Veteránka Dateová ukončí kariéru. Poslední turnaj odehraje v Tokiu

28. 8. 2017, 14:20
Aktuality 7
Japonská veteránka Kimiko Dateová-Krummová oznámila, že krátce před svými 47. narozeninami skončí s profesionálním tenisem. Bývalá světová čtyřka se v květnu vrátila po více než rok a čtvrt dlouhé pauze zaviněné operacemi kolen, ale jak uvedla na svém blogu, zdravotní problémy už jí nedovolí hrát na nejvyšší úrovni a v září se na domácí půdě v Tokiu rozloučí.
Profily hráčů
Kimiko Dateová

Kimiko Dateová prožila dvě tenisové kariéry. V první etapě života profesionální tenistky získávala skalpy Steffi Grafové, Conchity Martínetové, Arantxy Sánchezové-Vicariové či Jany Novotné. Byla světovou čtyřkou a třikrát si zahrála v semifinále grandslamu.

Ovšem v roce 1996, ve svých 26 letech, slibně nastartovanou kariéru po účasti na Turnaji mistryň ukončila.

Dvanáct let nehrála, ale v sezoně 2008 se na kurty vrátila a navzdory pro tenistku pokročilému věku se jí dařilo. Po necelém roce a půl od comebacku den před svými 39. narozeninami triumfovala v jihokorejském Soulu a stala se druhou nejstarší vítězkou turnaje WTA v open éře. 

V sezoně 2013, během které oslavila už 43. narozeniny, se dvakrát dostala do třetího kola grandslamu, vyšplhala se na 52. místo světového žebříčku a se třemi různými partnerkami vyhrála tři turnaje WTA ve čtyřhře. V roce 2014 se ještě prodrala do deblového semifinále na US Open, ale ani dlouho vítální Japonka věk nezastavila. 

Na začátku sezony 2016 podstoupila dvě operace kolen, ve kterých jí lékaři transplantovali chrupavky, a skoro 16 měsíců se na okruhu neobjevila. Sice stále snila o dalším návratu a po tvrdé přípravě se letos v květnu na kurty vrátila, ale pro změnu se jí ozvaly starší problémy s ramenem. Na čtyřech turnajích ITF vypadla vždy v prvním kole a uznala, že tělo už říká 'dost'.

"Byla jsem odhodlaná pokračovat do dne, kdy nebudu moct ignorovat svůj vniřní hlas," napsala Dateová na svém blogu. "Přežila jsem dvě bolestivé operace kolen, překonala jsem drsnou rehabilitaci a tvrdý trénink, abych se dostala zpět do formy a mohla hrát turnaje. Už to byl pro mě velký úspěch, ale když srovnám úroveň své hry před zraněními a nyní, uvědomuju si, že vznikla mezera a v mém věku ji není vůbec snadné dohnat."

Japonská veteránka Dateová oznámila, že s kariérou a fanoušky se rozloučí v polovině září na domácím turnaji v Tokiu, na kterém získala pět z osmi singlových titulů na okruhu WTA.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
Krisboy
Snad ví, co dělá. Aby se neunáhlila :)
Reagovat
janek_da
To jsou ti dnešní mladí. Zkusím, nebaví mě to, tak jdu hned na něco jiného.
Reagovat
aligo
Viz Bartty
Reagovat
Paseka
Ta se ještě vrátí !!! :-)
Reagovat
janek_da
Není to předčasné?
Reagovat
aligo
Velmi
Reagovat
aligo
:((
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist