Úspěšný den českých mužů. Do 3. kola US Open postoupili Veselý i debutant Menšík

31. 8. 2023, 04:43
Aktuality 38
US OPEN - Prapor českých tenistů na US Open drží dvě nečekaná jména. Díky chráněnému žebříčku startující Jiří Veselý v New Yorku zvládl už druhou pětisetovou bitvu a po skalpu světové dvacítky Francisca Cerúndola vyrovnal postupem do třetího kola své newyorské maximum z roku 2015. Pokračuje také sedmnáctiletý Jakub Menšík, jenž v souboji dvou úspěšných kvalifikantů a debutantů na hlavním okruhu porazil 3:6, 6:2, 7:6, 6:3 o pět let staršího Francouze Titouana Drogueta, vyhrál popáté v řadě a zajistil si posun do TOP 150.
Jiří Veselý (© Profimedia)

Jiří Veselý po dubnovém návratu po osm měsíců dlouhé zdravotní pauze příliš vítězných momentů nezaznamenal ani na turnajích nižší kategorie, ale na grandslamech o sobě dává vědět čím dál více. Na Roland Garros trápil Stefanose Tsitsipase, ve Wimbledonu vyřadil Sebastiana Kordu a nyní na US Open udolal už dva soupeře. Oba po pětisetových bitvách.

Po francouzském kvalifikantovi Enzu Couacaudovi si dokonce vyšlápl na světovou dvacítku Francisca Cerúndola. Argentinského favorita porazil po více než čtyřech hodinách 7:6, 6:2, 3:6, 2:6, 7:6 a získal první skalp hráče TOP 20 od loňského února.

Veselý vedl o pět let mladším Cerúndolem už 2:0 na sety, Jihoameričan ale dokázal srovnat a v rozhodující páté sadě měl dvakrát výhodu brejku. Za stavu 6-5 dokonce podával na vítězství, ovšem český tenista náročné situace ustál a vynutil si super tie-break. V něm získal třikrát bod při soupeřově podání a zvítězil 10:6. Cerúndolovi nestačilo 69 vítězných míčů, doplatil mimo jiné na 59 nevynucených chyb.

"Rozhodla bojovnost. V pátém setu jsem držel dlouho servis, ale pak jsem ho jako první ztratil. První podání jsem v závěru netrefoval. Utáhl jsem to hlavou, která velice často bojuje proti mně. Dneska jsem ale důležité stavy ustál," uvedl Veselý.

Díky chráněnému žebříčku startující rodák z Příbrami na letošním US Open přerušil šňůru pěti nezdarů v úvodním kole a nyní postupem do třetího kola vyrovnal i své maximum ze sezony 2015. Ve žebříčku ATP si už bývalý 35. hráč světa zajistil posun z páté do třetí stovky.

O osmifinále, kterým by vyrovnal svůj nejlepší grandslamový výsledek z Wimbledonu 2016 a 2018, si třicetiletý Čech zahraje s Chorvatem Bornou Gojem (h2h 0:0).

Jiří Veselý poprvé od loňského února porazil člena TOP 20.

Menšík – Droguet 3:6, 6:2, 7:6, 6:3

Jakub Menšík sbíral grandslamové zkušenosti zatím jen jako junior. Nejdál to dotáhl na loňském Australian Open, na kterém padl až ve finále po čtyřhodinovém maratonu a kurt musel kvůli křečím opouštět na vozíčku.

O rok a půl později si sedmnáctiletý talent, který už dostával rady i během tréninků s Novakem Djokovičem, vyhrál pět turnajů ITF a jeden challenger, odbývá úspěšnou premiéru na grandslamu dospělých. V newyorském Flushing Meadows prošel nevyzpytatelnou tříkolovou kvalifikací a další dvě výhry přidal v hlavní soutěži.

Jakub Menšík jako nemladší český tenista v historii postoupil do 3. kola

Třetí z pěti duelů vyhrál navzdory prohrané úvodní sadě, mezi elitou si už podruhé poradil ve čtyřech setech se soupeřem z Francie. Po zkušeném Grégoiru Barrérem porazil také o pět let staršího Titouana Drogueta, v souboji dvou úspěšných kvalifikantů a debutantů na hlavním okruhu zvítězil po necelých třech hodinách hry 3:6, 6:2, 7:6, 6:3.

Menšík sice neměl do utkání dobrý vstup a první set prohrál za 38 minut, od té doby už ale nepřišel o jediný servis a vývoj otočil. Stejně jako Droguet zahrál 37 vítězných míčů, na rozdíl od Francouze ale měl o šestnáct nevynucených chyb méně (39:55).

Mezi 32 nejlepších na US Open se Menšík dostal jako nejmladší od roku 1990, kdy se to povedlo Fabrici Santorovi. Úspěšnou jízdou si už zajistil posun do TOP 150 světového žebříčku, v níž bude jediným zástupcem pod 19 let.

Postupem do třetího kola se také zařadil mezi české legendy. Ještě před oslavou 20. narozenin se takhle daleko na grandslamu dostali z mužů jen Ivan Lendl, Karel Nováček a Tomáš Berdych. Pouze Menšíkovi nebylo ještě ani 18 let.

O postup mezi šestnáctku nejlepších si zahraje v den 18. narozenin poprvé proti hráči TOP 50, ve třetím kole vyzve domácí světovou devítku Taylora Fritze (h2h 0:0). Americký favorit ve druhém kole deklasoval 6:1, 6:2, 6:2 peruánského antukáře Juana Pabla Varillase.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 65.000.020 dolarů
středeční výsledky (30. 8. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Veselý (ČR) - F. Cerúndolo (20-Arg.) 7:6 (7:5), 6:2, 3:6, 2:6, 7:6 (10:6)
Menšík (ČR) - Droguet (Fr.) 3:6, 6:2, 7:6, 6:3
Djokovič (2-Srb.) - Zapata (Šp.) 6:4, 6:1, 6:1
Zhizhen Zhang (Čína) - Ruud (5-Nor.) 6:4, 5:7, 6:2, 0:6, 6:2
Stricker (Švýc.) - Tsitsipas (7-Řec.) 7:5, 6:7 (2:7), 6:7 (5:7), 7:6 (8:6), 6:3
Fritz (9-USA) - Varillas (Peru) 6:1, 6:2, 6:2
Tiafoe (10-USA) - Ofner (Rak.) 6:3, 6:1, 6:4
Paul (14-USA) - Safiullin (Rus.) 3:6, 2:6, 6:2, 6:4, 6:3
Davidovich (21-Šp.) - J. M. Cerúndolo (Arg.) 6:1, 6:4, 6:3
Mannarino (22-Fr.) - Marozsán (Maď.) 3:6, 6:3, 6:4, 6:1
Bonzi (Fr.) - Eubanks (28-USA) 7:6 (8:6), 2:6, 6:2, 7:6 (9:7)
Djere (32-Srb.) - Gaston (Fr.) 6:1, 6:2, 6:3
Gojo (Chorv.) - McDonald (USA) 6:3, 6:4, 6:4
Karacev (-) - Carballés (Šp.) 6:2, 4:6, 6:3, 7:6 (7:4)
Shelton (USA) - Thiem (Rak.) 7:6 (7:1), 1:0 / skreč
Hijikata (Austr.) - Fucsovics (Maď.) 6:1, 6:2, 6:1
• Čtyřhra - 1. kolo •
Behar/Pavlásek (Urug./ČR) - Oswald/Van De Zandschulp (Rak./Niz.) 6:3, 6:7 (5:7), 7:6 (10:8)

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

38
Přidat komentář
TP.cz
Test
Reagovat
paddy
smile smile smile

"Jsem fakt hodně rozbitý. A mám obavu, že ty horší stavy teprve přijdou. Dva pětiseťáky po sobě jsem snad ještě nehrál. Je to peklo."

"Turnaj pokračuje, další soupeř Chorvat Gojo je papírově hratelný...Mohl bych využít svých zkušeností, ale záleží taky na mém těle. Třeba budu zítra (ve čtvrtek) úplně vyřízený."

"Proti Novakovi bych měl být v pohodě," připomněl v žertu svou bilanci 2:0 ve vzájemných partiích s Djokovičem.
Reagovat
paddy
smile smile smile
Reagovat
Petr_Fisk
Jakmile si J1rka připadá rozbitý a je to pro něj peklo, tak se od něj dají očekávat neuvěřitelné výkony.
A blížící se Nole ho nabíjí nečekanou energií...
Reagovat
hanz
No spíš ten votrapa Gojo (kde ho vyhrabali?) mu přiskřípne tipec...
Reagovat
TP.cz
Test
Reagovat
bIbec
Taylor Fritz bude ve třetím kole čelit soupeři, který ještě nikdy neprohrál grand slamový zápas!
Reagovat
hanz
No jenže Fricík se všema zatím zametl a to doslova..
Reagovat
Petr_Fisk
No jo, jenže on už nějaký ten GS zápas prohrál na rozdíl od svého soupeře.
Takže je vlastně "underdog"...
Reagovat
Ondra979
J1rko tohle nesmis pustit..no resp muze, ale byla by to velka skoda..no tak treb to vyjde hlavne bojovat az do konce, vcera uz jsem ho skoro odepsal ale prekvapil :)
Reagovat
lvicek
Gratulka obema, to je super! A co mi vazne neni jasny - jak je mozny, ze Jirka prezije petisetovou bitvu na GS, pripadne porazi hrace treba top50 a pak v Indii vyhuci s nejakym noname ze sedme stovky - ale opakovane, ne jednou! Ze treba nejaky ten maly turnaj nevyhraje? Ja to fakt nechapu...
Reagovat
Krisboy
J1rka po včerejším vítězství poskočit o 144 míst na žebři. smile
Reagovat
darek.vrana
Ale pořád je o 292 míst níž, než kde by měl být.
Reagovat
gocii
Pouze otazka času
Reagovat
darek.vrana
Škoda Tomáše Macháče, klidně tam mohl být místo Goja on a mohli si to s Jirkou rozdat o to, kdo vyprovodí Djokoviče domů.
Reagovat
mendrit
Gojo je pěkně rozehraný, ale jestli chce Jirka na Djokera, tak ho musí dát.
Jinak Djoker už to tam má pěkně zameteno.
Reagovat
Petr_Fisk
J1rka se nezadržitelně blíží
a Novak už je na antidepresivech...
Reagovat
Nenela
Taky si myslim smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
podal opět geniální výkon. Ale čekal snad někdo něco jiného?smile

Přitom vše hrálo proti němu - pořadatelé ho nechali hrát na ubohém, zastrčeném kurtu kdesi v rohu areálu, kam nepronikl ani kouř marihuany, diváci fandili jen a pouze Frantovi, zatímco Jyrkovi tleskal jen jeho doprovod. Ale on všechny ty ústrky snášel statečně a držel se svého plánu.

První set sice vyhrál jen o fous, druhý už měl ovšem pevně pod kontrolou. Pak došly síly? Možná, ale především se v ten moment projevila Jyrkova genialita. Věděl, že jeho challengerový rytmus je taktován maximálně na 3sety, a proto zcela logicky dva sety vypustil (diváky přitom naladil na obrat), aby pak v pátém vypustil šrapnel.

Ještě došlo na menší zápletku, kdy mocně čarovaly jihoamerické brujas v 5.gemu a proradní diváci bouřili po skvělém Jirkově prohozu, který dopadl o mm do outu, aby vzápětí temné síly poslaly míč přes pásku nechytatelně na Jyrkovu stranu. Odpočatý bojovník se ale vzepřel a hned brejkl zpět.

Za stavu 6:6 snad už nikdo soudný nemohl mít o vítězi pochyb.
Úchvatný koncert chladnokrevného virtuóza drtícího soupeře nejen raketou!
Jyrka je zpět, ať žije Jyrka!smilesmile
Reagovat
Krisboy
"kdesi v rohu areálu, kam nepronikl ani kouř marihuany"

smilesmile
Reagovat
Kozoroh
Pomalý start, skoro vůbec netrefoval první servis, pak se však No1e rozjel a dával pěkné pecky z FH i pár BH po lajně. smilesmile Největší starost mi dělá trefování prvního podání, snad se to v průběhu turnaje zlepší, proti Alcarazovi, Sinnerovi či Medvědovi se bude třeba opřít o přímé body z podání. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile tady je článek o našich, takže zmínka o Jokerovi maximálně v kontextu s Jyrkou.smile
Reagovat
Krisboy
Ale no tak...takové drtivé vítězství nad špičkovým soupeřem se musí přece oslavit...tak mu to dopřej smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
baba
tak gratulace chlapcům, alespoň nějaká náplast na vypadnutí Kvítí. Většinou tam, kde není očekávání, je milé překvapení a naopak. Kuba může být naše velká naděje !
Reagovat
Marduch
U Kvítí je nějaké očekávání? smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile baba to střílí od boku jako onasmile
Reagovat
blekenziii
Kuba vyřkl před X dny přání, aby své 18-iny mohl strávit na kurtech Flushing Meadows... A ono se mu to podaří a dokonce na nějakém velkém! No kdo z nás to má? smilesmile
Reagovat
bIbec
Uvidíme, kdo bude nakonec lepší, jestli Jakub nebo J2rka.

Pochopitelně na J1rku nemá ani jeden z nich. Ten bude vždycky jednička.
Reagovat
Sinuhet1
videl jsem konec u Veseleho, jeho souper toho mel uz dost, Jirkovi stacilo nahazovat mice a Cerundolo se vyhazel smilesmile
Reagovat
Nenela
Prresne tenhle pocit jsem mela ve 3. a 4. setu, ale u J1rky. Vypadal, ze toho ma tak plne kecky, ze se na kurtu zhrouti. Taky zase pribral, takze se neni cemu divit. Po 4. setu jsem to radsi vypla a ejhle! J1rka jeste sily mel, chtel jen udelat ze zapasu dramo smile Ranni zpravy o jeho vitezstvi me opravdu mile prekvapily smile
Reagovat
Krisboy
Bravo, kluci!!! smilesmilesmile
Reagovat
EllNino
ve 3. kole GS už hodně dlouho nebyli :))

Kubovi a Jirkovi velká gratulace, bojovníci smile

Škoda, že nemaj prohozené soupeře, Kubovi bych proti Gojovi věřil, s Fritzem to bude spíš o zážitku na velkém kurtu, Jirka už bude mít všeho plné zuby

Ve 3. kole tedy nejspíš konec, ale i tak super turnaj smile
Reagovat
Liverpool22
smile Kuba je velká naděje smile Dal si s předstihem pěkný dárek k narozkám smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Naposled Berďa se Štěpcem nebo s Jyrkou?
Reagovat
PaYaB
Berdych vs Veselý bylo 4. kolo WB 2016.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jj, to si pamatuju.smile To bylo teda naposledy?
Reagovat
bIbec
Někde sem četl, že jo.

Byl to celkem vyhrocený zápas, co si pamatuju. Berďa to nedostal zadarmo.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist