Šwiateková odvrátila mečbol Ósakaové i nejhorší Roland Garros a dál útočí na hattrick

29. 5., 20:59
Aktuality 66
FRENCH OPEN - Iga Šwiateková (22) málem našla svou teprve třetí přemožitelku na pařížské antuce a poprvé nepřešla přes druhé kolo French Open. Trojnásobná šampionka čelila mečbolu agresivně a riskantně hrající Naomi Ósakaové (26), vítězka posledních dvou ročníků ale v závěru využila nervozity japonské soupeřky a tříhodinovou bitvu čtyřnásobných grandslamových vítězek pod zataženou střechou dvorce Philippea Chatriera nakonec vyhrála 7:6, 1:6, 7:5. O postup do osmifinále by si mohla zahrát s Marií Bouzkovou.
Profily hráčů
Iga Šwiateková (© Profimedia)

Šwiateková – Ósakaová 7:6, 1:6, 7:5

Iga Šwiateková před French Open vyhrála obě antukové tisícovky v Madridu a Římě a čtyři z osmi letošních turnajů zakončila triumfem a navázat na ně může i na svém oblíbeném grandslamu v Paříži. Po úvodní drtivé výhře nad domácí Leoliou Jeanjeanovou ale měla namále už ve druhém kole s Japonkou Naomi Ósakaovou.

Šwiateková sice po ztrátě vedení 4:2 a odvrácení setbolu za stavu 4:5 získala první set v tie-breaku, jenže v dalším průběhu začala páchat více nevynucených chyb, vítězné míče trefovala jen sporadicky a sérii šesti ztracených fiftýnů prohrávala 7:6, 1:6, 2:5 a 0:30.

Z kritické situace se ale i zásluhou soupeřky, které s vidinou blížícího se skalpu světové jedničky ztěžkla ruka, vyhrabala. Ósakaová najednou přestala trefovat riskantní bomby na lajny a více kazila. A když měla mečbol při svém podání, Šwiateková trefila parádní return, který nedokázala dostat přes síť.

Dvaadvacetiletá Polka nakonec zvítězila po třech hodinách boje 7:6, 1:6, 7:5 a s o čtyři roky starší Japonkou vyhrála druhý ze tří vzájemných duelů. A to i přesto, že vyhrála o pět bodů méně a soupeřka ji přestřílela na vítězné údery 54:37.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

"Byl to velmi intenzivní zápas. Na druhé kolo intenzivnější, než bych očekávala. Naomi hrála úžasný tenis, měl uvolněné ruce. Někdy hodně riskuje, ale je to její styl. Hrála opravdu skvělý tenis a jsem ráda, že je zpátky a zase hraje dobře," komentovala Šwiateková.

Šwiateková startuje na Roland Garros pošesté v kariéře a svou parádní bilanci na pařížské antuce vylepšila 30:2. Porážky utrpěla pouze při debutu v sezoně 2019 v osmifinále proti Simoně Halepové a o dva roky později v čtvrtfinále proti Marii Sakkariové. V letech 2020, 2022 a 2023 získala tří ze čtyř grandslamový trofejí.

Čtyřnásobná grandslamová šampionka Ósakaová, jež dvakrát vyhrála Australian Open i US Open, hrála v Paříži poprvé po mateřské pauze. Postoupit do třetího kola a vyrovnat své maximum z let 2016, 2018 a 2019 ale nedokázala.

Šwiateková si o osmifinále i při šesté účasti na French Open zahraje s českou tenistkou Marií Bouzkovou, nebo Chorvatkou Janou Fettovou. Jejich duel byl za stavu 6:2 a 1:0 z pohledu české tenistky přerušen kvůli dešti a dohrávat se bude až ve čtvrtek.

Výsledky French Open ve dvouhře žen


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

66
Přidat komentář
Krisboy
https://www.sport.cz/clanek/tenis-french-open-nevedela-ze-ma-mecbol-proti-svetove-jednicce-o-jedinecne-sanci-se-dozvedela-az-po-porazce-5029315#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sport.sznhp.box&dop_req_id=G83zpcB89Af-202405301039&dop_id=5029315&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Reagovat
Pavol
Iga je úžasná.
Odpustite jej že je najlepšia.
Reagovat
Liverpool22
Jenže včera lepší nebyla. Naomi vyhrála na vítězné údery 54:37, na esa 8:0 a celkově měla 114:109, prohrála jen těsně na chyby 38:32. Takže Iga postup s velkou klikou, kdy Naomi od stavu 5:2 začala dělal šílené ptákoviny viz. šla podávat na zápas a dala tam tuším 4 laciné chyby. Navíc i od poloviny 1. setu byla Naomi lepší - možná vše rozhodl právě 1. set, který Iga vyhrála - jinak by se pakovala ve 2. setech.
Reagovat
Krisboy
Já nejen, že se na ní nezlobím, ale naopak - mám ji kvůli tomu rád
Reagovat
Krisboy
Tak na tohle se podívám. V prvních třech gamech třetího setu 10 neproměněných bb? Mazec.
Souhlasím, co se píše níže - Iga je monstrum a naprosto zasloužená světová jednička. Doufám, že jí ta kvalita vydrží dlouho a pár let bude dominovat.
Kolik titulů z French Open je rekordních? Překoná to?

Reagovat
Pe3k
14 ne.
Reagovat
Martan1
14 snad nedá
Reagovat
Krisboy
Sorry, na Nadala jsem úplně zapomněl
Myslel jsem mezi ženami
Měla by to být Chris Evert se sedmi kousky. To by Iga dát klidně mohla.
Reagovat
Stippy
Takový mač tu už dlouho nebyl. Díky, holky.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Pe3k
Na to jak to byl těžký zápas a že jí měla Osaka na lopatě se Iga ani moc neradovala
Reagovat
sojka1
to se mi prave moc libilo a pricetla bych to vzajemnemu respektu, obe prece dobre vedely, ze predvedly mimoradnou kvalitu...
Reagovat
paddy
dnes se skoro nehrálo, takže jste si mohli v klidu přečíst zajímavý příběh jedné norské rodiny smile

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-norsky-otec-si-na-internetu-kupoval-pornograficka-videa-vlastni-dcery-navzajem-o-sobe-nevedeli-40473975
Reagovat
com
cetl sem uz rano
proste ouchylacka rodina no Ale je divny, ze fotrik nepoznal treba to pozadi pokoje.. Jako u dcery nikdy nebyl? A nebo se soustredil jen na to jedno
Reagovat
Kandinsky1
V nějakém filmu jsem viděl, že si žena přes anonymní seznamku domluvila rande s otcem, tady zašli o něco dál
Reagovat
paddy
nový deblový pár může být označován různě
"Katy a Coco" či "Cocoty"

kdy hrají Cocoty? smile
Reagovat
Ivanworkhard
Reagovat
paddy
Jsem rád, že ti nevadí např co píše níže turista, opakovaně tady hlásá australan nebo jedna ruskočeská hráčka před TV kamerami označuje rozhodčího za deb.ila smile

https://isport.blesk.cz/clanek/blesk-sport/397255/siniakova-v-transu-otocila-ztraceny-zapas-a-nastval-ji-rozhodci-de
bil.html
(pozn odkaz nutno spojit)

Klasická česká farizejská kotlina smile smile
Reagovat
australan.tenis
Jenže rozdíl je v tom, že my nadáváme, jelikož pro to máme pádný důvod.

Sprostá slova "pro nic" jsou samozřejmě špatná a nepatří na seriózní diskusní fórum.
Reagovat
paddy
Je nutné rozlišovat humorný tón nebo hraní se slovy, který s urážením, nemá nic společného vs. obyčejné nenávistné výlevy
Za to druhé tady skoro nikdo nedostane ani palec dolů, ale pokud se tady někdo upozorní na negativní aspekty někoho z Čechů, tak to zvedne vlnu nevole zaslepených oveček

Z mého pohledu byl český fedcup tým plný dcer kriminálníků, a sprosťaček, to nikdo neokecá smile

Pojď jde o tebe, tak nechápu, jak jsi ještě nemohl dostat ban, kdo nad tebou drží ochrannou ruku? smile
Za zmínku stojí, jak si tady nedávno urážel Vavřince, který patří mezi ty slušné návštěvníky, takže si neměl ani žádný pádný důvod, kterým tady argumentuješ smile
Reagovat
lvicek
Ale prdlajs Katy, tak ji tady prece nikdo nerekne. Je to Katka? Je! Tak z toho jednoznacne vyplyva Cocotka! :D (Myslim, ze je to chytlavejsi nez Kacoco )
Reagovat
paddy
smile
Katy asi vymysleli Američani, je to převzaté z jednoho článku
Reagovat
paddy
"pojď dám ti čelo", řekla umpirová hráčce smile smile
prozatímní vrchol prvního týdne RG smile smile smile smile
smile smile smile
https://www.sport.cz/clanek/tenis-french-open-nevidana-scena-v-parizi-rozhodci-dala-tenistce-hlavicku-5029269
Reagovat
Stippy
Nejdblnjší co Novinkyseznam dokážou vyplodit.fuj.
Reagovat
Mantra
Iga je monstrum.
Myslím to pozitivně.
Je fakt jako big3 v jednom.
Může prohrát, ale v dalším turnaji bude zase 1.
Je úžasná.
Myslím, že by porazila i Serenu v top. Nebo Graf. Dost možná i Seleš či Hingis.
To co předvádí je vysloveně paráda.
Reagovat
Mantra
Mělo být samostatně.
Reagovat
mamina
Je mi skoro stejně tak sympatcká, jako byla zasloužilá matka. Nevím proč, ale ani ona není mým šálkem čaje i když tenis umí.
Reagovat
Sinuhet1
Reagovat
paddy
průběžný stav byl opravdu překvapivý už ve druhém setu (protože Američanka na antuce), otočka ale nepřekvapuje
tato střílečka bude patřit určitě mezi nejlepší zápasy turnaje smile, samozřejmě ne celého, ale ženského, nejsme dnešní ani včerejší smile

každopádně Swiatek by titul nemusela vyhrát (letos bych čekal někoho jiného), není stroj na výhry
přirovnání s Nadalem na konci kariéry nebude platit, vyhraje max. půlku Nadalových RG
% úspěšnosti na antuce se časem zhorší, až se opotřebuje

uvidíme, kdo ji vyndá, buď to musí být velmi dobrá ranařka, nebo nějaká neortodoxní hráčka měnící rytmus hry (jen takové ji na antuce porážely), což Swiatek vyvede z komfortní zóny a chytne nerva
Reagovat
Liverpool22
Taky věřím, že Iga letos nevyhraje - už to chce změnu Nejdřív bude hrát s Mařenkou a pak pravděpodobně s Golubič či Potápěčkou - tady by mohla narazit, kdyby se např. Potápěčka dobře vyspala nebo Golubič je také nečitelná.
Reagovat
PTP
Dingo, klokan a ptakopysk se potkali u limonády a bavili se o svých oblíbených prvočíslech d, k, p.
Reagovat
australan.tenis
No, to jsou výsledky takhle po ránu. Docela jsem koukal na výsledek Iga vs Fukushima.

Co k tomu říct? Vůbec se mi to nelíbí.... irituje mě to. Snad jenom ještě že jsem to neviděl, protože bych byl otrávený po takovém průběhu.

Nemám rád Igu. Nikdy nehodnotím lidi podle jejich vzhledu, takže tu nebudu zmiňovat, jak neatraktivní je a jak hnusný nos má.

Ale rád bych zmínil něco jiného.

Nelíbí se mi to, že falešná Swiatek sere politiku do sportu, nehorázně mě konsternuje, a nepřál bych si nic jiného, než aby ji transparentní Sabalenka zatloukla tenhle rok do pařížské antuky jako kůl do země.

V neposlední řadě mi vadí i její nesmysly o Nadalovi..... je to skutečná pravá nefalšovaná členka manacorské sekty. Někdy o něm mluví jako mluvily americké přívrženkyně o Davidu Koreshovi - ujetý. Ona v podstatě propaguje jeho akademii, kde si hráči musí platit nekřesťanské peníze za to, aby mohli na semináře a dostali tréninky. Nadal je opravdu hamižná sketa. Opět se dostáváme k tomu, že on je komerční umělý panák. To nemá nic společného s nezištnou pomocí tenistům šampiona lidu Djokovice (bojovníka proti establishmentu).

A ještě bych rád na závěr zmínil, že věřme nejenom v ne výhru Swiatek, ale rovněž i otravné "lil girl from the hood" Gauff.
Reagovat
bardunek666
Lepší být členem manacorske sekty než sekty bělehradské, v jejímž čele stojí covidový podvodník, který chtěl nelegálně proniknout do Austrálie. Ještě štěstí, že australská vláda je rozumná a všem nám jeden rok umožnila si užít AO bez Djokopitche a vychutnat si tak triumf manacorskeho krále.
A nezapomeňme, jak Djocovid šířil infekci na jím pořádaném turnaji, to je vskutku nezištná pomoc lidu Shame!
Reagovat
australan.tenis
Sami Australani nemohli vystát danou vládu a po zásluze se měnil premiér. Akorát babky čas od času vidím v respirátorem v létě v Coles nebo Woolworthu, ale to jsou takové pošahané extrémistky.

Jdi se léčit, ovečko. :)) A nezapomeň si vzít prášek před spaním. Nebo alespoň předpokládám, že půjdeš spinkat v místním čase.
Reagovat
bardunek666
Nesmíš tak těžce nést, že Djokovič je z big3 nejméně oblíbený. Jeho charakter je otřesný. No jen si vzpomeň, jak na USO úmyslně napálil rozhodčí do krku, když nezvládl svůj vztek. :)
Reagovat
australan.tenis
Víš, co se říká v boxu? Protect yourself at all times. :))

Jinými slovy "jak v ringu, tak na kurtu". Djokovic do ní agresivně míč nenapálil, normálně ho pinknul, aniž by použil sílu nebo extrémní švih. Není problém Djokovice, že paní nedělala dobře svou práci a koukala všude možně... jen NE na míč. Což je její hlavní a jediná práce, sledovat míč.

Ale patří ji čestné místo v kolonce nejhorší tenisová rozhodčí 21. století.... žena, která obrala Djokovice o titul z US Open 2020 a naopak umožnila Domině Thiemů naplnit jeho dětský sen.

PS Když Federer napálil míček do podavače, tak mu to samozřejmě prošlo. Dvojí metr. :)) To dělá Djokovice a jeho dominanci v tenise ještě úžasnější.
Reagovat
turista
Bardunek666 je chúj.
Reagovat
turista
Tvůj charakter je otřesný ty koko.e bardunku666!
Reagovat
Krisboy
Koko. byl tvůj fotr, že tě hned neutopil.
Reagovat
turista
Vo mýho fotra se nevotírej ty hajzle!
Reagovat
Krisboy

Jsi nějakej chabrus na nervy. Zkoušel jsi -podle spisku páně Baptisty- otírat si přirození vlažnó vodó?
Reagovat
turista
Za tři týdny uplyne 25 let od náhlé smrti mého táty na infarkt. Proto jsem tak vylítnul.
Reagovat
turista
Ty kanále jeden zasranej!
Reagovat
PTP
Ty jsi humusák jako ti v Paříži
Reagovat
Krisboy
Reagovat
Liverpool22
Ten premiér Austrálie byl magor - tuším, že se jmenoval Morisson. Poté co byl deportován Nole jsem četl rozhovor s naší plavkyní Závadovou, která žila v Austrálii a během covidu to tam byl prý mazec - karantény + nošení roušek ve vedru..... Taky tam bylo mraky demonstrací proti vládě atd.....
Reagovat
australan.tenis


Já žil v době covidu na Novém Zélandu (Jacinda byla u moci a lidi ji milovali). Tehdy se vtipkovalo, že Jacinda je schopná zvládat teroristické útoky, zemětřesení, covid... zatímco kojí své mimino z prsu ...... Morrisona jsem v Austrálii už nezažil, ale od místních jsem slyšel hodně stížností, jelikož mě baví se bavit o politice.

Ono celkově Australani jsou zklamáni politikou (i na lokální úrovni). Zažívají podobnou skepsi při volbách jako my. Potkal jsem spoustu lidí, kterým vadí, že hodně politiků byla zkorumpovaných a zaprodala se Číně atd. Ale pořád mají nejvyšší minimální mzdu na světě.... samozřejmě trh s nemovitostmi je tragédie a bydlení např. v Sydney je otřesné.

Spoustu lidí jsem potkal, dokonce starších (to mě překvapilo).... někteří žijí ve vanu jako hippies... jiní tráví většinu roku na Filipínách s přítelkyní, protože si z důchodu těžko mohou dovolit bydlení. Na Filípínách si žijou jako králové. :))
Reagovat
bardunek666
Hodně mě baví, jak se snažíš tady všechny přesvědčit, že žiješ v Austrálii. Nedávno tu bylo vlákno, kde ti to vážně nikdo nežral :D Musíš se snažit víc
Reagovat
Liverpool22
Jo, Jo - Jacinda ta zvládá všechno - politiku, děti....to zemětřesení jsem viděl někde na tik-toku jak tam Jacinda vtipkovala - tam vypadala roztomile
Reagovat
australan.tenis
Na druhou stranu..... Zéland má štěstí v tom, že je malý a izolovaný. Když k tomu připočteš, že je jižní a severní ostrov, tak se dal Covid o dost lehčeji korigovat. Tím nechci ubírat Jacindě na zásluhách, ale..... Lidi opravdu dodržovali pravidla. I policie hlídala a nenechala nakupovat v jiném městě, když byl Covid na vrcholu. Jednou jsme jeli mimo Roxburgh do většího nákupáku a fízl v Alexandře měl hned problém, že jsme měli zůstat v Roxburghu. Na druhou stranu z dlouhodobýho hlediska se jim to vyplatilo, protože pak ukončili všechna omezení v době, kdy byl svět (včetně Austrálie) uzamčenej.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Kandinsky1
Proč se jim do toho serete To mohlo být krásné vlákno. A klidně ho mohli použít jako scénář pro nějaké stand up vystoupení.
Reagovat
paddy
australská kauza, ve které má prsty nejen Tiley (AO), byla blamáž, ale kdyby se dodržely všechny tehdy nastavené normy, tak Djokovič by stejně nemohl přijet

co je však naprosto jasné, tak před příletem se Djokovič fotil v Bělehradě v jedné akademii na promo smile, a pak trénoval ve Španělsku smile
při příletu do formuláře uvedl, že nebyl v zahraničí 14 dní před příletem, což byla prokazatelná lež, a imigrační muselo konat
neměl ani morální právo hrát AO
Reagovat
bardunek666
Reagovat
turista
Dej pokoj!
Reagovat
sojka1
byl to nadherny zapas, prvni a mozna zustane i nejblystivejsi, šperk letosniho RG, Naomi je mi moc lito, ale podelala si zaver uplne sama a zase respekt Ize, ze se nejen dokazala capnout, ale i cele utkani dotahnout. Ovsem na hardu to dopadne opacne ;-) pokud Naomi udrzi, pripadne jeste zvysi, tenhle vysoky level hry, prisla mi perfektne pripravena a prikladne odhodlana. Zrovna carodejky nejsou ani jedna, ale Naomi hraje rozhodne atraktivnejsi a paradnejsi udery z obou stran s uzasnym zrychlenim ruky, podobne servis, technicka lahudka. Postava v pohode, takze pohyb a hlavne odvaha hrat dlouhe mice, uhly a palit po lajne. Diva se mi na to mnohem lip nez na zametani kurtu od Igy, ale co nadelam, uklidila ho zase lip... :-))
Reagovat
Liverpool22
Ano byl to parádní zápas. Souhlas i s tím, že Naomi hraje velmi atraktivní a oku lahodící tenis - vše je přirozené, elegantní.......Bohužel to dopadlo obráceně než jsem si přál. Teď nevím kdo Igu před čtvrtfinále vykostí - možná Potápěčka, kdyby měla svůj den
Reagovat
Otmar
Jedině Vy a Liverpool22 se v této sekci zmiňujete o tenisu, jeho úrovni a svých úvahách. Číst zbytek, nedej bože ho komentovat je hledání ztraceného času.
Reagovat
jorgge98
Já si nemůžu pomoct, ale já Igu absolutně nemůžu vystát. Tenis hraje skvělý, ale je mi extrémně nesympatická. Vypadá jak když ráno vytlačím místo pevného exkrementu průjem. Podle mě i tak voní.
Reagovat
Cico93
No to je mi teda prirovnanie.

Mne sa práve ona veľmi páči a ma krásny úsmev.
Reagovat
turista
Průjem je očišťující záležitost. Lidi co jedí hodně vlákniny tak ho mají často což je dobrá prevence rakoviny tlustého střeva.
Reagovat
PTP
Pokud to není slovní průjem
Reagovat
Krisboy
...jako v případě turisty
Reagovat
com
Swiatek = vitezka FO 2024
Takze zase nudny finale jako vzdy
Reagovat
Krisboy

Nuda jsou výkony jisté bývalé světové jedničky, ta současná je super
Reagovat
Mantra
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist