Verdasco v Riu útočí na double. Má titul ze čtyřhry a je ve finále dvouhry

25. 2. 2018, 08:48
Aktuality 4
ATP RIO DE JANEIRO - Fernando Verdasco si z antuky v Riu de Janeiro může odvézt poprvé v kariéře dvě trofeje z jednoho turnaje. Tu deblovou - celkově osmou a první po více než čtyřech letech - už s krajanem Davidem Marrerem vybojoval, o titul ze dvouhry si zahraje díky semifinálové výhře nad Italem Fabiem Fogninim. Ve finále dvouhry, v nichž má bilanci 7-15, se utká s Argentincem Diegem Schwartzmanem, který je ve svém největším finále.
Fernando Verdasco a David Marrero

Fernando Verdasco se při svém debutu v Riu de Janeiro dostal do skvělé formy. Zatímco na předchozích čtyřech letošních turnajích vyhrál pouze tři zápasy, v Brazílii zvítězil už čtyřikrát. 

Den po skalpu nasazené jedničky a obhájce titulu Dominica Thiema si čtyřiatřicetiletý Španěl poradil i s finalistou z roku 2015 Fabiem Fogninim. O čtyři roky mladšího Itala porazil 6-1 7-5 a vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 4-2, z toho 3-0 na antuce.

"Jsem moc rád, že jsem v tady v Riu postoupil do finále, raju tu poprvé a cítím se tu tak dobře," pochvaluje si Verdasco. "Během předchozích let jsem načerpal extra energii a motivaci, a to mi tady teď pomáhá být úspěšným. Jen se snažím hrát svůj nejlepší tenis a bojovat," dodal rodák z Madridu.

Verdasco postoupil do svého celkově 23. finále ve dvouhře, v nichž má bilanci 7-15, a prvního od loňského března. Pět ze sedmi získal na antuce, naposledy se radoval před dvěma lety v Bukurešti. Turnaj ATP 500 může vyhrát podruhé, poprvé se mu to povedlo na domácí půdě v Barceloně 2010.

Vylepšit nelichotivou bilanci ve finálových zápasech se bývalý sedmý hráč světa Verdasco pokusí proti Diegu Schwartzmanovi, s nímž jediný vzájemný duel předloni na antuce v Nice prohrál 0-2 na sety. Mimochodem, Verdasco a Schwartzman se utkají znovu příští týden v 1. kole turnaje na tvrdém povrchu v mexickém Acapulku.



Pětadvacetiletý Argentinec Schwartzman v semifinále zastavil po výhře 7-5 6-2 dvaadvacetiletého Chilana Nicolase Jarryho, který hrál svůj životní turnaj. Postoupil tak do svého čtvrtého finále, prvního na podniku ATP 500.

"Jsem tak šťastný! Na konci první setu jsem byl hodně nervózní, protože nebylo vůbec snadné set ukončit, když hraje soupeř tak agresivně. Musíte se soustředit na každý míček," komentoval Schwartzman. Ve druhém setu jsem lépe využíval své šance a zlepšil jsem se. Hodně jsem toho naběhal, ale mám tahle zápasy na antuce rád."

Jediný triumf 170 centimetrů vysoký Schwartzman, který se v pondělí posune poprvé do Top 20, vybojoval v květnu 2016 v Istanbulu. Tedy jen týden po dosud posledním triumfu Verdaska v Bukurešti.

Verdasco útočí na double
Titul ve čtyřhře Verdasco oslavil už v sobotu, kdy si v deblovém finále zahrál po dlouhých čtyřech letech. Sedmý z osmi deblových titulů vybojoval společně s krajanem Davidem Marrerem, po jehož boku slavil i svůj poslední a zároveň nejcennější triumf - v roce 2013 na Turnaji mistrů.

Španělský pár v Brazílii vyřadil nasazené dvojky Brita Jamieho Murrayho s domácím Brunem Soaresem a další tři duely vyhrál po třísetové bitvě. Tu poslední svedl ve finále, ve kterém Verdasco s Marrerem zdolali 5-7 7-5 10-8 chorvatskou-rakouský tandem Nikola Mektič a Alexander Peya.

Verdasco s Marrerem přitom v Riu vůbec nemuseli hrát. V kvalifikaci vypadli ve finálovém kole s Jiřím Veselým a Nicolasem Jarrym, nakonec se však do hlavní soutěže dostali a stali se teprve třetím lucky losery za posledních deset let, kteří vyhráli deblový turnaj. Předtím to dokázali Huta Galung s Robertem v Barceloně 2014 a Herbert s Przysieznym v Tokiu 2014.

"Doufám, že zvítězím i zítra, abych měl na Rio jen ty nejlepší možné vzpomínky. Brazílii mám moc rád, mám zde řadu kamarádů, kteří říkají, že mám brazilskou krev," řekl Verdasco.

• ATP 500 RIO DE JANEIRO •
Brazílie, antuka, 1.842.475 dolarů
sobotní výsledky (24. 02. 2018)
• Dvouhra - semifinále •
Schwartzman (6-Arg.) - Jarry (Chile) 7-5 6-2
Verdasco (8-Šp.) - Fognini (5-It.) 6-1 7-5
• Čtyřhra - finále •
Marrero/Verdasco (Šp.) - Mektič/Peya (Chorv./Rak.) 5-7 7-5 10-8
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
panzer.dragon
Schwarzmanovi věštím úspěšnou antukového sezónu letos, malej zabiják, trénuje s rafou, doběhne nesmysl a ještě klame tělem :)
Reagovat
kadol
Je to borec, taky rád sleduju jeho tenis :-)
Reagovat
Kozoroh
https://en.wikipedia.org/wiki/2018_Abierto_Mexicano_Telcel_-_Men%27s_Singles#Draw

Zajímavé zápasy 1. kola: Nadal-Lopez, Chung-Young, del Potro-Zverev M., Rublev-Ferrer, Nishikori-Shapovalov, Schwartzman-Verdasco, Isner-Harrison, Johnson-Zverev A.
Reagovat
panzer.dragon
Spodní polovina turnaje masakr, horní má nadal zameteno až do finale
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist