Šwiateková ve Wimbledonu na úvod nezaváhala, s Lin Zhu ztratila čtyři gamy

3. 7. 2023, 16:07
Aktuality 0
WIMBLEDON - Světová jednička Iga Šwiateková (22) zahájila snadným vítězstvím 6:1, 6:3 nad Lin Zhu (29) své letošní působení ve Wimbledonu, kde loni přišla o historickou 37zápasovou neporazitelnost a dosud byla nejdál v osmifinále. Bývalá šampionka místní juniorky bude pokračovat v útoku na pátou grandslamovou trofej proti Španělce Saře Sorribesové (26). I do druhého grandslamu po mateřské pauze vstoupila vítězně Elina Svitolinová (28), jež vyřadila americkou veteránku a vítězku pěti ročníků Venus Williamsovou (43).
Iga Šwiateková (© Profimedia)

Iga Šwiateková loni na ženském tenisovém okruhu dominovala, kromě rozšíření sbírky titulů o osm kousků vyhrála další dva grandslamy. Letos tak dominantní není, ovšem na nedávném French Open se radovala ze svého čtvrtého grandslamového vavřínu a třetího triumfu na pařížské antuce, s pomocí něhož si udržela v čele žebříčku náskok před stíhající Arynou Sabalenkovou.

Před startem nejslavnějšího turnaje se představila na generálce v Bad Homburgu. Na německém pažitu uhrála své první čtvrtfinále a zároveň semifinále na travnatých dvorcích, jenže kvůli horečce a žaludečním potížím do pátečního souboje o finále nenastoupila.

Zdravotní problém však velmi rychle vyřešila a v pondělí slavila úspěšný vstup do Wimbledonu. V londýnském svatostánku v roce 2018 ovládla juniorku, ale mezi profesionálkami tady byla nejdál v osmifinále, zaznamenala svůj jediný nezdar v utkáních prvního kola na podnicích velké čtyřky (nyní bilance 17:1) a loni přišla o historickou 37zápasovou neporazitelnost.

Statistiky zápasu Šwiateková - Lin Zhu

Nasazená jednička zahájila své letošní působení v All England Clubu hladkou výhrou nad Lin Zhu a rozhodit se nenechala ani několikaminutovou pauzou zaviněnou deštěm. Polka předvedla jediné zaváhání na servisu, nicméně okamžitě jej napravila a druhou sadu zakončila už pod zataženou střechou dalším prolomením podání Číňanky.

"Odvedla jsem dobrou práci," řekla Šwiateková v rozhovoru na kurtu. "Se svou hrou jsem spokojená, byl to dobrý výkon. Mám tady už i zkušenost s přerušeným zápasem, ale po patnácti minutách jsme mohli pokračovat. Jsem ráda, že pořadatelé zatáhli střechu a já pak zápas bez větších problémů dohrála," dodala na tiskové konferenci.

Ve středu bude usilovat o třetí účast mezi nejlepší dvaatřicítkou v řadě a také pokračování útoku na zkompletování postupů do čtvrtfinále všech čtyř grandslamů. Největší favoritka nastoupí poprvé proti antukové specialistce Saře Sorribesové ze Španělska.

Jessica Pegulaová se na postup nadřela podstatně více. Američanka nevyužila ve druhé sadě tři mečboly v derby s Lauren Davisovou a na začátku rozhodujícího dějství ztratila servis. Světová čtyřka ale nakonec krajanku zdolala 6:2, 6:7, 6:3, na jedenáctém grandslamu v řadě vyhrála svůj úvodní zápas a stále usiluje o první osmifinálovou účast ve Wimbledonu.

Příští soupeřkou Pegulaové bude v prvním vzájemném duelu Cristina Bucsaová. Španělka s moldavskými kořeny při své premiéře v hlavní soutěži Wimbledonu udolala po odvrácení čtyř mečbolů v řadě 6:3, 4:6, 11:9 Kamillu Rachimovovou a přerušila sérii šesti porážek v úvodních kolech. Zápas, v němž byla míček od porážky, vyhrála už potřetí v sezoně.

Šlágr prvního kola wimbledonské dvouhry žen vyhrála Elina Svitolinová. Ukrajinská semifinalistka z roku 2019 porazila 6:4, 6:3 pětinásobnou šampionku Venus Williamsovou a v již čtvrtém vzájemném duelu po sobě se 43letou Američankou neztratila ani set.

Williamsová se v úvodu ujala vedení 2:0, ale při odvracení brejkbolu u sítě podklouzla, bolestivě si podvrtla již zabandážované pravé koleno a dlouho byla ošetřována. Na kurt se sice vrátila a zápas dohrála, ale na lépe hrající Svitolinovou nestačila.

"Vždy je to velké potěšení hrát proti Venus. Pro mě to dnes byl výjimečný pocit hrát tady před diváky na tomto Centrálním kurtu, je to úžasný pocit. Je to jeden z těch okamžiků, o kterých sníte," řekla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Svitolinová, která se před třemi měsíci vrátila na kurty po loňském porodu dcery Skai a už stihla vyhrát turnaj ve Štrasburku či se dostat do čtvrtfinále French Open.

"S Gaëlem to pro mě byly speciální momenty. Jsem moc šťastná, že jsem se k tenisu mohla takhle rychle vrátit. Je to pro mě úžasný pocit být zpátky na grandslamech," usmívala se bývalá světová trojka Svitolinová, kterou ve druhém kole čeká Belgičanka Elise Mertensová.

Světová sedmička Coco Gauffová bude při své čtvrté účasti ve Wimbledonu poprvé chybět ve třetím kole. Letos 19letá Američanka končí už po svém úvodním vystoupení, v němž podlehla 4:6, 6:4, 2:6 krajance a bývalé vítězce Australian Open Sofii Keninové.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 44.700.000 liber
pondělní výsledky (3. 7. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Strýcová (ČR) - Zaněvská (Belg.) 6:1, 7:5
Vondroušová (ČR) - Stearnsová (USA) 6:2, 7:5
Bouzková (32-ČR) - Waltertová (Švýc.) 6:1, 6:4
Siniaková (ČR) - Qinwen Zheng (24-Čína) 6:3, 7:5
Martičová (30-Chorv.) - L. Fruhvirtová (ČR) 7:5, 6:7 (5:7), 4:1 / skreč
Podoroská (Arg.) - Martincová (ČR) 3:6, 7:6 (7:5), 6:4
Šwiateková (1-Pol.) - Lin Zhu (Čína) 6:1, 6:3
Pegulaová (4-USA) - Davisová (USA) 6:2, 6:7 (8:10), 6:3
Keninová (USA) - Gauffová (7-USA) 6:4, 4:6, 6:2
Kasatkinová (11) - Dolehideová (USA) 6:1, 6:4
Kuděrmetovová (12) - Kanepiová (Est.) 7:6 (7:4), 6:4
Bencicová (14-Švýc.) - Swanová (Brit.) 7:5, 6:2
Bogdanová (Rum.) - Samsonovová (15) 7:6 (7:1), 7:6 (7:4)
Azarenková (19-) - Yue Yuan (Čína) 6:4, 5:7, 6:4
Mertensová (28-Belg.) - Hrunčáková (SR) 7:6 (7:2), 6:2
Masárová (Šp.) - Šarífová (31-Eg.) 7:5, 3:6, 7:6 (10:6)
Parksová (USA) - Friedsamová (Něm.) 6:4, 6:3
Bucsaová (Šp.) - Rachimovová (-) 6:3, 4:6, 7:6 (11:9)
Parryová (Fr.) - Dartová (Brit.) 6:7 (4:7), 6:0, 6:4
Fernandezová (Kan.) - Baindlová (Ukr.) 6:4, 4:6, 6:4
Burrageová (Brit.) - McNallyová (USA) 6:1, 6:3
Xinyu Wang (Čína) - Hunterová (Austr.) 6:3, 6:1
Sorribesová (Šp.) - Trevisanová (It.) 6:3, 6:1
Svitolinová (Ukr.) - V. Williamsová (USA) 6:4, 6:3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist