Tabilo přepisuje historii! Na Mallorce se stal prvním chilským šampionem na trávě na hlavní tour

29. 6., 16:59
Aktuality 7
ATP MALLORCA - Alejandro Tabilo (27) dosáhl na Mallorce na ohromný úspěch pro Chile. Rodák z kanadského Toronta se stal na největším z Baleárských ostrovů prvním chilským šampionem na travnatých dvorcích na nejvyšším okruhu v otevřené éře tenisu. V závěrečném kole porazil 6:3, 6:4 debutanta ve finále na této úrovni Sebastiana Ofnera (28) a získal svůj druhý letošní a zároveň kariérní titul.
Alejandro Tabilo dosáhl na ohromný úspěch pro Chile (© AFP)

Ofner – Tabilo 3:6, 4:6

Alejandro Tabilo byl před začátkem letošní sezony považován za celkem průměrného antukového specialistu. V aktuálním roce však prožívá nejlepší období své kariéry a exceluje napříč všemi povrchy. Důvod k oslavám měl hned v lednu, když na betonu v Aucklandu získal svůj první titul z turnajů ATP. Následoval skalp Novaka Djokoviče na antukovém Masters v Římě a historické tažení za triumfem nyní na trávě na Mallorce.

Coby jeden z nejvýše nasazených měl v úvodním kole volný los a dohromady ztratil jen jeden set. Po semifinálové bitvě s Gaëlem Monfilsem narazil na Sebastiana Ofnera. Proti Rakušanovi odvrátil všechny tři brejkboly a potřeboval jen hodinu a 16 minut. Ofner ještě zahrozil v závěrečném gamu, když si vypracoval brejkbol, ale Tabilo neznervózněl a proměnil v pořadí třetí mečbol.

Triumfem na Mallorce přepsal tenisovou historii své země. Rodák z kanadského Toronta se stal prvním chilským šampionem na trávě na nejvyšším okruhu v otevřené éře tenisu. Svou finálovou bilanci na této úrovni vylepšil na 2:2 a do kompletní sbírky mu chybí už jen trofej z antuky. Na nejpomalejším povrchu prohrál finále předloni v Córdobě i letos na domácí půdě v Santiagu.

Tabilo si zajistil debut v nejlepší dvacítce světového pořadí. Jelikož se dostane o jedno místo před krajana Nicoláse Jarryho, bude novou chilskou žebříčkovou jedničkou. Do letošní sezony vstupoval coby 85. hráč hodnocení.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Ofner na Mallorce téměř dokonale využil velmi příznivého losu a probojoval se do svého premiérového finále na okruhu ATP. Na největším z Baleárských ostrovů mohl navázat na Dominica Thiema, který jako jediný z Rakušanů triumfoval na travnatých kurtech na hlavní tour.


Výsledky turnaje ATP 250 na Mallorce

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
Klenot_mezi_muzi
Rodák z kanadského Toronta se stal prvním chilským šampionem na trávě na nejvyšším okruhu v otevřené éře tenisu.

To se mi nějak nezdá, odkdy leží Toronto v Chile?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Že se někdo někde narodí neznamená, že tam musí nutně i žít.

Chile reprezentuje kvůli rodině.
Reagovat
paddy
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tabilo, Tabilo!
Chile?
To tu nebylo
Reagovat
com
Bylo, nebylo..
Vyhral Tabilo
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
com
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist