Tarpiščev se bude kvůli Williamsovým zpovídat MOV

20. 10. 2014, 16:10
Aktuality 59
Dohru u Mezinárodního olympijského výboru budou mít pro šéfa ruské tenisové federace Šamila Tarpiščeva poznámky na adresu sester Williamsových. MOV dnes svého člena vyzval k "úplnému vysvětlení" svého komentáře v televizní talk show, v níž úspěšné tenistky označil za "bratry Williamsovy".
Profily hráčů
Šamil Tarpiščev

Ruský funkcionář dostal už v sobotu od vedení WTA pokutu 25 tisíc dolarů a roční zákaz působení na elitním ženském okruhu turnajů. Mladší ze sester Williamsových a aktuální světová jednička žebříčku Serena ho zkritizovala za sexistickou, necitlivou a zároveň rasistickou poznámku.

Tarpiščev, který je členem Mezinárodního olympijského výboru od roku 1994, se jí dopustil v populární ruské talk show. Bývalý dlouholetý kapitán daviscupového i fedcupového výběru narážel svou poznámkou na fyzický styl hry obou sester a jejich vypracované svalnaté postavy.

"Jeho výroky jsou urážlivé, ponižující a nemají naprosto žádné místo v našem sportu," uvedla šéfka WTA Stacey Allasterová k suspendaci a maximální pokutě, kterou mohla podle regulí udělit. WTA zároveň požaduje, aby Tarpiščev nepůsobil ve vedení smíšeného turnaje v Moskvě, jemuž šéfuje celých 18 let jeho trvání.

Tarpiščev, který nejdřív nechtěl své výroky příliš komentovat, v později zveřejněném prohlášení popřel, že by svá slova použil se zlým úmyslem. Byla prý vytržena z kontextu. "Nechtěl jsem svými slovy urazit žádného sportovce. Je mi líto, že tento vtip vyvolal takovou pozornost. Nemyslím, že si zasloužil tolik povyku," uvedl bývalý osobní tenisový trenér někdejšího ruského prezidenta Borise Jelcina, jenž zároveň označil sestry Williamsovy za skvělé sportovkyně. "Zosobňují sílu a vytrvalost," uvedl.

pva, ČTK

Komentáře

59
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
George_Renel
http://sport.idnes.cz/tenis-sestry-williamsovy-vtip-tarpiscev-f1w-/tenis.aspx?c=A141021_114223_tenis_tny
Reagovat
spaniel
Ta aby se nepřidala :(
Reagovat
Frick
stát se to před rokem, tak možná Maša by si už nezaběhala s pochodní...
Reagovat
Stan_Borowitz
Já se vsadím, že stát se to před rokem, tak si toho celá slavná WTA ani nevšimne a paní Allasterová by byla bývala popíjela vodku s Tarpiščevem a blekotala cosi o nutnosti rozšíření spolupráce s Ruskem jakožto autentickým nositelem hodnot, na nichž je WTA postavena.
Reagovat
Frick
Že kdyby mi tady někdo nedal odkaz na tu talk show samotnou, tak se nedozvim v jakym kontextu byl ten výrok řečen...¨

Proč se vážená média aspoň nenamáhájí dát doslovný překlad těch pár věd, které by čtenáře uvedly v obraz?!
Reagovat
Frick
Aspoň někdo na to, jaká to byla situace? Že ta situace byla diametrálně odlišná než kdyby to napsal na nějaký blog nebo tak?

Není to i třeba jazykový problém? Že angličtina není schopna rozlišit "jedna / jeden z těch" - "one of these"
Reagovat
Stan_Borowitz
Ne, podle mého skromného názoru v tom není jazykový problém. Paní Allasterová prostě dostala skvělou příležitost se zviditelnit a ukázat, jak se umí hrdinně postavit těm zlým Rusům, které ani Obama s nejsilnějším vojenským arzenálem na Zemi neumí postavit do latě. Kdo by nechtěl tak nebojácnou ženu, aby dál vedla WTA? Kdo by jí nepřidal, řekněme 50K USD ročně? Ten pořad je pro ni něco jako druhé Vánoce. Možná první.

Sehrála to ta paní tak dobře, že sestrám W. už pak vlastně nezbyl žádný prostor k manévrování. Musely se nějak vyjádřit a volba pochopitelně padla na Serenu. No a přece neshodí tu, která se jí tak nebojácně zastala? A tatínek, starý rasista (byť ne bez příčiny - viz jeho kniha), jí doporučil zahrát na starou dobrou rasovou notu. Takže Serena ze sebe udělala blbku a řekla to, co řekla.

No a teď už se prostě přidávají další a další zmrrdi a wohnouti, kteří si přece musí kopnout do toho, koho někdo jiný srazil k zemi. Nesmějí přece zůstat stranou, mohlo by se jinak přijít na to, že jsou jen darmožrouti, kteří jsou k ničemu a jen spotřebovávají nesrovnatelně víc zdrojů, než by vzhledem k jejich mizivému příspěvku měli.

Je to všechno v podstatě hrozně jednoduché. Zmrrdi a wohnouti jsou snadno odhadnutelní.
Reagovat
ptpc
Tak, tak...
Reagovat
slacker
Pockat pockat, na to ze to jsou darmozrouti se prece uz prislo.
Reagovat
spaniel
Osobni trener Jelcina...no, kdyz jsem videl jeho ksicht poprve, hned mne bylo jasne, ze jim proteklo vice vodky nez Ukrajinou plynu.
Reagovat
Stan_Borowitz
nejsem si úplně jist, zda ti tento výrok dává právo kohokoli moralizovat. Co si myslíš ty? Rád si nechám poradit.
Reagovat
spaniel
? Myslim ze v diskusi k předchozímu clanku jsem svuj nazor napsal. Toto s Jelcinem mne jen potvrdilo muj prvni dojem z něho. Taky je to tim, ze tam hodne služebně jezdím a s těmito typy se potkavam a moje sympatie nemaji.

Mozna by ses mohl zamyslet ty. Chapu, ze ti trest prijde přehnaný (mne taky), ze Allasterova je nechutna oportunistka, kterych je ted bohuzel mezi feministkami, aktivisty a ekology plno (souhlas), ale jeste ani jednou jsem od tebe nevidel vetu, ze i Tarpiscev šlápl vedle a ze ke slušnosti to melo daleko. Porad se rozohnujes jen nad přehnaným důsledkem a příčině se vubec nevenujes.
Reagovat
Stan_Borowitz
Chápu, že už se k tomu napsalo tolik příspěvků, často jen vzdáleně souvisejících nebo vůbec nesouvisejících, že jsi to asi mohl přehlédnout, ale já jsem hned ve svém prvním příspěvku na toto téma Tarpiščevův výrok označil takto:

18.10.2014 17:59: "nejapný a trapný pokus o vtip"

Toto jsem několikrát zopakoval:

19.10.2014 19:30: ... že si někdo z někoho udělá (byť hloupou a trapnou) legraci...

Taky jsem napsal v posledním příspěvku dole, že se Tarpiščev nechal hloupě nachytat. Což je můj názor na spouštěcí moment celé této "aféry". Tarpiščev se v satirickém nechal vmanipulovat do trapné rádobyvtipné poznámky adresu sester W., pak se omluvil, tím je to podle mne vyřízeno. Možná ještě může holkám poslat kytku a omluvit se jim v soukromí. Co proboha jiného? A to už jsem taky napsal.

Tobě asi vadí, že jsem hned nezačal křičet, že je (ruský) buran, prochlastaný ksicht a podobně. To se na mne nezlob, není to můj styl. Rozhodně ho tak nebudu označovat proto, že se nechal moderátorem vmanipulovat do jednoho nešťastného výroku, za který se navíc omluvil. To pro mne není rozhodně dostačující důvod. Buran podle mne není někdo, kdo někdy řekne něco nešťastného, co ho pak samotného asi mrzí, ale někdo, kdo se tak chová setrvale, vědomě a víceméně úmyslně. Jako příklad bych uvedl třeba prezidenta Miloše Zemana.

A abych někoho podle vzhledu, dokonce na fotce, označil za ochlastu? To po mně opravdu nechtěj, prosím. Stereotyp co Rus, to ochlasta, akceptuji ve vtipech, ale používat ho k hodnocení konkrétní osoby nebudu, když ji neznám. Toť vše.
Reagovat
slacker
Buranstvi neni trestny cin ani precin.
Reagovat
spaniel
Nikde nikdo nepíše, že je to trestní čin nebo přečin, takže nechápu, proč to sem taháš... Ale to je tvůj styl.
Reagovat
spaniel
*op: trestný
Reagovat
slacker
Protoze nic jineho nez jineho nez "buranstvi" jako sebeopodstatneni sveho vypjateho protirusactvi a protizemanstvi nemate. U me je "buranstvi" jen a pouze protiklad ke "snobstvi"
Reagovat
spaniel
Kdo tady mluví o Zemanovi proboha? Co to sem taháš?
A snad víš, co je urážka...já nikde nepsal, že chci aby šel do vězení! X krát jsem psal, že nesouhlasím s trestem, a že podle mě by měla stačit omluva. Jestli se chceš hádat, najdi si někoho jiného.
Reagovat
spaniel
O pokud jde o protitusáctví - ano, nejsem fanda Ruska. Ale buranství by mě napadlo jako poslední důvod.
Reagovat
Stan_Borowitz
O Zemanovi jsem mluvil já.... uváděl jsem ho jako příklad buranství. Ale ne proto, že bych Zemana neměl rád a už vůbec ne jako projev jakéhosi protizemanovství. To určitě ne.
Reagovat
spaniel
Možná to je ten nepoměr mezi příspěvky, kde se věnuješ příčině a následku.
Myslíš, že je nesvéprávný? Pořád obhajuješ, že ho do toho chudáka vmanipulovali jako nevinné dítě. Snad ví co říká, ne?
A jak jsem psal, plně souhlasím, že trest je nepřiměřený, hlavně když se človek podívá, jaké tresty byly v jiných kauzách, to jsem taky víckrát napsal. Jen mně asi vadí ten nepoměr, kolik se věnuje tomu co řekl a trestu. Někteří se věnují jen tomu trestu.

A ano, asi mám předsudky, ovšem na základě velkého množství osobních zkušeností...
Reagovat
Stan_Borowitz
Rozhodně ho "pořád neomlouvám, že ho vmanipulovali jako malé dítě". Jen poukazuji na okolnosti.

A nepoměrně víc se věnuji "následku", protože ten je nepoměrně nebezpečnější než "příčina".
Reagovat
tito
Trapné. WTA budiž. Potrestán je, tak proč MOV? Kdo další se k tomu bude vyjadřovat? Obama? Možná přeháním a nejsem dostatečně "korektní", ale tenhle hon na čarodejnice akorát bude eskalovat již tak dost velké napětí.
Reagovat
gigin
Konečné rozhodnutí by měl vynést Saša.
Reagovat
lars
A proc Serene nedali nejmene rocni zakaz startu na turnajich za vyhrusku zabitim rozhodci ?? :))
Reagovat
lars
No jo nekdo se nudi ...
Co takhle spravne vyresit nejaky dulezity problem napr. vych. Ukrajina, Syrie, .......
Reagovat
Stan_Borowitz
No mám bohužel dojem, že se o to WTA a MOV svým svérázným způsobem snaží. Možná si myslí, že nakonec všechny tresty Tarpiščevovi vyhandlují za stažení Rusů z východní Ukrajiny...
Reagovat
slacker
Stazeni Rusu asi jako stazeni Nemcu ze Sudet? Az po stazeni americanu z Havaje :-))
Reagovat
Stan_Borowitz
Nenapsal jsem to přesně. Nemyslel jsem místních Rusů, ale Rusů jako třeba Igor Vševolodovič Girkin, známý také jako Igor Ivanovič Strelkov.

Ten už je zpátky doma v Moskvě, tak ještě ať odejdou ostatní Rusové tohoto ražení, a bude tam klid.
Reagovat
Stan_Borowitz
Pokud bych měl použít tvůj příměr se Sudety, tak by tomu odpovídalo stažení Henleinovců, tehdy do Berlína, a mohly být Sudety dodnes převážně německé...
Reagovat
klarat
kvůli starému a trapnému vtipu!
Reagovat
Frick
Baví se Serena a Venus Williamsovy. Ty hele nemáš pocit že nám táta dává do jídla nějaký bobule, nebo tak něco? Ne, proč myslíš? No chlupy mě rostou tam, kde mě dřív vůbec nerostly. Jako kde třeba? No třeba na koulích.
Reagovat
FulnekUltras
No na ty koule bych to ještě neviděl... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
To už je přehnaný, za prvé měl pravdu a za druhé je to Rusák, kdyby to řekl někdo jiný, tak by se to tak určitě nerozmazlo.
Reagovat
Frick
http://youtu.be/CVT2nllAaWQ?t=8m20s

Na porozumění stačí podobnost obou našich slovanských jazyků.

Ten moderátor mu to vyloženě "nahrál" a bylo to naprosto přirozené, že to řekne.
Reagovat
Frick
Ten moderátor ho k tomu skutečně vyprovokoval. On má být profík a vědět, co je vhodné a co ne.

"..když hrála s jednou... s jedním z těch.."
"...bratrů Williamsů..."
"...bratrů Williamsů."
Reagovat
FulnekUltras
to je pak něco venku hned... ;-)
Reagovat
Roger_Federer
Vynechals to nejpodstatnejsi..nezrizene orgie..Ja bych v Rime jako senator, nebo tribun zit rozhodne chtel...:)
Reagovat
Stan_Borowitz
pokračuje. Někdy si říkám, jestli západní civilizace není ve stádiu Říma za vlády Romula Augusta.

"Vcelku banální a dějinami mnohokrát potvrzené skutečnosti, že materiální blahobyt, pokud jednostranně překročí svou míru, stává se brzdou rozvoje, retardujícím činitelem, přispívajícím k úpadku a zániku civilizací, si všímali starověcí i moderní autoři. Podle nich se destruktivní působení blahobytu a z něj vycházejícího konzumního životního způsobu projevuje na všech úrovních, ekosystémem a ekonomikou počínaje a sociální sférou i individuální psychikou konče."
Reagovat
Stan_Borowitz
?Ale Římu stačilo hodovati, vymáhati poplatky, bohatnouti a dívati se na gladiátorské zápasy ...," charakterizuje dopad římského blahobytu britský spisovatel H. G. Wells ve svých Dějinách světa (1926, str. 278). ?Úpadek Říma byl přirozeným a nevyhnutelným následkem neúměrné velikosti. Blahobyt urychloval úpadek,? napsal téměř o půldruhého století dříve Wellsův krajan, osvícenský historik Edward Gibbon. ?... římská civilizace vskutku spáchala seberaždu..." ?píše francouský historik Jacques Le Goff (1991, str. 34).
Reagovat
Roger_Federer
Vynechals to nejpodstatnejsi..nezrizene orgie..Ja bych v Rime jako senator, nebo tribun zit rozhodne chtel...:)
Reagovat
Stan_Borowitz
vzhledem k tomu, že v jistém období byla v těchto kruzích nejčastější formou společenského styku vražda (obvykle jedem, občas hromadné ubodání), asi bych neměnil. Orgie můžeš zažívat i dnes, to není problém. Když máš dost prachů, tak jsou na nich samý mladý a hezký holky...
Reagovat
smazaný uživatel
ja som celkom spokojny v dobe v ktorej zijem,mohol som dopadnut aj horsie,krajina tiez nie je najhorsia,ked sa nad tym zamyslim som v podstate stastny clovek
Reagovat
Stan_Borowitz
Jasně, když se nad tím člověk zamyslí z pravděpodobnostního hlediska, tak jsme my všichni, kdo žijeme v této době v Evropě, vyhráli něco jako první cenu ve sportce.
Reagovat
FulnekUltras
V rámci současné situace rozhodně. Trochu víc historicky vzato by mně ovšem docela stačila i cena druhá - pět čísel plus jedno dodatkové... ;-))
Reagovat
smazaný uživatel
zaujimava je pre mna tiez doba okolo roku 1900,nebol internet,tv,skoro ani auta,asi kludnejsi zivot,len by mi museli vymazat pamet,aby som nevedel co pride,v rimskej risi najskor za Antonina Pia,vtedy bol tiez relativny klud
Reagovat
spaniel
Zalezelo by, kde by ses narodil a v jake vrstve. Ja myslim ze nase doba je zatim nej, ibkdyz samozrejme ma sve minusy. Kdybych si mohl vybrat, tak asi 50-60-70-80 leta v USA. Obdobi rustu, uvolnenosti, muziky a svobody, s dneskem neporovnatelne.
Reagovat
Stan_Borowitz
No jo, ty bys hned nejradši Jackpot!
Reagovat
smazaný uživatel
no to ano,ale to aj dnes,hoci moznosti su oproti minulosti neporovnatelne
Reagovat
smazaný uživatel
Ovšem ta svoboda v době a v zemi, o které mluvíš, je poměrně relativní a vykoupená nesvobodu druhých, viz např. http://www.csfd.cz/film/329483-oliver-stone-nezname-dejiny-spojenych-statu/
Reagovat
Frick
Že se i vyjádří velký Voloďa?
Reagovat
smazaný uživatel
Jak bude lynč pokračovat? Vyloučí z MOV jen Tarpiščeva nebo rovnou celé Rusko?

Další bouře ve sklenici vody...
Reagovat
Alois_Mlok
Hon na čarodejnice zase...
Reagovat
FulnekUltras
teď už chybí jen uvalit na Šamila sankce
Reagovat
Frick
Máte někdo video s tim okamžikem v tý talkshow?
Reagovat
Stan_Borowitz
https://www.youtube.com/watch?v=CVT2nllAaWQ, cca devátá minuta. Chce to ale umět rusky.
Reagovat
VlS
No fakt je, že Tarpiščev toho moc neřekl a ten komentátor ho do toho dostal. Pak tam má ještě x dalších narážek ( když kolem mě jedna na olympiádě jedna prošla, tak na mě na 40 sekund padl stín a tak). Mě tedy víc než Tarpiščev tady zklamala Dementěva, mohla to klidně zarazit.
Reagovat
Stan_Borowitz
Na tak jasný je, že ten moderátor to měl připravený, měl na tom postavenou velkou část pořadu, takovou věc nedělá moderátor talk show spatra. Tarpiščev se nechal hloupě nachytat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist