Velký návrat rivalek. Plíšková předvedla nejlepší výkon od finále Wimbledonu, žasl komentátor

3. 1., 15:00
Téma 12
Na návrat na kurty čekala skoro čtyři měsíce a po utrápené loňské sezoně se o Karolíně Plíškové (31) tak trochu přestalo mluvit. Z jejího prvního zápasu roku 2024, který bývalá světová jednička absolvovala v Brisbane proti čtyřnásobné grandslamové vítězce Naomi Ósakaové (26), se však stal hit. Tak dobrý tenis na úvod sezony totiž čekal málokdo.
Plíšková a Ósakaová předvedly v Brisbane parádní tenis (© Profimedia)

Byla to velká tenisová jízda, nespoutaná ofenzivní bitva a diváci v Brisbane se bavili. Plíšková po prohrané první sadě otáčela vývoj zápasu, vyhrála tie-break a svou rivalku, která měla od tenisu ještě o rok delší pauzu, nakonec udolala.

"Neskutečný zápas dvou bývalých světových jedniček. Bylo to to nejlepší, co jsem od Plíškové viděl od Wimbledonu 2021. A jak je možné, že je Ósakaová tak dobrá? Wow, dámy!" glosoval na sociální síti X tenisový komentátor José Morgado.

Plíšková hrála poslední zápas loni 18. září v Guadalajaře. Ósakaová se sice už stihla rozehrát v prvním kole s Tamarou Korpatschovou, předtím ale naposledy hrála ostrý zápas v září roku 2022 doma v Tokiu. Pak ze světa tenisu zmizela a přivedla na svět dcerku Shai.

Přesto, nebo možná právě proto, byl jejich šestý vzájemný zápas tak zajímavý. Ironií osudu se naposledy střetly také v Brisbane a v roce 2020 to byla téměř identická třísetová bitva, kterou Plíšková otáčela ve svůj prospěch přes vyhraný tie-break ve druhé sadě. Následně česká tenistka ve své oblíbené destinaci triumfovala, z Brisbane si odvezla trofej v letech 2017, 2019 a právě 2020.

"Mám ráda zdejší podmínky a ráda jsem se sem po pár letech vrátila. Takže je fajn, že jsem tu začala výhrou a hned tu nekončím. Začátek sezony je samozřejmě vždycky důležitý," svěřila se Plíšková po vítězném obratu. "Já tu většinou hraju dobré zápasy. Pamatuju i na ten poslední s Naomi, byl dlouhý snad přes tři hodiny. Myslím, že i dnes jsem hrála docela dobře. Vždycky je hodně věcí ke zlepšení, ale je to dobrý začátek," dodala.

Rodačku z Loun zdobily dlouhé tvrdé míče k základní čáře, kvůli kterým Ósakaová nemohla hrát nátlakový tenis. A samozřejmě také Plíškové tradiční zbraň, kterou je už léta servis. V utkání nasázela 16 es, nejvíc od jejího duelu s Kaiou Kanepiovou v roce 2022 v Berlíně (tehdy jich nastřílela 17). "Přitom jsem cítila, že se na podání tolik nesoustředím. Bylo to podobné jako v jednom zápase, který jsem opravdu chtěla rychle vyhrát, abych nemusela zůstávat na kurtu příliš dlouho."

Zápěstí, se kterým měla problémy, se zdá zcela v pořádku. I nálada, ve které odehrála své první utkání nové sezony, byla velmi pozitivní. "Pár měsíců jsem dobře trénovala, takže si myslím, že jsem v solidní formě. Samozřejmě, že pokud nehrajete, tak můžete trénovat, jak chcete, a zápasy budou vždycky trochu jiné. Ale tenisu se věnuju tolik let, že se vždycky ráda vracím."

Dobře se při návratu cítí i Ósakaová. Čtyřnásobná grandslamová vítězka měla období, kdy se v tenisovém prostředí cítila frustrovaná. Před startem v Brisbane ale uvedla, že jí delší pauza pomohla. "Mám pocit, že posledních pár let, ještě než se mi narodila dcerka, jsem tenisu neopětovala tolik lásky, kterou mi dal. Teď ale opravdu cítím, že tenis je to, čemu se chci v nejbližší době naplno věnovat," sdělila japonská hráčka, která může být s hrou, jíž se prezentovala, bezpochyby opět úspěšná.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

12
Přidat komentář
Dobry-den
Po takovýchto článcích obvykle přijde hned v dalším zápase totální výbuch.
Reagovat
GaelM
Skvělý zápas. Když spolu tyhle dvě hrají, vždycky si vzpomenu na semifinále AO 2019. Hrozná škoda, že to tehdy nevyšlo
Reagovat
Blondie
Kdo ví, jak by pak dopadlo finále? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ona asi vyhraje fakt grandslam
Reagovat
Krisboy
S tímhle výkonem by to teoreticky asi šlo, ale dokáže takhle hrát 14 dní / 7 zápasů? Navíc Osaka (přestože hrála skvěle) se přeci jenom vrací po dlouhé pauze a porodu a určitá nejistota v úderech tam znát byla. Stačilo by to na Swiatek nebo Lukašenkaštětka v plný formě?
Reagovat
com
vsechny 4 vzdyt uz ted je na 5 miste pro letosni Turnaj Mistryn
Reagovat
GaelM
Reagovat
Sinuhet1
Karolina dokaze podat dobry vykon (hrala dobre), ale vetsinou ho neudrzi celych 14 dni co trva grandslam
Reagovat
Sinuhet1
a hlavne nesmi rikat ze ma dobrou formu a ze se citi dobre, hned nasledujici zapas vetsinou prohraje
Reagovat
GaelM
Reagovat
Mantra
jedna vlaštovka jaro nedělá
Reagovat
com
presne tak, porazit Vosaku maminu, ktera ani nefiguruje v zebricku - to byla povinnost Az proti Vostapenko se teprv ukaze jak na tom je
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist