Trápící se Ruud v Madridu skončil na kvalifikantovi. Obhájce titulu Alcaraz vyhrál po obratu

28. 4. 2023, 13:02
Aktuality 13
ATP MASTERS MADRID - Casper Ruud pokračuje v letošním trápení. Vyjma triumfu na malé akci ATP 250 v Estorilu skončil čtvrtý hráč světa a finalista dvou loňských grandslamů na všech ostatních turnajích nejpozději na druhém soupeři, dnes na Masters v Madridu ztroskotal hned po úvodním zápase na raketě kvalifikanta a 105. hráče tenisty pořadí Mattea Arnaldiho. Vítězným obratem odstartoval domácí obhájce titulu Carlos Alcaraz.
Casper Ruud (© AFP)

Casper Ruud si loni zahrál finále na French Open, na US Open i na Turnaji mistrů a ve Flushing Meadows ho dělila jediná výhra od usednutí na post světové jedničky. Čtyřiadvacetiletý Nor si však v letošní sezoně prochází nečekanou a ohromnou krizí. V Estorilu sice získal svůj jubilejní 10. titul (vše ATP 250), ovšem na dalších osmi turnajích neporazil více než jednoho soupeře.

V hlavní fázi na Masters v Madridu debutoval předloni a probojoval se až do semifinále, ovšem letos stejně jako loni ztroskotal hned na prvním protivníkovi. Čtvrtý hráč světa dnes nestačil 3-6 4-6 na kvalifikanta Mattea Arnaldiho, který v žebříčku figuruje až na 105. místě a připsal si svou teprve třetí kariérní výhru v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu.

Favorizovaný Ruud měl k dispozici celkem sedm brejkbolů, ale dokázal využít jen jednu šanci. Sám čelil devíti hrozbám a třikrát přišel o vlastní servis. Jedná se o jeho druhý letošní nezdar proti tenistům mimo Top 100 pořadí, v Acapulku prohrál s Tarem Danielem.

Dvaadvacetiletý Arnaldi má díky svému premiérovému skalpu Top 10 hratelný los v dalším kole a možná si zajistil debut v elitní stovce hodnocení. O postup mezi nejlepší šestnáctku se utká s Jaumem Munarem. Domácího zástupce porazil před týdnem v Barceloně a srovnal s ním vzájemnou bilanci.

Statistiky zápasu Ruud - Arnaldi

Stejný scénář potkal Lorenza Musettiho. Nasazený Ital došel na posledních dvou turnajích do čtvrtfinále a semifinále a vyřadil Novaka Djokoviče či Camerona Norrieho, ovšem v Madridu skončil hned na prvním soupeři, a to po setech 4-6 6-7(3) na kvalifikantovi a členovi druhé stovky Yannickovi Hanfmannovi. Němec je poprvé mezi nejlepší dvaatřicítkou na Masters a o osmifinále se popere s krajanem a lucky loserem Danielem Altmaierem.

Vstup do turnaje naopak zvládl Andrej Rubljov a pokračuje v úspěšném tažení na nejpomalejším povrchu. Vítěz nedávného Masters v Monte Carlu upravil svou letošní antukovou bilanci na 9-1, když v úvodním zápase přehrál 7-5 6-4 bývalého finalistu Stana Wawrinku.

"Jsem šťastný, že jsem se dostal do dalšího kola, protože když jsem viděl rozlosování, říkal jsem si ´OK, je super být pátý nasazený a v prvním kole chytit Wawrinku. Ale nakonec se mi podařilo vyhrát," řekl Rubljov.

O osmifinálovou účast i při třetím startu v tomto dějišti bude Rus usilovat proti Jošihitovi Nišiokovi. Japonskému tenistovi může oplatit loňskou porážku z Washingtonu a srovnat s ním vzájemnou bilanci.

Alcaraz vykročil za obhajobou titulu obratem
Carlos Alcaraz loni v Madridu porazil Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče či Alexandera Zvereva, jako nejmladší v historii ATP Tour (od roku 1990) porazil tři hráče Top 5 během jednoho turnaje a došel si pro svůj tehdy druhý titul z turnajů Masters 1000.

Letos do španělské metropole dorazil jako čerstvý šampion z Barcelony, kde poprvé v kariéře obhájil titul, a nyní může loňský scénář zopakovat. V Madridu sice poprvé v sezoně prohrál úvodní set a s Emilem Ruusuvuorim čelil za stavu 4-6 a 2-3 celkem pěti brejkbolům, ale postupně převzal otěže zápasu, po obratu zvítězil 2-6 6-4 6-2 a Finovi oplatil dva roky starou porážku z Miami.

"Byl to pro mě těžký zápas, byl jsem pár bodů od porážky. ve druhém setu se to lámalo a teď jsem moc rád, že jsem ten vývoj otočil a zápas zachránil. Emil hrál neuvěřitelně," komentoval Alcaraz, jenž vylepšil svou letošní bilanci na 24-2.

"Bylo pro mě těžké zvyknout si na podmínky. Jsou o dost jiné, než v Barceloně, míčky tu hodně skáčou. Ale nechci se vymlouvat, pro oba jsou podmínky stejné. Emil byl v prvním setu lepší, ale povedlo se mi zůstat v zápasu," hodnotil rodák z Murcii. Během 2 hodin a 16 minut hry zaznamenal 35 winnerů a 33 nevynucených chyb.

"Ve třetím setu to při mém servisu bylo skoro ideální, cítil jsem se opravdu dobře. Dostal jsem se do módu, ve kterém chci být. Ten obrat mi dodá sebevědomí," dodal španělský mladík, jenž za týden oslaví 20. narozeniny.

Druhý hráč světa Alcaraz se v případě úspěšné obhajoby titulu dotáhne ve světovém žebříčku pouhých 5 bodů za vedoucího Novaka Djokoviče. O postup do osmifinále se utká s Bulharem Grigorem Dimitrovem (h2h 1-0).

Borna Čorič porazil dvakrát 6-3 Francouze Huga Gastona a přerušil sérii pěti porážek. V dalším kole chorvatský tenista vyzve Huberta Hurkacze, který zdolal 6-7 6-4 7-5 Francouze Richarda Gasqueta, byť ve třetím setu prohrával 2-5. Polský tenista si pomohl 29 esy, čímž vylepšil své maximum v zápase na dva vítězné sety

Domácí Roberto Bautista udolal 4-6 7-6 6-4 Francouze Quentina Halyse a oplatil mu tři týdny starou porážku z Estorilu. O první minisérii dvou výher od Australian Open si 35letý Španěl zahraje s Karenem Chačanovem, s nímž sice vede ve vzájemné bilanci výrazně 7-2, ale obě porážky utrpěl právě na antuce.

Přestože dánský teenager Holger Rune ve svém premiérovém vystoupení na Masters v Madridu nastřílel 34 winnerů a udělal pouhých 12 nevynucených chyb, zdolal Kazacha Alexandera Bublika až po odvrácení mečbolu a využití své až páté šance na ukončení zápasu 6-1 4-6 7-6.

Sebastian Korda ve svém prvním utkání od lednového Australian Open neuspěl. 22letý Američan, který tři měsíce nehrál kvůli zranění pravého zápěstí, na antuce v Madridu podlehl po téměř dvou a půl hodinách boje 6-7 6-7 francouzskému kvalifikantovi Hugu Grenierovi.

Alexander Zverev v noční bitvě plné dlouhých výměn a dohrané hodinu a půl po půlnoci udolal až po 3 hodinách a 25 minutách boje 6-7 7-5 6-0 domácího Roberta Carballése, když první brejk zaznamenal až za stavu 6-7 a 3-4. Ve třetím kole se dvojnásobný šampion a loňský finalista utká s Grenierem (h2h 0-0).

• ATP MASTERS 1000 MADRID •
Španělsko, antuka, 7.705.780 eur
páteční výsledky (28. 4. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Alcaraz (1-Šp.) - Ruusuvuori (Fin.) 2-6 6-4 6-2
Arnaldi (It.) - Ruud (3-Nor.) 6-3 6-4
Rubljov (5-) - Wawrinka (Švýc.) 7-5 6-4
Rune (6-Dán.) - Bublik (Kaz.) 6-1 4-6 7-6(9)
Chačanov (10-Rus.) - Monteiro (Braz.) 6-3 3-6 6-3
Hurkacz (12-Pol.) - Gasquet (Fr.) 6-7(9) 6-4 7-5
Zverev (13-Něm.) - Carballés (Šp.) 6-7(6) 7-5 6-0
Hanfmann (Něm.) - Musetti (15-It.) 6-4 7-6(3)
Čorič (17-Chorv.) - Gaston (Fr.) 6-3 6-3
Bautista (20-Šp.) - Halys (Fr.) 4-6 7-6(5) 6-3
Grenier (Fr.) - Korda (22-USA) 7-6(5) 7-6(7)
Dimitrov (26-Bulh.) - Barrére (Fr.) 7-6(6) 7-6(2)
Nišioka (28-Jap.) - Molčan (SR) 5-7 6-4 6-4
Davidovich (29-Šp.) - Ramos (Šp.) 6-3 6-4
Munar (Šp.) - Griekspoor (30-Niz.) 7-6(3) / skreč
Altmaier (Něm.) - Otte (Něm.) 6-4 7-5
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

13
Přidat komentář
Pe3k
Před měsícem sem viděl video z Ruudem kde tvrdil, že letos bude na antuce hodně těžko k poražení smile smile
Reagovat
Ereinion
Ruud snad postupně spadne tam kam patří, tzn. někam k 15.-20. místu smile ...každopádně minulej rok mu chybělo vyhrát jeden zápas ke světové jedničky, to zůstane navždy takovým bizárem smile
Reagovat
soloo
král 250 tek smile
Reagovat
Ereinion
to bez debat smile
Reagovat
hanz
Obdobně u Kvitky, ta promrhala dvě šance.
Reagovat
Ereinion
Tak Petra má aspoň dva Wimbly a x dalších velkých titulů, takže u ní by se nikdo nemoh divit, že je jedničkou...když byla jedničkou Plíšková, tak proč ne ona...Ruud je trochu jinej případ
Reagovat
com
protoze Pliskova je lepsi smile
Reagovat
turista
Každému se někdy daří a jindy ne. Ruud se z té mizérie vyhrabe jako Thiem a Djokovič a Schwartzman.
Reagovat
annah
No kéžby. Ruud je můj oblíbenec.
Reagovat
Pavol
Milorad Dodik čistá kópia Mečiara V. by chcel urážať Djoka. smile smilesmile
Reagovat
Mony
2. maraton a 3:42smile..to jsem možná neměl ani ja
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
turista
To je dobrý výkon. Přesně za ty 3.42h jsem ho zvládl v květnu 1992 v Pardubicích v 31 stupních Celsia. Lepší už to nikdy nebylo - 4.09h v roce 2006 na PIM.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist