Světový tenis je prošpikován zraněními. US Open nestihnou Raonic, Robredo či Querrey

23. 8. 2011, 01:23
Aktuality 3
Milos Raonic, Tommy Robredo, Sam Querrey, Kim Clijstersová a Alisa Klejbanovová. Tato pětice se na letošním US Open určitě neobjeví, ovšem okruh zraněných je v těchto dnech mnohem širší.
Milos Raonic

Milos Raonic vtrhl do této sezony jako 156. hráč světa, ještě loni na jaře byl dokonce až v páté světové stovce. Jenže letos hned na Australian Open šokoval postupem z kvalifikace až do osmifinále a o dva týdny později v hale v San Jose už získal ve svých 20 letech premiérový titul z turnaje ATP. Neztratil se ani na evropské antuce, kde ho však těsně před French Open trápily bolesti zad a kanadský objev prohrál čtyři zápasy v řadě.

Na trávě si poté zahrál čtvrtfinále v Halle a hodně se od něj očekávalo ve Wimbledonu. Jenže hned v úvodu zápasu 2. kola si zranil kyčel a turnaj pro něj skončil. Hned 5. července v Coloradu podstoupil operaci a lékaři mu doporučili šest týdnů v klidovém režimu. Raonic ale už po třech týdnech začal pracovat na svém návratu a věřil, že se na kurty brzy vrátí.

Včera však Raonic oznámil, že svůj návrat o dva týdny oddálí. "Po intenzivních rozhovorech se svými lékaři a týmem jsem se rozhodl vrátit se až po US Open na Davis Cup proti Izraeli," oznámil talentovaný Kanaďan. "Cítím se skvěle, se svým trenérem, kondičním trenérem i fyzioterapeutem tvrdě makám na návratu. Už se nemůžu dočkat," dodal.

Ještě během Wimbledonu šel na operaci s pravým loktem Sam Querrey. Jeho rekonvalescence se předem odhadovala i na několik měsíců, a i když se už připravuje s raketou v ruce, domácí grandslam nestihne.

"Ruka je po hodině hry unavená. Nemám ještě potřebnou sílu, abych mohl hrát tří-pětisetové zápasy na vysoké úrovni," vysvětloval Querrey. "Jsem ještě mladý a mám vše před sebou. Nechci nic riskovat, myslím, že ještě další tři až čtyři týdny přípravy mi pomůžou," dodal třiadvacetiletý Američan, který byl v lednu 17. hráčem světa, nyní však spadl na 79. místo a v září musí počítat s dalším pádem. Querrey doufá, že se na okruh ATP vrátí v září a rok zakončí v Top 100, aby si zajistil přímou účast na Australian Open 2012.

Už od března trápí zranění lýtkového svalu Tommyho Robreda. Devětadvacetiletý Španěl za posledních pět měsíců startoval pouze na pěti turnajích a hned ze čtyř kvůli zhoršeným bolestem odstoupil. Do New Yorku na US Open raději ani nepoletí.

Týden před startem posledního grandslamu sezony se odhlásili zatím tři tenisté, ale ani zdaleka to nemusí být konečné číslo. Jenom mezi nejlepšími 21 tenisty světa se nyní najde tucet hráčů, kteří mají pár dní před US Open zdravotní problémy.

Mezi mužskou elitou hned 12 zraněných
Světovou jedničku Novaka Djokoviče ve včerejším finále v Cincinnati přemohly bolesti pravého ramene. "Pozitivní je, že do začátku US Open zbývá osm dní. Věřím, že se do té doby zotavím a budu připravený," uklidnil své fanoušky. Stejné problémy má i Tomáš Berdych, jenž v semifinále vzdal právě Srbovi.

Vítěz z Ohia a čtvrtý hráč světa Andy Murray si pro změnu stěžoval na bolesti ruky, které se mu vrací už od jara. Američan Mardy Fish se během náročného letního programu potýkal s bolestmi paty, kvůli které vynechal turnaj ve Washingtonu.

Dva prsty na pravé ruce si před pár dny popápil v restauraci Rafael Nadal. Levorukého Španěla pak obvázané prsty mírně limitovaly při hraní bekhendů.

Šestý muž pořadí Robin Söderling před US Open neodehrál v přípravě žádný ostrý zápas, neboť si léčil zápěstí. "Zápěstí je už lepší, zítra odlétám do New Yorku," přislíbil švédský tenista na Twitteru svou účast.

Vlasovou zlomeninu v levé ruce si koncem července po pádu během tréninku přivodil David Ferrer. Španělský tenista už ale minulý týden odehrál alespoň dva zápasy v Cincinnati.

Vinou zranění břišních svalů přišel o velkou část oblíbených turnajů na domácím betonu Andy Roddick. Problémy mají i tři Francouzi: pravá ruka komplikuje tenisový život Jo-Wilfriedu Tsongovi, zcela fit nejsou ani Richard Gasquet a Gilles Simon. Svalové zranění trápilo Rakušana Jürgena Melzera.

Spousta zraněných i mezi ženami
Také mezi ženami se zdravotní trable nemusí hledat dlouho. Na US Open určitě nebudou startovat světová trojka Kim Clijstersová, jež nechává v klidu břišní svaly, a kvůli léčbě rakoviny Alisa Klejbanovová.

Světovou jedničku Caroline Wozniackou trápí mimo špatné formy ještě problémy s pravým ramenem, stejně tak Polku Agnieszku Radwaňskou.  Obě ale v těchto dnech startují v New Havenu.

Vinou zranění levého boku nedohrála poslední dva turnaje Shuai Peng, potíže s pravou rukou má Victoria Azarenková. Břišní svaly před newyorkským grandslamem vyřadily z přípravy Dominiku Cibulkovou, jež by už měla být připravena tento týden pro klání v Dallasu. V New Havenu naopak nebude hrát další Slovenka Daniela Hantuchová, která soutěž vynechává kvůli drobnému zranění levé nohy. 

Koleno se v sobotním semifinále v Cincinnati ozvalo Němce Andree Petkovicové, záda zlobí Belgičanku Yaninu Wickmayerovou. Petra Kvitová snad již stehenní sval doléčila, v Ohiu si však postěžovala na nevolnosti.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
Vojtaakk
Kdyby rozložili turnaje trochu smysluplněji, hlavně masters 1000,aby nebyly hned 2 za sebou, mohlo by to být lepší...
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda Sama.
Reagovat
Mistr
Škoda Miloše.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist