 6-3. S bavorskou metropolí se naopak rozloučil Jan Hájek, který nedotáhl do vítězného konce dobře rozehraný zápas s Italem Staracem.
Radek Štěpánek

Dvaatřicetiletý Radek Štěpánek se na mnichovský turnaj vrátil po čtyřech letech a v souboji s Andrejem Golubjovem se tradičně spoléhal na pestrou hru. Proti kazašskému soupeři se mu vydařil start utkání, hned první Golubjovův servis prorazil a v úvodním setu se pak radoval ještě jednou.

Druhá sada už byla vyrovnanější. V jejím začátku tentokrát udeřil 45. hráč světa Golubjov; Štěpánek sice rychle srovnal, ale za stavu 4-5 český tenista znovu neudržel podání a zápas tak dospěl do rozhodujícího setu. V něm už Štěpánek nezaváhal, třikrát sebral Kazachovi jeho servis a za hodinu a tři čtvrtě vyrovnal bilanci vzájemných zápasů na 1:1.

Golubjov se začátkem března ziskem dvou bodů výrazně podílel na výhře Kazachstánu v Ostravě v prvním kole Davis Cupu nad českými tenisty. Štěpánek tehdy v sestavě kapitána Jaroslava Navrátila kvůli nemoci chyběl.

Nakročeno do dalšího kola měl dnes v bavorské metropoli také druhý český zástupce na turnaji Jan Hájek, který ještě letos na okruhu ATP nevyhrál žádný zápas. Proti Italovi Potitovi Staracemu odstartoval dobře, v úvodním setu odvrátil sedm z osmi brejkbolů a sadu vyhrál 6-3. Druhé dějství ale patřilo jeho soupeři, který Hájkovi dvakrát sebral podání a vynutil se třetí dějství. V něm český tenista naprosto propadl. Za celý set vyhrál Hájek pouhé čtyři výměny a s turnajem se rozloučil porážkou 6-3 4-6 a 0-6.

Dalším soupeřem Štěpánka, který hrál v Mnichově naposledy v roce 2007 a nejdále zde došel do semifinále již o pět let dříve, bude překvapivě Němec Dustin Brown. Tenista původem z Jamajky se totiž postaral o vyřazení nasazené dvojky Stanislase Wawrinky, kterého zdolal po setech 6-7 6-4 7-5.

"Je to neuvěřitelné. Stan je skvělý tenista a pro mě to nebyl vůbec dobrý los," radoval se po svém nejcennějším vítězství Brown. "Pokud chci dělat tenis dobře, musím tyhle kluky porážet. Moje máma na mě v poslední době naléhala, abych si více věřil, že mám na to tyhle soupeře porážet. Už jsem letos utrpěl těsné porážky s Querreym nebo Montaňesem, ale dnes jsem měl opravdu pocit, že bych mohl vyhrát. Dokonce jsem věřil i poté, co jsem prohrál první set. Jsem strašně šťastný," dodal.

Wawrinka porazil naposledy před dvěma měsíci v Indian Wells Berdycha, pak prohrál s Federerem, v Miami s Granollersem a úspěšně 15. hráč světa nevkročil ani na evropskou antuku.

Haas se vrátil po 14 měsících, po boku Štěpánka prohrál
Štěpánkovi se naopak nedařilo ve čtyřhře, kde český tenista spolu s bývalou světovou dvojkou Tommym Haasem vypadl v prvním kole po prohře 6-2 3-6 8-10 se švédsko-australskou dvojicí Simon Aspelin a Paul Hanley

Německému tenistovi tak nevyšel návrat na kurty po 14 měsíců dlouhé pauze, během které se jeho snoubence Saře Fostorové narodila dcera. Haas loni v únoru podstoupil operaci kyčle a pravého lokte. Třiatřicetiletý tenista se naposledy na okruhu ATP představil v únoru 2010 a v Delray Beach vypadl v prvním kole.

Výsledky - Mnichov (antuka, dotace 450.000 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Štěpánek (ČR) - Golubjov (Kaz.) 6:1, 4:6, 6:3, Starace (It.) - Hájek (ČR) 3:6, 6:4, 6:0, Brown (Něm.) - Wawrinka (2-Švýc.) 6:7 (6:8), 6:4, 7:5, Čilič (3-Chorv.) - Bolelli (It.) 7:5, 7:6 (7:4), Mayer (5-Něm.) - Darcis (Belg.) 6:1, 6:2,  Davyděnko (7-Rus.) - Kuzněcov (Rus.) 6:1, 7:6 (7:4), Kohlschreiber (8-Něm.) - Farah (Kol.) 6:3, 6:1, Gabašvili (Rus.) - Schüttler (Něm.) 3:6, 6:4, 6:3, Petzschner (Něm.) - Dodig (Chorv.) 6:1, 6:4, Reister - Brands (oba Něm.) 7:6 (7:1), 6:1, Gremelmayr (Něm.) - Haase (Niz.) 6:4, 4:6, 6:4. 

Čtyřhra - 1. kolo:
Aspelin/Hanley (Švéd./Austr.) - Štěpánek/Haas (ČR/Něm.) 2:6, 6:3, 10:8.

 

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ten Hájek to snad nemá v hlavě v pořádku,jak může profesionál rozhodující set(již po několikáté) takhle podělat.Pravděpodobně nemá fyzičku,nebo je to v hlavě?
Reagovat
smazaný uživatel
Zajimavé,Brown porazil Wawrinku...Takže Rado ma velkou šanci jít dál!
Reagovat
misoSK
staci aby Radek nekazil a musi ist dalej, Brown sa porazi sam
Reagovat
smazaný uživatel
vzhůru na Wawrinku!
Reagovat
smazaný uživatel
Jj vzhůru na Wawrinku :-D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist