Toni Nadal: Říkal jsem, ať Rafa v Madridu nehraje

11. 5. 2012, 08:58
Aktuality 40
Strýc a trenér Rafaela Nadala Toni přiznal, že on sám svému synovcovi doporučoval, aby letos v Madridu na modré antuce nehrál. A za svým názorem si stojí, neboť doufá, že se příští rok Rafa ve španělské metropoli neobjeví.
Profily hráčů
Nadalův strýc a trenér Toni

"Skutečnost, že ATP dala tomuto povrchu zelenou, je ohavná," rozčiloval se Toni Nadal.  "Řekl jsem Rafovi, ať letos v Madridu nehraje a teď doufám, že tu nebude hrát příští rok," přiznal.

"Jedním z Rafových nejoblíbenějších turnajů je Madrid. Ale teď jsou španělští tenisté, tradičně skvělí antukáři, na domácím turnaji znevýhodňováni," brání Toni své krajany. 

"Takže si teď říkáte 'Chci hrát v Madridu, ale ne na úkor zdraví či toho, že ztratím dobrý pocit ze hry," pokřačuje trenér vítěze turnaje z roku 2010 a loňského finalisty.

Strýc Nadal se pustil do kritiky ředitele turnaje Iona Tiriacá, který inovaci povrchu spunktoval. "Jak velkou moc ten chlap může mít, když dokáže změnit návyky hráčů. Ale hlavním viníkem je ATP. On si může na vlastním turnaji dělat co chce, ale ATP by mu neměla dát svolení a já teď očekávám, že mu ho příští rok nedá."

Toniho synovec - světová dvojka Rafaela Nadal - modrou antuku kritizoval už dávno před turnajem, v Madridu však první zápas proti Davyděnkovi suverénně zvládl a prohlásil, že pokud prohraje, nebude to svádět na povrch. "Tento turnaj není jen o modré antuce. Pro každého jsou podmínky stejné a všichni začínají zápas od nuly," prohlásil Nadal.

Jenže druhý den prohrál tříhodinovou bitvu s Verdaskem a netradiční povrch kritizoval znovu. Pětadvacetiletý Španěl si stejně jako spousta dalších hráčů v čele s Djokovičem stěžuje na vysokou kluzkost, kvůli které se hráč musí hodně soustředit na to, aby udržel rovnováhu. 

"Pohyb je na antuce největší výhrou, ale tady na jedné straně uklouznete a prohrajete bod... ztratil jsem tu důvěru," uvedl Nadal a dal pořadatelům ultimátum. Buď se za rok bude hrát na tradiční červené antuce, nebo Nadal turnaj vyškrtne ze svého kalendáře.

ATP prohlásila, že o osudu příštího ročníku rozhodne poté, co prostuduje všechny připomínky.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

40
Přidat komentář
smazaný uživatel
Mozna je videt lepe tenisak, ale k cemu to je, kdyz uroven hry prudce klesla. Me jako divaka tenhle turnaj nebavi, protoze kvalita je uplne nekde jinde a videt marny boj hracu s povrchem, kdy jsou chvilemi jak na lede.
Reagovat
smazaný uživatel
Mohl by jsi vysvětlit ,kde je ten pokles úrovně na tomto turnaji.Podle mne snižuji tento turnaj je ty dvě hvězdy,ktrým se nepodařilo jít dál.Ostatní v podstatě nemají nic proti.Jsou to jen řeči.Příští rok tam oba nastoupí,pokud budou zdravotně v pořádku.
Reagovat
r176
alespon to ma kousek domu herecka z karlina!! :-))))
Reagovat
smazaný uživatel
Celý týden tady máme přehlídku legračních až vyšinutých komentářů.
Pro diváka má tahle barva obrovský přínos. Rád bych to postupně viděl i na dalších turnajích. I když o French Open silně pochybuju, ti zůstanou na oranžové s nevalnou viditelností jako poslední. Na hardu vám posun od bývalé zelené (fuj!!!) k příjemným odstínům modré nevadí?
Možná je chyba v technologii. Proč dodatečně barví hotovou drť? Cihelna u tak velké zakázky přece může namíchat jílovou směs modrou od počátku a pálit už modré cihly.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to hnus a kdo nevidi tenisak na klasicky antuce, at si koupi silnejsi brejle.....
Reagovat
dadaft
já bych modré RG skousával velmi těžko. červené peklo, On a zelený Wimbledon - nic prestižnějšího v této galaxii není..........
.....nicméně proč tak křičí zrovna Nadal a Djokovič?
oba jsou to naprosto extrémně silově vybavení hráči, vynikající atleti - - - tím, že je povrch trochu kluzký se ale dost vyrovnávají síly. i slabší hráči mají najednou stejné šance jako Mistři.
kdyby tenhle povrch v Madridu zůstal, bylo by vítězství na turnaji hodně těžké pro kohokoliv...
*******************************
ale asi by přece jen měli pořadatelé vzít v potaz stížnosti hráčů
Reagovat
dadaft
když tak nadalovci nadávají, co kdyby Rafa zapracoval na svých vlastních prohřešcích, a zkrátil popotahování trenek na 20 - 25 sekund?
obávám se, že letos na RG uvidíme osmihodinové zápasy..........
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych z toho nedělala 3. světovou. Tak prohrál, no a? Prohraje ještě tolikrát......
Reagovat
baggik
Já mám jasno. Nejde o to kdo nečekaně prohraje, povrch je pro všechny stejný. Ale tenis je tradiční sport a nemyslím že by mu takovéhle experimnenty nějak prospívaly. Hráči se na téhle pseudoantuce necítí dobře, nedokážou tedy podávat tak dobré výkona, neprospívá to tedy ani prestiži turnaje, ani hráčům, ani fanouškům, takže modrá antuka už ne. Děkujem
Reagovat
duhove_hovinko
Ty´s tu "antuku" snad viděl? A to že tenis je tradiční sport si strč za klobouk. Změny se v tenise dějí neustále, viz rakety, míče, nyní došlo na antuku, a proč ne. Má to své porodní bolesti, i pořadatelé to připouštějí. Ale jen houšť!!! Modrá je dobrá.
Reagovat
baggik
Je to prostě blbost, jako celej tvuj komentář.
Reagovat
duhove_hovinko
Neni, žádná antuka není stejná. Však se Nadal příští rok v Madridu znova objeví. Na to by mohly sázkové kanceláře vypsat kurz. Jo a kdybych měl personifikovat blbost, píšu místo ní baggik.
Reagovat
VlS
Promiň, ale blbost je tvůj komentář. Pokud ne, tak dámy by dodnes hrály v sukních do půl lýtek a v kloboučcích, pánové v dlouhých kalhotách, vše samozřejmě čistě bílé, dřevěnými raketami s menší hlavou a vše jen a výhradně na TRÁVĚ. Předpokládám, že víš, z čeho vznikla například zkratka pražského LTC (Lawn tennis club).
Kurty asi nejsou připravené bezchybně a omluvy pořadatele, že to ví jsou trochu trapné. Měly být připravené bezchybně a pokud to nešlo stihnout, tak měl Dracula premiéru o rok odložit. Jednoznačně pozitivní je v televizi lepší viditelnost míčku a stojí to za to. Tenis stejně jakýkoliv jiný sport se vyvíjí a bude vyvíjet. Těším se na premiéru RG na modré antuce, která bude klouzat správně, těším se, že konečně pořadatelé přestanou zpomalovat uměle hard a vrátí se rychlé povrchy pro dynamickou útočnou hru a tráva bude zase jako jed.
Reagovat
baggik
Jsi to nepochopil. Neříkám že nemůžou přijít s novinkami, to platí v celém sportu i životě a je mi jedno jakou má antuka barvu, ale snad každej uzná že je kravina vydávat za antuku povrch kterej je úplně jinej a míček se na něm chová spíše jako na hardu než na antuce. A ten druhej týpek je přesně takovej jako jeho nick.
Reagovat
baggik
To o co tady jde je fakt, že se nikdy nedočkáme skvělého tenisu když se hráči budou bát aby se nezranili.
Reagovat
Matti
Samozřejmě, ten povrch mu evidentně neseděl a klouzal. Ale dva brejky i tak mohl dotáhnout.
Reagovat
smazaný uživatel
Robí sa okolo toho veľké haló...Beriem všetky výčitky na adresu povrchu, majú pravdu. No ani Rafa ani Tony sa zatiaľ ani slovkom nezmienili, čo sa stalo za stavu 5:2...Mnňa osobne by to celkom zaujímalo...
Reagovat
Matti
Já jsem to právě od tohoto stavu viděl a nestačil jsem se divit. Jediné pozitivní věci, které jsem viděl, bylo pár povedených beckhandu a slušný servis, kterým odvrátil myslím dva mečboly. Ale co ty chyby z forehandu to jsem nechápal. Úplně rozhozený byl.
Reagovat
tito
Byl velmi negativní. Nechtěl.
Reagovat
smazaný uživatel
Už nech je Rím..To bude tá pravá generálka...
Reagovat
Stan_Borowitz
že tam na divokou kartu letos nenastoupil Honza Hájek. Kdyby turnaj na modré antuce vyhrál, dostal by se do elitní třicítky, byl by nasazený na RG, mohl tam tudíž získat další body a před Wimbledonem atakovat TOP10. Dál to ani raději nedomýšlím, protože historie se holt odvíjela jinak.
Reagovat
tito
:-))))
Reagovat
VlS
Nebuď tak úzkoprsej a pokračuj, co by bylo, až by Honza Hájek vyhrál Wimbl a TM na konci roku :-D
Reagovat
Heather_Fedex
misto toho, aby se co i jen pokusil o nejaky vysledek, tak dopredu alibisticky prohlasi, ze to nedopadne dobre. a o rok tam ani nevkroci, aby si, nedej boze, nepokazil povest nejlepsiho antukare vsech dob. to same na fo 2009, rikal ze tam nemel hrat, aby si radsi nenarusil svou neuveritelnou snuru vyhratejch zapasu na fo.
ja s modrou taky moc nesouhlasim a jsem v tomhle smeru naklonena tradicim, ale rafa by se mnel chovat vic profesionalnejc
Reagovat
tito
V tomto s tebou nesouhlasím. Hrál tam, vyzkoušel to, chtěl do druhého zápasu změnu obuvi, nepovolena. Pohyboval se opatrně. Prohrál. V konečném důsledku o zápas s Nandem vůbec nešlo. Tato prohra pro jeho psychiku žádný význam ani dopad mít nebude. Stejně jako vyřazení např. v Halle. A výsledek na turnaji v Madridu jeho pověst nezmění. Tím nesnižuji výkon Nanda, hrál skvěle, jako už dlouho ne a mám z toho upřímnou radost. Já si naopak myslím, že alibismem od hráče je, když přes zjevné nedostatky povrchu mlčí a leze do ř..i sponzorům. A pokud se povrch zlepší, tak právě díky křiklounům, kteří alibisticky nemlčí....:-). Protože kdyby se všichni chovali "profesionálně" tak se nic nezmění.
Reagovat
Pe3k
Rafa brečí po každé prohře. Buď za to může spálený prstíček, bolavé kolínko, nebo kluzký povrch. Jaksi mu nikdy nedojde, že soupeř byl prostě lepší :D
Reagovat
tito
tvůj pohled. Nevidím v zásadě jediný důvod, proč ho vyvracet.
Reagovat
ezpana
Tu ani tak nejde o tú farbu povrchu, môže byť aj fialová, keby to malo vlastnosti ako antuka. Ale tento povrch nemá vlastnosti ako antuka, je to rýchle ako tráva, je to klzké, hráč keď sa rozbehne má problém sa zastaviť, nedá sa poriadne na tom šmýkať ako na normálnej antuke - má to len samé nevýhody. Dúfam, že dnes vypadne Djokovič a Federer a nech má Tiriac finále Tipsarevič-Dolgopolov, keď nevie zabezpečiť normálny povrch.
Reagovat
tito
asi tak.
Reagovat
Madrileno
naprosty souhlas
Reagovat
gigin
Když Jankela ve finále vyhraje, beru to taky ! :-o
Reagovat
smazaný uživatel
Nech si ho Nadal kľudne vyškrtne. Nikomu takýto prístup chýbať nebude.

Sám si "nakadil" do úst keď povedal, že prehru nebude zvádzať na povrch a vidíme čo prišlo ... malý usmrkanec :)
Reagovat
steve79
Já se mu, ale zase nedivím. Pro něho prohry na antuce musejí být hodně těžký. V minulých letech prohrál na antuce vůbec neprohrával. Až loni padl dvakrát s Djokovičem, jinak před prohrami s Novakem pořád vyhrával. Pamatumji se jeho šnuru na antuce přes 50 vítězných zápasů. Roger taky těžce nesl když prohrál s Berdychem na Wimbledonu.
Reagovat
Matti
Ta šňůra vítězných zápasů byla 80.
Reagovat
steve79
Dokonce. Kdo ho porazil? Nebyl to Davydenko?
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, bolo to tuším cez 80 a porazil ho vo finále v Hamburgu Federer, 2:6, 6:2, 6:0. Rok to bol 2007.
Reagovat
steve79
Každopádně by bylo fajd kdyby dneska jak Fedex tak Novak vyhráli a viděli jsme semifinále. Přece jenom už docela dlouho spolu nehráli. Věřím, že by Roger vyhrál. Včera hrál velmi dobře proti Gasquetovi.
Reagovat
steve79
Já si myslím, že to antukou nebylo.Když vedl ve třetím setu 5:2 a od té doby pomalu neuhrál ani jeden míček. TO se mi zdá divný. Mohlo v tom hrát roli třeba zranění ruky.
Reagovat
smazaný uživatel
tak kdyz uz i genialni stryček ma nazor......to uz neco znamena
Reagovat
dadaft
no jo, hráči začínají vyvíjet značný tlak.
na druhou stranu turnaje jim nepatří.
to jsem zvědav, jak tohle skončí...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist