Unavená Kvitová: Grandslamy dát na druhou kolej a být spokojená se zbytkem sezony

2. 9. 2018, 10:02
Aktuality 44
Různé pocity se mísily v Petře Kvitové po vyřazení z US Open. V New Yorku dohrála už ve třetím kole a stejně jako na předešlých grandslamech skončila na své poměry až příliš brzy.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© j48tennis.net)

"Je to těžký. Chvíli jsem smutná, chvíli naštvaná a chvíli v pohodě. Záleží na tom, jaká vlna zrovna přijde," řekla pátá tenistka světa. Vyhrála letos nejvíc zápasů na okruhu WTA, ale na grandslamech formu neprodala. Ve Flushing Meadows dohrála po prohře s důrazně hrající Arynou Sabalenkovou z Běloruska 5-7 1-6.

"Ve finále nemůžu být naštvaná na všechno, co se tady stalo. První dvě kola byla dobrá. Uvnitř jsem se cítila výborně," ohlédla se za letošním US Open.

Grandslamy jsou vrcholem tenisového snažení a dvojnásobná vítězka Wimbledonu se letos poprvé v kariéře ani na jednom z nich nedostala v sezoně alespoň do osmifinále. "Měla bych letos dát grandslamy každopádně na druhou kolej a být spokojená s tím, co jsem dokázala na ostatních turnajích," přemýšlela.

Na okruhu WTA získala pět titulů na třech různých površích, což naposledy dokázala před třemi lety Američanka Serena Williamsová. Má už odehraných 58 zápasů a z toho 46 vítězných. "To je úctyhodné. Po lednu bych asi neřekla, že bych tohle mola odehrát, ale je to znát i na těle. Jsem trošku unavenější i psychicky," přiznala.

Z pohledu loňského návratu po těžkém zranění prstů levé ruky má sezonu nadmíru vydařenou. "Po tom všem tohle beru všemi deseti - i kdybych s pěti tituly prohrála na všech grandslamech v prvních kolech, nezhroutím se z toho."

Grandslamy? Každý na nich nechá všechno
Na Australian Open a ve Wimbledonu prohrála zahlcená nervozitou v prvních kolech. V Paříži hrála třetí kolo jako teď na US Open. "Tady jsem nejvíc spokojená, hlavně s hrou, kterou jsem předváděla. Měla jsem v zápasech sice momenty, kdy jsem odešla z agresivní hry, ale dovedla jsem se do toho vrátit. První dva těžké zápasy jsem zvládla lépe než na předchozích grandslamech," porovnávala.

Zatímco na běžných turnajích soupeřky válcuje, na grandslamech se strachuje o výsledek. "Těžké je to v tom, že přeci jen každý tu nechá úplně všechno. Na ostatních turnajích se někteří nevyšvihnou k takovým výkonům jako tady," hledala příčiny. Ona sama cítí, že nehraje tak uvolněně z obavy, aby nekončila hned v prvních kolech. "Protože vím, jak to (grandslamlové vítězství) chutná. Chci asi i o trochu víc než na ostatních turnajích," konstatovala.

Sezona ještě nekončí a Kvitovou čekají nejspíš dva vrcholy. Měla by se po třech letech znovu vrátit na Turnaj mistryň. "Singapur ještě není stoprocentní, ale pravděpodobnost by mohla být velká, že se tam podívám. Těšila jsem se tam vždycky, a pokud se to povede, tak letos o to víc, protože to tam je naposledy," řekla.

A v listopadu si nechce nechat ujít finále Fed Cupu. Češky budou hrát v pražské O2 areně o titul proti Američankám, které možná posílí i Serena Williamsová. "Na Fed Cup se těším, doma je to velké. A bude to sakra těžké," uzvařela Kvitová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

44
Přidat komentář
Jan
Petra není stroj, což ostatně nikdo. Už tak dokázala v kariéře dost. Ať si odpočine a jede dál.
Reagovat
misa
Je jí 28, měla by se soustředit na grandslamy, ubrat menší turnaje. Asi už těch šancí před sebou moc nemá... Sabalenka by se mohla odhlásit z Quebeku, byl bych nerad, aby zrovna tahle tenistka ukončila Lucii Š. kariéru třeba v 1. kole.
Reagovat
misa
Letos na grandslamech vyhrála pouhé 4 zápasy, to je u hráčky top 10 velká bída. Neporazila v podstatě žádnou dobrou tenistku, letos zdolala na GS nejlépe 89. hráčku světa! Nečekal jsem, že letos bude Petra na grandslamech horší než Lucie. Ale i takový je sport.
Reagovat
LukasH
Ale no tak. Při vší úctě není Petra Serena nebo Roger. Potřebovala se vrátit do top 10, získat zápasovou praxi, nabýt sebevědomí. Pozdě ještě není. Lina si GS taky odbyla az v pozdním věku. Musíme fandit a věřit. :-)
Reagovat
Roger_Federer
Krome Sereny nikdo ve WTA nema dlouhodobou konzistenci.
Petra klidne muze jeste granslem uhrat, ale osobne tomu uz moc neverim, pripomina me Berdycha.
Je dobre ze dokazala vyhrat 2x uz pred lety.
Reagovat
PetaM
Mně teda vůbec nepřipomíná Berdycha. Tomáš byl konzistentní, hrával často ČF/SF na GS a v pohodě porážel hráče pod sebou, ale na ty před sebou měl málokdy. Navíc nikdy nevyhrával velké tituly. Jeho největší titul je z Masters 1000.

Petra oproti tomu má nesmírné problémy s hráčkami pod ní a na druhou stranu velkou šanci porazit hráčky před ní. Také vyhrává mnohem cennější tituly, než Tomáš. A je daleko nekonzistentnější než on. Dokáže na jednom turnaji zahrát jako bohyně a vystřílet kde koho za hodinku a na dalším turnaji dokáže s hráčkou kolem 150. místa vystřelit stejně rychle ... Samozřejmě často na GS, protože pak by to nebyla sranda ... :D
Reagovat
Andrew89
Nedá mi to a musim se k tomuhle taky vyjádřit.

1)Monty je trapnej honibrk a ubožák, jednou mu jeho dívka vyhraje a narostly mu křídla, a svoje komplexy, alespon pro jednou může léčit. A BTW: mezi nima je rozdíl 8 let..a to je v tenisu dost randál - o 8 let opotřbovanější tělo.

Co se týká Aryny - nemám rád tyhle kecy o muži atd. To samé Serena. Za postavu nikdo proste nemůže, že je robusní, tak to proste je. Díky tomu má ránu. Že jako ženská není hezká..pro mě neni. Koukal jsem na insta a mě se proste nelíbí, ale zpochybnovat učast na WTA je hnus - i pro Vás, který tohle říkate Sereně. Nicméně jsou i ošlikvější tenistky (promin Carlo).

Dnešní noční zápas Aryna nemusela ukázat nic moc. PEtra se porazila sama, druhej set byl od Aryny dost dobrej, nepustila Petru k ničemu.

Další bod - dost často tu čtu..životní sezona Aryny. Pro mě je to jedna z tenistek, která letos letí nahoru, ale to je tak všechno. Tyhle jedno sezonní ulety tu už byly viz Bouchard a ještě v lepším (tusím všechny GS minimálně ve čf) gardu než Aryna - ta v podsteně letos nevyhrála nic moc (jen ..malej" turnaj) - třeba od již zmíněné Bouchard v její nejlepší slávě. Letos Osaka, Buzarnescu, Aryna..Ted nastupuje bez tlaku, není favoritka..nemá co ztratit. Těším se až se to otočí a pokud to dokáže ustát, tak může být dobrá, ale těch už bylo! čas ukáže

Petra - došla stáva, proste je to tak. Hrála hrozně, ale její sezovna je druhá nejlepší, jen chybí GS. Hold to vyjde jindy..snad. I tak jsem rád, že hraje...a pořád je letos v TOP 3 live rangingu, tak asi něco musela hrát. Bude Asie, kde PEtra tradičně ožije (uvidíte) a i kdyby ne, masters má jistý na 99,9%

Tak z fleku mě napadá několik krásných příkladů, kdy po posvícení přichází sračka vid Angelino, Sloane, Mugu, Mladenovic ajiné. Proto a to je pro tebe HONIBRKU, bud rád, že zatím hraje a vyhrává. Historie už několikrát ukázala jak hluboko může tenistka spadnout..a hlavně jak rychle.
Reagovat
Andrew89
A Martens jsem zapomenul, ta se zlepšila o 1000%
Reagovat
.vorlik.
Víceméně jsi napsal všechno, co jsem tu chtěl napsat já...
Reagovat
smazaný uživatel
já si myslím, že by všechny svý letošní tituly vyměnila za grandslamovej titul, protože tyhle trofeje píší historii, na to, kdo vyhrál Madrid nebo Prahu si nikdo nevzpomene za pár let, ač t úspěchy jsou a nesnižuji je
Reagovat
FulnekUltras
stejně jako Lendl by dal všechny své GS za jeden Wimbl - karma je naštěstí spravedlivá
Reagovat
sharon
Skvělý příspěvek !!!

Jen dodám, že jsem šťastná, že Petra může vůbec hrát tenis a že jí můžu zase fandit po tom, co se stalo. A navíc hraje sakra dobře! Ano GS tolik nejdou, ale věřím, že nějaký úspěch na GS opět přijde.
Reagovat
drabona
Nevadí, že prohrála. To se stává. Zaráží mě pouze jak to sama pro sebe hodnotí. Bez určité ctižádosti a bez toho, že jako všichni dám do toho všechno, se žádný G-turnaj vyhrát nedá, jedině tak pár zápasů.

Co se týká A.S. má mimořádnou sezonu, tu měla Petra 2011 také.
Reagovat
EllNino
Víš co, co má taky furt říkat tyjo, jen odpovídá na otázky, a bezprostředně po zápase se hodnotí jinak, než třeba s odstupem 3 dnů, prostě musela povinně na tiskovku, nesvolala ji sama, aby prohlásila, že byla unavená a aby se vymlouvala ... tyhle "kecy" musí člověk chápat v celém konextu, je to povinnost tenisty jít pár desítek minut po výkonu před novináře ... a letos má prostě vrcholy jinde než na GS, má velké tituly z Madridu a Doha, domácí turnaj z Prahy, který byl emočně nesmírně náročný ... obhaboba Birminghamu, kde to loni celé začalo na novo, to očekávání a tak ... prostě se před GS vždycky trochu vydala z nejlepšího a na GS pak byla píchlá ...třeba to načasuje za rok lépe ... ale je to teď tak vyrovnané, že je vyhrát GS sice na jednu stranu "lehčí" pro větší objem hráček, ale těžší pro favoritky ... protože je může porazit už úplně každá hráčka v pavouku ...

Musí se sejít hodně faktorů ... a až se to sejde, tak z toho třeba bude 3. GS ... a když ne, tak prostě buďme rádi, že pořád hraje a dělá nám letos tolik radosti ... už tady taky nemusela sedět vůbec před těmi novináři
Reagovat
PetraFans..
Kam to mám podepsat? :)))
Reagovat
Lina
Ctižádost Petra předvedla, když na sobě tvrdě makala, aby se mohla vrátit po zranění a maká i nadále. Není důležité co řekne na nějaké tiskovce, ale to co dělá. Určitě chce lepší výsledky na GS, to předvedla v předešlých zápasech. Petra je šťastná za návrat a za výsledky, jakých dosahuje, které si přála nejen ona a které byly nejisté. Ví, co to je pokora a nejen její fanoušci by to měli vědět taky.
Reagovat
smazaný uživatel
Aryna odehrála letos 60 zápasů (o dva víc než Kvitová) a od Cincinnati se prakticky nezastavila, navíc hrála i dost tříseťáků. To je holt vidět, kdo má jak natrénováno. Teď asi nikdo z Kvitovců nebude vytahovat, že se počítají akorát grandslamy a ostatní turnaje jsou jenom příprava...

BTW: Právě s Kvitovou v Miami prohrála Aryna naposledy proti Češce, od té doby porazila Vondroušovou, Plíškovou 2x a Kvitovou. Já vás v březnu varoval...
Reagovat
FulnekUltras
záleží taky na tom, co ta tvoje kobyla žere
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
LukasH
Nevím, proc píšeš poslední dobou tak jedovaté. Jestli sis nevšiml, píšeme tady (nebo někteří z nás), že to Petře na GS nejde. Jasně, že jde o GS.
Ty Petřiny šňůry na jaře..to bylo co (k tomu, kdo má jak natrénovano)..
Navíc, Aryně je 20, je mladá, hraje bez tlaku (pro srovnání..Petra v roce 2011 vyhrála 62 zápasů). Nebo to připadá, že jsou Maria s Vikou svěží, jak bývalý? Zrovna Více bych návrat přál...
Saba se mi tenisově líbí...
Nevím, proč tu musí být rejpáni a hejty...zrovna, když zrovna ty jsi svýho času obhajoval Caroline, který to taky na GS nešlo...jak jde o celkovou konzistenci, body, atd...
Reagovat
LukasH
Omluva za automatickou korekci :D:D
Reagovat
PetaM
Zřejmě jsi tu nebyl v době, kdy pan Meldonius odcházel z tohoto portálu :D Jeho poslední slova byla, že sem bude chodit nás jenom provokovat za to, že jeho láska fetovala a byla z toho usvědčena a my ji za to odsoudili :D :D

Jinak je to celkem sranda. Takové výkřiky do ticha od pána, který podporuje podvádění ve sportu a především neskutečně nesnáší demokracii :D Doufám, že tady bude chodit častěji, protože já se vážně bavím :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Moje poslední reakce pod tímhle článkem: Odcházel jsem (jestli se to tak dá nazvat, protože jsem nikdy neodešel, akorát už sem nepíšu pravidelně) během letošního Indian Wells po zápase Aryny s Vondroušovou, protože se tady hnusně nadávalo Aryně. Přesně jsem věděl, jak ty "diskuse" tady budou vypadat, až bude hrát příště proti Češkám. Mashy se to tenkrát vůbec netýkalo, tak aspoň nelži.
Reagovat
PetaM
Ty odcházíš kvůli těm svým vagínám tak často, že už vlastně ani nevím, kvůli které jsi to odešel :D

A jestli ti to neuniklo, tady se hnusně nadává úplně všem. Petře, Karolíně, Tomášovi a můžeme jít i z Česka, Rogerovi, Nadalovi, Novakovi, Sereně ... Jenže ty sis to příliš bral k srdíčku, jsi trochu hysterický, lehce zženštilý, když jde o ty tvé ...

A samozřejmě nesmírně dramatický. "Moje poslední reakce pod tímto článkem ..." :D :D Neuvažoval jsi někdy o studiu na DAMU? Takové komedianty hledají každý rok a je jich plná televize, uchytil by ses. V nějaké kriminálce jistojistě, je jich teď asi jenom 452 za den.
Reagovat
LukasH
Až na pár jedinců se tu Aryně nenadává. Naopak nikdo nemůže zpochybnit tenisový kvality. Že se tu rozebírá Petra je normální. Stejně jako jsi ty rozebíral zápasy svých favoritek.
Jasně, vždycky se tu najdou ti, co budou nadávat. Třeba Sereně, který fandím..obluda, přisera...ale prostě to je internet, nezbývá, než to ignorovat...
Reagovat
PetaM
Ježiši to je hlupák :D :D :D :D :D :D :D
Reagovat
EllNino
Monty, proč zrovna "Kvitovou", která neřekla o Aryně křivě slovo, takhle hejtíš, její fanoušci jsou jedna věc, ale tohle je trochu zbytečný
Reagovat
EllNino
a to, že je Aryna o 8 mladší, ani nezmíníš radši :D
Reagovat
Andrew89
ted jsem to chtel napsat. ale nechme ho ubozaka... jednou mu nekdo postoupil dal no:)
Reagovat
misa
Blbeček 25 přece říkal, že se tady občas objeví, jen aby někoho naštval.
Reagovat
Andrew89
kolikrat ses u toho udelal?:D
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mne ti z toho tady tak nejak svihlo:D)

btw. zaznamenal jsi vubec, ze se Petra vracela po celkem drsne tragedii??? Po ktere vlastne uz vubec nemusela ta holka hrat?
Svym zpusobem to je zazrak, ze jeste pinka...

Kdyby sis aspon nasel jinou hracku...na nejaka srovnavani s Arynou, do takovyh hracek proste kope uz jen magor, a neomlouva te to, ze to je za prostrednictvim jejich nekterych uchylnych fans...to je proste jedno...
Tak jakoby za to mohla Kvitova, ze ji tady tlaci nekolik postezinych jedincu...:D)))
A jakoby za to mohla, ze se narodila v CR, a ne nekde v Zanzibaru, tak jasne, ze na ceskem portalu bude mit plno fans, to muze jen sokovat silence, ze si bude myslet, ze tady budou lidi tlacit Cibulkovou nebo Sabalenku jak o zivot a zakazdou cenu:)

Tak nejsem Kvitovec, ale po tom co se Petre stalo, proste respekt, a naslapuji velmi opatrne, ikdyz ty komenty nekterych jejich fans se cist opravdu nedaji...to zase ne, ale Petra fakt za ty nektere uchylaky nemuze...

Se dej trochu do cajku chlape...

JInak Aryna zajimavy, je to suterka, otazka, jak ji to vydrzi...no mozna to bude nova Mauresmo, mozna ne...ale WTA je ted neskutecne vyrovnana...takze uvidime...spis mne tam chybi takova hracka jako Muchova, krasny cisty tenisovy udery, krasne se to sleduje, je to lahodici oku i v porovnani s Kvitovou nebo Sabalenko, atd. kde se to casto opira o svih, agresivni uder atd... ale kazdy mame nejaky ty tenisove chute...

Ovsem to co predvadis, uz nema podle mne s tenisem nic spolecneho...bohuzel..to jako sorry...
Reagovat
EllNino
Tesat do kamene Vlku, to, že Petra ještě hraje, už vlastně samo o sobě je zázrak, jenže jakmile se jí začalo dařit, tak se na tohle s lehkostí zapomnělo ...
Reagovat
lars
Monty tenis aktivne nehraje, a na TP asi hraje hru: jak nastvat nektere ctenare TP :)
Reagovat
EllNino
vždyť to psal, že sem občas přijde, něco napíše, "aby nás nasral", a zase odejde, bez reakcí, a takhle pořád ... :D Svého slova nedostál, protože odpovídá
Reagovat
smazaný uživatel
díky za souhrn
Reagovat
Empe
Taky mi přijde spíš než srovnávat Arynu s Petrou lepší porovnat návraty Petry a Marie nebo Viky... i když důvod pauzy byl pro každou jiný. Prostě věkově i fází kariéry, pozicí v jakési WTA hierarchii... jsou si blíž. A je docela zajímavé, že Petřina situace byla nejhorší, ale návrat zvládla nejlépe. :-)
Reagovat
letityfanousek
vyšťavila se a pak přijde nějaká uřvaná nána a zařízne jí
Reagovat
FulnekUltras
který teď navíc právě u Petry už vůbec nelze považovat za samozřejmost - to jde, a to je potřeba vidět. Zároveň herně nejvytříbenější úroveň, na jakou se Petra kdy dostala, po překonaném zranění až neuvěřitelné. GS ještě přijdou, a znova opakuji - ono to nejmíň jednou ještě někde vyjde.
Reagovat
Road_to_Centre_Court
Grandslamy jsou alfa a omega. Špičková hráčka nemůže být spokojená se sezonou, ve které se nedostala na GS dál jak za třetí kolo.
Reagovat
EllNino
Je to bohužel tak (ta druhá část), ale musí se na to člověk dívat v kontextu celkého roku a všech ostatních faktorů, nic není takhle černobílé
Reagovat
FulnekUltras
Však jen dobře, že třetí GS zůstává pro Petru řádnou motivací. Kdyby ho vyhrála teď, taky bychom ji třeba už napřesrok na okruhu nemuseli vidět. S mírnou nadsázkou samozřejmě - doufám, že nejmíň do LOH 2020 vydrží. Vůči nákaze šoukalkou jsme imunní.
Reagovat
LukasH
Tak jasně, že s tím není spokojená, ale nehodí si mašlí kvůli tomu. Musí to zkoušet dál.
Reagovat
Fandina
Co by jine daly za třetí kolo. Ona uz má 2 GS a když má letos 5 titulů, tak spokojena být může. Co ji jine za to daly.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist