V kvalifikacích stoprocentní. Místo v hlavní soutěži si zajistili B. Fruhvirtová, Martincová i Macháč

31. 12. 2023, 05:58
Aktuality 13
Čeští tenisté mají za sebou úspěšný den v kvalifikacích. Do hlavní soutěže podniku WTA 250 v novozélandském Aucklandu se probojovaly Brenda Fruhvirtová (16) i Tereza Martincová (29), mezi elitu na turnaji ATP 250 v australském Brisbane se dostal Tomáš Macháč (23).
Brenda Fruhvirtová zahájila sezonu úspěšně absolvovanou kvalifikací (© Profimedia)

B. Fruhvirtová – Sakacumeová 6:4, 6:2

Brenda Fruhvirtová v závěru uplynulé sezony vyhrála šest ze sedmi turnajů ITF, na kterých vyhrála 33 ze 34 duelů, a fantastickou finálovou bilanci vylepšila na 15:0.

Přestože měla vzhledem k věku omezený počet startů na hlavním okruhu WTA a postupně lepila body z menších akcí, ve světovém žebříčku vyletěla na 109. místo a v nové sezoně by již měla mít možnost předvést své kvality proti světové o několik úrovní kvalitnějším soupeřkám.

Šanci si zajistila hned na prvním turnaji WTA 250 v Aucklandu, kde bez problémů absolvovala dvoukolovou kvalifikací. Šestnáctiletá Češka na Novém Zélandu potvrdila roli papírové favoritky, když přehrála domácí outsiderku Elysu Tseovou a na Silvestra si v duelu hráček druhé světové stovky poradila 6:4, 6:2 s Japonkou Himeno Sakacumeovou.

Česká teenagerka v úvodu zápasu bojovala se servisem, od stavu 1:3 ale dominovala. Na podání ztratila už jen osm míčků a po 87 minutách se mohla radovat z vítězství.

Fruhvirtová prošla kvalifikací na okruhu WTA počtvrté v kariéře. Hlavní soutěž si zahraje posedmé, na premiérovou výhru zatím čeká. V Aucklandu se o ní popere se světovou padesátkou Annou Blinkovovou z Ruska.

Martincová – Monnetová 7:5, 6:2

Tereza Martincová po srpnovém US Open tři měsíce léčila zranění pravého zápěstí. V závěru roku sice stihla odehrát dva zápasy, více než čtyři měsíce dlouhé čekání na výhru ale ukončila až nyní v Aucklandu a přidala hned dvě po sobě.

V sobotu devětadvacetiletá Češka nejprve deklasovala 6:0, 6:0 krajanku Annu Siskovou a v neděli si poradila ve dvou setech také s Carole Monnetovou. Francouzku přehrála 7:5, 6:2, přestože v prvním setu za stavu 3:5 čelila setbolu a celkem čtyřikrát přišla o podání, a poprvé od srpnového Livesport Prague Open si zajistila místo v hlavní soutěži turnaje WTA.

V boji o místo v osmifinále Martincová vyzve osmou nasazenou Rusku Varvaru Gračovovou.

Hlavní soutěž na Novém Zélandu si tak zahrají hned čtyři Češky. Osmnáctiletá Linda Fruhvirtová bude v prvním kole čelit nasazené Američance Emmě Navarrové a turnajová pětka Marie Bouzková se utká s Polkou Magdalenou Frechovou.

Výsledky kvalifikace turnaje WTA 250 v Aucklandu

Macháč – Kovacevic 6:4, 6:2

Tomáš Macháč si v závěru sezony 2023 zahrál tři challengerová finále, dvě z nich přetavil v titul, upozornil na sebe i na akcích ATP či v Davis Cupu a ve světovém žebříčku se poprvé prodral do TOP 100.

A formu si přes zimu zřejmě udržel. Třiadvacetiletý rodák z Berouna vstoupil do nové sezony úspěšně absolvovanou kvalifikací turnaje ATP 250 v australském Brisbane, kde ve dvou kolech neztratil ani set. Po domácím outsiderovi Blakeu Ellisovi zvládl i souboj s Američanem Aleksandarem Kovacevicem, jehož porazil bez ztráty servisu 6:4, 6:2.

Do hlavní soutěže 78. hráč světa Macháč vstoupí prvním vzájemným soubojem se sedmým nasazeným Argentincem Tomásem Martínem Etcheverrym.

Výsledky kvalifikace turnaje ATP 250 v Brisbane


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
Marsia01
PF 2024!Budem fandit Brende Fruhvirtovej,i ked vypadne vs Gauf,Brenda je nadejna a sikovna.Dufam,ze i jej starsia sestra Linda bude mat stastie v r.2024!
Reagovat
Sinuhet1
Kurz na Brenda - blinkova je zcela vyrovnany...
Reagovat
tommr
Brenda schytala nejtěžší možnej los. I kdyby se jí podařilo přejít přes Blinkovou tak jí ve druhém kole čeká Gauff a to je pro ní zatím příliš těžká soupeřka ...
Tereza Martincová má naopak velmi dobrej los a mohla by dojít až do čtvrtfinále ...
Reagovat
Yonaash
Nejtěžší? Mně teda připadá horší Tsurenko, u té člověk nikdy neví. Sice je velká šance, že skrečuje, ale zase je to liška mazaná. A na Gauff se vůbec nedívej, vždyť Brenda zatím nemá na WTA jedinou výhru. Já myslím, že bude ráda, když porazí Blinkovou a pak si za odměnu zahraje s Gauff.
Martincová má sice hezký los do ČF, ale stejně ji ta Gauff čeká, akorát o kolo později. Navíc Terka může vyletět klidně už s Grachevou, to že porazila Siskovou a Monnet, neznamená nic.
Reagovat
vergus
No, čistě teoreticky ty dva často omílané milníky má Brenda už splněné; ty dvě loňské výhry v JA už má pod hlavičkou WTA a skalp hráčky ze stovky už taky (Siniakovou porazila před 3 lety, když byla okolo padesátky)
Reagovat
Yonaash
Martincová teda kdovíco nehrála, ale na 2 slabé soupeřky to stačilo.
Gracheva už bude těžší oříšek. Obě hrají víceméně to samé, ale Gracheva je jistější a přesnější - to je taky vidět na rankingu.
Reagovat
aligo
Jistě, nemá na ranking vůbec vliv to, že Tereza 4 měsíce nehrála.... Možná by to vliv opravdu nemělo, ale dost možná taky mělo
Reagovat
Ianny
Koukám, že Tereza Grachevu v listopadu na mistrovství Francie porazila 2:0, tak doufejme, že to zopakuje.
Reagovat
Sinuhet1
Gratulace Brende, hrala dobre
Reagovat
Yonaash
Neviděl jsem, ale doufejme, že bude stačit i na Blinkovu. Ta je sice jiný kalibr, ale pokud bude hrát Brenda chytře a nenechá se umlátit hrubou silou, mohla by se Ruska vyházet.
Reagovat
tommr
Rusku by Brenda mohla porazit ale ve druhém kole narazí na Gauff a to je pro ní bohužel konečná ...
Reagovat
R01316
Tak lepsi vyhucet na Gauff nez na nejake kvalifikantce. Nebude mit co ztratit a aspon to bude pro ni cenna zkusenost a bude videt, jak na tom v porovnani s nejlepsima je.
Reagovat
lvicek
Az se tam Brenda dostane, bude se resit Gauff. Pokud se tam vubec Gauff dostane...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist