United Cup opět i s Čechy. Lídry v soutěži smíšených dvojic by měli být Muchová a Macháč

DNES, 12:08
Aktuality 5
Třetí ročník United Cupu již zná většinu z 18 reprezentujících zemí. Soutěže smíšených týmů, která na přelomu roku v Austrálii odstartuje novou sezonu, se opět zúčastní i čeští tenisté. Lídry výběru by měli být Tomáš Macháč (24) a Karolína Muchová (28), kterou čeká premiéra. Přihlášeni jsou také Iga Šwiateková, Coco Gauffová, Jelena Rybakinová či Taylor Fritz.
Karolína Muchová (© Oscar J Barroso/AFP7/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia)

O premiérový postup českých tenistů ze skupiny by měli zabojovat Tomáš Macháč a Karolína Muchová. Zatímco olomoucká rodačka si v týmové soutěži smíšených družstev odkrouží premiéru, rodák z Berouna si už jeden start připsal, ale příliš hezké vzpomínky na něj nemá. V roce 2023 si ve svém úvodním vystoupení podvrtl kotník a Francesi Tiafoemu musel vzdát.

Oba mají aktuálně velmi dobrou formu. Macháč si v Šanghaji i díky skalpu Carlose Alcaraze zahrál poprvé v semifinále turnaje Masters 1000 a v žebříčku se prodral do TOP 25, Muchová od začátku US Open, na kterém prohrála až boj o finále, vyhrála 13 z 15 zápasů a navzdory dlouhé pauze zaviněné operací zápěstí je už zpátky v TOP 30.

Šestičlenný český výběr doplňují Marek Gengel, Gabriela Knutsonová, Patrik Rikl a juniorka Vendula Valdmannová.

Čeští tenisté na United Cupu zatím nechyběli, pokaždé však vypadli hned ve skupině. Při premiéře v roce 2023 ji v silné konkurenci Američanů a Němců absolvovali s bilancí 1:1, přičemž reprezentovali Petra Kvitová, Marie Bouzková, Jesika Malečková, Jiří Lehečka, Tomáš Macháč a Dalibor Svrčina. V roce 2024 ve skupině prohráli se Srbskem i Čínou, byli u toho Lehečka, Markéta Vondroušová, Vít Kopřiva, Sára Bejlek, Petr Nouza a Miriam Kolodziejová.

Titul obhajují Němci

Za úspěchy na United Cupu se rozdávají i body do světových žebříčků a v soutěži tak i proto nechybí ani řada tenisových hvězd. Aktuálně je přihlášeno sedm tenistek z TOP 10 žebříčku WTA a šest mužů z TOP 12 pořadí ATP.

Nejvýše nasazeným týmem budou vítězové 1. ročníku Američané, které povedou finalista US Open 2023 Taylor Fritz a vítězka US Open 2023 Coco Gauffová. Ta v týmu nahrazuje Jessiku Pegulaovou a v soutěži bude debutovat.

Titul budou obhajovat Němci Alexander Zverev s Laurou Siegemundovou, kteří letos ve finále zdolali Poláky Igu Šwiatekovou s Hubertem Hurkaczem až v rozhodujícím mixu. Polsko bude také v roce 2025 reprezentovat současná světová jednička a pětinásobná grandslamová šampionka Iga Šwiateková s 12. hráčem světa Hubertem Hurkaczem.

Řekové budou spoléhat na bývalé světové trojky Stefanose Tsitsipase s Marií Sakkariovou. Italskými lídry budou finalistka dvou letošních grandslamů Jasmine Paoliniová s Flaviem Cobollim a Čínu povede olympijská vítězka Qinwen Zheng se Zhizhen Zhangem. Hvězdou Kazachstánu je Jelena Rybakinová.

Los proběhne v pondělí

"United je jedinečný projekt. Nestává se často, že máte dvě dvouhry a k tomu smíšenou čtyřhru. Pro fanoušky je to něco úplně jiného. Je zábavné to sledovat a být toho součástí," řekl 10. hráč Alex de Minaur, jež bude oporou domácího australského týmu.

Zatím je známo 16 z 18 účastníků. V pondělí 21. října budou týmy rozlosovány do šesti tříčlenných skupin, druhý den pak bude zveřejněn rozpis turnaje. Skupinová fáze a čtvrtfinále se bude hrát od 27. prosince 2024 do 3. ledna 2025 v Perthu a Sydney. Ze skupiny postoupí vítězové a nejlepší tým na druhém místě v každém městě. Semifinále a finále se uskuteční od 4. až 5. ledna v Sydney.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
tommr
Macháč a Muchová jsou OK ale ten zbytek je tam jen do počtu ...
Reagovat
com
taky nechapu proc vyhrabaly zrovna tyhle.. To uz tam mohla klidne nastoupit i Lindicka F. a J1rka Veselka
Reagovat
EllNino
Vzdyt je to jen dva singly a debl, ostatni jen na sparing, nezasahnou
Reagovat
muster
bohužel je reálnější varianta, že zasáhnou
Reagovat
com
no aby to nedopadlo jak v Davis Cupu, Machac se zrani, Muchova onemocni a pak nastoupi kdo

No at si to tam Knutsonka uzije.. Hlavne ze se chtela dostat na GS, ale bude delat podrztasku nekde na United Cupu
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist