US Open je i bez Šarapovové! Turnaj pozná překvapivou semifinalistku

3. 9. 2011, 10:50
Aktuality 5
US OPEN ženy - Maria Šarapovová letos poprvé prohrála třísetový zápas. Ruská tenistka se loučí s US Open, kde patřila mezi favoritky na titul, neboť po dvouapůlhodinové bitvě podlehla 3-6 6-3 4-6 Italce Flavii Pennettaové. Poslední grandslam sezony tak bude mít minimálně jednu překvapivou semifinalistku.
Profily hráčů
Maria Šarapovová

Čtyři dny po wimbledonské vítězce Petře Kvitové vypadla i její finálová soupeřka z londýnské trávy Maria Šarapovová. Turnaj tak přišel o další favoritku a především spodní část pavouku je už hodně pročištěná.

Světová čtyřka Šarapovová měla letos bilanci ve třísetových zápasech 12 výher a žádné porážky, a pokud se chtěla na US Open udržet ve hře o titul, musela by skvělou statistiku vylepšit. S Flavií Pennettaovou totiž ztratila úvodní sadu 3-6, byť se dostala ze stavu 0-4 a dvou brejků. Jenže posledních sedm fiftýnů patřilo Italce.

Pátek na US Open:

Chyba za chybou a Šafářová po debaklu končí ve 3. kole

Také ve druhém setu bylo k vidění pět ztracených servisů, z vyrovnání se ale radovala čtyřiadvacetiletá Ruska. Úvodní gamy rozhodujícího dějství se zvrtly v nekonečnou přatahovanou, ze které se do vedení 3-0 dostala Pennettaová. Šarapovová pak vyrovnala na 4-4, jenže v 10. gamu na servisu neuhrála ani fiftýn a po dvouapůlhodinové bitvě si připsala první letošní porážku ve třech setech.

"Prohrát v New Yoru je pro mě obrovské zklamání. Porážka není příjemná nikomu, protože hrajeme pro vítězství. Nikdo nechce pracovat a prohrávat. A když jste v situaci, že můžete vyhrát a nakonec stejně prohrajete, je to moc těžké," litovala bývalá světová jednička Šarapovová, jež zahrála 30 vítězných úderů, ale dvojnásobek nevynucených chyb a 12 dvojchyb. V generálce na US Open v Cincinnati přitom triumfovala a v zádech měla už sedm vyhraných zápasů v řadě.

Flavia PennettaováTo vítězka se rozplývala radostí. "Ráda bych poděkovala publiku za podporu, lidé jsou tu úžasní," řekla čtvrtfinalistka z let 2008 a 2009 Pennettaová ještě během rozhovoru na kurtu. "Je to jedno z mých největších vítězství kariéry. Na kurt Arthura Ashe mám krásné vzpomínky," dodala Italka, jež má nyní s Šarapovovou vyrovnanou bilanci 2-2.

Devětadvacetiletá Pennettaová si připsala sedmou výhrou nad hráčkou Top 5, ale první na grandslamovém turnaji. "Na zápas se musíte soustředit až do posledního míčku. Ona (Šarapovová) dnes udělala spoustu dvojchyb. Letos hraje velmi dobře a má skvělé výsledky, ale dnes jí tolik nefungoval servis," všimla si tenistka z Apeninského poloostrovu.

"V New Yorku se cítím skvěle. Vše je tu hezké, nevím proč, ale jsem ráda, že jsem v New Yorku a hraju zde dobrý tenis. Proto se sem ráda vracím. Věřím, že pro mě turnaj ještě nokončí," uzavřela 25. hráčka světa Pennettaová.

Nyní má otevřenou cestu do svého prvního grandslamového semifinále, neboť její čtvrtina pavouku je vyčištěná od všech favoritek: kromě Šarapovové už vypadly také Kvitová, Wickmayerová či Radwaňská. O finále na letošním US Open si tak zahraje jedna tenistka z kvarteta Pennettaová, její příští soupeřka Shuai Peng, Němka Angelique Kerberová, nebo přemožitelka Šafářové Rumunku Monica Niculescuová.

Se štěstím prošla do osmifinále devátá nasazená Australanka Samantha Stosurová. Loňská finalistka Roland Garros odvrátila v duelu s Naděždou Petrovovou dva mečboly a po třech hodinách a 16 minutách vyhrála 7-6 6-7 7-5. Teď ji čeká další Ruska Maria Kirilenková.

Ve skvěléé jízdě pokračuje Sabine Lisická. Jednadvacetiletá Němka vyhrála už sedm zápasů v řadě a neztratila v nich ani set. Ve třetím kole US Open deklasovala 6-0 6-1 Američanku Irinu Falconiovou a s Ruskou Věrou Zvonarevovou si zahraje o čtvrtfinále.

- GRANDSLAM US OPEN ŽENY -
(USA / New York, tv. povrch, 23.700.000 dolarů)
páteční výsledky (02. 09. 2011)

Dvouhra - 3. kolo:
Niculescuová (Rum.) - Šafářová (27-ČR) 6-0 6-1
Zvonarevová (2-Rus.) - Medinaová (30-Šp.) 6-4 7-5
Pennettaová (26-It.) - Šarapovová (3-Rus.) 6-3 3-6 6-4
Stosurová (9-Austr.) - Petrovová (24-Rus.) 7-6(5) 6-7(5) 7-5
Shuai Peng (13-Čína) - Görgesová (19-Něm.) 6-4 7-6(1)
Lisická (22-Něm.) - Falconiová (USA) 6-0 6-1
Kirilenková (25-Rus.) - McHaleová (USA) 6-2 6-3
Kerberová (Něm.) - Kudrjavcevová (Rus.) 6-3 6-1

Čtyřhra - 1. kolo:
Barroisová/Grönefeldová (Něm.) - Krajiceková/Šafářová (Niz./ČR) 4-6 6-4 6-2

Čtyřhra - 2. kolo:
Benešová/Záhlavová-Strýcová (9-ČR) - Beguová/Halepová (Rum.) 6-7(5) 6-0 4-2 skreč B./H.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Záhlavová-Strýcová/Petzschner (ČR/Něm.) - Kingová/Bopanna (5-USA/Indie) 7-6(1) 4-6 10-7

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Hradecká/Čermák (ČR) - Kopsová-Jonesová/R. Ram (USA) 7-5 7-5

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
dobře ji tak, kráva uhekaná...
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jsi hovado...
Reagovat
smazaný uživatel
Proč ?? Přijde ti normální co vyluzuje za zvuky a jak to musí být protihráčkám nepříjemné ??
Reagovat
smazaný uživatel
Maria co si nevybojuje, to nemá.. Pennetta byla už nad její síly, protože vyprodukovala mnoho chyb, možná kdyby hrála více v obraně a zahrála pár kraťasů, mohla i přes tento podprůměrný výkon vyhrát a mít volnou cestu až do semifinále a myslím, že i do finále. Škoda, ale po US OPEN už není žádná obhajoba, tak to vidím na nějaké druhé až třetí místo v žebříčku ke konci roku..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist