Thiem v Paříži poprvé nezvládl první kolo! Proti Andújarovi neudržel vedení 2-0

30. 5. 2021, 18:07
Aktuality 71
FRENCH OPEN - Čtvrtý hráč světa a dvojnásobný finalista Dominic Thiem potvrdil svou mizernou formu a na French Open končí poprvé v kariéře už v prvním kole. 27letý Rakušan po čtyřech a půl hodinách boje podlehl 6-4 7-5 3-6 4-6 4-6 španělskému antukáři Pablu Andújarovi, který poprvé v kariéře otočil zápas ze stavu 0-2 na sety a v 35 letech si připsal premiérový skalp hráče Top 5.
Dominic Thiem (© AFP)

Dominic Thiem loni v září vyhrál US Open a získal první grandslamový titul, ale letos bojuje se zdravotními problémy i ztrátou motivace. 

Pouze na dvou turnajích vyhrál víc jak jeden zápas a psychickou pohodu nenajde ani na oblíbeném French Open, na kterém se v letech 2018 a 2019 dostal až do finále. Při svém celkově 8. startu vůbec poprvé vypadl hned v 1. kole. 

Sedmadvacetiletý Rakušan přitom nad Pablem Andújarem, s nímž předtím vyhrál všechny tři antukové duely na okruhu ATP, vedl 2-0 na sety. 50 z 51 takových zápasů na tři vítězné sety nakonec dotáhl k vítězství (prohrál jen s Juanem Martínem del Potrem na US Open 2017), ale dnes náskok teprve podruhé v kariéře prohospodařil a neobhájí loňské semifinále.

Statistiky zápasu
Andújar - Thiem
4 esa 4
8 dvojchyby 7
62 %
1. podání 'in' 63 %
64 %
úsp. 1. podání 72 %
49 %
úsp. 2. podání 34 %
46 winnery 66
47 nevyn. chyby 61
25/31 hra na síti 25/38
7/17 brejkboly 6/19
172 celkem bodů 168
čas: 4:28

"Neměl jsem problém s motivací, to vůbec ne. Prostě jsem jen hrál špatně. Žádný úder neměl pořádnou sílu, nebyly dost přesné a nepohyboval jsem se dobře. V každém kousku mojí hry prostě chybí pár procent," řekl Thiem.

Španělský antukář Andújar, pro kterého skončilo pět z posledních šesti startů na pařížské antuce už v prvním kole, zvítězil po 4 hodinách a 28 minutách boje 4-6 5-7 6-3 6-4 6-4 a v 35 letech zaznamenal dva milníky naráz - na 23. pokus otočil zápas z 0-2 na sety a na 12. pokus porazil hráče Top 5.

"V poslední době se mu sice moc nedaří, ale porazit takového hráče je pro mě jako dárek. Je mi 35 let a nevím, jak dlouho ještě budu hrát. Proto je to pro mě velmi speciální vítězství. Prohrával jsem 0-2 na sety a podmínky nebyly jednoduché, proto jsem šťastný, že jsem nakonec dokázal zvítězit," radoval se Andújar.



Svou bilanci s hráči Top 10 upravil na 6-23. Vůbec poprvé je porazil dvakrát během jedné sezony, před dvanácti dny v Ženevě překvapil skalpem Rogera Federera. "To byl ještě větší dárek. Mám pocit, jako by byly Vánoce," dodal Andújar.

O postup do 3. kola, které si v Paříži zahrál pouze v roce 2015 a dál nikdy nebyl, si osmifinalista US Open 2019 Andújar zahraje s Argentincem Federicem Delbonisem, nebo Radu Albotem z Moldavska.

Po vyřazen Thiema už není ve spodní polovině pavouka dvouhry mužů žádný grandslamový šampion. Největšími favority na finále zůstávají Stefanos Tsitsipas a Alexander Zverev. Naopak v horní polovině pavouka jsou majitelé celkem 59 grandslamových titulů Rafael Nadal, Novak Djokovič, Roger Federer a Marin Čilič.

A to měl dnes nečekané problémy i Alexander Zverev. Ten ale naopak ze stavu 0-2 na sety utekl, což se mu povedlo podruhé v kariéře. 24letý německý favorit po pomalejším rozjezdu porazil 3-6 3-6 6-2 6-2 6-0 krajana Oscara Otteho, který byl rozehraný z kvalifikace, a také posedmé na pařížské antuce vyhrál pětisetový zápas. Z posledních patnácti pětiseťáků vyhrál už potřinácté.



Těžké první kolo zvládl loňský semifinalista Stefanos Tsitsipas. V prvním setu večerního duelu proti domácímu Jérémymu Chardymu odvrátil setbol, v tie-breaku otočil vývoj z 1-4 a nakonec zvítězil 7-6 6-3 6-1. Ve druhém kole pátý nasazený Řek, jenž letos vyhrál dva antukové turnaje včetně Masters v Monte Carlu, čeká na vítěze duelu Korda-Martínez.

Grigor Dimitrov v úvodním kole vedl nad Američanem Marcosem Gironem 6-2, 6-4, 5-1 a 40-0, žádný ze tří mečbolů ale neproměnil, prohrál devět gamů v řadě a za stavu 0-3 ve čtvrtém setu kvůli bolestem zad vzdal.

• FRENCH OPEN 2021 •
Francie / Paříž, antuka , 34.360.000 eur
nedělní výsledky (30. 05. 2021)
• Dvouhra mužů - 1. kolo •
Chačanov (23-Rus.) - Veselý (ČR) 6-1 6-2 6-3
Andújar (Šp.) - Thiem (4-Rak.) 4-6 5-7 6-3 6-4 6-4
Tsitsipas (5-Řec.) - Chardy (Fr.) 7-6(6) 6-3 6-1
A. Zverev (6-Něm.) - Otte (Něm.) 3-6 3-6 6-2 6-2 6-0
Bautista (11-Šp.) - Villela (Šp.) 6-4 6-4 6-2
Carreňo (12-Šp.) - Gombos (SR) 6-3 6-4 6-3
Giron (USA) - Dimitrov (16-Bulh.) 2-6 4-6 7-5 3-0 skreč D.
Van de Zandschulp (Niz.) - Hurkacz (19-Pol.) 6-7(5) 6-7(4) 6-2 6-2 6-4
Garín (22-Chile) - Londero (Arg.) 3-6 6-4 7-6(6) 6-2
Kecmanovič (Srb.) - Evans (25-Brit.) 1-6 6-3 6-3 6-4
Fognini (27-It.) - Barrere (Fr.) 6-4 6-1 6-4
Laaksonen (Švýc.) - Hanfmann (Něm.) 6-1 6-3 4-6 6-2
Couacaud (Fr.) - Gerasimov (Běl.) 7-6(3) 6-4 6-3
Pella (Arg.) - Galán (Kol.) 6-3 7-6(4) 7-5
Fucsovics (Maď.) - Simon (Fr.) 6-4 6-1 7-6(5)
McDonald (USA) - Ruusuvuori (Fin.) 4-6 6-3 7-6(4) 6-3
Nišikori (Jap.) - Giannessi (It.) 6-4 6-7(4) 6-3 4-6 6-4
Davidovich (Šp.) - Kukuškin (Kaz.) 6-4 6-4 6-3
Safiullin (Rus.) - Taberner (Šp.) 7-6(4) 1-6 6-0 6-2
Djere (Srb.) - Moutet (Fr.) 6-3 6-7(10) 7-6(2) 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

71
Přidat komentář
turista
Bohužel i Hurkacz nepotvrdil své postavení kloudným výkonem a vyhučel s neznámým hráčem.
Reagovat
Mayo
Thiem fackovací panák kks smile
Reagovat
peRFect
Vyhrál USO a motivace opadla.Ten skončil.
Reagovat
Vlk-v-trave
Pred RG Thiem lecil zraneni.
Predcasny kopanec.
Reagovat
gigin
To je tady jak s blbcama.
Reagovat
blixa
Kdyby jen "jak" ! smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Jenže on nehraje dobře už od ledna, pokud je to způsobené zraněním, tak by ho muselo trápit už od začátku roku, už na ATP cupu přece hrál prachbídně.
Reagovat
Vlk-v-trave
Prave ze leci zraneni od zacatku roku, po hardu se mu to zhorsilo natolik, ze nevedeli zda vubec stihnou RG v dobre forme.
Po prvnich turnajich uz vedeli, ze to asi dobre nebude... ale kazdopadne skoda prohry, na 3 vitezne to jeste nezvlada.
Reagovat
Rafaeoli25
No uvidíme, každopádně pokud se nedá brzy dohromady, bude to hodně trudná sezóna pro něj. Taky s tím může laborovat dál.
Reagovat
Vlk-v-trave
Muze, a dokonce se muze stat, ze tato sezona out. Ale to neni preci na okruhu ATP nic noveho. Nekomu se vratit do formy trva dlouho... ono vsechny navraty jsou narocne... a hodne se ani nevratilo tam, kde on s temi problemy, ktere ma... na soudy je tu asi prilis brzy.
Reagovat
Rafaeoli25
Samozřejmě, že málokdo je schopen návratu jako Nadal, navíc ten opakovaných, to je výjimka, ostatní mohou taková zranění nebo pauzy stát výsluní, tak to prostě je. Chce to i obrovskou mentální sílu a tu Thiem asi taky postrádá, narozdíl od Rafy a Djokera nebo Rogera. To ale platí o velké většině.
Reagovat
Nenela
Ja jsem cetla v rakouskem tisku, ze sice lecil zraneni, ale hlavne mel osobni krizi - ztratu motivace po lonske sezone a jen tezko se mu z toho leze ven
Reagovat
gigin
Vedl 2:0 na sety, chtěl, hecoval se v tom pátém, ale prostě nemohl už.
Reagovat
peRFect
To není kopanec. Skončil v hlavě, protože se prostě uspokojil. Zranění, resp. rekonvalescence ho samozřejmě limitovala, ale z jeho hry se úplně vytlačil hlad po vítězství. Pokud se vnitřně nepřepne, skončí mezi řadou dalších.
Reagovat
Vlk-v-trave
Vzdyt sam o tom hovoril, ze to bude pro nej prubirsky kamen, hned po USO. A chce bojovat, aby se tim titulem neuchlacholil...

Ja do jeho hlavy pochopitelne nevidim, ale ani jsem nesedel s nim vcera na pivu po zapase jak ty:) Jak to mas hned tak vsechno jasne:)
Reagovat
peRFect
A to jen a tom to krásné...že mohu bezelstně vynášet soudy :-) Nijak jsem ho neurazil, hovořím jen jak působí. USO byl zlomový moment. Zdali je to pravda pro tuto sezónu, nebo spadne do věčného průměru, ukáže až čas ;-)
Reagovat
Patik
Po žrebe som to písal že ho Andujar pošle domou..aj sa tak stalo..jasné ako facka..Byť Massuom dal by som mu ultimátum buď sa dá dokopy alebo by som ukončil spoluprácu..aj keď je najlahšie a hlúpe niekoho opustiť keď si prežíva krízu ale myslím že v tomto prípade potrebuje trošku sprchu..
Reagovat
Patik
Inak Zverev vyzerá že už mu je tu dlho..ten sa tu dlho nezdrží..Tsitsipas to dotiahne ďaleko cielavedomý výkon..
Reagovat
smazaný uživatel
Kamosko, ty si tak strašne v lese, že ťa musi clovek az lutovat.

Hráč v čase krízy potrebuje trochu empatie a prístupu, určite nie zadubené ultimáta. Tie si nechaj pre svojich rovesnikov v Michalanoch.
Reagovat
dappe
Massu je přeci jako trenér v téhle situaci jedním z mála lidí, kdo by mu měl/mohl pomoci, ne mu dávat ultimátum.:)

Já bych Thiema nechal v klidu, některá ta prohlášení nepůsobí moc optimisticky, ale je to kombinace více okolností najednou. Určité uspokojení, zranění, nemoc a kdoví co ještě.
Reagovat
Patik
netvrdím že to má urobiť napísal som že by som to urobil ja a samozrejme nie spôsobom že buď sa dáš dokopy alebo sme skončili..toto je podľa mňa na športového psychológa alebo nejakého mentalkouča..toto sa s ním bude ťahať ešte nejaký ten čas..keď nemá motiváciu nemá nič..niekto by to poňal po čase ako stratu času a šiel by odovzdávať trénerské vedomosti niekam kde je väčší záujem a hlavne väčšie ambície.
Reagovat
turista
Taky si myslím že potíže překoná. Stalo se to každému z velkých tenistů. I v běžném životě se člověku někdy nic nedaří.
Reagovat
Patik
onedlho to bude v podstate celá sezóna so slabými výkonmi..
Reagovat
Usm
Djokovicovi po výhře na RG v červnu 2016 trvalo dva roky, než se dostal z toho marastu uspokojení :-))
Reagovat
turista
Bohužel ano.
Reagovat
Patik
a to je Djokovič s titánovou hlavou a motiváciou trhať všetky rekordy..čo taký Thiem..?...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Snaha by byla, ale bez šťávy, zápalu a invencesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zato Pablo může jít do sportovního důchodu se vztyčenou hlavou a dvěma hvězdnými jmény na raketěsmilesmile
Reagovat
turista
Ještě by mohl porazit Rafu Nadala. Mečbol proti němu v Sao Paulo 2014 neproměnil.
Reagovat
a.magerova
Reagovat
sojka1
je... :-(
Reagovat
EllNino
jo :/
Reagovat
paddy
čistá práce, to SF si v klidu uhraje smile
ale pak narazí do zdi smile

https://www.youtube.com/watch?v=gqlv40T9ag8&t=124s
Reagovat
paddy
nevsadit byl hřích
ještě 5. set a je to smile
Reagovat
ipko
ten kurz bol za stavu 0:2 na sety?smile
Reagovat
paddy
1:2 1:2 15:15
Reagovat
Rafaeoli25
Nejvyšší kurz v průběhu zápasu byl myslím přes 2 na Zvereva.
Reagovat
paddy
Teď je 100 na Otíka, soudruzi dole si určitě rádi vsadí smile
Reagovat
turista
Saša Zverev to nakonec zmákl ale vyplýtval dost sil. Zbytečná komplikace.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Anebo restart
Reagovat
mahycek
Aby náhodou zítra Medvěd nevyhučel s
Bublikem.
Reagovat
paddy
s tím se počítá smile
Reagovat
hanz
Přesně, Méďa Béďa je na antuce marnej.
Reagovat
turista
Zatím.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tusil jsem, ze kvalifikanti mohou opet delat velke tezkosti favoritum/tkam. Uz jen si zvyknout na specificke mice.

Ale tohle jsem necekal ani ve snu:D

Thiem jeste tak nejak ano, Andujar hraje slusne, a Thiem podle mne naskocil po leceni kolene, nebo co to bylo rychleji nez mel... byl to dost risk, ze to chteji nejak zvladnout do RG...takze tam se ani nejak nedivim, Ovsem Zverev, to je jizda :D
Reagovat
dappe
Otte ale hraje dobře a celkem pestře. Po těch odchozených zápasech na challengerech by mohl mít i dost sil. smile
Reagovat
paddy
míče si pochvaloval Medvěd, že se cítí jak na hardu, na podzim byla zima, takže to bylo jiné
Reagovat
Rafaeoli25
No že bude mít Ruud cestu do sf až tak snadnou jsem přece jen nečekal smilesmile
Reagovat
Vlk-v-trave
Aby nevypadl v prvnim kole s Perem, bo se zblazni, ze hraje v Parizi, jsou divaci a hodi tam kosmicky level totalniho odletu :D
Chytit do prvniho Pera, muze byt tady celkem i za trest...
Reagovat
Patik
ja mu to tiež hovorím..že Paire sa môže lepšie vyspať a vkľude môže Ruuda vyprevadiť domou..do prvého kola a obzvlášť doma..nebol by som si tak istý tým Ruudom..
Reagovat
Rafaeoli25
Nechápu podceňování Ruuda, jinak Paire na antuce to prostě není ono, zvlášť když už nemá motivaci co měl kdysi.
Reagovat
StestiJeKrasnaVec11
Se vší úctou k Ottemu... Andujar je alespon hráč co má určité kvality na antuce trápit top 10 hráče, ale že Otte bude lepší na servisu ještě OK, ale aby přehrával Sašu i ve výměnách? smilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
Zverev už je na GS k smíchu, loňské USO neberu vážně. Ať vypadne, s Ruudem by to byla tragikomedie až by spolu hráli.
Reagovat
Roger_Federer
Loni zahral 2x semifinale na Granslemu a letos vypadl na AO ve ctvrtfinale z pozdejsim vytezem Djokovicem.
Reagovat
Rafaeoli25
No na hardu jakžtakž, ač na supertalent je to prostě slabé. No a o FO a Wimblu se nemusíme bavit, zajímalo by mě, jestli na antuce a trávě vůbec někdy do sf postoupí.
Reagovat
Marduch
uvidíme, z 0:2 v prvním kole utíkají pozdější vítězové ;-)
Reagovat
Rafaeoli25
Každopádně mít ve čtyřiadvaceti na kontě jediné finále GS a to ještě na tak nemastném GS jaké loni v Americe bylo, to je mizérie.
Reagovat
turista
No Pablo Andujar reprezentoval Španělsko i v Davis Cupu a vyhrál několik antukových titulů takže kvalitu má.
Reagovat
EllNino
... co to bylo?
Reagovat
Vlk-v-trave
Behem zapasu se dovedel, ze bude muset nastoupit ve druhem kole proti Pe11ovi, a nechtel riskovat ze se v tom zapasu psychicky polozi a nebo chytne tzv. smulu po vyhre, o ktere by letos trebas Mlynar mohl vypravet...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
dnešeksmile Psycho tam, kde hrajou favoriti...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Všichni případní Rafovi soupeři vypadnou v 1. nebo 2. kolesmilesmilesmile
Reagovat
Vlk-v-trave
Asi si rekli, ze jak jsou v te jeho pulce, tak na to kaslou :D
Reagovat
fialka
a jéjé, to je škoda!
Reagovat
Ereinion
Thiem je hráč, který se dostal na vrchol díky obrovské dřině, i na jeho tenisu to je vidět...když tedy po výhře na USO došlo k uspokojení (jak i sám přiznal), tak toto je logický důsledek. Je jen na něm, jestli bude chtít dávat tenisu zase 100% a jestli si na to dokáže nastavit hlavu.
Reagovat
smazaný uživatel
Thiem tak dlho cakal, kym zacne Nadal stagnovat, nech ma šancu na RG, ze kym sa dočkal, začal skor stagnovat on sám.

Neskutočný úpadok velkeho hráca rokov 18-20.

Palicu nad nim nelámem, ale za chvilu ma 28 rokov.

28-30 je presne vek, kedy začne 90% hracov strádat.
Reagovat
Nola
Novak tiez prehral z vedenia 2.0 na sety na FO, Rafa myslim na USO, stava sa to, Dom je momentalne pod dekou, chytil do uvodneho kola spanielskeho antukara, ktory je sice za zenitom, ale antuka je jeho naj povrch.... dnes sa iba potvrdilo, ze spickovych hracov, mozu vyradit hraci na nizsom rankingu prave v tych uvodnych kolach
Reagovat
smazaný uživatel
Spickovych hráčov, nehrajucich špičkový tenis isto ano.
Reagovat
Hook2424
Člověk by si řekl, proč Djokovič s Nadalem stále kralují! Ale mladí jsou pořád na hromadě! Thiem, Zverev, Dimitrov, Chung, Nishikori, Gofin,.... vždyť je to samý marod....
Reagovat
turista
Nemají holt dobré doktory.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist