V kvalifikaci Australian Open jde dál všech pět Čechů! Ve finále jsou Fruhvirtová či Menšík

11. 1., 06:38
Aktuality 11
Čtvrteční zápas kvalifikace na letošním Australian Open zvládlo všech pět českých zástupců. Nasazená desítka Brenda Fruhvirtová (16) se však na postup pořádně nadřela, dokonce musela likvidovat mečbol Talii Gibsonové, než domácí naději udolala po více než dvouhodinové bitvě 1:6, 6:3, 7:5. Do závěrečného kola bojů o hlavní soutěž se dostali také Jakub Menšík (18), Dominika Šalková (19), Vít Kopřiva (26) a Gabriela Knutsonová (26). Už ve středu prošla do finále Sára Bejlek (17).
Brenda Fruhvirtová na Australian Open přežila mečbol (© Profimedia)

B. Fruhvirtová – Gibsonová 1:6, 6:3, 7:5

Brenda Fruhvirtová loni přidala dalších osm titulů z okruhu ITF, tentokrát triumfovala i na vyšších podnicích než W25 a poprvé mimo antukové dvorce. Svou finálovou bilanci na profesionální tour upravila na 15:0.

Na nižší úrovni sbírala v posledních dvou sezonách jeden vavřín za druhým, ovšem velmi dlouho čekala na své první vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu a také svůj první skalp TOP 100. Hned na úvodní letošní akci v novozélandském Aucklandu oba milníky pokořila, když zvládla kvalifikaci a v prvním kole přehrála 48. hráčku světa Annu Blinkovovou.

Hlavní soutěž má na dosah také na Australian Open, kde si loni odbyla svůj debut na dospělých grandslamech. Teprve 16letá Češka se může v Melbourne Parku kvalifikovat i při druhé účasti, v úvodním kvalifikačním kole letošního ročníku si poradila s Petrou Huleovou a v tom následujícím přetlačila po odvráceném mečbolu další domácí naději Talii Gibsonovou.

Nasazená desítka za půl hodiny ztratila úvodní set, ale velmi rychle stav utkání srovnala. Rozhodující sada byla do poslední chvíle vyrovnaná a trvala bezmála hodinu. Favorizovaná Fruhvirtová v ní musela přežít dva kritické momenty, brejkbol za stavu 3:4 a mečbol v 10. hře. V posledních dvou gamech ukázala větší psychickou odolnost a oba získala. Ve finále kvalifikačních bojů doplnila Sáru Bejlek a bude čelit 236. hráčce světa Sijii Wei z Číny.

 

Abduraimovová – Šalková 5:7, 4:6

Dominika Šalková vstupuje do letošní sezony svým debutem na grandslamových turnajích. Další z talentovaných českých teenagerek, která loni třikrát triumfovala na akcích ITF a nemá daleko k premiérovému posunu do TOP 200 žebříčku, se na postup nadřela podstatně méně než v předchozím kole.

Zatímco s Janou Fettovou bojovala přes dvě hodiny, proti Nigině Abduraimovové jí stačily dva sety a 80 minut. Zápas byl velmi rychlý a Šalková musela v obou dějstvích likvidovat manko brejku, ve druhé sadě dokonce dvakrát. O servis přišla celkem třikrát, nicméně soupeřce jej sebrala v pěti z 11 gamů na returnu.

Ve finále kvalifikace se utká s domácí specialistkou na čtyřhru a deblovou světovou jedničkou Storm Hunterovou.

 

Gaio – Menšík 4:6, 6:3, 3:6

Jakub Menšík si poprvé zahrál mužský grandslam na loňském US Open a zazářil tažením z kvalifikace až do třetího kola hlavní soutěže. Na další velmi cenné body si dělá zálusk na Australian Open, kde předloni odehrál téměř čtyřhodinové finále juniorky a musel Rod Laver Arenu opouštět na vozíčku.

Talentovaný teenager se poté velmi rychle přesunul na profesionální tour a každým rokem se zlepšuje. V sezoně 2022 získal čtyři tituly na ITF a loni na antuce v Praze slavil svůj premiérový triumf na challengerech. Další měl na dosah před týdnem v Canbeře, v australském hlavním městě prohrál až ve finále s Dominikem Köpferem.

V Melbourne Parku znovu po pár dnech přehrál Brandona Nakashimu a jeho neporazitelnost v grandslamových kvalifikacích nedokázal ukončit ani Federico Gaio. Menšík v úvodním dějství otočil stav 0:3, ale ve druhé sadě ho zlikvidovat nedokázal a Italovi ani jednou neprolomil podání. Také závěrečný set rozhodl jediný brejk. V přímém souboji o hlavní soutěž se střetne s Haroldem Mayotem z Francie.

 

Roca – Kopřiva 3:6, 3:6

Vít Kopřiva absolvuje svou devátou kariérní kvalifikaci na grandslamech a poprvé se dokázal dostat do posledního kola. Zkušený Čech, který loni rozšířil svou sbírku trofejí z challengerů o dva kousky a nebyl daleko od debutu v elitní stovce žebříčku, přehrál stejným skóre Calvina Hemeryho i Oriola Rocu.

První brejk zaznamenal v páté hře a od té doby byl na kurtu jasně lepším hráčem. Za celý zápas nabídl španělskému soupeři jen jeden brejkbol, který úspěšně zlikvidoval. Na postup potřeboval 24. nasazený jen hodinu a čtvrt.

Jeho posledním protivníkem v kvalifikačních kláních bude Oliver Crawford. S Britem změří síly poprvé.

 

Serbanová – Knutsonová 1:6, 7:5, 1:6

Gabriela Knutsonová poprvé účinkuje na grandslamových podnicích a i ve druhém utkání na Australian Open musela do tří setů. Šestadvacetiletá Češka po obratu proti Anně-Leně Friedsamové vyřadila Raluku Serbanovou z Kypru.

V utkání získala více než polovinu bodů po prvním i druhém podání soupeřky a servis jí sebrala celkem devětkrát. Sama na vlastním podání zaváhala v pěti případech. Druhou sadu přitom odstartovala brejkem a povedlo se jí zlikvidovat manko 1:4 i 3:5. Přesto se rozhodujícímu dějství ani tentokrát nevyhnula.

Hlavní soutěž na nejvyšším okruhu si může zahrát podruhé. Loni na Livesport Prague Open prošla kvalifikací a v prvním kole nestačila na bývalou finalistku a krajanku Terezu Martincovou. Ve finále kvalifikačních bojů nastoupí proti Julii Starodubcevové. S Ukrajinkou jediné předchozí střetnutí vyhrála.


Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
lvicek
Ja jsem byla celkem presvedcena, ze holky dneska hraly uz zaverecne kolo . No, tak snad se jim vydari jeste i to pristi ;).
Reagovat
Blondie
Happy end se jen posouvá! (snad)
Reagovat
Sinuhet1
podle kurzu jsou Brenda a Sara na postup jasne favoritky, kdyby jeste vysla alespon jedna ze dvojice Salkova,Knutson bylo by to super
Reagovat
Dobry-den
Nádhera, 6 Čechů ve 3. kole kvaldy. Tak snad nepopadají jak hrušky.

Sára to zvládla už včera. :)

Brenda to měla mít relativně nejjednodušší, ale nakonec to byly pořádné nervy. Výhra z mečbolu se počítá. Silná hlava rozhodla. :)
Loni když si prošla těžkými zápasy na AO a na RG, tak z toho pak byl postup do hlavní soutěže, tak snad to bude platit i tentokrát. Její finálovou soupeřku neznám. :)

Dominika byla o brejk dole v obou setech, hezky to otočila. Ona je celkem kliďas, loni taky otočky z mečbolů až k titulům. Když funguje hlava, tak je to fajn.
Teď stačí už jen porazit deblovou světovou jedničku. :)

Gabča měla jasně navrch, je ve druhém setu vypadla z role, moc se nehýbala, pak si vzala MTO a dobře to dopadlo. Ve finále nebezpečná Ukrajinka, ale stát se může cokoliv. :)

Vítek a Kuba - jejich zápasy jsem neviděl, ale nepochyboval jsem o nich. :)

Snad postoupí do hlavní soutěže aspoň 3 z nich. Já věřím i ve 4 postupy - Sára, Brenda, Dominika, Kuba.
Reagovat
tommr
postoupit by mohly všechny Češky ale taky žádná. Nejvíc věřím Sáře, u Brendy si po dnešku moc jistej nejsem ale doufám že to ubojuje a Dominika a Gabriela by mě postupem příjemně překvapily ...
Reagovat
Dobry-den
Snad se nebude opakovat to, co se stalo v poslední době už několikrát, že jeden den všichni postoupí a následující den všichni kolektivně vylítnou. :)
Reagovat
GaelM
Kuba Menšík mi přišel jasně lepší, moc jsem nepochopil, jak ztratil ten jeden set
Ke konci trochu znervózněl když to měl dohrát, nejdřív na příjmu a pak při svém servisu. Lepší soupeř by ho asi potrestal, ale tady to nakonec stačilo.

Naopak Brenda lepší nebyla. Imho měla docela štěstí, že soupeřka (taky ne moc zkušená) jednou za čas nepochopitelně poslala nevynucenou chybu do poloviny sítě... každopádně postup a odvrácený MB se počítá.
Reagovat
tommr
Brenda přežila mečbol a vydřela cennou výhru která jí stále drží ve hře o postup do MD. Mám ale o ní trochu obavy protože dneska nevypadala vůbec dobře. Ke konci zápasu se zdála být dost vyčerpaná a zřejmě má i něco s pravým zápěstím které má zafačované. Její čínská soupeřka pro závěrečné kolo kvalifikace dneska naopak postoupila bez boje a bude tak odpočatá ...
Reagovat
Liverpool22
Brenda dnes vydřený postup, ale o to více výhra těší + psychicky jí to ještě více posílí - bude si věřit Jinak máš pravdu, že s Číňankou to může být ošidné - skoro všechny Asiatky jsou těžko čitelné, ale snad to Brenda už dotáhne.
Reagovat
Sinuhet1
Brenda ma vlastnost sampionek, v kritickych chvilich nezahraje hur jako dost hracek ale naopak lip. Ve tretim setu ji neslo prvni podani, ale kdyz slo opravdu do tuhyho tak se zlepsila, naopak australanka zacala pak trochu chybovat
Reagovat
Kandinsky1
Tak tím disponovala i Linda
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist