Veselý po 7 měsících vyhrál zápas na turnaji ATP a v Púne vykročil za obhajobou titulu

3. 2. 2022, 10:14
Aktuality 16
ATP PÚNE - Jiří Veselý v indickém Púne porazil Španěla Bernabeho Zapatu, poprvé od loňského července vyhrál zápas na turnaji ATP a úspěšně vykročil za obhajobou titulu, který potřebuje k udržení pozice v Top 100. Ve čtvrtfinále se čtvrtý nasazený Čech utká s Finem Emilem Ruusuvuorim, na kterého dnes nestačil druhý český zástupce v soutěži Vít Kopřiva.
Jiří Veselý (© Tata Open Maharashtra)

Jiří Veselý má za sebou nepovedenou sezonu. Na okruhu ATP si zahrál pouze jedno čtvrtfinále a poslední výhru zaznamenal v červenci na antuce v Kitzbühelu. Na podzim ve Francii vyhrál alespoň halový challenger, ale do herní a psychické pohody se nedostal. 

V trápení pokračoval i v úvodu nové sezony v Austrálii, kde si připsal dvě výhry pouze v kvalifikaci. V Adelaide, Sydney i na Australian Open vypadl v prvním kole, které nepřešel pětkrát po sobě. 

Uspěl až dnes po dlouhých sedmi měsících na tvrdém povrchu v indickém Puné. 28letý rodák z Příbrami si poradil 6-3 6-4 se Španělem z druhé světové stovky Bernabem Zapatou, jehož síla mimo antuku klesá.

Český tenista se v zápase dlouho opíral o dobrý servis. Zaváhal až ve chvíli, kdy servíroval na ukončení zápasu a při celkově sedmém brejkbolu kapituloval. Další zdramatizování ale nepřipustil, v následném gamu na returnu po jedné z mnoha chyb soupeře proměnil druhý mečbol.

"Nebyl to pro mě snadný zápas. Jsem tu v roli obhájce titulu a cítím se být pod větším tlakem. Navíc v posledních týdnech jsem nehrál nejlépe, takže jsem byl nervózní," přiznal Veselý. "Dnes jsem dobře podával, až na ten poslední game, kdy se to trochu zaseklo. Ale bojoval jsem a jsem rád, že jsem vyhrál," dodal.

80. hráč světa Veselý předloni v Púne získal svůj druhý a zároveň poslední titul na okruhu ATP. Loni se v Indii kvůli covidu nehrálo a tak o body přijde až po letošním ročníku. A pokud předloňský triumf neobhájí, vypadne po dvou letech z Top 100.



Ve čtvrtfinále čtvrtý nasazený Veselý narazí na turnajovou šestku Emila Ruusuvuoriho (h2h 0-1), s nímž loni prohrál ve dvou setech na tvrdém povrchu v turecké Antalye. 22letý Fin ve druhém kole porazil dvakrát 6-3 Víta Kopřivu

24letý Kopřiva v Púne prošel podruhé v kariéře kvalifikací turnaje ATP, překvapivé semifinále z loňského Gstaadu, kde dokonce senzačně vyřadil i světovou desítku Denise Shapovalova, ale nezopakuje.

Veselý se už může plně soustředit jen dvouhru. Ve čtyřhře s Rakušanem Alexanderem Erlerem vypadli ve čtvrtfinále po porážce 6-7 6-7 s domácím párem Rohan Bopanna Ramkumar Ramanathan.

Elias Ymer vyřadil Karaceva
O nečekané vyřazení nasazené jedničky Rusa Aslana Karaceva se postaral kvalifikant Elias Ymer. 25letý Švéd nenabídl světové patnáctce ani jeden brejkbol, zvítězil 6-2 7-6 a zaznamenal premiérový skalp hráče Top 20.

Do čtvrtfinále turnaje ATP postoupil 163. hráč světa Ymer, který nikdy nebyl v Top 100, podruhé v kariéře a poprvé od Gstaadu 2016. O první semifinále si zahraje s Italem Stefanem Travagliou, jenž si poradil s domácím Yukim Bhambrím.

• ATP 250 PÚNE •
Indie, tv. povrch, 430.530 dolarů
čtvrteční výsledky (03. 02. 2022)
• Dvouhra - 2. kolo •
Veselý (4-ČR) - Zapata (Šp.) 6-3 6-4
Ruusuvuori (6-Fin.) - Kopřiva (ČR) 6-3 6-3
E. Ymer (Švéd.) - Karacev (1-Rus.) 6-2 7-6(3)
Travaglia (8-It.) - Bhambri (Indie) 6-3 6-2
• Čtyřhra - čtvrtfinále •
Bopanna/Ramanathan (2-Indie) - Veselý/Erler (ČR/Rak.) 7-6(3) 7-6(4)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
Blondie
Brenda vyhrála :) nemáte v merku, jak se posouvá žebříčkem?
Reagovat
bIbec
Na J1rku zatím nemá.
Reagovat
tommr
pokud už žádnej další zápas nevyhraje tak se posune někam k 920. místu. Ale až přespříští pondělí protože výsledky z pětadvacítek se započítávají s týdenním zpožděním ...
Reagovat
makro99
dostane 9 bodů?
Reagovat
tommr
jj má už 16 a ted získá za čtvrtfinále 9 ...
Reagovat
Mantra
Je tak krůček za Rosole smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já teda nevím, prohlídnul jsem tady rubriku Legendy tenisu a schválně jsem počítal, kolik se tam objeví J1rkovo jméno. A co myslíte přátelé, ani jednou!smile
Jak to vidíte, když vyhraje v Púne, objeví se tam konečně?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
*kolikrát se tam...
Reagovat
Krisboy
Pokud obhájí titul, zcela jistě se tam objeví. Zařadí se po bok takových legend, jako je Moyá, Čilič nebo Wawrinka smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
hlavně aby ho nerozhodilo to vypadnutí turnajové jedničky, jakkoli jenom papírové. Skutečnou je tam samozřejmě J1rka.
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
George_Renel
V dalším kole hraje o post české jedničky.
Reagovat
blixa
Nezapomněli J1rkovi říct, že tam Novak nehraje ???? smile
Reagovat
vojta91
Letos věřím Jirkovi na grandslamu ze vyhraje.
.
Aspoň jeden zapas smilesmile
Reagovat
Teo
A v dalším kole ho Emil vypráská. Tak zase za rok smile
Reagovat
Krisboy
Viva Zapata!

Ale až někdy jindy smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist