Štěpánek vyhrál úvodní podnik sezony v Brisbane!

11. 1. 2009, 07:42
Aktuality 7
ATP BRISBANE - Třicetiletý český tenista Radek Štěpánek vstoupil do nové sezony triumfem na turnaji v Brisbane. Ve finále proti Španělu Verdascovi se mu potřetí v řadě podařilo otočit vývoj utkání a po výhře 3-6 6-3 6-4 se raduje z třetího titulu v kariéře.
Radek Štěpánek

Radek Štěpánek si vstup do nové sezony nemohl představovat lépe. V novém tenisovém centru v australském Brisbane postupně vyřadil Kunicyna, Llodru, následně otočil čtvrtfinálový i semifinálový souboj se Söderlingem, respektive Gasquetem a dnes uspěl i v souboji se světovou patnáctkou Fernandem Verdascem.

Přitom český tenista i dnes prohrál úvodní set. Nedostal se k žádnému brejkbolu a z 21 prvních podání jich do kurtu trefil jen šest. Tristní úspěšnost prvního servisu mu tak nedávala příliš optimistické vyhlídky na třetí obrat v řadě. Nicméně třicetiletý rodák z Karviné se v druhém setu znovu zvedl. Mohl se konečně opřít o první servis a a returnujícímu soupeři za celou sadu povolil uhrát pouhé tři výměny.

Vizitka Radka Štěpánka:
narozen: 27. 11. 1978 v Karviné (ČR)
výška: 185 cm
váha: 75 kg
největší úspěchy: ve dvouhře čtvrtfinále Wimbledonu 2006, vítěz turnajů ATP v Rotterdamu 2006, Los Angeles 2007, Brisbane 2009; vítěz 12 turnajů ve čtyřhře
počet titulů: 3
aktuální pozice v žebříčku: 26. místo
maximum v žebříčku: 8. místo (červenec 2006)
záliby: fotbal, florbal, filmy
trenér: Petr Korda
rodina: byl zasnoubený se švýcarskou tenistkou Martinou Hingisovou, ale v létě 2007 oznámil, že svatbu ruší; jeho současnou přítelkyní je česká tenistka Nicole Vaidišová
ostatní: s tenisem začal jako tříletý, profesionálem od roku 1996; v roce 2001 začal spolupracovat s bývalou českou jedničkou Petrem Kordou a během roku poskočil v žebříčku ATP téměř o 500 míst; v únoru 2005 se omluvil z účasti v Davisově poháru, po vleklých sporech a spekulacích v prosinci 2006 oznámil, že uzavírá svou týmovou reprezentační kariéru, ale v létě 2007 se do daviscupového týmu po třech letech vrátil; po čtvrtfinálové účasti ve Wimbledonu v roce 2006 se poprvé v kariéře dostal do první desítky v žebříčku; na podzim 2006 se potýkal s vážným zraněním zad, které mu ochromilo pravou ruku, hrozila mu operace a nad jeho další kariérou se vznášel otazník, v lednu 2007 se však na kurty vrátil; loni se poprvé zúčastnil OH, svůj zahajovací a zároveň poslední zápas ve dvouhře ale v Pekingu dokončil se zavázanou nohou.

Rozhodující dějství přineslo dramatickou podívanou. Zatímco Verdasco si vypracoval pět brejkbolů a využil jediný, když čtyři soupeř odvrátil v důležitém osmém gamu, Štěpánek proměnil obě příležitosti na prolomení Španělova servisu. Po dvou hodinách a 17 minutách se tak český tenista oslavnou "rybičkou" radoval před 5.500 diváky v Pat Rafter Areně z titulu hned na prvním podniku sezony.

"Dělám to tak pořád... dobře, udělal jsem to potřetí, když jsem vyhrál turnaj," vtipkoval po zápase dobře naladěný Štěpánek. "Jsem šťastný jak jsem zde hrál. Bojoval jsem v každém zápase od první do poslední výměny," těšilo vítěze.

Zajímavostí je, že přestože se Štěpánkovi nedařilo na servisu, udělal jedinou dvojchybu. Verdasco v zimní přípravě na podání velmi zapracoval a dnes během celého utkání musel spolehat na druhé jistější podání pouze v dvanácti případech.

Mazaný český fedcupový reprezentant se od druhé sady mohl spolehnout na řadu povedených drop shotů, které soupeře ani neodlepily od základní čáry. "Jako junior jsem je hrál snad v každé druhé výměně," zavzpomínal s trochou nadsázky. "Dnes to byla součást mého plánu, dostat soupeře z rytmu," vysvětloval Štěpánek.

Štěpánek tak navázal na své tituly z Rotterdamu (2006) a Los Angeles (2007). Do žebříčku si připíše 280 bodů a měl by se vrátit do Top 20 před dosud nejlepšího Čercha Tomáše Berdycha. S šekem na 77.200 dolarů se vydá na poslední turnaj před Australian Open do Sydney, kde ho čeká težká obhajoba loňského semifinále.

Dnešní vítězství věnoval čerstvě narozenému synu Marka Všetíčka, který je Radkův kondiční trenér. Jako s hlavním koučem spolupracuje s Petrem Kordou.

Bývalá světová osmička před letošní sezonou plánovala návrat do Top 10 a v Brisbane svá slova podtrhla výkony. V roce 2006 si zahrál čtvrtfinále Wimbledonu, ale pak ho na několik měsíců ze skvělé formy dostalo zranění zad.

"Začal jsem pracovat prakticky od nuly. Teď jsou to už dva roky a já se zase konečně ve skvělé kondici. Tento turnaj mi ukázal, že jsem na dobré cestě," zakončil Štěpánek, kterému kvůli zranění zad hrozilo dokonce ukončení kariéry.

ATP BRISBANE (Austrálie, tv. povrch, 484.750 dolarů) - nedělní výsledky:

Dvouhra - finále:
Štěpánek (8-ČR) - Verdasco (3-Šp.) 3-6 6-3 6-4

Čtyřhra - finále:
Verdasco/Zverev (Šp./Něm.) - Gicquel/Tsonga (Fr.) 6-4 6-3

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
To sa vam hrava Fed Cup, ked v nom nastupuje aj Radek:)
Reagovat
Tenista
Radek si to podle mě nenaplánoval moc dobře. Hráč, když vyhraje turnaj a je přihlášen i na další, který by měl být přípravou na velkou akci, tak tam většinou úmyslně vypadne někde ve 2. kole...poněvadž tady ale Radek obhajuje semi, je otázkou, jak se zachová. Odpočinek na úkor ztráty bodů nebo hra naplno s tím, že mu pak na AO můžou dojít třeba ve 3.- 4. kole síly?
Reagovat
dabelsobul
Kdyz do toho ted neda vse, ma vice bodu za titul z Brisbane ;) Kazdopadne si uz pred Australian Open polepsi. A v Melbourne jiste taky predvede postup alespon do 3.-4. kola. A verme ze i vic :)

Jinak v Sydney narazi na kvalifikanta, s tim to podle mevedome nevypusti, druhy kolo uz bude otazkou, zda bude chtit nacerpat sily na AO...
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že je to cenné i tím, že poslední tři zápasy otočil po prohraném prvním setu, navíc proti kvalitním soupeřům. Přiznávám, že jsem mu už od čtvrfinále moc nevěřil. Snad forma vydrží a něco uhraje i na AO.
Reagovat
smazaný uživatel
Moc mu gratuluju! Udělal mi fakt radost, zvlášť když jsem si nařidíla budík v neděli na šílenou hodinu.
Reagovat
Jose
vstávat kvůli tomu v neděli ráno, to je fanouškovskej metál..... :)
Reagovat
dabelsobul
Muj budik nebyl dostatecne aktivni :D vstal jsem az na treti set :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist