Šwiateková: Finále bylo jako na horské dráze. Pustit Karolínu do zápasu? To se nemělo stát

11. 6. 2023, 12:01
Aktuality 23
Staronová šampionka Roland Garros Polka Iga Šwiateková přirovnala sobotní finále s Karolínou Muchovou k horské dráze. Přestože světová jednička měla duel dobře rozehraný, zakončila jej až v napínavé koncovce a po výhře 6:2, 5:7, 6:4 cítila velkou úlevu. Mezi novináři se také omlouvala za faux pas při oslavě, protože jí spadla poklice z poháru Suzanne Lenglenové.
Profily hráčů
Iga Šwiateková

"Mám začít mluvit o té horské dráze?" usmála se v úvodu tiskové konference Šwiateková a pustila se do hodnocení.

"Míchají se ve mně různé emoce. Je to všechno neuvěřitelné. Zápas byl velmi intenzivní a nahoru dolů. Bylo hodně vypjatých momentů a návratů. Jsem ráda, že jsem byla v posledních gamech stabilní a dokončila to. Karolína hrála velmi dobře. Byla to velká výzva," uvedla čerstvě trojnásobná vítězka Roland Garros.

Dvaadvacetiletá rodačka z Varšavy zvládla i čtvrté grandslamové finále, poprvé v něm ale přišla o set. Úvodní sadu vyhrála za 45 minut, Muchová se však vrátila do hry a srovnala. V závěrečném dějství vedla Češka dokonce 2:0 a 4:3 s brejkem. Přestože Šwiateková několikrát dala na kurtu najevo emoce, uvnitř se snažila zůstat koncentrovaná.

"Cítila jsem, že jsem ji pustila do zápasu, což jsem neměla dělat. Ona je skvělá hráčka, která tu šanci využila. Dívala jsem se dopředu a říkala si: Ok, víš co? Dám do toho vše. Nepřemýšlela jsem, ani neanalyzovala. Hrála jsem dál svou hru a věřila intuici, což mi pomohlo," doplnila.

Comeback Muchové ji překvapil

Poté, co Muchová zakončila finále dvojchybou, zakryla si Šwiateková radostí tvář. "Byla jsem překvapená, protože jsem viděla zápasy, v nichž se Karolína z těchto stavů dostala. Nemyslela jsem na to, že by se to mohlo stát i teď, ale hrála jsem s tím, že tam nechám všechno. Trochu mě to však překvapilo," podotkla.

Stala se první tenistkou po Belgičance Justine Heninové v roce 2007, která triumf na pařížské antuce obhájila. "Těžko se to popisuje, měla jsem ale hodně štěstí. Už jsem se za ty tři týdny cítila unavená. Moje zápasy nebyly možná tak fyzicky vyčerpávající, ale je těžké udržet si stále koncentraci. Od turnaje ve Stuttgartu jsem nebyla doma. Jsem ráda, že jsem celou antukovou část sezony zakončila takhle dobře a přežila to," podotkla.

Během oslav si prožila kuriózní situaci. Při zvedání trofeje nad hlavu spadla poklice a zakutálela se pryč. "Hrozně se omlouvám. Myslela jsem si, že ji držím v prstech, ale pak se to v těch emocích stalo. Nemyslela jsem to nijak neuctivě. Jsem ráda, že je trofej Suzanne Lenglenové v pořádku a snad už se mi to nikdy nestane. Doufám, že budu mít ještě šanci ji v dalších letech pozvednout," dodala Šwiateková.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

23
Přidat komentář
IngStavinoha
ale jinak - podle vkusu každého soudruha - za 10, 20, 30 let uvidíme, komu bude hučet... ;-) smilesmilesmile
Reagovat
Nola
ja som videla Igu upravenu v paradnych satach, s ucesom, nalicenu s poharom a fakt z nej bola velka kocka
Reagovat
IngStavinoha
však jasné - aj ten brojler má na pláži neco do seba ;-) a jak sa říká, neexistují nezajímavé samičky, ale pouze samečci s omezenou vnímavostí... ;-)
Reagovat
miros
Zato Muchova je nějaká modelka. Obličej samej beďar a fousky na tvaři opravdu moc krásné.
Jinak Iga aspoň něco dokázala a s největší pravděpodobností ještě něco velkého dokážu.
Kdežto u Muchové to bylo maximum a pravdepodobne náhoda.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Aspoň si Igu politoložku vezme někdo pro prachy (když ne pro šeredný ksicht). :))
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A ty jsi sem zas spadl odkud?smile
Reagovat
smazaný uživatel
Jazda 1gasmile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Ta je ošklivá.smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
flex
Bez ohledu na porážku Mušky, vnímám Igu dva roky všelijak. Jen snad nemohu říct, že by mi byla sympatická. Něco mi na ní vadí a vůbec bych se nedivil, pokud jí do roka zabrzdí (přibrzdí) hlava a přeju jí to.
Více by se mi líbila z první desítky jako jednička Rybakina nebo Gauff, Petra nejvíc, ale tam je to spíš už utopie.
Je to tak tři měsíce, co jsem asi tady první naznačil záraz Lindy Fr. (snad dočasný) a mírný, leč trvalý vzestup Lindy No.
Jen názor, kam mě pozorovací schopnosti a životní zkušenosti pustí, tak mě za něj nemlaťte.
Reagovat
misa
Gauff je taky utopie, ale Rybka by jedničkou být mohla. Uvidíme, jak si povede s obhajobou Wimbledonu.
Reagovat
majkl005
no, hlavně obhajoba Wimblu letos není obhajobou bodů, což je dobrej masakr ;) všechny na Wimblu půjdou do plusu :)
Reagovat
hanz
Korýsek je taková druhá Sakča, na víc než semíčka to nevypadá. A je to dobře, hraje jen běhavej tenis. To už tu bylo s Halepkou.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ale tak ona umí i na saku, hraje dost deblů. Běhavá je, ale to je u tenisu spíš plus, ne?smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
tommr
mě teda Swiatek nijak nevadí, ale sympatická mi taky není. Po sportovní stránce je ale zaslouženě nejlepší ...
Co se týče našich Lind tak v útlumu jsou ted obě. Rád bych věřil že se brzy proberou ale moc optimistickej nejsem. Obě by potřebovaly pořádnýho trenéra kterej by se jim věnoval na plnej úvazek ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Její psycholožka, která se mi dvakrát nezdá, udělala z Igy robotku. Ale jak bylo vidět v zápase s Muškou a v těch, co letos prohrála, pod tlakem stejně vyjde na povrch její já. Nechci kritizovat něčí práci, do které nevidím, jen na Ize pozoruji zvláštní vývoj, který mi nepřijde úplně přirozený a trochu se obávám, aby s ní třeba nějaký zápas nebo událost nezahýbala příliš.
Reagovat
Liverpool22
smile Cítím to dost podobně. V některých zápasech, když je IGA pod psycho tlakem začne panikařit, najednou sebevědomí odchází, bylo to vidět i ve finále. Krásně je to také vidět v zápasech s Rybkou, kdy to psychicky přestává dávat.
Uvidíme co přinese čas a budoucnost. Iga mi ale mentálně silná nepřijde - je to jen maska
Reagovat
flex
Se všemi výše souhlas, uvidíme další vývoj. smile to asi značka restaurace, kde vaří.
Reagovat
smazaný uživatel
Tvůj pozorovací talent je mizerný.
smile je značka pro nesouhlas s tvým pseudomoudrem.

Jsem zvědavý, co budeš psát za dva tři roky.
Reagovat
flex
Normálně přiznám, že jsi měl pravdu, PseudoTeame.
Reagovat
Meceon
A teď honem na trávu...už se těším co tam světová jednička jako komplexní hráčka předvede
Reagovat
Nola
ak dokazala vyhrat W antukarka Simona, tak je vsetko mozne, Rafa ho vyhral 2 x k tomu kopec finale, takze by som v ziadnom pripade Igu nepodcenovala
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist