V pátek nastoupí zřejmě Veselý a Šátral. Nic předem nevzdáváme, vzkazuje kapitán Navrátil

31. 1. 2017, 10:48
Aktuality 18
Čeští tenisté dnes poprvé trénovali na centrálním kurtu v areálu Kooyong Clubu v Melbourne, kde od pátku do neděle odehrají první kolo Davisova poháru s domácí Austrálií. Do úvodních pátečních dvouher nejspíš nehrající kapitán Jaroslav Navrátil nasadí jedničku Jiřího Veselého a nováčka Jana Šátrala.
Profily hráčů
Jaroslav Navrátil (© Česká sportovní)

Český tým nastoupí v Austrálii v oslabené sestavě; chybí mu jednička Tomáš Berdych a hrát nebudou ani Lukáš Rosol s Adamem Pavláskem. Vedle Jiřího Veselého s Janem Šátralem figurují ve výběru veterán Radek Štěpánek a mladík Zdeněk Kolář, který stejně jako Šátral ještě nemá na kontě žádný daviscupový start.

"Určitě je to nezvyklá situace, když člověk má ten tým zažitý a přijde o tři hráče. Je to na jedné straně určitě špatné, na druhou stranu ale aspoň dostanou šanci mladší kluci, kteří se stejně musí v budoucnu zabudovat do týmu, a to prakticky co nejrychleji," podotkl Navrátil.

"Budou to jejich první zkušenosti. Doufám, že se s tím poperou a budou si toho vážit tak, jak v minulosti bojovali Radek a Tomáš za český tenis, za Českou republiku. Myslím, že půjdou v jejich šlépějích," prohlásil Navrátil.

"Když se nic nestane, tak určitě v pátek by začal Jirka Veselý s Honzou Šátralem. Pak se uvidí. Radek, když bude vše v pořádku, bude hrát čtyřhru. A dál? To je ještě strašně daleko," řekl Radiožurnálu Navrátil.

Šátral tak zřejmě prožije ostrou premiéru proti australské jedničce Nicku Kyrgiosovi. "Nebudu mít co ztratit, budu moci hrát víceméně v klidu. Nebude se ode mě nic čekat, budu moct hrát uvolněně a pokusím se třeba překvapit. Je to lepší než tam jít za stavu 2:2 a být v roli favorita," podotkl šestadvacetiletý Šátral.

Češi kvůli dešti v pondělí trénovali v areálu v Melbourne a dnes si poprvé vyzkoušeli centrální dvorec Kooyong Clubu pro 8500 diváků, kde se bude duel s Austrálií hrát.

"Je to historické, pěkné, akorát hrajete na místě, kde je jen centrkurt a nemáte další kurty. Takže je to komplikace v trénování. Jestliže nemáte zázemí tady ani v Melbourne, pořád se musíme stěhovat. Kdyby tu byl ještě jeden tréninkový kurt, bylo by to optimální. Ale srovnáme se s tím, je to pro obě dvě strany stejné," řekl Navrátil." řekl Navrátil.

Kurt se Čechům líbí, jediným problémem je vítr. "Viděli jsme plakát, když se tu hrál Davis Cup v roce 1922. Ta historie je tady na každém kroku. Hrál jsem tu exhibici před Australian Open, už nevím, který rok. Ten kurt je trochu pomalejší než na Australian Open. Točí se tu vítr, ale kurt je krásný, velké výběhy. Bude radost na tom hrát," řekl Štěpánek.

"Jde o středně rychlý kurt, míče jsou stejné jako na Australian Open. Nemá být tak velké teplo, jen se tu točí vítr, nejde z jedné strany, to je největší nepřítel tenisu. Jinak vše funguje, plusem je, že kluci v Austrálii zůstali a nemuseli řešit desetihodinový časový posun," dodal Navrátil.

Českou jedničkou bude 54. hráč žebříčku Veselý. Stejnou roli zažil už vloni v červenci ve čtvrtfinále proti Francii či předloni v baráži v Indii. V australské nominaci jsou vedle Kyrgiose Sam Groth, deblový specialista a čerstvý vítěz čtyřhry na Australian Open John Peers a poprvé v kariéře Jordan Thompson, jenž nahradil Bernarda Tomice. O pořadí pátečních dvouher rozhodne čtvrteční los.

"Určitě je mírným favoritem Austrálie, hlavně hraje v domácím prostředí. V Davis Cupu nehraje roli žebříček, s tím jsme se už v minulých utkáních setkali. Ale přece jen mají patnáctého hráče světa (Nicka Kyrgiose) a deblistu z první desítky, který teď vyhrál debla na Australian Open (Johna Peerse)," řekl Radiožurnálu Navrátil.

"My jsme však přijeli s tím, že chceme překvapit a určitě předem nejsme poraženi. To jsme nikdy nebyli. Budeme spokojeni, když se domů budeme vracet s jakoukoliv výhrou a vyhneme se baráži," dodal Navrátil.

Vítěz zápasu mezi Austrálií a Českou republikou se ve čtvrtfinále utká s lepším z dvojice USA a Švýcarsko. S Austrálií mají Češi bilanci 1:7, vyhráli jen v roce 1975. "Porazit Austrálii u nich doma bude těžký oříšek, ale my uděláme vše pro to, abychom ho rozlouskli," dodal Štěpánek.

TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

18
Přidat komentář
Frick
pro diváky to tedy bude žůžo. Místo stínu uzavřený Lod Laver areny, se budou péct na tý odporný výhni, navíc část hlediště je kilometr od kurtu.
Reagovat
Frick
Navíc tam neni osvětlení, takže se bude muset začínat brzy.

Slunce tedy zapadá celkem pozdě - 20:30...
Reagovat
PetaM
Pozdě? :D Běžný západ slunce v létě :D :D
Reagovat
Frick
Den tam ale má jen 14h. Kupříkladu u nás má den 14h na konci srpna, kdy už zapadá slunce po 20h.

Zkrátka oproti Česku tam o půl hodiny později svítá - myslel jsem to tak, že na 14h trvající den se tam stmívá vcelku pozdě.
Reagovat
VlS
A problém je????
Reagovat
r176
Už když Navrátil nahlásí tu brutální sestavu tak Australani skládají ze strachu zbraně :-)))) Šátry to dá v pohodě jen nevím co tam bude chtít dělat Veselý a Štěpec???Ale někdo toho nástěnkáře a odboráře dělat musí :-)))))))))
Reagovat
horska.kraslice
No, tak podle pravidel musejí ty první dvě dvouhry sehrát dva různí hráči, ne? A do čtyřhry by měl nastoupit s parťákem? :-)))))
Reagovat
Stan_Borowitz
teoreticky mohli v sobotu vést už 3:0 a nedělní zápasy už budou o ničem.
Reagovat
Fandina
jj po pátku 2:0 a po sobotě hotovo.
Reagovat
mkubis17
tak snad předvede lepší výkon než na challengeru na Hawaii :-D
Reagovat
horska.kraslice
Z Hawaiie musel spěchat do Austrálie :-)
Reagovat
mkubis17
proto vypadl ve středu když se měl hlásit až v neděli a nic by se nestalo kdyby přiletěl dýl? :D asi by se nesnažil za stavu 1:5 ve třetim kterej ještě dotáhl do TB...no výkon tam byl Šátrala prostě špatnej, tak snad se zvedne a potrápí kohokoli :)
Reagovat
smazaný uživatel
Na mezinárodním portále používejte spisovný výraz POZDĚJI! děkuji za pochopení.
Reagovat
EllNino
ale ale :D
Reagovat
mkubis17
tak určitě :)
Reagovat
horska.kraslice
Jak zjistil, že je nominovaný do DC, už se nemohl prostě soustředit na zápas na nějaké Hawaiiiii :-)))
Reagovat
Frick
https://www.youtube.com/user/Satry90

Tohle prostě potěší. :o)
Reagovat
Fandina
Super. Ráďa do debla a na neděli.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist