US Open jde s dobou. Jako první grandslam využije systém VAR

25. 8. 2023, 09:11
Aktuality 8
US Open nasadí v letošním ročníku jako první z grandslamových turnajů systém Video Review (VR), který pomůže rozhodčím na umpiru posuzovat sporné situace. Hráči totiž díky němu získají možnost nechat si přezkoumat nejen těsné auty, ale i řadu dalších verdiktů jako například dvojí dopad míčku. O chystané premiéře informovali zástupci US Open na webu.
© Profimedia

Tenisté a jejich týmy dostanou na US Open pro využití VR tři možnosti na set plus jednu dodatečnou na tie-break. Systém bude k dispozici na hlavních dvorcích Arthura Ashe, Louise Armstronga, na Grandstandu a na kurtech č. 17 a 5. Využít ho ale bude moci i turnajový rozhodčí k posouzení případného nevhodného chování hráčů na všech kurtech.

"VR rozhodčí a VR operátor pošlou video na monitor umpirovému rozhodčímu i na obrazovky na kurtu, pokud budou k dispozici," uvádí se v dokumentu. Rozhodčí na základě záznamu rozhodne, zda původní verdikt platí, nebo se změní.

Systém, který už s úspěchem testovala řada turnajů ATP, využívá záběry kamer na kurtu z několika různých úhlů. VR byl v minulých letech nasazen například na Turnaji mistrů, na Turnaji mistrů pro hráče do 21 let NextGen Finals či na ATP Cupu. Ženský okruh WTA videoasistenci rozhodčího nepoužívá a podle agentury Reuters o jejím zavedení zatím neuvažuje.

"Samozřejmě nastaly situace, kdy jste po zápase viděli video a přáli jste si, abyste rozhodli jinak. Nebo jste alespoň doufali, abyste měli při rozhodování k dispozici další pomoc," řekl Jake Garner.

Hráči jsou s rozhodnutím spokojeni. "Prosazovala jsem to už delší dobu, takže jsem ráda, že to US Open umožní. Bude to skvělé pro hráčky i fanoušky," prohlásila světová trojka Jessica Pegulaová.

"Dává to velký smysl. Může to být opravdu frustrující, když si myslíte, že jste viděli dvojdopad a rozhodčí ho z nějakého důvodu neviděl. Vždycky je lepší to vědět hned, než se potom na někoho zlobit," dodala Caroline Garciaová, semifinalistka loňského US Open.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

8
Přidat komentář
Mony
Myslím, žese to bude nejvíc používat při zahlášení outu lajnovym a opravy jestrabem, jestli opakovat výměnu nebo bod pro útočníka
Reagovat
Mony
Takže K.Pliškova teď může znovu dohrat SF z dávného Rima se Sakkari
Reagovat
vergus
Fajn novinka, ale ve sportech často VR sám o sobě nestačí (je třeba ještě kompetentní hlavní rozhodčí).
Každopádně Sakkari z toho radostí skákat nebude smile
Reagovat
jirkaS
Video Review=VAR , kde je to A?smile
Reagovat
Astarin
VR = Video Review
VAR = Video Assistant Referee
Reagovat
jirkaS
tak proč je v nadpisu a na videu VAR,
a v článku VR?
jedná se o to stejné, nebo je každé
něco jiného?
Reagovat
Petr_Fisk
smile.
Kdy by měla Karolína VR, tak by nemusela bourat umpira...
Reagovat
Krisboy
Ale tím umpirem si zase udělala dobrý PR. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist