Veselý nezvládl ani druhý letošní zápas na akcích ATP, Svrčina je podruhé v kariéře ve druhém kole

20. 9. 2023, 09:55
Aktuality 8
Jiří Veselý (30) v letošním roce posbíral tři výhry na grandslamových podnicích, ale obě vystoupení na turnajích ATP zakončil hned na Lloydovi Harrisovi (26). Po Mallorce nestačil na Jihoafričana ani v čínském Zhuhai, kde prohrál souboj bývalých členů TOP 40 žebříčku jednoznačně 4:6, 2:6. Odpoledne naopak uspěl Dalibor Svrčina (20), který si poradil 6:4, 6:3 s domácí divokou kartou Zhe Li (36) a podruhé v kariéře postoupil do druhého kola na nejvyšším okruhu.
Jiří Veselý (© Profimedia)

Jiří Veselý musel kvůli zranění zadního stehenního svalu uzavřít loňskou sezonu už po US Open a na kurtech se znovu objevil až na konci dubna. Bývalé české jedničce se v podstatě daří jen na grandslamech, po druhém kole ve Wimbledonu se probojoval mezi nejlepší dvaatřicítku na US Open, ovšem v Číně na solidní formu z posledního majoru roku nenavázal.

Zatímco na podnicích velké čtyřky dokázal potrápit Stefanose Tsitsipase a porazit Sebastiana Kordu či Francisca Cerúndola, na challengerech byl nejdál ve čtvrtfinále v Ostravě a na turnajích ATP ještě nevyhrál. V Zhuhai absolvoval své druhé vystoupení na okruhu ATP a i tentokrát ztroskotal hned na Lloydovi Harrisovi.

Statistiky zápasu Harris - Veselý

Před třemi měsíci v kvalifikaci na trávě na Mallorce dokázal Jihoafričanovi sebrat úvodní set v tie-breaku, ale v čínské metropoli tahal od začátku za kratší konec. Na returnu uhrál pouhých šest fiftýnů, nedostal se k žádnému brejkbolu a v souboji bývalých hráčů TOP 40 pořadí prohrál na esa 8:19. Sám trefil jen 57% prvních podání a odvrátil pouze jednu ze čtyř brejkbolových hrozeb. Turnaj pro něj skončil po hodině a 11 minutách.

Veselý využívá pro větší turnaje chráněného žebříčku. V době návratu figuroval na 496. místě hodnocení a v tuto chvíli uzavírá nejlepší třístovku. Takový ranking obvykle nestačí ani na přímou účast v kvalifikačních bojích na nejvyšším okruhu.

Harris se nakonec v červnu na Mallorce probojoval z kvalifikace až do semifinále a zaregistroval svou první čtvrtfinálovou účast na nejvyšší úrovni po téměř dvou letech. O další bude usilovat proti nasazenému Jošihitovi Nišiokovi.

 

Zhe Li – Svrčina 4:6, 3:6

Dalibor Svrčina si hlavní soutěž na nejvyšší tour poprvé v kariéře vyzkoušel na letošním Australian Open. Na úvodním grandslamu roku se čtyřikrát vzepřel papírovým předpokladům a prošel z kvalifikace až do druhého kola. V následujících měsících však zaznamenal už jen dva uspokojivé výsledky, a sice triumf na challengeru v Prostějově, druhý na této úrovni, a finále na challengeru v Tampere.

Stejně jako loni zvolil pro toto období asijské turnaje. Díky řadě odhlášek se dostal do podniku v čínském Zhuhai a poprvé účinkuje v hlavní fázi turnajů ATP. Debut si může odškrtnout jako úspěšný, mladý Čech v úvodním kole využil příznivého losu a poradil si s domácím veteránem a divokou kartou Zhe Li.

Statistiky zápasu Li - Svrčina

V prvním dějství si velmi rychle vypracoval náskok 4:0, přesto se musel o zisk setu strachovat. Jeden ze dvou brejků totiž ztratil a za stavu 5:4 čelil stavu 0:40 na vlastním servisu a celkem čtyřem brejkbolům. Se všemi si však dokázal poradit a po 49 minutách šel do vedení. Ve druhé sadě prohrál pouhé dva fiftýny na podání, soupeřovi ho sebral poprvé v páté hře a pak znovu v závěrečném gamu.

Svrčina bude v pátek, nebo v sobotu usilovat o své největší čtvrtfinále v kariéře, premiérové na nejvyšší úrovni. Jeho soupeřem bude kvalifikant Luke Saville, nebo nasazená pětka Tomás Martín Etcheverry.

"Mám radost, že jsem vyhrál svůj první zápas v Číně. Jsem v téhle zemi poprvé a moc se mi tu líbí. Chci poděkovat lidem, že přišli a oba nás podporovali. Byl jsem trochu nervózní, protože to byl můj první zápas v hlavních soutěžích turnajů ATP. Věděl jsem, že soupeř je velmi zkušený a už je na tour nějakou dobu, navíc je tu doma," řekl Svrčina po postupu.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• ATP 250 ZHUHAI •
Čína, tv. povrch, 981.785 dolarů
středeční výsledky (20. 9. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Svrčina (ČR) - Zhe Li (Čína) 6:4, 6:3
Harris (JAR) - Veselý (ČR) 6:4, 6:2
Nišioka (8-Jap.) - Atmane (Fr.) 0:6, 6:4, 6:2
• Dvouhra - finále kvalifikace •
Sweeny (2-Austr.) - Palán (5-ČR) 4:6, 6:3, 6:4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
Kanar
Body za cestu.smile
Reagovat
turista
Marnost nad marnost. Kdysi byl Jirka tak nadějný tenista.
Reagovat
lvicek
To mi pripada dost neuveritelny, ze na ATP hraje dva zapasy a pokazde je prohraje s tim samym protihracem. Dost divna nahoda.
Reagovat
arvncr
To je pomsta losu za to, jak Berdych v letech 12-14 šikanoval Andersona (12-0 během 3 sezón).
Reagovat
com
s takovou bude muset za chvili hrat kvaldu na challengerech smile
Reagovat
darek.vrana
Tak to musí už teď, jen ještě občas využil chráněného žebříčku.
Reagovat
Krisboy
J1rka je jako Djokovič - pouťáky už je nezajímají, soustředí se jen na velké tituly. smile
Reagovat
jackiec
no jo ale djok má to místo v pavouku na velkém turnaji jistésmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist