Trenér Plíškové by byl rád, aby šla víc do rizika

7. 9. 2017, 07:02
Aktuality 7
Větší odhodlání by rád viděl trenér David Kotyza u Karolíny Plíškové. Jeho svěřenkyně prohrála na US Open ve čtvrtfinále a přijde o pozici světové jedničky, ale kouč vidí drobné pokroky, které tenistka stále dělá, a doufá, že ještě dosáhne velkých výsledků. Přál by si, aby dokázala víc riskovat.
Profily hráčů
David Kotyza a Kar. Plíšková

Plíšková hrála na závěrečném grandslamu sezony v roli nejvýše nasazené a obhajovala loňské finále. Většinu zápasů se v New Yorku "prala" se svým očekáváním a ve čtvrtfinále podlehla ve dvou setech domácí Coco Vandewegheové.

"Ona bude nespokojená a všechno bude blbě. Já to tak nevidím. Nehrála teď skvěle, ale dělá pokroky. Nejsou mílové, ale jsou a v kariéře jde pořád nahoru. Když jí to vydrží, i když propady přijdou, tak věřím, že bude ještě skvělá," věří Kotyza, který v minulosti dovedl ke dvěma wimbledonským triumfům Petru Kvitovou.

Plíšková má potenciál grandslamové šampionky. Na grandslamech ale dlouho nemohla prorazit a až loni došla v New Yorku do finále. Letos byla v semifinále French Open a čtvrtfinále hrála i na Australian Open.

"Je vidět, že se na grandslamech, které nejvíc píšou, zlepšuje. Na titul to nestačí, ale dělá na tom a to je důležité. Ví, kde nás tlačí bota," řekl Kotyza s tím, že hráčka dál musí pracovat i na kondici.

Ve velkých zápasech ale zůstává jako by svázaná. I s Vandewegheovou útočila první Američanka. "Musí zkusit s kuráží prohrát nějaký zápas," míní Kotyza a svoji teorii vysvětlil: "Jít do toho bez garance, že to vyjde. Ve chvíli, kdy do toho půjde, prohraje a nebude jí to vadit, tak je to odrazový můstek, že něco velkého vyhraje. Pořád bych řekl, že ještě složka opatrná převažuje nad rizikovou, že jdu do toho."

Aby měla šanci jednou držet nad hlavou talíř pro vítězku Wimbledonu nebo pohár z US Open, kde se cítí z grandslamů nejlépe, musí hrát odvážněji. Třeba jako Lotyška Jelena Ostapenková, která se prostřílela k nečekanému triumfu na pařížské antuce. "Letos dopadly grandslamy překvapivě. A když vezmu, jakou hrou tam ty holky uspěly, tak přehazováním mísu nikdo nezvedne," přitakal Kotyza.

Osm týdnů strávila Plíšková na tenisovém trůnu. Ač říkala, že se tím pro ni nic nezměnilo, evidentně se cítila pod větším tlakem. "Je skvělé, že se to vůbec odehrálo. Osobně jsem čekal, že bude ve větší křeči. V Torontu, Cincinnati i tady, i když vnitřně hodně bojovala, tak se s tím nakonec důstojně pasuje," hodnotil Kotyza.

Nyní má Plíšková před sebou závěr sezony. Pojede do Tokia, pak ji čekají velké turnaje v Číně (Wuhan a Peking) a s velkou pravděpodobností Turnaj mistryň v Singapuru. "Teď se ukáže. Jestli se uvolní, může hrát výborný tenis. Když si odpočine, spadne to z ní, tak může hrát v Singapuru výborně," uvažoval kouč.

ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
V jednom okamžiku, když se s Coco míjely u sítě, tak Karolína "vyřešila" problém s dáním-nedáním přednosti tím, že překlopýtala přes šňůry zadem kolem umpiru.
Poradil bych Davidu Kotyzovi (já u televize často radím:-), ať doporučí Káje tohle příště nedělat.
"Pamatuj si ševče: před nikým se neponižuj a nad nikoho se nevyvyšuj".
Reagovat
FulnekUltras
Tyhle zdánlivé detaily a řeč těla na ušáky a jejich ideové nohsledy strašlivě zabírají - podobná rada proti Kongovi či Hejkalovi: sotva začnou při losu ostentativně pádlovat tu svou rádoby odstrašující haku, soupeřka má udělat totéž, to samé obcházení kurtu po prvním gemu opačnou stranou, řev apod. Na hrubý pytel stejná záplata.
Reagovat
Torn
V tomhle máš úplně pravdu. Taky jsme na to koukal. Vlastně to vypadalo, jako když jsou ty role obráceně. Ta řeč těla hraje hodně, i když hráčky se tváří, jak jedna nesleduje druhou, tak dle mého to prostě musí i tak dělat, už jen z principu. Nevím, jak ostatní, ale já vždycky u Káji vidim ty rozdíly v rozpoložení, aniž by se nějak víc projevovala a to nejen na tom herním projevu, ale fakt teda ten včerejšek byl od ní tak hrozně opatrnej a k ničemu, že to j vážně škoda. Coco si tam nahrabala ego na vlastně rezignované hráčce. Ne, že bych Káje tu jedničku nepřál, ale myslim si, že kdyby se jí nestala, mohlo to mít pro její psychiku mnohem lepší následky. Už jen to, jak se všude píše, že by měla to a to vyhrát atd. Tím, že nebude už tak na očích, bude jako černý kůň turnajů a to si myslím, že by jí mohlo vyhovovat. Ona to vlastně i sama říkala, že loni neměla co ztratit. Co je možná ještě pocitové horší než neobhájit titul, je neobhájit další rok finále, protože tak se člověk může utěšovat aspoň tím pohárem, takhle sice došla do finále, ale prostě nevyhrála ten turnaj no :(.

Co se týče koťátka jako jedničky, trochu se bojim, že to dopadne podobně jako u Káji. Když vyhrála FO, tak pak byla celou sezónu taky taková lehce letargická a letos na FO byla neuvěřitelně nervózní, potom to z ní spadlo a vyhrála 2 velké turnaje.
Reagovat
Lunej..
Myslim, ze silny jedinec neresi to, ze kdyz obejde souperku pres kabely, ze si tim shazuje ego. Ja bych v tom tedy nic nehledala.
Reagovat
Pavol
Ten jediný setbol ktorý bol v hre v prvom sete. Tam bola loptička v hre a Karolína to zahrala vlažne a zhodila ho vlastnou chybou. Škoda. Chýbala mi tam väčšia sebadôvera.
Reagovat
Pavol
To že si bola jednotkou ti nikto nevezme. A ešte budeš.
Reagovat
babolat.cz
neboj Kotyzo, on ji odborník Hrdlička poradí...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist