Šwiateková v Paříži nadělila kanára i Liuové a překonala Grafovou

1. 6. 2023, 17:34
Aktuality 3
FRENCH OPEN - Dvojnásobná šampionka a světová jednička Iga Šwiateková (22) vyhrála i druhý zápas na Roland Garros po setech 6:4, 6:0 a poměrem vyhraných setů bez ztráty gamu na grandslamech překonala Steffi Grafovou. Polská favoritka postoupila do 3. kola po čtvrtečním vítězství nad Američankou Claire Liuovou (23).
Profily hráčů
Iga Šwiateková (© Profimedia)

Iga Šwiateková před dvěma týdny v Římě vzdala kvůli drobnému zranění stehenního svalu semifinále v Římě, o start na oblíbeném Roland Garros ale nepřišla a zatím si vede podle očekávání dobře.

Postupuje bez ztráty setu a soupeřky z kurtu vyprovází kanárem. Po Španělce Cristině Bucsaové si poradila 6:4, 6:0 také s Američankou Claire Liuovou a znovu po drobných problémech v úvodu utkání, kdy ztratila vedení 3:0 s dvěma brejky v zádech.

"Není lehké hrát ve větru a po výměně stran pak hrát proti němu. Jsem ráda, že jsem pozvedla v druhém setu úroveň své hry. Trpělivost je důležitá, zvlášť na antuce," uvedla po výhře nad hráčkou z druhé světové stovky Šwiateková, jež ve středu oslavila 22. narozeniny.

Polská tenistka na grandslamech odehrála 153 setů a v 17 z nich soupeřce nadělila kanára. Poměrem vyhraných setů bez ztráty gamu překonala Steffi Graffovou a v historické tabulce se zařadila na čtvrté místo za Margaret Courtovou, Chris Evertovou a Monicu Selešovou.

Varšavská rodačka hraje na Roland Garros popáté a dosud nechyběla ve čtvrtfinále. V letech 2020 a 2022 v Paříži získala dva ze tří grandslamových titulů, se zápasovou bilancí 23:2 v prvních 25 zápasech je historicky třetí nejúspěšnější. Pouze Chris Evertová a Monica Selešová měly na kontě o jednu výhru více.

Na Roland Garros bojuje i o udržení pozice světové jedničky. Bez ohledu na výsledky své pronásledovatelky Aryny Sabalenkové z Běloruska v čele žebříčku zůstane, pokud obhájí titul. O postup do osmifinále se Šwiateková utká v sobotu s Číňankou Xinyu Wang.

• FRENCH OPEN •
Paříž, Francie, antuka, 49.600.000 eur
čtvrteční výsledky (1. 6. 2023)
• Dvouhra žen - 2. kolo •
Rybakinová (4-Kaz.) - Nosková (ČR) 6:3, 6:3
Šwiateková (1-Pol.) - Liuová (USA) 6:4, 6:0
Gauffová (6-USA) - Grabherová (Rak.) 6:2, 6:3
Džabúrová (7-Tun.) - Dodinová (Fr.) 6:2, 6:3
Haddadová Maiaová (14-Braz.) - Šnajderová (-) 6:2, 5:7, 6:4
Dayová (USA) - Keysová (20-USA) 6:2, 4:6, 6:4
Peraová (USA) - Vekičová (22-Chorv.) 3:6, 6:4, 6:3
Alexandrovová (23-) - Friedsamová (Něm.) 6:2, 6:0
Schmiedlová (SR) - Bolšovová (Šp.) 6:3, 6:4
Sorribesová (Šp.) - Martičová (Chorv.) 6:4, 6:1
Cocciarettová (It.) - Waltertová (Švýc.) 6:2, 6:3
Xinyu Wang (Čína) - Petersonová (Švéd.) 7:6 (7:5), 6:2
M. Andrejevová (-) - Parryová (Fr.) 6:1, 6:2
Andreescuová (Kan.) - Navarrová (USA) 6:1, 6:4
Curenková (Ukr.) - Davisová (USA) 6:3, 1:0 / skreč D.
Danilovičová (Srb.) - Paoliniová (It.) 6:2, 7:5
• Čtyřhra - 1. kolo •
Kolodziejová/Vondroušová (ČR) - Cascinová/Monnetová (Fr.) 2:6, 6:1, 6:1
Parksová/Stearnsová (USA) - Detiucová/Gámizová (ČR/Ven.) 6:3, 6:4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
Vlk-v-trave
Jako jsou to jen zajimavosti s kanarama, ale me spis zajima, jestli se najde tenistka, ktera dokona to, co Steff, tedy vyhraje GS, ne jeden major, ne ty kalendarni dodatky atd. ale 4 majory v jednom roce, tedy pravy Grand Slam.

Zajimave urcite je, ze v ere Sereny, kde by se to cekalo, to Serena nedala, no mozna i pro to, ze ta konkurence byla silna...

Na zacatku sezony me napadlo, ze v ramci vymeny generaci ve WTA roky 23, 24 a mozna i 25 je sance, zebychom se dockali a na konci sezony v NY konecne vyhlaseni GS vitezky...po Grafove

Da se rict, ze jsou tri kandidatky:

1. Aryna Sabalenka.
Asi nejvetsi nadeje. Nebot v tomto roce to muze byt uz jen ona pochopitelne, ale hodne priznacny je jeji posun, i na antuce. Dost se zapomina, ze minuly rok nemohla hrat Wimbledon, a na trave bude letos asi hodne silna a muze take vyhrat. V Parizi se ji zatim dari. Pokud se dostane do QF, bude pak asi zalezet, koho bude mit ve finale...nebot moc neverim, ze se zasekne na QF, nebo SF... na USO by pak zalezelo v jake kondici nejen fyzicke by se nachazela.

2. Jelena Rybakina
Hodne roste, a behem teto sezony se s ni stava velmi silna hracka. Ma prirozeny talent a diky tomu muze zahrat dobre na cemkoliv... V Parizi ma celkem privetivy los, asi lepsi nez Aryna, a v SF se muze potkat s Igou... coz bude asi klicovy zapas, pokud ve finale bude Aryna, nebot bych spis veril Ize proti Aryne, nez Rybce. Pristi rok to muze byt uz jinak...
Je silna na trave, coz je pro GS dulezite, skvele hraje na hardu, a zaclo se ji darit i na antuce. Hodne by zalezelo jak by se ji poivedl start sezony 24...

3. Iga Swiatek
Klicova hracka, nebot bude vzdy dost silna na antuce, a take ji muze i sedet NY... tam by prave Iga mohla byt tou nejtezsi prekazkou pro Arynu... ale je velmi slaba na trave, takze pro to GS by se musela na trave posunout vic...aby to dokazala...muze se ale stat ze ji vyjde v nasledujicich dvou sezonach dobry los ve Wimblu...nebo neucast takovych travarek jak Rybka, Ons atd.
Reagovat
jackiec
Myslím že ani jedna z těchto hráček to nedokáže, protože jednoduše žádná z nich nedominuje současnému tenisu tak jako Graf, ta byla na svém vrcholu o parník jinde než tyto tři hračky.
Reagovat
paddy
do konce kariéry dost času na to, aby se tato stat zhoršila, objektivně je horší než Graf či Seleš a rekordy ze 70-tek byly z poloprofesionálního sportu v deseti lidech

co je důležitější, tak Sabalenka je aktuálně první v live rankingu a brzy se dočkáme změny na postu č. 1 (reálný je konec léta)

po loňské vítězné sérii 30+ bylo jasné, že mluvit o neporazitelnosti je krajně naivní smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist