Šwiateková urvala bitvu s teenagerkou Andrejevovou, o finále si zahraje se Sabalenkovou

17. 8., 20:59
Aktuality 27
WTA CINCINNATI - Iga Šwiateková (23) přetlačila na tisícovce v Cincinnati po dvou hodinách a 40 minutách boje 4:6, 6:3, 7:5 teenagerku Mirru Andrejevovou (17) a postupem do semifinále vyrovnala své maximum v tomto dějišti a zároveň loňský výsledek. O první finále po triumfu na French Open si nejlepší hráčka žebříčku zahraje s bývalou světovou jedničkou Arynou Sabalenkovou (26), která si poradila 6:3, 6:2 s Ljudmilou Samsonovovou (25).
Iga Šwiateková musela o postup bojovat téměř tři hodiny (© AFP)

Šwiateková – M. Andrejevová 4:6, 6:3, 7:5

Iga Šwiateková zatím nepůsobí na tisícovce v Cincinnati úplně přesvědčivé a už podruhé musela do rozhodující sady. Jedinou výjimkou je osmifinále, v němž bez problémů přehrála svou oblíbenou soupeřku Martu Kosťukovou. Zatímco proti Varvaře Gračovové měla navzdory ztrátě druhého setu zápas pod kontrolou, s teprve 17letou Mirrou Andrejevovou musela bojovat téměř tři hodiny.

Polská favoritka v úvodním dějství vyrobila dvojnásobek nevynucených chyb než vítězných úderů a nevyužila ani jeden ze čtyř brejkbolů, většinu z nich mladá Ruska zlikvidovala s pomocí skvělého podání. Po pauze na toaletu však seřídila mířidla a od začátku druhé sady byla o chlup lepší.

Další brejkbolové hrozbě čelila světová jednička Šwiateková až v závěrečném gamu zápasu. S komplikací si poradila, potvrdila brejk z předchozí hry a bezmála hodinový set urvala poměrem 7:5.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Rodačka z Varšavy už třetím rokem po sobě ovládla French Open a potvrdila svou antukovou dominanci z posledních let. Podobně jako loni však prožívá po skončení druhého grandslamu sezony slabší období. V posledních týdnech se musela vyrovnat s porážkou ve třetím kole Wimbledonu a hlavně neúspěšným útokem na zlatou medaili na olympijském turnaji v oblíbeném areálu Rolanda Garrose (získala bronz).

V aktuální sezoně exceluje zejména právě na podnicích série WTA 1000, na nichž vyhrála posledních 15 utkání a letos už třicet. Čtyři z pěti letošních titulů vybojovala právě na tisícovkách a svou sbírku trofejí z těchto akcí rozšířila na 10 kousků. Další může přidat bývalá šampionka US Open nyní v Cincinnati.

Postupem do semifinále vyrovnala své maximum na Western & Southern Open, loni v něm nestačila na pozdější vítězku turnaje Coco Gauffovou. O první finále po triumfu na French Open bude usilovat proti bývalé světové jedničce Aryně Sabalenkové. S běloruskou rivalkou má pozitivní bilanci 8:3 a letos ji porazila ve finále v Madridu i ve stejné fázi v Římě.

 

Sabalenková – Samsonovová 6:3, 6:2

Zatímco Šwiateková musela ve dvou ze tří zápasů do rozhodujícího dějství, Aryna Sabalenková přehrála všechny tři soupeřky bez ztráty setu. Bývalá světová jednička nepovolila více než sedm gamů Elisabettě Cocciarettové, Elině Svitolinové ani Ljudmile Samsonovové.

V utkání s Ruskou, s níž srovnala vzájemnou bilanci na 2:2, velmi rychle získala převahu. Po dvou odvrácených brejkbolech za stavu 1:1 už čelila jen jedné hrozbě a také s ní si dokázala poradit. Na kurtu se zdržela jen hodinu a 20 minut, tedy přesně polovinu času co její následující soupeřka.

Šampionka posledních dvou ročníků Australian Open prošla na osmém turnaji v řadě minimálně do čtvrtfinále, přesto stále čeká na první triumf od úspěšné obhajoby v lednu v Melbourne Parku. V Cincinnati je v semifinále už počtvrté, třetím rokem po sobě, a ještě nikdy v této fázi neuspěla.

Sabalenková neprožívá v poslední době zrovna povedené období. Kvůli zranění ramene musela skrečovat v Berlíně a vynechat slavný Wimbledon a na předchozích generálkách před US Open skončila v semifinále ve Washingtonu a ve čtvrtfinále v Torontu.

Na první finálovou účast po třech měsících zaútočí proti Ize Šwiatekové. S Polkou má negativní bilanci 3:8 a prohrála s ní svá poslední dvě finále. Je však potřeba zmínit, že na betonech to mají 2:3 z pohledu Bělorusky a vzájemná bilance je zkreslená dominancí Šwiatekové na antukových dvorcích, na nichž porazila Sabalenkovou v pěti ze šesti případů.

 

Pegulaová – Fernandezová 7:5, 6:7, 7:6

Jessica Pegulaová si pořádně zkomplikovala postup do svého premiérového semifinále na tisícovce v Cincinnati a také cestu k osmému vítězství v řadě.

Američanka, která před pár dny obhájila titul na National Bank Open v Torontu a v pátek musela v Cincinnati odehrát dva zápasy, neudržela vedení 4:0 ve druhé sadě ani náskok 3:0 v rozhodujícím setu a Leylah Fernandezovou zdolala až po více než třech hodinách 7:5, 6:7, 7:6.

O finále se popere s Paulou Badosaovou. Španělka znovu potvrdila, že má během US Open Series svou nejlepší formu. Bývalá světová dvojka smetla ve čtvrtfinále 6:3, 6:2 Anastasii Pavljučenkovovou, na turnaji stále neztratila set a v přípravě na závěrečný grandslam sezony US Open zatím disponuje vynikající bilancí 10:1.

Šampionka pár týdnů staré akce ve Washingtonu prohrála s Pegulaovou oba předchozí souboje a také ty se uskutečnily na půdě USA, konkrétně předloni v Miami a loni v Charlestonu.


Výsledky turnaje WTA 1000 v Cincinnati

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

27
Přidat komentář
tommr
Nosková/Shnaider dneska velmi špatnej výkon česko-ruskýho páru. Připomnělo mi to bídný výkony našich v medailových zápasech na OH. Zklamala mě hlavně Shnaiderka od který jsem čekal že bude tahounkou ale pravý opak byl pravdou. Kam se vypařila její dobrá forma ze singlu?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Leylah hrála skvěle, ale Pegule je prostě držák. Ve druhém setu to vypadalo, že už nemá kde brát, ale ve třetím ukázala, že má tuhý kořínek.
Fandil jsem samozřejmě Leylah, ale té nestačil ani menší negativní rozdíl v UE/W
14:21, což je při vyrovnané úspěšnosti servisu celkem zvláštní, jakkoli 7míčů není tolik...

Každopádně třetí set byl fight na doraz a tak to má být! Respekt oběma!
Reagovat
Otmar
Reagovat
Krisboy
Viděl jsem pár gamů a moc pěknej tenis. Leylah je prostě úžasná
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Hlavně 3.set se povedl, ty předchozí byly vlivem větru dost šílený, i když i v nich se daly najít pěkné údery.
Leylah tam zahrála několik technicky nádherných BH, do kterých se pokládala jako Katka nebo Kei. Krásně se na to koukalo. Všechno hraje Federerovsky hned po odskoku, drivevoleje, voleje, servis umí levácky vytočit ven, pálí do protipohybu... Ona hraje jeden z nejpohlednějších tenisů na okruhu WTA. Občas ji bohužel srazí chyby na podání nebo hloupý zkrat z neklidné mysli.
Včera ale vzdorovala houževnatě, jenže Pegule kvalitou potvrdila svůj ranking
Reagovat
Krisboy

Je to přesně, jak říkáš. Při její postavě je její hra neuvěřitelná, má to fakt v ruce. Forehand připomíná Petru v nejlepších letech
Škoda, že to nevyšlo, ale Jess hrála skvěle a postup si zasloužila.
Reagovat
Krisboy
Navíc působí moc mile smile
Reagovat
hanz
No já mám hlavně v mysli tu nakládačku, co dostala vod Bouzkojc.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To je vousaté, to se ještě rozkoukávala
Reagovat
Krisboy
Od Marušky to vůbec nevadí.
Reagovat
misa
Kanaďanka měla teprve 16. Kdyby se setkaly dnes, už by to Marie tak snadné neměla. Její výhra by spíše byla dost překvapivá...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak tak. Ale naštvat se umí, v tom bych ji nepodceňoval
Reagovat
Krisboy
To je v pořádku, kdyby byla jen milá a neuměla se naštvat, hrála by si pouťáky v Kanadě a zřejmě bychom ji ani neznali
Reagovat
misa
Reagovat
ladinec
A české sportovkyni jsi nefandil? Co je národní hrdost?
Reagovat
Krisboy
Jak se dá v zápase Američanky s Kanaďankou fandit české sportovkyni?

Co je národní hrdost, nevím. Tohle slovní spojení dostalo v posledních letech úplně novej význam.
Reagovat
tommr
Fernandez odvrátila několik mečbolů ale nakonec přece jen kapitulovala a po více než třech hodinách prohrála s Pegulou v TB třetího setu ...
Ta dlouhá doba strávená na kurtu by se měla projevit v deblu i když Fernandez vypadá že je extrémně fit ...
Reagovat
bardunek666
Aryna by měla využít slabší formy Igy a vyhrát, zároveň tak stáhnout ne příliš hezkou bilanci vzájemných zápasů. Taktéž doufám, že si Aryna zde dojde pro titul, protože od AO se ji to zatim nepovedlo a byla by to příjemná vzpruha pro USO, kde ji vidím jako jednu z největších favoritek na titul.
Reagovat
annah
Pevně doufam, ze to Vřískalence nepovede...
Reagovat
vavrinec
Reagovat
jih
Teď už se Fernandez nevzchopí. Na čtyřhru vůbec nebude mít náladu.
Reagovat
tommr
nebo bude mít o to větší motivaci vyhrát aspoň toho debla ...
Reagovat
tommr
Fernandez srovnala na sety i když ve druhém setu už prohrávala 0:4 a Pegula zdánlivě mířila za poklidným vítězstvím ...
Dobrá zpráva : Fernadez by mohla být po třísetové bitvě unavená což by mohlo hrát do karet páru Nosková/Shnaider ...
Špatná zpráva: debl Nosková/Shnaider vs Fernandez/Putintseva začne až dlouho po půlnoci ...
Reagovat
com
Swiatek, Sabalenka, Pegula.. To je zas slozeni
Reagovat
tommr
Pegula ještě v semifinále není. Fernandez hraje dobře a dává jí zabrat ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jenže oběma dává zabrat vítr. Udržet si servis je klíčem k vítězství.
Reagovat
jackiec
Tak to má být, top 10
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist