Třetí ženský hattrick na Roland Garros v open éře? Šwiateková je ve finále jasnou favoritkou

8. 6., 06:00
Previews 61
V rámci 14. hracího dne letošního ročníku French Open zvedne nad hlavu trofej vítězka ženské dvouhry. Trojnásobná šampionka, vítězka posledních dvou ročníků, světová jednička a největší favoritka turnaje Iga Šwiateková bude útočit na hattrick, který se v open éře v areálu Rolanda Garrose povedl pouze dvěma tenistkám. Její soupeřkou bude Jasmine Paoliniová, jež odehraje své největší finále v kariéře.
Profily hráčů
Šwiateková může jako třetí žena v open éře ovládnout French Open tři roky po sobě (© AFP)

Šwiateková – Paoliniová | 15:00 SELČ

Iga Šwiateková nezaváhala ani v semifinále a potvrdila svou dominanci proti Coco Gauffové. Na centrálním dvorci Philippa Chatriera, kde se hlavně v úvodním týdnu hrálo velmi často pod zataženou střechou, zlikvidovala manko brejku ve druhé sadě a světovou trojku přehrála relativně snadno 6:2, 6:4.

Vzájemnou bilanci s Američankou upravila na 11:1 a po cestě do finále letošního ročníku French Open vyřadila už třetí grandslamovou šampionku. Svou neporazitelnost v areálu Rolanda Garrose protáhla na 20 zápasů, což je čtvrtá nejdelší vítězná série na tomto turnaji v open éře (dělí se o čtvrté místo se Steffi Grafovou).

Třiadvacetiletá Polka musela ve druhém kole v souboji čtyřnásobných grandslamových šampionek likvidovat mečbol proti Naomi Ósakaové, ovšem v následujících čtyřech duelech ztratila dohromady pouhých 14 gamů. To zahrnuje demolice Anastasie Potapovové (6:0, 6:0) a Markéty Vondroušové (6:0, 6:2).

Rodačka z Varšavy absolvuje své první grandslamové finále přesně po roce, loni v tomto dějišti přetlačila ve třech setech Karolínu Muchovou, a páté celkově (4:0). Světová jednička vyhrála 21 z posledních 24 finálových duelů. Letos je v této fázi stoprocentní, všechny čtyři tituly posbírala na podnicích WTA 1000.

Trojnásobná šampionka a vítězka posledních dvou ročníků je teprve druhou hráčkou v open éře, které se podařilo na pařížské antuce vyhrát 34 z úvodních 36 zápasů (Chris Evertová). V otevřené éře tenisu, respektive od druhé světové války, ovládly French Open tři roky po sobě pouze Monika Selešová a Justine Heninová.

Vizitka Igy Šwiatekové.Vizitka Igy Šwiatekové. (@ Livesport)

Šwiateková – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Řím, Madrid, Indian Wells, Dauhá (triumf)
Největší úspěchy na antuce: Řím, Madrid (triumf)
Bilance: 44:4
Bilance z posledních 10 zápasů: 10:0
Bilance na antuce: 20:1
Bilance proti hráčkám TOP 20: 16:2 (kariérní 70:24)
Bilance ve finále grandslamů: 0:0 (kariérní 4:0)
Bilance ve finále: 4:0 (kariérní 21:4)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Šwiateková – French Open

Kariérní bilance: 34:2
Nejlepší výsledek: triumf (2020, 2022-23)
Loňský výsledek: triumf
Bilance ve finále: 3:0
Generálka: Madrid (triumf), Řím (triumf)
Cesta turnajem: Jeanjeanová (6:1, 6:2), Ósakaová (7:6, 1:6, 7:5), Bouzková (6:4, 6:2), Potapovová (6:0, 6:0), (5) Vondroušová (6:0, 6:2), (3) Gauffová (6:2, 6:4)

 

Jasmine Paoliniová si schovala svůj nejlepší dosavadní výkon na turnaji do čtvrtečního semifinále, v němž deklasovala 6:3, 6:1 debutantku v semifinále na nejvyšším okruhu a 17letou kometu Mirru Andrejevovou. Mladá Ruska jí k postupu výrazně pomohla, jelikož trefila 29 nevynucených chyb a jen 11 vítězných úderů.

Toto suverénní vítězství přišlo po třech třísetových duelech v řadě, a to s Biancou Andreescuovou, Elinou Avanesjanovou a Jelenou Rybakinovou. Osmadvacetiletá Italka si navíc zahraje finále i v deblové soutěži, do závěrečného kola čtyřhry žen se probojovala s krajankou Sarou Erraniovou.

Její postup do finále French Open je určitě překvapením, nicméně zároveň potvrzuje obrovský progres v posledním roce. Teprve až loni v srpnu se dostala do svého prvního čtvrtfinále na akcích větších než WTA 250 a před startem letošní sezony nikdy nebyla na grandslamech dál než ve druhém kole. Ve finále na hlavní tour má bilanci 2:3.

Posledních 12 měsíců rodačky z městečka Castelnuovo di Garfagnana zahrnuje také finálové účasti v Palermu a Monastiru či osmifinále na Australian Open. A hlavně senzační triumf na tisícovce v Dubaji, kde ve finále přetlačila 4:6, 7:5, 7:5 Annu Kalinskou a získala svůj druhý kariérní titul (Portorož 2021).

Loni v březnu se nacházela mimo TOP 70 žebříčku a za pár dní bude historicky teprve pátou Italkou v elitní desítce. V historii French Open je teprve třetí italskou finalistkou, a to po Francesce Schiavoneové (triumf 2010 a finále 2011) a kamarádce Erraniové (finále 2012).

Vizitka Jasmine Paoliniové.Vizitka Jasmine Paoliniové. (@ Livesport)

Paoliniová – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Dubaj (triumf)
Největší úspěchy na antuce: French Open (finále)
Bilance: 22:10
Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2
Bilance na antuce: 10:3
Bilance proti hráčkám TOP 10: 2:1 (kariérní 5:13)
Bilance ve finále grandslamů: 0:0 (kariérní 0:0)
Bilance ve finále: 1:0 (kariérní 2:3)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále)

Paoliniová – French Open

Kariérní bilance: 9:5
Nejlepší výsledek: finále (2024)
Loňský výsledek: 2. kolo
Bilance ve finále: 0:0
Generálka: Madrid (osmifinále), Řím (2. kolo)
Cesta turnajem: Savilleová (6:3, 6:4), Baptisteová (6:4, 7:6), Andreescuová (6:1, 3:6, 6:0), Avanesjanová (4:6, 6:0, 6:1), (4) Rybakinová (6:2, 4:6, 6:4), M. Andrejevová (6:3, 6:1)

 

Vzájemná bilance: Šwiateková vede 2:0. Na turnaji ITF v Praze v roce 2018 i v prvním kole předloňského US Open prohrála vždy jen tři gamy. Paoliniová, která má na kontě pouze čtyři skalpy TOP 10 v dohraných zápasech, bude potřebovat zázrak, aby se ve finále proti jasné favoritce vzepřela papírovým předpokladům.

 

Sobotní program

COURT PHILIPPE-CHATRIER (od 11:00 SELČ)
1. vozíčkáři
2. Šwiateková (1-Pol.) - Paoliniová (12-It.) / nejdříve v 15:00 SELČ
3. Arévalo/Pavič (9-Salv./Chorv.) - Bolelli/Vavassori (11-It.)


COURT SIMONNE-MATHIEU (od 11:00 SELČ)
1. T. Valentová (12-ČR) - Samson (3-ČR)
2. Berkieta (Pol.) - Bigun (5-USA)
3. Jamrichová/T. Valentová (3-SR/ČR) - Grantová/Jovicová (4-USA)

Kompletní program | Přehled ženského turnaje

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

61
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Nepotřebuji si nasazovat růžové brýle, protože i s nimi bych viděl finále černě.
Důstojné byly tak první tři hry. Ve druhém setu už Jasmína hrála o fiftýny namísto gemů. V jednom se jí teda sešly a daly dohromady gem. Ale jak jsem včera psal, spokojen bych byl se šesti, polovina i průběh finále bylo tak na volňásky. Možná to zachrání mužský debl. Konečně se na něj budou diváci těšit a třeba si ho i užijí a udělají atmosféru.

Ize grats k hatttricku, nicméně tenis nic moc...
Reagovat
Kandinsky1
Zajímavé je, že ve druhém setu uhrále jen o jeden míč méně.
Reagovat
Patik
Swiatekova vyhrala 4 titul na RG ..prečo sa píše v nadpise že tretí žensky hatrik..už ho snáď dosiahla.. otáznik tam byť nemusí..či som zase mimo ?
Reagovat
Nola
v rade myslene, 3 roky po sebe, jeden rok predtym neobhajila
Reagovat
jackiec
Měl by tam být hattrick v řadě
Reagovat
Patik
ahá to už sa aj takto ráta či je to po sebe alebo nie..
Reagovat
frenkie57
Pravý hattrick jsou tři po sobě jdoucí góly vstřelené jedním hráčem. Takže analogicky se u igy počítají tři po sobě vyhrané RG.
Reagovat
Patik
Nikdy som to takto po sebe nebral..ani som nevedel že sa to nejak rozlišuje.
Reagovat
Nola
vcerajsie panske semi a dnesne damske finale , ti co zaplatili listky by si mali za dnesne finale pytam vstupne spat samozrejme od superky Igy, ta sa tam rehotala, ved ma zarobene do konca zivota pekne PM
Reagovat
annah
Paráda! Nebude to kanárek!
Reagovat
Nola
zdalo sa mi, ze Iga narocky zvolnila, nechcela na GS nadelovat kanara
Reagovat
Patik
Koľko ich tam je ..128 hráčok na celom turnaji ? V podstate sa cez ne prebojuje aby sa tešila že vo finále uhra jeden gem v druhom sete a vyhne sa tak slušnému poníženiu..klobúk dole.
Reagovat
jackiec
Trapný ženský tenis jak rybakina a spol. neporazí takové malé zakrslé obranářské pivo
Reagovat
Patik
Veď hovorili že začne ženské finále a pozerám že za 15 minút končí len prvé kolo..to sa ťažko hrá keď každý úder čo Paolini trafí sa vráti od Iginho čela to je proste to isté jak pinkat si o stenu.. čelo neporazis ehm teda stenu myslim.
Reagovat
Nola
Jasmina nestiha, Iga hra rychlo po odskoku, teraz ide o to ci bude kanar v 2.sete, alebo uhra aspon nejaku hru, je to Rafa v sukni, aj on takto kosil superov vo finale
Reagovat
Patik
By ma zaujímalo ako a s čím sa tam Paolini dostala.
Reagovat
Nola
zlyhanim Rybakiny a chorobou Sabalenky....
Reagovat
Patik
Aha..tak už mi je to jasné..ani sama nevie teda.
Reagovat
Nola
druha Errani, ta tam prehrala s Mashou
Reagovat
lenka258
Minulý rok tak pěkné napínavé finále french open...třísetové...teď je to nůůůda
Reagovat
Patik
Reagovat
jackiec
Kdepak malý škaredý hobit nepatří do ligy Igy
Reagovat
paddy
Po českém finále juniorek nás čeká finále polské. Doufám, že jste zaznamenali, že Paolini je částečně Polka.

Kdyby před pěti lety někdo řekl, že ve finále GS budou dvě Polky, tak by ho všichni posílali do blázince. A vida, dnes se tak stane smile smile

Dle kurzů má Paolini šanci pouhých 8 %, ale třeba bude zápas napínavější než mužské finále. V případě titulu se může dostat na páté místo žebříčku, nyní má garantovanou sedmou pozici. Pro české fanoušky doplním, že Krejčíková bude v Big25.

Pojďme si ještě připomenout, které polské hráčky se dostaly do finále GS. Nyní to bude čtvrtá a zatím pouze Swiatek získala titul a rovnou při každém ze čtyř již odehraných finále.

Účast ve finále
3x Jadwiga Jędrzejowska (W 1937, USO 1937, RG 1939)
1x Agnieszka Radwańska (W 2012)
5x Iga Świątek (RG 2020, 2022-24, USO 2022)
1x Jasmine Paolini (RG 2024)

Ať finále dopadne jakkoli, tak Poláci budou slavit. Klidně se k nim můžete připojit.
Biało-Czerwoni
Pooolska, Pooolska, Pooolska!!!
smile smile smile
https://www.youtube.com/watch?v=XEYx_cPfIYs&t=7s
Reagovat
tommr
nezapomněl jsi náhodou na Wozniackou?
Reagovat
com
https://www.sport.cz/clanek/tenis-koller-prekvapil-tenisovym-umem-s-pliskovou-nedali-safarove-s-plekancem-sanci-5029853#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sport.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest258_redesign_vyhledavani_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Safarka s Plekancem teda nic moc, na to ze sou par
Reagovat
hanz
Je strým?
Reagovat
honza.khp
koukám na to na Eurosport Playeru a obávám se že jinde spíš ne
Reagovat
hanz
A sakra...
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
Ty kanály nejsou pojmenované, ale to by snad nemělo vadit. Vyberte ten č.1. Jinak je to s minimem reklam, zpoždění tak 2-3 fiftýny oproti Tipsportu a kvalita rozlišení úchvatná. https://cnnlivestreams.com/tentoday/
Reagovat
hanz
Už dohráno, ale díky... řekl bych podle skore, že ta Samson nebude moc umět servis a ještě bude nervní, když tiebreak projela 0:7., a v minlých zápasech zahazovala vedení jak na běžícím pásu. Valdmanová byla dle výsledků suverénní.
Reagovat
hanz
Teda Valentová.
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
Myslel jsem, že máte na mysli finále singlu WTA. Když o tom je tento článek. To, co jsem.napsal o tom webu se streamem je pravda, finále juniorek ale na něm je/bude těžko.
Reagovat
hanz
Jj, nevyjádřil jsem se jasně, sorry.
Reagovat
paddy
A k tomu jako bonus malware zdarma smile
Reagovat
australan.tenis
Paddyho strachy a fóbie:

1) úspěch Novaka GOATkovice
2) fanoušci ND
3) pakobry
4) fakta a objektivní pravda
5) logika
6) malware

A list se neustále rozšiřuje. A my kvůli němu pláčeme. Malý vystrašený človíček paddick.
Reagovat
honza.khp
ty naše mladý holky, to je docela hezkej předprogram, dobře se na to kouká, velkej stadion a slušná atmosfera
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
Finále mužů a čtyřhry žen dávají v průměru kurz 3 (2,81 a 3,3). Ze 2/3 tak naplňují kurzovou jistotu. Ale i kdyby byla splněna (3/3 nebo i 4/3 atd), tak samozřejmě nemusí vyjít nic z toho. Přemýšlím, co z toho je vyšší value. Co může vyjít a co ne. Myslím si, že z těch dvou je nejvyšší value finále deblu žen. Že Coco a Kačka prohrají. Nejspíš ve 3 setech. Italky jsou mnohem sehranější. A kolik finále GS Kačka prohrála? Podíval jsem se na Wiki, kde jsou hezky přehledné tabulky. Má ve finále GS 7:1. Od 2018 do loňského AO. Prohrála jen finále AO 2021. Mohla by po dlouhé době zase prohrát finále. Gauff má ve finále v deblech 0:2. Na druhou stranu Zverev má skvělou bilanci proti Alkáčovi. Má proti němu 5:4 a na antuce 1:2. Zajímají mě vaše názory.
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
Ale u finále Paolini si taky říkám, že 4x za sebou by Robotka snad neměla uhrát silný under. Ve 4 zápasech po Ósace dovolila soupeřkám 14 gemů. To je 3,5 gemu na zápas. Na ovar 20,5+ je krásných 3,8 (když je s tím i její výhra). Na set ještě víc samozřejmě.
Reagovat
australan.tenis
Tak na to ti mohu říct jen jediné.

Máš absolutně strhující fenomenální nickname.
Reagovat
jackiec
Tak Iga, povinné vítězství nad tím malým škaredým skřetem, ta taliánka je tak děsně nesympatická že hnusnější nebyla snad ani Carlos suarez navíc hraje nudný, otravný tenis jako strejcová, nesnáším úporné otrevné tenistky zakrslé malé piva
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
A svůj penis taky nenávidíte? Protože určitě ho máte malýho, ne? Právě kvůli svému malému penisu nenávidíte malé lidi!
Reagovat
jackiec
Ne, mám ho 20+, právě proto nesnáším malé tenistky s otravným tenisem, bez winneru, co jenom běhají a trapně se brání, takže věřím že ji polka semele a pošle do věčných lovišť
Reagovat
dadaft
Ale Paolini taková není, má skvělý forhend a nebojí se s ním úřadovat,,,,,,,,,,,,,
Reagovat
Mantra
No pro Jasmine bezpečně super. I v čtyřhře je na tom dobře. Tam se zkušenostmi Sáry bych to i viděl. Zase proti Siniak a Kokině. Asi skončí celkem těsně pod titulem. I když tedy tohle je překvapení. Vyhrála vůbec třeba 80tku?
Reagovat
NOLE_unvaccinated_GOAT
Jestli máte na mysli ITF 80k, tak takové turnaje u žen nejsou, ne? Jsou 60k a pak až 100k. U mužů jsou 72k a 82k a 125k.
Reagovat
baba
snad ani koukat nebudu, tohle bude demolice v přímém přenosu
Reagovat
baba
ale zase berme to jako povzbuzení pro Sáru Bejlek. Kam až se dá dojít i s malou postavou!!!
Reagovat
Mantra
Reagovat
zfloyd
fandím úsměvu ,ale bude to těžké
Reagovat
Mantra
Tohle je ložený.
Ale jak Paolini hrála dosud.
Reagovat
Sinuhet1
Fandil bych Jasmince, ale zase by preskocila Marketu v zebricku, takze at vyhraje lepsi
Reagovat
Kozoroh
Iga má finále na své raketě, Paoliniová je nejlehší soupeřka, jakou dosud na GS finále vyfasovala. Jasmine je ve vrcholných fázi GS nováček, lze předpokládat, že bude stísněna atmosférou GS finále. Iga by se musela špatně vyspat, aby se jí finále zásadně zkomplikovalo.
Reagovat
com
Na hattrick zapomen
Reagovat
paddy
Východní tažení 2024
Hattrick vole, hattrick vole smile smile

https://www.youtube.com/watch?v=0ro6yiJqKTU&t=1193s
Reagovat
ladinec
Proto nemají Slovany zapaďaci rádi. Jsme nejlepší rasa, proto válka na Ukrajině, abychom se navzájem povraždi a oni se tomu smějí a vydělávají na tom
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Nola
nedavno tu bola o tejto teme diskusia, niektori z vas sa nepovazuju za Slovanov, ale potomkov Keltov
Reagovat
Kandinsky1
Raději budu čímkoliv, co nemá nic společného s rusákama.
Reagovat
Nola
mlcati je zlato
Reagovat
winsett8
Tak i zoologická potřebuje svůj výběh, pak by nebylo co studovat....
https://www.youtube.com/watch?v=qwFxg8M_ZEw
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist