Veselý prý našel sebevědomí na 'šílených' kurtech v Turecku

3. 7. 2018, 23:22
Aktuality 8
Minulý týden na 'fotbalovém' kurtu v Turecku získal Jiří Veselý zpět ztracené sebevědomí. I díky účasti v semifinále v Antalyi dnes zvládl první kolo Wimbledonu a věří, že těžké období skončilo.
Profily hráčů
Jiří Veselý (© Česká sportovní)

"Ještě před týdnem byla moje pozice složitá a teď už je lepší. Ale tak to v tenise je, že přijde jeden turnaj a zlomí se to k lepšímu," řekl Veselý novinářům.

Před měsícem po vyřazení v prvním kole Roland Garros naznačoval, že by sezonu zabalil, ale rozhodl se bojovat dál. Před turnaji na trávě přišel jeho trenér Jaroslav Machovský s návrhem, aby se rozešli, že Veselý potřebuje nový impulz.

Sám tak odjel na turnaj na trávu do Antalye, kde postoupil do semifinále. "Přežil jsem tam první kolo, pak jsem porazil Verdasca, což nikdo nečekal. Získal jsem nějaké body, trošku i pohody a sebevědomí," řekl čtyřiadvacetiletý hráč.

Travnaté kurty v Turecku označil Veselý za šílené. "Když jsem tam jezdil na futures, tak to dřív býval fotbalový stadion. Moc to nebylo o tenisu, ale pro moji hru to bylo asi dobré. Jak to skákalo špatně, tak se dobře podávalo," řekl Veselý.

Zkouší trenéra Devotyho, pomáhá mu sportovní psycholog
Před Wimbledonem oslovil na zkoušku trenéra Theodora Devotyho, který dlouho pomáhal Radku Štěpánkovi a znají se z Davisova poháru. Do třetího grandslamu v sezoně vstoupil výhrou nad Němcem Florianem Mayerem 3-1 na sety.

Pomohlo mu, že v All England Clubu ještě v prvním kole neprohrál a zdejší areál je jedním z jeho nejoblíbenějších. "Tady to má historii, atmosféra je unikátní. Člověk cítí, že je na jedinečném turnaji, všechna jejich pravidla zapůsobí," řekl.

V paměti má i předloňskou výjimečnou bitvu s Tomášem Berdychem. Dlouholetou českou jedničku trápil v osmifinále, zápas byl kvůli tmě rozložen do dvou dnů a Veselý prohrál až v pěti setech. "Rád na něj vzpomínám, i když jsem prohrál. Přinesl úplně všechno, co mohl. Emoce, napětí. Nikdy na něj nezapomenu," řekl Veselý.

Ve Wimbledonu je letos ve zvláštní situaci. Je jediným českým mužem v hlavní soutěži. "Hráčů moc momentálně nemáme. Je to bohužel, jaký to je. Takový je někdy vývoj," konstatoval Veselý.

Sám se snaží, aby nevypadl ze světové stovky a na grandslamech se udržel. Po rozchodu s Machovským proto testuje spolupráci s Devotym a angažoval portugalského fyzioterapeuta Carlose Carvalha. "Zranění v posledních letech bylo dost. Pořád mě něco táhlo, bolelo, byly skreče. S mou výškou a problémy je to potřeba," řekl.

Dále spolupracuje i se sportovním psychologem Michalem Šafářem, který pomáhal také Petře Kvitové. "Chci se pokusit to ještě zintenzivnit, protože se chci posunout. Důležitá je nejen kondice, tenis, ale i hlava, ta u mě hraje velkou roli," řekl Veselý.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

8
Přidat komentář
ttopi
Tohle je to nejhorší vyjádření, které může hráč, který věčně vypadává hned zkraje turnaje, vyslovit.

Dá se předpokládat, že se jeho kariera neotočí o 180°. A proto, byť mu to přeju, si myslím, že v dalším kole se Schwartzmanem vyletí :-)
Reagovat
Patik
Presne tak.
Reagovat
Fandina
a bylo by super, kdyby byla potvrzena hrou. Nicméně, mám radost, protože Veselka vždycky zdůvodňoval svoje prohry špatnou psychikou, takže, teď je to trochu jiné, co slyším, je to pozitivnější a tak doufám, že to tak opravdu bude.

Jinak od čtvrtka jsem kvůli Wimbledonu v Londýně a Veselka je můj poslední vyvolený, který by měl ten den hrát. Tak doufám, že ho uvidím.
Reagovat
George_Renel
Přeju ti ať máš ještě možnost vidět hodně českých tenistů v turnaji.
(Ale to bude vlastně jasné už po dnešku :-) )
Reagovat
Fandina
Největší šanci bych bývala měla na první dva dny, tak jsem to udělala před čtyřmi lety a viděla jsem snad kromě Báry alespoň na chvilku všechny holky, včetně PEtry s Andrejkou, které hrály na kurtu číslo tři. A také všechny kluky, kromě Bedi, protože ten hrál na dvojce a tam jsem neměla lístky. Takže to byla spokojenost, jistota, že toho hodně uvidím, nejen kvůli vypadávání, ale také kvůli tomu, že se hraje na hodně kurtech, na které se dají lístky sehnat. Teď ale se mnou jede dcera s vnoučaty a ona nemohla v pondělí a úterý, jako jsem tam byla minule, takže jedeme až od čtvrtka a jsem ráda za každého mého oblíbence, který zůstal ve hře a doufám, že naše čtyři holky to budou též, i když vím, že Kája s Vikou to bude hodně těžké, ale bylo by to super, to samé Šafinka i další holky. Ale ony už jsou tak dobré, že jsou nasazovány na ty nejlepší kurty a tam sehnat lístek je takřka nemožné, i když uvidíme. Lístek se tam dá i směnit. Důležité je se dostat do areálu, sice budu stát frontu, ale je to tam příjemné a už jsem to absolvovala dvakrát a bylo to super. A pořád jsou také ve hře debly, doufám, že nějaké naše holky uvidím. A samozřejmě se těším na tu atmosféru. A budu jim držet palce o 100 6.
Reagovat
Patik
Blá blá blá..a v ďalšom kole isto vypadne.
Reagovat
fujtajblick
Schwartzmann je přece jen lepší, i papírově, ale tím, že uhrál první kolo ukázal, že má na to být v první padesátce, kam Jirka patří úderově, konstitucí, ale ne hlavou..
Reagovat
letityfanousek
tu motorovou myš by měl umlátit
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist