Šwiateková si trochu spravila chuť. Po skalpu Slovenky Schmiedlové získala bronzovou medaili

2. 8., 16:46
Aktuality 30
OH PAŘÍŽ - Iga Šwiateková (23) si na olympijském turnaji v Paříži alespoň částečně spravila chuť po šokující porážce v semifinále s Qinwen Zheng. Světová jednička, která v posledních letech v areálu Rolanda Garrose i na antukových dvorcích dominuje, si poradila v souboji o třetí místo 6:2, 6:1 se Slovenkou Annou Karolínou Schmiedlovou (29) a vybojovala pro Polsko historicky první tenisovou medaili.
Iga Šwiateková získala pro Polsko první tenisovou medaili (© AFP)

Šwiateková –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Schmiedlová 6:2, 6:1

Iga Šwiateková je v posledních letech královnou nejpomalejšího povrchu. Vítězka čtyř z posledních pěti ročníků French Open, které se koná ve stejném dějišti jako letošní olympijský turnaj, tak byla logicky jasně největší favoritkou na zisk zlaté medaile ve dvouhře žen.

Po čtvrteční šokující porážce v semifinále s Qinwen Zheng, s níž vyhrála všech šest předchozích soubojů, se dokázala zkoncentrovat na zápas o bronzovou medaili s překvapením turnaje Annou Karolínou Schmiedlovou.

Slovenku pustila do vedení brejku, ovšem od stavu 1:2 měla na centrálním dvorci Philippa Chatriera jasnou převahu. Úvodní dějství zakončila ziskem pěti her v řadě a to samé se jí povedlo ve druhé sadě, ve které už žádné zaváhání na vlastním servisu nepřipustila. Na zisk jednoho z cenných kovů potřebovala jen hodinu.

Rodačka z Varšavy dle očekávání vybojovala historicky první tenisovou medaili pro naše sousedy. Na olympijských hrách se představila podruhé v kariéře a vedla si mnohem lépe než před třemi lety na betonech v Tokiu, kde skončila už ve druhém kole na raketě Pauly Badosaové.

Šwiateková upravila svou letošní bilanci na 52 vítězství a šest porážek a probíhající sezonu zakončí s úspěšností 26:2 na antuce. Nyní ji před odletem na severoamerický kontinent čeká velmi krátký odpočinek. Světová jednička má zatím v plánu startovat v příštím týdnu na tisícovce v Torontu a poté by se měla představit také na podniku stejné kategorie v Cincinnati a ještě na US Open.

Schmiedlová odehrála v Paříži svůj možná vůbec nejlepší turnaj v kariéře. Slovenská tenistka zapsala v posledních dnech dva ze svých tří kariérních skalpů TOP 10, když si vyšlápla na finalistku posledních dvou grandslamů Jasmine Paoliniovou a vyčerpanou Barboru Krejčíkovou.

Boj o zlatou medaili je na programu až v sobotu. O nejcennější kov budou překvapivě bojovat finalistka letošního Australian Open Qinwen Zheng a Donna Vekičová, pro níž je antuka nejslabším povrchem.


Výsledky ženské dvouhry na olympiádě v Paříži

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
Fandina
Iguška super. Já bych sice placku přála i Šmidlince, ale Iga zase potvrdila, že je topka. Do finále neprošla, ale pak to napravila plackou. Medaile se prostě počítá a turnaj skončila výhrou. Gratulka§§§§§
Reagovat
annah
Reagovat
Pavol
Dnes to bolo jasné. Ale včera Vekič prekvapila aká bola dominantná. Zajtra v tom finále bude mať veľké šance. AKS ma povahu jahniatka . Tenis je agresívna hra . Včera aj dnes to bolo na jednu bránu.
Reagovat
misa
Rusky snadno postoupily do finále deblu. Tankistka Šnajder opět rozstřílela všechno, co jí stálo v cestě. Takže v boji o bronz hrají Linda s Karolínou proti Španělkám.
Reagovat
Liverpool22
Pro naše holky jsou Španělky lepší - takže bude bronz
Reagovat
1semi1
Liverpoolem, nezakřikni to prosím
Reagovat
hanz
No nevím, ani jedna z našich nemá nervy na vracečky...
Reagovat
misa
Ano, Španělky jsou snadnější než Rusky.
Reagovat
paddy
ale i tak lepší deblistky
Reagovat
fialka
Kajka to odbila, čo už. Nemá bojového ducha. Je silný introvert a to s tenisom nesedí. Neva, aj tak je to úspech. Prehrať s jednotkou nie je hanba.
Reagovat
PetaM
Dalo se čekat, že Slovena zůstala čtvrtá, měla z p*dele kliku. Na SF a F totálně neměla.
Reagovat
fialka
Akú klíku? Že dala Wimbledon šampiónku Krejcikovu?
Reagovat
hanz
Že byl program na OH jaký byl...
Reagovat
fialka
Kto chce medailu zo singlu a debla, tak to má náročné. Veľké oči. Chces veľa, nemáš nič.
Ja však cz babám fandím.
Reagovat
hanz
Však já proti Šmídlovej nic nemám, ale za celou kariéru si tu medaili zasloužila nejmíň než ostatní...
Reagovat
1semi1
Uhrála si, co si uhrála - buďme fér... škoda, že z tý jízdy je nakonec brambora. Její introvertní povaha se doopravdy hodí více na šachy než na tenisový kurt... Ale asi je to milá holka. Medaile by bývalá senzace!
Reagovat
lars
Nikoliv. Siniak chtela vic medaili nez 1 a ma aspon 1 .
Reagovat
com
bronz ji urcite nemuze tesit
Reagovat
1semi1
Také plakala...
Reagovat
hanz
Nemůže mít všechno, taková hitparáda to od ní není... umí hrát jen na antuce, jinak to není nic extra....
Reagovat
hanz
Co měla říkat taková Bárty, když jí minule ,,porazila,, vracečka Soribeska...
Reagovat
1semi1
SST má také velkou zásluhu na tom, že Bára byla utavená - umí to, holka
Reagovat
hanz
SST je pro mě tenisový.... tfuj...
Reagovat
1semi1
Něco jako naše Maruška, ale ta u toho neheká, jako by dávala největší rány světa. Estetický tenis jako u Báry a Mušky to není, ale dělá maximum z toho "mála", co má
Reagovat
misa
Maruška je lepší, např. podání má mnohem kvalitnější. Taky má v singlu víc úspěchů než Sorribes.
Reagovat
1semi1
Ano je lepší - ale také nemá nic výrazného ve své hře - je prostě bojovnice, která všechno vyběhá a vrátí... Krásný tenis to není...
Reagovat
misa
Je to obranářka, což je styl, kterým už moc holek dnes nehraje. Ale třeba prohozy má skvělé, to jsou často údery do hajlajtů; k tomu jistou hru na síti. Marie není žádné dřevo (pěkně to je vidět na letošní vylepšené technice servisu), ale chybí jí razance úderů (hlavně forhend), takže to má v dnešní době těžké...
Reagovat
1semi1
Ale to má SST podobné - ano, je to prostě styl... většina lidí kupodivu upřednostňuje i bum bum styl před technickou hrou ala Muška a Bára... A ten zápas Bára x SST v prvním kole doopravdy nebyl pohledný...
Reagovat
misa
Co by za to jiné daly, kdyby měly mimo antuku výsledky jako Iga
Reagovat
1semi1
... a na antuce byla. LA a Brisi budou na hardech ... Ona to moc dobře ví, že to byla její velká šance...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist