Teenagerky Havlíčková, Nosková a Šalková v Praze poprvé vyhrály na hlavní tour. Postoupila i obhájkyně Krejčíková

26. 7. 2022, 12:50
Aktuality 69
LIVESPORT PRAGUE OPEN - Vstup do Livesport Prague Open ve Stromovce dnes zvládly čtyři domácí tenistky, tedy maximální možný počet. Trio teenagerek Lucie Havlíčková, Linda Nosková a Dominika Šalková si připsalo první výhru na okruhu WTA, Barbora Krejčíková bez potíží vykročila za premiérovou obhajobou titulu.
© LIVESPORT PRAGUE OPEN / Pavel Lebeda (sport - pics.cz)

Lucie Havlíčková teprve jako čtvrtá v historii na French Open ovládla dívčí dvouhru i čtyřhru v jednom roce a v juniorském žebříčku se vyšplhala na post světové dvojky. Mezi ženami však 17letá Češka zatím na průlom čeká, na dospělých turnajích ještě nikdy neprošla ani do čtvrtfinále.

Díky divoké kartě od pořadatelů Livesport Prague Open to má ale šanci změnit. V úvodním kole na betonech ve Stromovce totiž zdolala 6-2 7-6(5) o rok starší krajanku a kvalifikantku Barboru Palicovou, která rovněž usilovala o premiérové vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu.

Havlíčková, jež v Praze startovala předloni i loni a odjížděla bez výhry, byla v úvodním dějství jasně lepší hráčkou na kurtu a získala jej snadno za půl hodiny. Kvůli výpadku koncentrace a většímu počtu nevynucených chyb však s Palicovou ve druhé sadě prohrávala už 0-3 o dva brejky. Mladší z Češek se povedlo srovnat, jenže vzápětí musela likvidovat další manko a v desáté hře nevyužila dva mečboly na returnu. Do rozhodujícího setu ale nemusela, tie-break získala těsným rozdílem 7-5 a po zhruba 100 minutách slavila postup.

"Za to vítězství jsem ráda. Je to moje první výhra na turnaji WTA a moc si jí cením. Výhra na Roland Garros mi dodala hodně sebevědomí a pomáhá mi v těžkých momentech, že si člověk vzpomene na to, co tam zahrál a dokázal," řekla na pozápasové tiskové konferenci Havlíčková, která by se měla v žebříčku posunout o skoro 200 míst. "Na začátku jsem byla hodně nervózní a na konci také. Zvláště, když jsem si to nedohrála u dvou mečbolů za stavu 5-4. O to víc si vážím, že jsem to i přesto zvládla dotáhnout," dodala.

Ve druhém kole si zahraje s nasazenou jedničkou a světovou dvojkou Anett Kontaveitovou. Estonka, jež v sobotu bojovala o titul na antuce v Hamburku, za 48 minut deklasovala 6-0 6-1 Jekatěrine Gorgodzeovou z Gruzie.

Premiérové vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu slavila na centrálním dvorci i Dominika Šalková. Osmnáctiletá Češka, jež před dvěma měsíci na antukové akci W25 v Chorvatsku získala svůj první titul mezi ženami, přehrála 6-1 6-4 Ylenu In-Albonovou a připsala si svůj nejcennější skalp.

Až do stavu 6-1 5-1 40-15 na kurtu naprosto dominovala a o pět let starší Švýcarku ničila svou přesnou a agresivní hrou. Před posledním krokem se však dostavila nervozita, talentovaná teenagerka ubrala na razanci, začala kupit nevynucené chyby a o zisk setu se ještě musela obávat. Za zmíněného stavu nevyužila čtyři mečboly, další v následujícím gamu a v desáté hře musela likvidovat dva brejkboly. Zápas ukončila až po sedmém mečbolu.

"Ten konec byl hodně nervózní. Ze začátku jsem se cítila na kurtu neskutečně, všechno mi šlo, ale jak to byl jeden míček od vítězství, začala jsem být trochu nervózní a málem to bylo 5-5. Naštěstí jsem to ale zvládla, i když to bylo těsně," uvedla Šalková. O své největší čtvrtfinále v kariéře bude bojovat s nasazenou krajankou a wimbledonskou čtvrtfinalistkou Marií Bouzkovou. Bude se jednat o premiérové střetnutí.

Po Lucii Havlíčkové a Dominice Šalkové se první výhry v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu dočkala také Linda Nosková, domácí divoké kartě za stavu 2-6 1-3 kvůli puchýřům na pravé noze vzdala Natalia Vichljancevová. Ruska se do hlavní fáze dostala jako lucky loser, ve finále kvalifikace podlehla Šalkové.

Sedmnáctiletá Češka, která juniorské French Open ovládla loni, tak získala další velmi cenné body do žebříčku a zase se o kousek přiblížila debutu v Top 100. Mezi ženami už šestkrát triumfovala a v Praze si připsala již šesté vítězství v řadě. Proti Vichljancevové se zpočátku trápila na podání, ale nakonec o něj přišla jen jednou. Její soupeřka se po ztraceném servisu ve druhé sadě rozhodla nepokračovat.

Nosková ve druhém kole vyzve turnajovou pětku Alizé Cornetovou. S hráčkami elitní stovky svede třetí souboj, letos v únoru prohrála na akci ITF v Kazachstánu s Greet Minnenovou a na květnovém French Open po úspěšné kvalifikaci nestačila na grandslamovou šampionku Emmu Raducanuovou.

Cornetová, jež na letošním Wimbledonu překvapivě vyřadila světovou jedničku Igu Šwiatekovou, odstartovala výhrou 6-2 6-3 nad Anastasií Zacharovovou.

Šestadvacetiletá Barbora Krejčíková porazila o tři roky mladší Annu Blinkovovou hladce 6-3 6-1 a vyhrála i třetí vzájemný duel.

Osmnáctá hráčka světa, která minulý týden vypadla ve čtvrtfinále v Hamburku, sice ztratila úvodní dva servisy, pokaždé ale soupeřce hned brejk oplatila. Díky dalšímu v osmé hře získala první set. Pak už byla loňská dvojnásobná vítězka Roland Garros při svém podání stoprocentní a poté, co zužitkovala další tři brejkboly, dovedla za hodinu a 18 minut utkání k vítězství.

"Cítila jsem se dobře. Na turnaj jsem se hrozně těšila. Byla tam i malá, správná nervozita. Po přechodech z jednoho povrchu na druhý jsem ze začátku nevěděla, co očekávat. Rozjezd byl pomalejší, ale postupně jsem se zlepšovala. Myslím, že na konci jsem už hrála dobrý tenis," řekla na tiskové konferenci Krejčíková.

O čtvrtfinále si Krejčíková zahraje s 251. hráčkou světa Japonkou Nao Hibinovou.

Prvním kole Livesport Prague Open tak prošlo 5 ze 7 českých tenistek. Už včera uspěla Marie Bouzková, naopak vypadla loňská finalistka Tereza Martincová.


Nasazená čtyřka Cirsteaová skončila hned na úvod
Sorana Cirsteaová i při svém druhém startu v Praze skončila hned v prvním kole, nasazená čtyřka nestačila 5-7 4-6 na kvalifikantku a až 170. hráčku světa Oksanu Selechmetěvovou. Devatenáctiletá Ruska, která poprvé vyhrála v hlavních soutěžích na nejvyšší tour, bude o čtvrtfinále bojovat s Chloé Paquetovou.

Vstup do turnaje naopak dnes zvládly další nasazené Alizé Cornetová s Anastasií Potapovovou. Cornetová si poradila snadno 6-2 6-3 s Anastasií Zacharovovou, Potapovová povolila pouhé tři gamy Xinyu Wang.

• WTA 250 PRAHA •
Česko, tv. povrch, 251.750 dolarů
úterní výsledky (26. 7. 2022)
• Dvouhra - 1. kolo •
Krejčíková (2-ČR) - Blinkovová (-) 6-3 6-1
Havlíčková (ČR) - Palicová (ČR) 6-2 7-6(5)
Šalková (ČR) - In-Albonová (Švýc.) 6-1 6-4
Nosková (ČR) - Vichljancevová (-) 6-2 3-1 / skreč
Kontaveitová (1-Est.) - Gorgodzeová (Gruz.) 6-0 6-1
Selechmetěvová (-) - Cirsteaová (4-Rum.) 7-5 6-4
Cornetová (5-Fr.) - Zacharovová (-) 6-2 6-3
Potapovová (7-) - Xinyu Wang (Čína) 6-1 6-2
Tomovová (Bulh.) - Snigurová (Ukr.) 6-4 6-2
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

69
Přidat komentář
com
No nejak me ty turnaje bez Karoliny a Kvitovic ani neba smilesmile A stejne Prahu vyhraje Kontaveit smile
Reagovat
makro99
A ještě jedna juniorka - Linda K. v Rakousku vyřadila turnajovou jedničku :) Argentinka měla ranking o 400+ míst lepší...
Reagovat
Mony
Už se těším za rok na Lindí týden - Praha, finále Linda N. vs Linda K., Warsava - vítěz Linda F.
Reagovat
Mony
Těším se na zápas Śálkové s Bouzkovou. Vystřílí Domča Marii z kurtu nebo se vyhází?
Lucii proti Hvězdě budu držet palce, ale sám pochybuji, že ne moc dlouho, co jsem dnes Anett viděl.
Linda N. by si Kornout mohla vychutnat jako loni Linda F.v Charlestonu...Tak ať je plný dobrotsmilesmilesmile
Reagovat
Mony
Mohla dnes být jeste větší juniorská paráda. Nikol v kvalde nezvládla vypjaty závěr 3. setu s Ruskou, která dnes smazala Cirsteu. Ale je mladoucka a těch příležitosti snad bude více.
Reagovat
tommr
pro Nikolu může být aspon malou útěchou že ta Ruska je opravdu dobrá a že tedy neprohrála s nějakou nulou ...
Reagovat
Dobry-den
Dneska to byl pro naše barvy velice úspěšný den, postoupil maximální možný počet našich hráček. Navíc hned tři Češky si připsaly premiérovou výhru v hlavní soutěži. smile

Výsledek českého derby mě překvapil, protože Lucka Havlíčková se zatím absolutně nechytala ani na těch nejmenších ITFkách, takže jsem jasně favorizoval Báru Palicovou, která už přece jen nějaké výsledky mezi ženami má. Zápas jsem neviděl, takže nevím, jak to vypadalo, ale asi to dopadlo dobře, žádná WC nepřišla vniveč, Bára ji využila k postupu z kvalifikace a Lucka k první výhře v hlavní soutěži, takže spokojenost. smile

Dominika Šalková byla suverénní, takhle se využívá dobrý los. smile Důležité bylo, že udržela nervy v závěru, tenhle zápas byl jen o ní a kolaps při premiéře bych jí fakt nepřál...

Linda a Bára splnily povinnost, chtěl bych vidět jejich zápas ve čtvrtfinále, ale obávám se, že Cornetová bude proti...
Reagovat
makro99
U Lucky H. - no však hrála proti juniorce, a na juniorským okruhu dosáhla významně víc než Bára :) myslím, že Lucie je ta hráčka, která hrála relativně více juniorek než ITF (hodně tak musela přes úmorné kvaldy), ale třeba v Milovicích naznačila potenciál, když ve dvou porazila Lotyšku z třetí stovky - ale hlavně ten titul z Paříže byl určitě velký mentální zlom... a teď za odměnu zápas se světovou dvojkou
A ještě bych nesouhlasil s tou Cornet - věřím, že zítra (pozítří) to konečně přijde...
Jinak 3 české juniorky ve 2. kole = přesně tak má domácí turnaj vypadat smile
Reagovat
EllNino
Já Lindě věřím ... já dynamit ve forehandu a přirozený talent :)
Reagovat
makro99
tak tvůj dynamit ve forehandu až tak úplně neznáme, ale věřím ti... i Lindě :)
Reagovat
EllNino
*má smilesmilesmile
Reagovat
EllNino
trochu to kazí ten kolaps Terky, ale jinak 5 Češek ve 2. kole je fajn, a to tu nejsou stálice Kvitová, sestry Plíškové, Siniaková, Vondroušová, Muchová, ...
Reagovat
SydneyOpen
pěknej hnus od Vychcantsevové
Reagovat
SydneyOpen
no má štěstí
Reagovat
SpacialRecognition
že jí povolili MTO uprostřed gemu podávající...
Reagovat
tommr
nakonec je z toho skreč ...
Reagovat
tommr
Linda sice vede o brejk, ale strašně se trápí na podání: zatím pokaždý čelila BP a o poslední podání dokonce přišla ... smile
Reagovat
tommr
první set naštěstí zakončila na returnu ... smile
Reagovat
EllNino
Předvádí se tu ve výborném světle a Lucka s Domčou a vlastně už i Bára si tu připsaly pěkné skalpy :) Snad je napodobí za chvíli i Linda

Jinak v turnaji už nejsou Mertens, Cirstea, AVU, největšími favoritkami tudíž zůstávají Kontaveit, Krejčíková, Potapova a Cornet ... škoda Terezy, mohla si zítra zahrát se Selekhmetevou a ve čtvrtfinále s Češkou ... ale to už tak je :)

Hlavně aby dneska uspěla Bára
Reagovat
Mony
Hlavně, aby uspěla Linda.. Bojuje o TOP100
Reagovat
Mony
A MD USopen
Reagovat
misa
To je už dávno uzavřené.
Reagovat
Vaslab
Přesně tak. Linda jako 14. náhradnice bude na 99 % hrát kvaldu.

https://www.dartsrankings.com/tennis/women/us-open
Reagovat
tommr
ale měla by v kapse MD na AO ...
Reagovat
R01316
A neobhajuje za mesic skoro 100 bodu? To se zase muze v zebricku dost propadnout
Reagovat
tommr
je pravda že koncem srpna obhajuje titul v Přerově(96 bodů). Nepochybuju ale o tom že i kdyby se jí to nepodařilo tak si ty body nahraje na jiných turnajích ...
Reagovat
makro99
přesně! :) pro juniorky, co jdou kontinuálně nahoru, obhajoby ve valně většině případů nic moc neznamenaj, pže už jsou za rok, herně, žebříčkově, typem turnajů na daleko vyšším levelu... takže Přerova se netřeba bát; ostatně Linda a Sára to pravidelně dokazují :)
Reagovat
Jan
DIvím se, že Siniaková nenastoupila na tento turnaj a hraje ve Varšavě.
Reagovat
Jan
Mohly si tady s Krejčíkovou i střihnout debla.
Reagovat
SydneyOpen
nevidím moc důvodů aby spolu hrály debla na turnajích WTA 250. Pokud si spolu střihnou GS nebo na nějaké té tisícovce tak OK, ale jestli chce Bára po zdravotní stránce ještě vydržet tak se nemůže takhle zbytečně unavovat.
Reagovat
EllNino
ano, zbytečné, navíc by si konkurovaly v singlu
Reagovat
smazaný uživatel
Naprosto zbytečný.
Reagovat
Jan
V tomhle máte pravdu. Sice, kdyby Katka hrála v Praze, kde hraje i Krejčíková, tak by se ten debl nabízel a vypadalo by to zvláštně, že ho spolu nehrají. Možná by to pak i jim samotným nedalo a do debla by se přihlásily. Takhle to Katka pojistila. smile
Reagovat
EllNino
xkrát nehrály debla, i když byly na stejném turnaji, takže proč divné
Reagovat
Mony
Takových divíků už tu bylo
Reagovat
EllNino
Zbytečné, aby si tam konkurovalo moc holek, takhle je to možnost pro Katku získat body :)
Reagovat
Jan
Ve Varšavě má Katka také konkurenci, hraje tam Swiateková a řada dalších. Takhle mohla být doma na domácím turnaji, což není často za rok.
Reagovat
R01316
navic u Varsavy zustava na dalsi turnaj- pristi tyden tam ma hrat na 100k, coz v podstate odpovida i jejimu zebricku. Linda Noskova se k ni ma pripojit
Reagovat
EllNino
k čemu hrát na betonu Prahu a pak zpět na antuku, když teď jede antukovou šňůru? V USA jede jen na US Open podle všeho, nemá nic přihlášeného, domácí turnaj není pupek světa, navíc ho ani jednou nevynechala
Reagovat
Jan
OK. na tu antuku jsem nemyslel.
Reagovat
tommr
tak to nakonec dobře dopadlo ale byly to na konci od stavu 6:1 5:1 šílený nervy. Švýcarka začla v závěru riskovat a docela jí to tam padalo. Dominika naopak znervozněla a začla chybovat. Při sedmým mečbolu se ale na Dominiku přece jen usmálo štěstí ... smile
Dnešní výhra posune Dominiku do top-400 na světě a do top-20 v Česku ... smile
Reagovat
Mony
Mě hodně milé překvapila, i tím jak to dokoncila na kurtu i u mikrofonu. Teď už vím, že i ona v té hlavě nemá cukriky se zmrzlinou, ale dobře naprogramovaneho konikasmile.. Tohle to by každá nezvládla, zvlášť když souperka se zvedá jak vystrašený ptak
Reagovat
tommr
mě je Dominika hrozně sympatická a doufám, že jí úspěch v Praze pomůže k průlomu do špičky. Hru na to podle mě má ...
Reagovat
Petra86
Gratulace Dominice, hrála dobře.
Reagovat
lxr
Obrovská gratulace k postupu. Předvedla výborný výkon, i když ke konci to začalo být drama, ale nakonec to zvládla. smilesmile
Reagovat
misa
Snad nebude Šalková v dalším kole moc zlobit.
Reagovat
SydneyOpen
Uuuuuuuf, no nakonec ubojovaný konec, ale moc pěkný výkon. Tady se moc dobře ukazuje jak je důležité pořádat turnaj WTA, obrovská šance pro mladé holky jak si opravdu výrazně vylepšit žebříčkové postavení, získat zkušenosti a trochu si vylepšit finanční situaci
Reagovat
SydneyOpen
Bohužel Dominika šla do těch returnů kdy měla MB až zbytečně agresivně.. teď si zadělala na prů.. ach jo
Reagovat
tommr
čkoda že Dominika promarnila 4 mečboly na returnu. Doufám ale že ted zápas dopodává ...
Reagovat
tommr
tak i pátej mečbol tentokrát na servisu Dominika zahodila. Začíná to vypadat zle ... smile
Reagovat
lxr
Bohužel ne a měla další MB. To nevypadá dobře...
Reagovat
tommr
jj klasickej kolaps na konci zápasu. Jestli Dominika nedopodává ani na druhej pokus tak to ještě prohraje ...
Reagovat
Mony
Aleale..
Vždyť hraje stejně dobře i pod dekou. Akorát Švýcarka se zvedla
Reagovat
Pavol
Všimol som si že na videu absentovalo podanie ruky od hráčky smerom k rozhodcovi - rozhodkyni. To jej až tak ublížila alebo len nesprávna výchova ?
Reagovat
Mony
Obojí. Lajnovi velké hrubky v neprospěch Bary, ale na omluvu empire, při té největší měla zakryty výhled a nějaké opravy ve prospěch Bary taky dala.
Reagovat
bardunek666
mi hrou připomíná Rybakinu. Ty fh mají velkou sílu.
Zápas plný chyb a často dost sporných míčů.
Gratuluji Lucce k postupu.
Reagovat
Mony
Teď jsem myslel, že mluvíš o Salkove! Ta se v Rybakine našla určitě vice
Reagovat
lxr
Zatím zírám! Věděl jsem že určitě bude mít šanci ale takovou demolici jsem nečekal. Teď ještě zvládnout závěr. smilesmile
Reagovat
makro99
mi někdo objasněte, jak se tadle švýcarka mohla dostat tak nahoru? nedávno jí Linda F. na bundeslize povolila myslím 1 game, a to měla švýcarka ranking snad někde kolem 130. místa...
Reagovat
Mony
Jen mě překvapuje to tlačení Lucky H. oproti Bare. Bylo to vidět nejen u rozhodcich(profi lajnovi by takové hrubky těžko delali), ale i poté v rozhovoru s Andy Hlavackovou, kdy si nikdo neoripoustel, že by Lucka nepostoupila(podivovali se, jak Bára ve 2.setu utekla, ap. ) .. Přitom kurzova i charizmaticka favoritka byla Bára.
Reagovat
misa
Lucka vyhrála juniorský grandslam. Bára žádné zajímavé výsledky v kariéře nemá.
Reagovat
Mony
Hlavně asi ospravedlnění WC pro Lucku
Reagovat
Nenela
Taky to tak vidim. Bary mi bylo az lito, pritom hrala nadherne agresivne, sla do toho na plne pecky. Jeji hra se mi rozhodne vice libila nez Luccina, ta mi prijde chvilemi jeste takova "detska"
Reagovat
Mony
Mentálně je zatím na tom Bára určitě lépe.. To jsou ty naše Barysmile
Reagovat
Mony
Tak jak jsem přivítal, že aspoň jedna z Juniorek jistě postoupí do druhého kola, tak během zápasu jsem celkem litoval, že narazily obě holky proti sobě. Nádherný zápas bez zbytečných chyb ve kterém by určitě obě měly šanci ve druhém kole i proti případně unavené Anett
Reagovat
tommr
jj škoda že nemohly postoupit obě. Obě hrály velice dobře ...
Reagovat
makro99
no myslím, že Anett z těch 4 rychlých dvouseťaků + skreče Petkovič unavená moc nebude :)
1 turnaj? Na podzim vyhrávala několik turnajů v řadě (Moskva, Kluž) a proti výrazně kvalitnějším soupeřkám, navíc tam byly přelety na podzimní IW a zpět...
Reagovat
tommr
gratulace k první výhře na WTA turnaji ... smile
Škoda jen že v příštím kole na ní čeká světová dvojka a další výhra by se tudíž rovnala malýmu zázraku ...

Báry Palicový je velká škoda. Malou útěchou jí může být aspon úspěšně zvládnutá kvalifikace díky čemuž si zase o něco polepší v žebříčku ...
Reagovat
makro99
IMO, Lucka pro debut zcela ideální los - kvalifikantka/debutantka na úvod = velké body (pro ni s jejím rankingem á 800 obzvlášť); a pak za odměnu velký zápas s Anett, bez tlaku, uvolněně..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist