Toronto: Do finále se z elitní čtyřky dostali Federer a Murray

15. 8. 2010, 08:15
Aktuality 57
ATP TORONTO - Vyvrcholení letošního turnaje Masters 1000 v Torontu nabízí souboje čtyř nejlepších tenistů světa. V prvním semifinále uspěl obhájce titulu Andy Murray, který porazil světovou jedničku Rafaela Nadala a je blízko prvnímu letošnímu titulu. Ve finále na Brita čeká Roger Federer. Švýcar udolal Novaka Djokoviče a vrátí se na druhé místo žebříčku.
Roger Federer

První semifinálový souboj mezi Rafaelem Nadalem a Andym Murraym byl reprízou předloňského semifinále i boje o finále na letošním Wimbledonu, kde se tenisté střetli naposledy. Tyto dva duely vyhrál španělský tenista, poslední souboj na betonu -letos v Melbourne, však ovládl třiadvacetiletý Brit.

Stejně tak se stalo i nyní v Torontu. Murray porazil světovou jedničku 6-3 6-4 a dělí ho jediné vítězství od obhájení loňského triumfu na Rogers Cupu, který se před rokem konal v Montrealu.

Murray si v klíčových okamžicích pomohl podáním, nastřílel celkem devět es a zápas ukončil po hodině a tři čtvrtě.

Nadal, který před dvěma lety vyhrál ročník konaný v Torontu, startoval na prvním turnaji od triumfu ve Wimbledonu. Z posledních 36 zápasů prohrál teprve podruhé.

"Andy se skvěle pohyboval a returnoval," ocenil španělský tenista vítězného Skota.

Murrayho finálovým soupeřem bude Roger Federer. Čtvrtfinálový přemožitel Tomáše Berdycha si po setech 6-1 3-6 7-5 poradil s Novakem Djokovičem a v pondělním vydání žebříčku se vrátí na druhé místo právě před Srba. 

Devětadvacetiletý Švýcar mohl utkání ukončit mnohem drříve, jenže od stavu 6-1 2-0 a 30-0 při soupeřově podání 'sundal nohu z plynu' a nechal Srba se do zápasu vrátit. Djokovič měl dokonce ve třetím setu za stavu 5-5 tři brejkboly, Federer si ale vždy pomohl servisem. Naopak v 12. hře udělal třiadvacetiletý Srb pět chyb a z postupu se radoval Švýcar. 

"I když jsem rychle a snadno vedl, věděl jsem, že proti hráčům jako je Novak není nic rozhodnuto. A taky že ano. On začal lépe podávat i servírovat a skvěle se vrátil. Mohl jsme o postupu rozhodnut dříve, ale nakonec jsem rád, že jsem postoupil," komentoval šestnáctinásobný grandslamový vítěz.

"Půlhodiny jsem se nemohl dostat do rytmu," řekl Djokovič, který v prvním setu udělal 16 nevynucených chyb a zahrál jen dva vítězné údery. Po některých prohraných míčích se neubránil výlevům vzteku. "Pak se mi ale povedlo několik výměn a začalo se mi dařit. Ale z mé strany to nebyl výkon, jaký bych si představoval. Špatně jsem podával a dělal jsem moc chyb z bekhendu," dodal poražený Srb.

Federer se s Murraym utkal naposledy letos na Australian Open, kde oba dosáhli svých posledních nejlepších výsledků: Švýcar získal svůj zatím poslední titul, Brit byl naposledy ve finále. 

Talentovaný Brit byl pro Švýcara dlouho noční můrou, neboť Murray vyhrál sedm z devíti soubojů. Poslední tři zápasy však vyhrál Federer. Ten navíc vyhrál všechny finálové souboje. 

"Ve finále častěji vyhrávám než prohrávám. Ale je rozdíl nastoupit proti hráči, který je v žebříčku čtyřicátý, nebo proti čtyřce (Murraymu), když navíc vyřadí Rafu. Už se v minulosti stalo, že někdo porazil nejdřív Rafu a potom i mě, takže se musím mít na pozoru," prohlásil Federer, který v Torontu triumfoval v letech 2004 a 2006.

Murray se může stát prvním tenistou od roku 1995, který na Rogers Cupu obhájí titul; jako poslední to dokázal Andre Agassi.

- ATP MASTERS 1000 TORONTO (Kanada, tv. povrch, 2.430.000 dolarů) -
sobotní výsledky (14. 08. 2010)

Dvouhra - semifinále:
Murray (4-Brit.) - Nadal (1-Šp.) 6-3 6-4
Federer (3-Švýc.) - Djokovič (2-Srb.) 6-1 3-6 7-5

Čtyřhra - semifinále:
Benneteau/Llodra (Fr.) - Čermák/Mertiňák (ČR/SR) 7-6(5) 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

57
Přidat komentář
smazaný uživatel
Super, Andy, hral nejlip, vyhral zaslouzene! Moc mu to preju!!
Reagovat
smazaný uživatel
já mylsle že finale mužů se hraje vždy na tři vítězný sety!
Reagovat
smazaný uživatel
To jsi trošku zaspal dobu, finále Masters se hrálo na tři vítězné sety před čtyřmi lety.
Reagovat
Vojtiik
:D ale na druhou stranu, me se to zdalo mnohem lepsi hrat fi na 3 vitezne :)
Reagovat
smazaný uživatel
omg jakto že se nehrálo na 3 vítězný sety!?! kde to jsme sakra!?!
Reagovat
smazaný uživatel
My chceme tenis!
Reagovat
smazaný uživatel
no tak Fedex by měl rychle zavelet k obratu...
Reagovat
smazaný uživatel
Pri jeho rozohrávaní po pauze je to už v rovine zázraku
Reagovat
smazaný uživatel
já věřím na zázraky :-D
Reagovat
smazaný uživatel
to je taky to jediný, co s tím můžeš dělat :DDDD
Reagovat
smazaný uživatel
polib si... alespoň hrál finále!
Reagovat
smazaný uživatel
Jo? A já myslel, že tyhle podřadný turnaje ignoruje a soustředí se jen na GS :DDDDDDDDDDDDDDD

PS: kolik má bodů ten lůzr? :D
Reagovat
smazaný uživatel
já jsem nikdy nic takového neříkal (i když je samozřejmě lepší vyhrávat ty největší turnaje)

Ty se chceš hádat, kterej z našich oblíbencu je lepší, jo? Tak dobře... nevím kolik má bodů a moc mě to ani nezajímá (nepamatoval jsem si to ani když byl No.1). Tak teď se ptám já! Kolik má Rafa GS? Nemusíš přesně, stačí přibližně. :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa 8 GS 24 let, elegoš 16 a 29 let.

A teď já:

Kolik z jednadvaceti vzájemných zápasů s Rafou, vyhrál elegán???

PS: kolik turnajů za posledního půl roku vyhrál egoista ze švajcu? A nemusíš přesně, stačí přibližně :DDDDDDDDD
Reagovat
smazaný uživatel
no a, tak je Roger starší a co má být? Jenom díky stylu hry může tak dlouho hrát. Namakanej Rafa, tak dlouho nevydrží (ještě tak 3 roky maximálně) a věříš, že Rogera ještě alespoň dotáhne? Řekněme, že Roger ještě získá tak 1-2 GS... teda já jsem optimista, ale tohle se mi zdá moc

nevím.. asi o polovic méně, ne?
sakra, kdo si to má pamatovat?!... 0 nebo 1 turnaj

Kolikrát Rafa vyhrál Wimbledon? Kolik má Rafa titulů? Kolik má Rafa výher celkem? Kolikrát Rafa vyhrál US Open? Kdo si vydělal tenisem víc? Mohl bych tak pokračovat hodiny a odpověď je jenom jedna Roger je lepší ať se ti to líbí nebo ne :D
Reagovat
smazaný uživatel
opět ses hezky prozradil, po tom, co ses při výuce češtiny zapomněl přehlásit z Lokaze na Mappeda :D
Reagovat
smazaný uživatel
A ty by ses zase mohl naučit česky, protože před odkazovací slovo, jež odkazuje na větu vedlejší (po tom), jako například v tom tvém příspěvku, kde se nachází věta vedlejší příslovečná časová, nepíšeme čárku. :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Lokaz...A ty by ses mohl zmenit z dementa na normalniho cloveka... uz je to opravdu trapne
Reagovat
smazaný uživatel
Roger zatím nepředvádí nic moc, řekla bych, že zatím se všichni jeho soupeři, kteří za něco stáli (Tomáš, Novak) vykopali z kurtu sami, i když kladli odpor. Popravdě doufám (klidně mě ukamenujte), že vyhraje Murray, protože ten předvedl výborný výkon jak v ve čtvrtfinále (kde mu Nalba ulehčil), tak včera v semi (Rafa taky ale nic moc). Předvádí nejstabilnější hru a zlepšuje se, takže by si to asi zasloužil nejvíc, ale na to se v tenisu nehraje.
Reagovat
smazaný uživatel
Federerove výkony v posledných dvoch zápasoch boli jednoznačne ovplyvnené jeho labilnou psychikou.V poslednom čase je poznať(hlavne pri breakballoch),že sa bojí riskovať a včera mi pripomínal svojou medzihrou a úderovou istotou pinkalistov typu Karloviča alebo Mardyho Fisha nie hráča Top5.Ako Barney rád pripomína,tak vćera mal kusisko šťastia v podobe Djokoviča,ktorý mu to výrazne uľahčil.Dnes by to také ľahké nemalo byť,síce Murrayho posledné výkony neboli tiež ukážkové(Nadal bol úplne mimo a zápas mu prakticky daroval).Federer na neho určite v prvom sete vlietne,čo by mohlo zabrať.Miernym favoritom je pre mńa Andy,ale rád by som sa mýlil.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby neměl v každém zápase tolik štěstí, tak by byl už dávno nejhorším tenistou elitní stovky, kde ho za chvíli ti jeho fanoušci, vlastně elegoš fanatici, najdou. Umím si pak představit, jak bude pan egoista mít na tiskové konferenci čepici značky RF nasazenou hluboce k očím, aby nikdo nezbystřil, že jako obvykle brečí jako tříletý fagan. :DDDDDDDDDDDDDDDDD
Reagovat
smazaný uživatel
Nechápu, proč jste dal po předmětu her čárku, když to oznamuje konec věty. A pak v té větě, kde jste použil poměr odporovací( spojky souřadící ale, avšak, nýbrž, leč, zato), jste měl napsat toto:..., ale to, co jsem viděl pak, bylo něco tak strašného, že se sám sebe ptám, proč jsem nešel spát. Měl jste zde tedy použít větu vedlejší podmětnou, větu vedl. příslovečnou měrovou a větu vedl. předmětnou. Jak jistě vidité, věta vedlejší podmětná je vložena do dvou vět hlavních, a proto je oddělena z obou stran čárkou.

V té poslední větě jste měl dát před spojku souřadící anebo čárku, protože se jedná o poměr vylučovací, v němž není vztah vylučovací oslaben.

O tom, že ve vlastní jménu označující název osoby, jste měl dát čárku, se ani nezmiňuji.
Reagovat
smazaný uživatel
no jasně, má furt jenom štěstí.... už posledních 7 let, viď? To je k nevíře!:D Co je na tom špatného, když někdo brečí? Nadal taky brečí a nikomu to navadí. Já když prohraju tenisovej zápas, tak mi taky ukápne slza a nikdo mi to nevyčítá... jo a ta Rogerova čepice značky RF je skvělá! :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Jenže v elegánově případě to není pouze o bulení, ale také o nadávání rozhodčím, rozbíjení raket, nepodání ruky rozhodčímu, odstrčení dětí vyžadujících podpis, neuznání vítězství soupeře a mnoho dalších věcí.
Reagovat
smazaný uživatel
nebrec:)
Reagovat
smazaný uživatel
Fajn... jenom Roger nadával rozhodčímu, rozbil raketu, neměl chuť rozdávat podpisy, když prohrál ...:-D máš úplnou pravdu :D Roger je zvíře! :-D
Reagovat
Vojtiik
diky za pouceni vezmu si ho k srdci :D
Reagovat
majjkaa
A ty si odkial zas? barney cislo 10? prezradzas sa tym ze opakujes dookola tri smiesne vety....tolko nenavisti v sebe ach jaj.....nic len polutovat.
Reagovat
Vojtiik
no tragicka hra vsech tragickych her, po prvnim setu jsem si mnul ruce a tesil se, ze se aspon trochu vyspim, ale to co jsem videl pak, to jsem fakt radeji mel jit spat :D ... pokud nenastane nejaka zmena anebo jestli se andy nepodela hlavou, tak by ho mel splachnout... snad se nejaka zmena stane :)
Reagovat
smazaný uživatel
jo jasně, :-D Rogera už měli "spláchnout" Berdych s Djokovičem, ale zatím to moc nevyšlo, co?
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš měl Rogera spláchnout? Tak o tom nic nevím, teda alespoň ne před tím zápasem. Samozřejmě, že Tom měl k vítězství v zápase dobře nakročeno, ale jak jsem psal, tak v koncovce byl Roger lepším hráčem, přičemž tiebreak byl trošku šťastlivý pro Rogera, ale vyhrál. Včerejší zápas jsem viděl z jedné třetiny, ale opět si nemyslím, že měl Novak Rogera spláchnout. Andrew hraje zápas od zápasu lépe a lépe, Roger by nesměl téměř vůbec chybovat, aby ho porazil, nebo ne tolik jako s Novakem a Tomem. Určitě si nebude moci dovolit vést 6:1 2:0 a prohrát z toho set, skoro se bát o výhru. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale kdepak, chlapče. Už se konečně podívej pravdě do očí a uznej, že elegán je už moc slabej na to, aby dokázal porazit alespoň takového hráče, jako je Berdych.
Reagovat
smazaný uživatel
všichni tady měli plnou hubu keců, jak Rogera každej porazí, ale naštěstí se tak nestalo:) jinak z těch Rogerových výpadků v každým druhým setu jsem "trochu" nervozní:D. Murry teď má slušnou formu, tak finále bude stát za to:)... samozřejmě výhru přeji Rogerovi:)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to asi žiješ v jiném světě, nebo nevím. Já tu nic takového v souvislosti s Torontem nečetl. Ba naopak většina lidí věřila Rogerovi jak proti Tomovi, tak proti Novakovi. Já byl s šancemi Rogera proti Novakovi náročnější, myslel jsem si, že to nebude mít lehké a že má Nole dokonce šanci postoupit, ale předvedl zase prachmizerný výkon, vlastně oba dva předvedli horší výkon. My jsme byli kritici v souvislosti s Federerovými odvážnými tvrzeními, že lidé nejsou zvyklí na to že Roger prohrával v poslední době a když prohraje Roger v ČF je to šok. On sám na to taky není zvyklí a že nemá problém znova dominovat. A taky nad ziskem 20 GS, že to není problém. Nad tímhle se pozastavuju, co se týče Toronta hrál Roger až do včerejšího duelu dobře. Tak nevím proč by ho měl někdo válcovat. Ale Murray bude extra oříšek. S takovým výkonem ho neporazí, co předvedl včera.
Reagovat
smazaný uživatel
drž pec o jiným světě!... myslel jsem těch několik tupců, co chtějí aby Roger každej zápas prohrál! Neber všechno doslova a jestli se nudíš tak můžeš někomu opravit chyby (jako ten trotl Mapped).
Reagovat
smazaný uživatel
Se divím, že bereš v potaz vůbec Barneyho a takové. Proč bych se nudil? Já jen reaguju na tvou blbost. ;) Já myslím, že každý tu má právo přidat svůj postřeh, to samé bych mohl napsat o Tobě, že se nudíš, docela nelogické, nemyslíš? Piš mi, že se nudím, až tu budeš ode mě číst něco podobného jako od Mappeda či Barneyho. Dík.
Reagovat
smazaný uživatel
aby ses nepos.ral... stačí tady moje malá zmíňka, že měl být už Roger za ten turnaj 2x poraženej a ty hned na to píšeš celý slohovky
Reagovat
smazaný uživatel
No, protože píšeš nepravdu. ;) Roger neměl být vůbec poražený, možná to pak zní líp, když napíšeš, že měl být poražený a přesto vyhrál. Ale pokud to tu někdo vůbec psal, tak jich moc nebylo. ;) Kdyby jsi psal přesně, tak by nedošlo k nesrovnalostem.
Reagovat
smazaný uživatel
ok, vždyť je to jedno, nebudeme se hádat
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím. ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Po prvním setu jsem usnul v domnění, že to bude nuda a Roger Novaka smázne, protože nehrál fakt nic. A je fakt, že jsem od tohodle zápasu čekal více. A i podle příspěvků vidím, že jsem o nic nepřišel. Probudil jsem se po druhém setu a nevěřím svým očím, jaký je stav. Pak jsem to ale zase zabalil.
Reagovat
smazaný uživatel
No, byl to snad nejde*bilnější zápas, co jsem kdy viděl. První set jasně v režii Federera, vše mu tam spadlo a Djokovič byl přímo katastrofální, nic mu nešlo. Pak přišel nějaký zlom a od té poloviny druhé sady byl dle mého Djokovič lepším hráčem na hřišti, v dekších výměnách měl i v třetím setu navrch, i když byl jako prvni brejk dole. Federera držel nad vodou první servis. Nakonec asi může být rád, že Djokovič je takový magor. Mít 3 brejkboly za stavu 5:5 a takhle je zazdít umí jen on. A pak za stavu 6:5 vést 40:30 a mít výhodu a stejně prohrát. Ač byl možná mírně lepší Djokovič, tak si za ten závěr, kdy vyhodil asi tři forehandy vyhrát nezasloužil.

To Murray, to byla jiná káva. Od úvodu hrál extrémně výborně, Nadal byl bezradný, skvělé backhandy, forehandy, pracoval servis, jako vždy return, trochu jsem se v druhém setu obával, když se Nadal vrátil, ale Andyho to nepoložilo a zaslouženě vyhrál. Finále bude asi zajímavé a když vemu celkové výkony v Torontu, je pro mě favoritem a taky doufám, že vyhraje a to z mnoha dúvodů(Federer by neutekl Djokovičovi o moc, Murray by neztratil nic z loňských bodů).
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Andy by musel mit hodne stesti aby to zvladl. Na nej Rogerova taktika rychleho nastupu bude platit, on totiz vubec neumi dotahovat ztratu. A proti Rafovi to nebylo spatne, ale jak jsem psal byla to Rafova chyba ne Andyho umeni. Rafa hral na nej neobvikle, utocil skoro z kazde pozice a vecho se snazil rychle ukoncit, vyhazel se sam. Kdyby hral klasicky trpelive a utoky si pripravoval, tak Andy nevi co hrat.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale prosímtě. Murray ho úplně zničil, hrál výborně a Nadal nevěděl, co na něj hrát, moc toho zase Nadal nevyházel, jenom prvníset neměl 1.servis a to proti Murraymu, který má úžasný return nestačilo. Murray ho prostě přejel výborným výkonem, Nadal mohl hrát určitě líp, ale vymlouvat se, že to bylo spíš Nadalem, než Murraym je ubohé. Bylo to podobné jako na AO.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer mel stesti, Rafa mel smulu:DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Já si taky myslím, že Rafa místy nevěděl co na Andyho hrát! V delších výměnách měl Murray navrch a zakončení mu šlo tentokrát také lépe. Nadala moc nepodržel servis a to je proti výborně returnujícím Andymu velká ztráta. Zápas to byl pěkný a Murray zaslouženě zvítězil.
Reagovat
smazaný uživatel
No do p..... všeco naopak!! To snad neni možné.....
Reagovat
smazaný uživatel
Je to tak, je to ta min akraktivni varianta. Ale aspon se muzu vyspat, protoze, utkani techto dvou byva zpravidla velka nuda. Melo to tak asi byt, Rafa zvolil spatnou taktiku, vsechno chtěl rychle ukoncovat, pritom Andy az na servis nic moc a Rogerovi zase pomohlo stesti tam kde to mel uhrat. Snad to za tyden bude lepsi.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa chtěl rychle ukončovat? na to si přišel kde? Myslíš těmi krátkými údery chtěl ukončovat jo? Spíše se bál převzít iniciativu jako je tomu jindy a čekal co vymyslí Andrew, alespoň takové pasáže dost převládaly. Snad jen jeden gem kdy Rafa se pustil do zakončování a přinesl mu brejk. Kdyby tak hrál celý zápas nemuselo to vůbec dopadnout tak jednoznačně. Andrew zahrál dost dobrý zápas, ale do budoucna musí něco udělat s přesností prvního servisu-respektive procentem. Od začátku zápasu věděl, že je k Rafa k poražení a šel si za tím.
Reagovat
smazaný uživatel
Prvni semi jsem nevidela, coz me moc mrzi.Asi to byla ze strany Andyho parada,i kdyz mozna opet dlouhe ubijejici vymeny.Druhe semi, no opravdu zvlastni zapas. Taktika opet stejna, jak s Tomem. Zdrcujici uvod. Rozhodne jednoznacnejsi,nez s Tomem.Za 26minut hotovo, 5 erroru za cely set.Dokonce hned break v druhem,pak ale zacal hrat jiny Roger. Nole se sice zvedl,ale stejne. Roger 44erroru Nole 5O.Tak upachtene vitezstvi je unikatni, Me by se opravdu nad sebou zamyslet. 2x za sebou takova klika. Jak dlouho mu to jeste bude vychazet. Alespon mu gratuluji k postupu na 2.misto zebricku.
Reagovat
smazaný uživatel
dobrá prácce v semi!
Reagovat
smazaný uživatel
Come on Roger, Andyho smaznes:)
Reagovat
a.magerova
A nebudu se vůbec zlobit, když vyhraješ v méně dramatickém pojetí hry :-))
Reagovat
smazaný uživatel
hej, ani ja :))))
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem skromný, mně bude stačit když vyhraješ :)
COME ON
Reagovat
a.magerova
Tady jde o zdraví... né o skromnost !!! :-))
Poslední dvě noci mě málem trefil šlak po třetí hodině.
Reagovat
smazaný uživatel
Já viděl jen zápas s Berdychem, tuto noc jsem spal, Andy mně stačil :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist