Suverénní šampioni skupiny C. Čeští tenisté v Davis Cupu přehráli 3:0 i Srby s Djokovičem

16. 9. 2023, 21:18
Aktuality 23
DAVIS CUP - Čeští tenisté ve skupinové fázi finálového turnaje Davisova poháru ve Valencii ovládli svou skupinu s drtivou bilancí 9:0 a zajistili si výhodnější los pro listopadové čtvrtfinále. Po Španělech a Korejcích porazili 3:0 na zápasy i Srby, když Jakub Menšík (18) při singlové premiéře v soutěži smetl 6:3, 6:2 Dušana Lajoviče, Jiří Lehečka (21) si poradil 7:6, 6:4 s Laslem Djerem a Tomáš Macháč (22) s Adamem Pavláskem (28) ve čtyřhře zdolali 7:5, 6:7, 10:3 světovou jedničku Novaka Djokoviče s Nikolou Čačičem.
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Češi a Srbové v předchozích zápasech ve Valencii shodně porazili domácí Španělsko i Koreu 3:0. Ve vzájemném duelu se tak hrálo už jen o vítězství ve skupině a lepší pozici pro los čtvrtfinálového soupeře. Češti by měli narazit s největší pravděpodobností na Finsko, které je druhé ve skupině ve Splitu, případně Nizozemsko, nebo na druhý nejlepší celek skupiny B v Manchesteru (Velká Británie, Austrálie, nebo Francie). Losovat se bude v úterý.

"Je to pro mě jeden z neuvěřitelných týdnů. Nikdo nám před startem této těžké skupiny nevěřil, že bychom se mohli s tímto mladým týmem kvalifikovat přes Španělsko a Srbsko. Ale dokázali jsme to," řekl na tiskové konferenci Navrátil. "Jsme velmi rádi, že pojedeme na vyřazovací část do Málagy a budeme hrát mezi osmi nejlepšími týmy světa. Jsem na tým hrozně pyšný. To, že tento mladý celek uhrál skóre 9:0, je prostě neuvěřitelné," doplnil Navrátil.

Lajovič – Menšík 3:6, 2:6

Menšík při debutu ve dvouhře Davisova poháru předvedl suverénní výkon a Lajoviče deklasoval za necelou hodinu. Proti zkušenému Srbovi exceloval hlavně na podání a soupeři nenabídl jedinou šanci na brejk. Při svém servisu ztratil za celé utkání pouhých pět fiftýnů, nastřílel jedenáct es a po prvním podání získal 94 procent bodů.

Statistiky utkání.Statistiky utkání. (@ Livesport)

"Servis byl dnes důležitý. Myslím, že jsem podával velmi dobře. Trefil jsem také pár returnů a při důležitých bodech jsem zahrál dobře. S dnešním výkonem jsem spokojený. Jsem rád, že jsme to dokázali a jsme na správné cestě," komentoval Menšík.

Djere – Lehečka 6:7, 5:7

Jednadvacetiletý Lehečka vyhrál na tvrdém povrchu ve Valencii i třetí utkání a opět neztratil set. Proti sedmatřicátému hráči světa Djeremu, který v pozici jedničky nahradil odpočívajícího Djokoviče, zahrál deset es.

Čtvrtfinalista letošního Australian Open Lehečka získal první set až po napínavém tie-breaku, který vyhrál 9:7. Zkrácenou hru ovládl ve Valencii podruhé. Ve středu uspěl proti Španělovi Alejandru Davidovichovi.

Statistiky utkání.Statistiky utkání. (@ Livesport)

Ve druhé sadě sice Lehečka utekl díky brzkému brejku do vedení 4:1, Djere ale srovnal. Mladoboleslavský rodák však působil dál na servisu jistěji a v desáté hře měl první tři mečboly. Přestože je nevyužil, za stavu 6:5 si vypracoval další dva, ten poslední zužitkoval.

"Je to něco, co jsme na začátku roku nebo po losu určitě nečekali. Je to velké překvapení, ale zasloužili jsme si to. Hráli jsme tu dobře a ukázali, že máme kvalitu na to, abychom takovéto hráče poráželi," řekl na tiskové konferenci Lehečka.

Čačič/Djokovič – Macháč/Pavlásek 5:7, 7:6, 3:10

Světová jednička Djokovič dorazil po nedělním triumfu na US Open do Valencie se zpožděním, zmeškal duel proti Koreji, ale v pátek pečetil výhrou nad Alejandrem Davidovichem vítězství Srbska nad Španělskem. Do duely s Čechy nastoupil jen do závěrečné čtyřhry, ale ani on Čech nezastavil.

Stoprocentní bilanci českých tenistů završili Adam Pavlásek s Tomášem Macháčem, kteří porazili po takřka dvou hodinách singlovou světovou jedničku Djokoviče s Čačičem. V první sadě odvrátili dva setboly a díky brejku v jedenácté hře se ujali vedení. Ve druhém setu sice nevyužili mečbol a prohráli zkrácenou hru 7:9, v super tie-breaku už ale dominovali 10:3.

Čeští tenisté postoupili v novém formátu Davisova poháru do čtvrtfinále poprvé. Před dvěma lety nestačili ve skupině na Velkou Británii a Francii. Vyřazovací část se odehraje v Málaze od 21. do 26. listopadu.

Postup ze skupiny si dnes zajistili Finové, obhájci titulu Kanaďané a Australané a připojili se k Čechům, Srbům a Nizozemcům. Poslední dvě volná místa obsadí v neděli dvě země z kvarteta Itálie, Chile, Velká Británie a Francie.

Češi se jméno čtvrtfinálového soupeře dozví po úterním losu. Narazit mohou na Finy, Nizozemce, Brity, nebo Francouze.

• FINÁLOVÝ TURNAJ DAVIS CUPU •
skupinová fáze, tv. povrch / hala
sobotní výsledky (16. 09. 2023)
Česko - Srbsko 3:0 | Valencie, Španělsko
Menšík - Lajovič 6:3, 6:2
Lehečka - Djere 7:6 (9:7), 7:5
Pavlásek/Macháč - Djokovič/Čačič 7:5, 6:7 (7:9), 10:3
Kanada - Chile 2:1 | Boloňa, Itálie
Galarneau - Tabilo 6:3, 7:6 (7:5)
Diallo - Jarry 4:6, 4:6
Galarneau/Pospisil - Barrios Vera/Tabilo 6:3, 7:6 (9:7)
Austrálie - Švýcarsko 3:0 | Manchester, Velká Británie
Kokkinakis - Stricker 6:3, 7:5
De Minaur - Hüsler 6:4, 6:3
Ebden/Purcell - Hüsler/Stricker 6:2, 6:4
USA - Finsko 0:3 | Split, Chorvatsko
McDonald - Virtanen 6:7 (5:7), 6:1, 6:7 (7:9)
Paul - Ruusuvuori 6:7 (1:7), 4:6
Krajicek/Ram - Heliovaara/Kaukovalta 7:6, 6:7, 8:10
Pořadí skupin

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
Ela-fon-isi
Kluci jsou srdcaři. Bylo to úžasné!
Reagovat
Krisboy
Navrátil - geniální stratég. Moc dobře věděl, co dělá, když nenominoval J1rku ani proti Srbsku. smilesmilesmile

Kluci byli skvělí, všichni. Povedené vystoupení.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jasně, Joker tam byl jen jako strašák, proti Jyrkovi by nenastoupil smile
Reagovat
turista
Novak roli bubáka nenaplnil. Naši hráči se ho v deblu nelekli.
Reagovat
Orgasmator
To už byla exhibice (debl), jak říkal Svačina...smile
Vlastně on to začal říkat už před prvním zápasem, že o nic nejde, oba týmy mají jistý postup smile a v úterý se bude losovat podle rankingu nahraných bodů smile
Reagovat
Orgasmator
Načež pak až při zápase Lehečky přišel na to, že vítěz skupiny bude hrát proti druhému týmu z jedné ze 2 skupin, jak nově říkal...smile
Reagovat
Orgasmator
Novak je pryč, tak není vrátil se, ale hrát nebude; už jen jako divák, diváci nepřišli, věděli, že Novak hrát nebude, tak nakonec přece jen bude, to je překvapení, diváci prohloupili, že nepřišli smilesmile
Reagovat
vladka
smile + bavila jsem se tak, jako u tenisu nepamatuju
Reagovat
Orgasmator
bylo to zábavné se vším všudy smile Včetně komické vložky Svačiny, Novak už není v hale, odcestoval už z Valencie za rodinou smile
Reagovat
Orgasmator
načež pak hrál udiveného při nástupu Srbů a zdůvodňoval to špatnými informacemi, že už dokonce opustil Španělsko smile
Reagovat
mamina
Tak jsem si to pro sebe shrnula. Macháč mne moc příjemně překvapil, roste výkonnostně zapa od zápasu. Menšík je úžasný talent - pokud se nebo ho neutaví. Pavlasek se pochlapil a překvapil. Lehečka mne docela zklamal, jak se na výhry nadřel. Žeby únava? Nebo nervy z postu naší jedničky? Věřím, že je to přechodné. A že se konečně, po odchodu Tomáše a Radka, zase objevuje radost ze hry a touha reprezentovat a vyhrávat. Samozřejmě, celkové vystoupení ve Valencii nedává jinou možnost, než všem moc pogratulovat a poděkovat a popřát jim, ať tou nastoupenou cestou jdou v takovém stylu dál. Děkuji za úžasné zážitky, byť jen u obrazovky. Byla to radost se na jejich hru dívat. Dík.
Reagovat
Hector17
Koukni na Machače na příštím Challengeru a pak napiš.
Reagovat
aape
bohužel, no, asi potřebuje silnější motivaci nebo mu vyhovuje hrát v týmu, něco jako Katka
ale třeba se jednou chytí, až si to srovná v hlavě, je jinak strašně šikovnej hráč
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ale chybí mu finální úder z FH. Kolikrát měl šanci na vítězný úder a namísto toho se tam potom trápil ve výměnách. BH má kvalitnější než FH.
Jinak souhlas, Tomáš je šikovný hráč s atraktivním tenisem.
Reagovat
Orgasmator
Fakt tady nikdo neocenil skvělý komentář našeho nejlepšího tenisového komentátora Svačiny?? smile smile
Reagovat
vladka
smilesmile
Reagovat
Fandina
kluci. Byl to s nimi moc hezký tenisový týden. Výhry jako na drátku a viděla jsem většinu deblů, krásný zážitek. Pěkně, moc pěkné.
Reagovat
farr
Fenomenální výkony smile. Srdíčko českého fanouška muselo plesatsmile. Tak doufám, že na to navážou v PLAY OFF, je super zas po letech mít možnost fandit českému mužskému reprezentačnímu tenisusmile.
Reagovat
annah
smile
Reagovat
Jan
smile
Reagovat
Krisboy
Řeč je o českém, nikoli ruském týmu, ty dmnte!
Reagovat
turista
Bazilišek za každou cenu.
Reagovat
aape
smile byla to skvělá jízda! smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist