Venus: Taktika proti Kim? Vyhrát

10. 9. 2010, 09:58
Rozhovory 1
Letošní závěrečný grandslam roku je pro Venus Williamsovou ve znamení osmiček. Ve čtvrtfinále porazila i v osmém vzájemném souboji Francescu Schiavoneovou a poosmé postoupila do semifinále US Open. Finále však hrála naposledy před osmi lety. Nyní má možnost odvety za loňské vyřazení s Kim Clijstersovou, kterou neporazila ani letos v Miami. Taktika? Vyhrát, říká před soubojem Američanka.
Profily hráčů
Venus Williamsová

Zápas Querreyho s Wawrinkou se nečekaně protáhl, trval čtyři a půl hodiny. Vy jste měli hrát po nich, čekaly jste, že začátek vašeho zápasu bude ve tři hodiny, ale nakonec jste na kurt nastoupily až v pět. Co se vám v takovýchto chvílích honí hlavou, když musíte hodiny čekat na svůj zápas?
Já jsem profesionál v čekání na zápasy. Singly i debly mívají zpoždění. Jindy zase musíte čekat kvůli dešti. Takový je prostě tenis. Nikdy nevíte, v kolik přesně zápas před vámi skončí. Musíte počítat s tím, že se zápas protáhne.

Co v těchto chvílích děláte?

Pouze odpočívám a snažím se být připravená. Někdy je zápas opravdu rychlý. Během pěti minut je to najednou 5-0. Chvíli nedáváte pozor a ouha - nejste připravený.

Takže se jen snažím sledovat skóre a být ve správný čas připravená.

Francesca mluvila o povětrnostních podmínkách. Do zápasu šla s tím, že bude hrát tenis na vysoké úrovni, ale vy jste jí "poslala domu" ve dvou setech.
Ano, ale ze začátku jsem měla problém se servisem, protože vítr mi vždycky odfoukl nadhoz. Bylo to náročné. Myslím si, že dnes ani jedna z nás nebyla schopná hrát přesnou hru. Na konci jsem se snažila hrát více na jistotu, směřovat míče více doprostřed kurtu.  

Ale Franceska dnes zahrála několik skvělých míčů. Je bojechtivá. Takže jsem šťastná, že se mi dnes podařilo vyhrát.

Na tiskové konferenci říkala, že s vámi nerada hraje.
Hmm.

Důvodem je prý to, že ji vždy tlačíte ke zdi. Hrajete s ní ráda?
Ano, ráda vidím její jméno vedle mého.

Na vzájemné zápasy vedete už 8-0.
Ano (smích).

Poukazuji na to schválně. Za ty léta jste Schiavoneovou vždy porazila. Ona ale na tomto turnaji předvedla skvělý výkon, celkově se jí letos dost daří. Jaké jsou vaše myšlenky, když jdete do zápasu s ní?
Hraji proti ní už léta. Někdy měla nade mnou navrch, ale naštěstí jsem byla vždy schopná se do zápasu vrátit. Vím, že když hraji s ní, jsem schopná hrát dobrý tenis. Opravdu si naše zápasy užívám, protože s ní se vždycky má hra dostane na vrchol.  

První set byl těsný, v druhém už bylo vidět, že máte navrch. Co jste během hry změnila?
V druhém setu jsem konečně našla to správné tempo. V tomhle počasí to není jednoduché dostat se do rytmu.

Jaká je tady úroveň startovní pole ve srovnání s předešlými ročníky US Open?
Každé Open je jiné. Někdy se stane, že hrajete s někým, kdo je někde okolo dvoustého místa v žebříčku, ale hraje neuvěřitelně a vy musíte hledat cestu, jak zvítězit. Záleží to na konkrétním dnu.  

Kim právě vyhrála první set. Pokud by zápas vyhrála, dokázala byste trochu odhadnout výsledek vašeho vzájemného zápasu? (pozn. Clijstersová ve čtvrtfinále porazila 2-1 Stosurovou)
Víte, minulý rok jsme spolu měly skvělé utkání. Bylo to velice těsné. Kim si sem přijela pro titul. Pokud se s ní v dalším zápase střetnu, jsem si jistá, že to bude opět skvělý zápas.

Jaká bude vaše taktika proti Kim?
Vyhrát (smích). Prostě se budu snažit hrát svou hru a vyhrát.

Co si myslíte o Kim jako o hráčce a jako o člověku?
Rozhodně je to skvělá soupeřka. Vypadá to, že tady hraje svůj nejlepší tenis. Myslím, že se tu cítí pohodlně.

Jako člověka ji příliš dobře neznám. Ale vypadá příjemně a sympaticky.

V čem je na kurtu jedinečná. Čím se odlišuje od ostatních hráček?
Právě ta celková zdatnost. Co se vrátila zpět k tenisu, tak tady ještě neprohrála. Je to velká atletka. Pokud je někdo hodně fyzicky zdatný, dokáže pozvednout i úroveň své hry. Samozřejmě ale musíte také mít nějaký talent od boha.

Jste pouze jedno vítězství od toho, abyste se tu dostala do finále. Od roku 2002 by to bylo vaše první finále na US Open. Co by to pro vás znamenalo dostat se zpět do této fáze?
Ano, chci být ve finále. Ale teď se soustředím na semifinále.

Co vaše koleno? Na začátku jste se o něm zmínila, i váš otec si dělal trochu starosti.
Jsem v pořádku. Teď jsem v turnaji, takže si nemohu stěžovat.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, usopen.org

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Preji Kim, bylo by to super a dojak, obhajoba lonskeho prvenstvi. Urcite by byla na kurtu i jeji mala a slzicky by nechybyly.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist