Stricker zaznamenal nejrychlejší výhru na Next Gen ATP Finals, Fils uspěl i podruhé

29. 11. 2023, 19:59
Aktuality 2
Dominic Stricker (21) se den po nepovedeném vstupu do Next Gen ATP Finals zapsal do historie soutěže nejrychlejším vítězstvím. Švýcarský mladík přehrál Itala Lucu Nardiho (20) za 54 minut hry a udržel se ve hře o postup ze skupiny. I své druhé vystoupení zvládli nejvýše nasazený Francouz Arthur Fils (19) a Srb Hamad Medjedovič (20), jistotu postupu do semifinále Turnaje mistrů pro hráče do 21 let ale nezískal ani jeden.
Dominic Stricker (© AFP)

Stricker – Nardi 4:1, 4:1, 4:2

Dominic Stricker loni na Next Gen ATP Finals v Miláně prošel bez porážky skupinou a neuspěl až v semifinále s Jiřím Lehečkou. Letos v Džiddě si jako jediný připisuje "už" druhý start, v úterý však ve svém úvodním vystoupení zkušenosti nezužitkoval a utrpěl nečekanou porážku s Flaviem Cobollim.

S druhým Italem v Zelené skupině si už poradil a navíc zcela jednoznačně. Lucu Nardiho deklasoval za pouhých 54 minut hry bez ztráty servisu 4:1, 4:1, 4:2 a zaznamenal nejrychlejší výhru v šestileté historii soutěže. Částečně k tomu napomohla také inovativní pravidla, která tenistům v Saúdské Arábie dávají méně času mezi prvním a druhým servisem či po esu, dvojchybě a přímém bodu z podání.

"Včera večer jsme dlouho diskutovali o tom, jak dnes hrát. Myslím, že mi to hodně pomohlo, protože jsem rozhodně nepředvedl svůj nejlepší výkon. To jak jsem hrál dnes, asi nikdo neočekával. Jsem šťastný, že se mi to povedlo. Teď se půjdu co nejlépe připravit na třetí zápas ve skupině," řekl Stricker.

Jednadvacetiletý Švýcar, jenž se v létě na US Open postaral o vyřazení Stefanose Tsitsipase a z kvalifikace postoupil až do osmifinále, si díky vítězství uchoval naději na zopakování loňského výsledku.

Fils – Cobolli 4:1, 4:2, 4:2

Strickerovým posledním soupeřem ve skupině bude nejvýše nasazený Arthur Fils, s nímž si letos v létě na antuce ve Gstaadu poradil ve dvou tie-breacích.  Devatenáctiletý Francouz v Džiddě zvítězil i podruhé, přesto stále nemá jistý postup do semifinále.

Po úterní pětisetové bitvě s Nardim ve středu nedal šanci Flaviu Cobollimu, kterého v prvním vzájemném střetnutí smetl za hodinu hry 4:1, 4:2, 4:2. Příliš mrzet ho nemusel ani jediný prohraný servis v úvodu třetí sady.

"Dnes jsem hrál hezky. Velmi dobře jsem podával a měl jsem dobrý pohyb po hřišti, takže musím být spokojený. Zítra mě čeká zápas proti těžkému soupeři, který mě už letos porazil. Takže uvidíme, co se mi povede," řekl 36. hráč světa Fils, jenž má jako jediný z osmičky účastníků na kontě titul z turnaje ATP (Lyon 2023).

Michelsen – Shelbayh 2:4, 4:1, 0:4, 0:4

Překvapivé vítězství a první bod do Červené skupiny zaznamenal na divokou kartu startující Abedallah Shelbayh. Levou rukou hrající tenista z Jordánska, který trénuje v akademii Rafaela Nadala na Mallorce a nedávno slavil první triumf na challengeru, po velmi dobrém výkonu porazil 4:2, 1:4, 4:0, 4:0 Američana Alexe Michelsena.

"Mám za sebou skvělý rok, i když to někdy bylo nahoru dolů. Odehrál jsem několik povedených turnajů. Je to pro mě skvělá příležitost si tady zahrát a skvělé zakončení sezony," pochvaloval si 185. hráč světa Shelbayh, který soupeře přestřílel na vítězné údery 27:9 a přitom udělal jen 15 nevynucených chyb.

Van Assche – Medjedovič 2:4, 4:2, 3:4, 1:4

V závěrečném utkání dne uspěl podobně jako v úterý Hamad Medjedovič. Dvacetiletý Srb, který minulý týden ve Španělsku sbíral v rámci Davis Cupu zkušenosti po boku světové jedničky Novaka Djokoviče, po pětisetové bitvě s Američanem Michelsenem zvládl i souboj s druhým nasazeným Francouzem Lucou Van Asschem.

Van Assche si v případě výhry mohl jako první zajistit postup do semifinále a zápas měl rozehraný lépe. Za stavu 1:1 na sety ale v tie-breaku neudržel vedení 5:1, nevyužil tři setboly a momentum zápasu se rázem naklonilo na stranu srbského mladíka.

"Ten tie-break změnil ráz zápasu. Snažil jsem se zůstat soustředěný na každý bod a konzistentně trefovat míčky. A díky tomu se mi povedlo vyhrát ten tie-break," komentoval Medjedovič. K jistotě postupu do semifinále potřebuje ve čtvrtek uhrát alespoň dva sety proti Shelbayhovi, jinak bude muset čekat na výsledek večerního utkání Van Assche – Michelsen.

Pět různých šampionů

Next Gen ATP Finals se koná od roku 2017 a dosud Turnaj mistrů pro hráče do 21 let ovládli Korejec Hyeon Chung, Řek Stefanos Tsitsipas, Ital Jannik Sinner, Španěl Carlos Alcaraz a loni v Miláně triumfoval Američan Brandon Nakashima.

Soutěž se hraje s netradičními pravidly a počítáním Fast 4 (zrychlené sety na čtyři vítězné gamy bez výhod). Vůbec poprvé se akce ATP koná na území Saúdské Arábie.

Pořadí skupin

Výsledky Next Gen ATP Finals v Džiddě


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
Hector.Salamanca
To psaní věku hráčů do závorek místo žebříčku je největší de.ilita, kterou jste tu za poslední dobu začali dělat. V situaci, kdy je to navíc Next Gen a všem je zhruba 19-21 to je snad ještě víc vidět..
Reagovat
sojka1
mne to zrovna u Next Gen jako info uplne z cesty neprijde, jak je nehledam a nektere neznam, tak si je lip zaradim a odhadnu, ono 19 nebo 21 let je u hrace na tehle zrovni dost rozdil.....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist