Vítězně v Melbourne začaly Vondroušová a Kvitová. Siniaková neudržela náskok setu a brejku

8. 2. 2021, 07:38
Aktuality 86
AUSTRALIAN OPEN - Markéta Vondroušová měla hned v prvním kole letošního Australian Open velké potíže. S Rebeccou Petersonovou prohrávala už 2-6 1-3, ale nakonec po dvou a půl hodinách boje a úspěšném obratu zvítězila. Zatímco Vondroušová předvedla obrat z manka setu a brejku, Kateřina Siniaková ten samý náskok neudržela a v Melbourne Parku třetím rokem po sobě končí v prvním kole. Vstup do turnaje dnes z českých tenistek absolvuje ještě Petra Kvitová.
Markéta Vondroušová (© AFP)

Markéta Vondroušová za sebou nemá vůbec úspěšnou sezonu. Loni dokázala vyhrát jen osm z 18 duelů a do letošního tenisového roku vstoupila těsnou porážkou na lednové akci v Abú Zabí. Podstatně lépe si vede v Melbourne Parku, kde si na generálce zahrála semifinále a dnes úspěšně vstoupila do úvodního grandslamu sezony Australian Open.

Se svým dnešním výkonem ale určitě spokojená nebude. S výsledkově se trápící Rebeccou Petersonovou totiž prohrávala už 2-6 1-3 a musela dohánět manko setu a brejku. Po srovnání skóre na 3-3 získala Vondroušová mírnou převahu, ale zápas si sama zbytečně komplikovala, když druhou i rozhodující sadu dokázala dopodávat až na druhý pokus. Nasazená Češka zvítězila až po téměř dvouapůlhodinovém boji 2-6 7-5 7-5. V úvodu na ni prý dolehla tíha významného turnaje.

"Grandslam je něco jiného, než když jsme tady hráli týden předtím. Ale asi na každého ta první kola takhle trochu dopadnou, protože jsem chtěla fakt vyhrát. Pak jsem se do toho dostala a bylo to lepší," popisovala Vondroušová Radiožurnálu. Nebyla na tom ideálně zdravotně. "Táhla mě třísla, takže to bylo všelijaké, ale pak jsem se dostala do zápasu a snažila jsem se bojovat o každý míč," uvedla jednadvacetiletá rodačka ze Sokolova, jež vyhrála třetí třísetový duel po sobě.

"Je to takové, že nehraju celý zápas svou hru na 100 procent, není to úplně nejlepší. Ale nějak se z toho dostanu. Je to hrozně důležité, protože jsem minulý rok pořád prohrávala tříseťáky a už jsem z toho byla strašně špatná. A teď jsem vyhrála už třetí, nebo kolikátý. Takže je to určitě pro mě super," dodala předloňská finalistka Roland Garros.

Vondroušová postupem do druhého kola vyrovnala své melbournské maximum. O jeho překonání se popere s Rebeccou Marinovou (H2H 1-0).

Kanadská kvalifikantka, která se v posledních letech musela vyrovnat se smrtí otce, depresemi a zdravotními problémy, dnes porazila 6-0 7-6(9) domácí Kimberly Birrellovoua vyhrála svůj první zápas v hlavních soutěžích grandslamů od Wimbledonu 2011.

Zatímco Vondroušová zlikvidovala manko setu a brejku, Kateřina Siniaková o set a brejk vedla. Jenže náskok neudržela a s Fionou Ferrovou i kvůli 71 nevynuceným chybám prohrála 7-6(5) 2-6 4-6. Rodačka z Hradce Králové, jež si na konci loňské sezony zahrála finále na akci ITF v Dubaji, tak prohrála i druhý letošní zápas a znovu padla ve třech setech.

Siniaková před startem úvodního grandslamu sezony startovala v Melbourne na generálce. Zatímco ve čtyřhře po boku Barbory Krejčíkové získala titul, ve dvouhře skončila hned v prvním kole na raketě Angelique Kerberové. Konkrétně na Australian Open nepřešla přes první kolo už třetím rokem po sobě.

Jako poslední z tria českých tenistek dnes do turnaje vstoupila Petra Kvitová a svůj úvodní zápas zvládla. Česká finalistka z roku 2019 v Margaret Court Areně porazila 6-3 6-4 Belgičanku Greetju Minnenovou, byť ve druhém setu prohrávala 1-4.

Třicetiletá Kvitová vlétla do duelu s belgickou kvalifikantku ve velkém stylu a rychle vedla 5-1. Pak sice poprvé v zápase ztratila podání, ale první set bez problémů dotáhla do vítězného konce.

V úvodu druhé sady Kvitová ztratila servis a následně prohrávala 1-4, ale prodloužení zápasu nepřipustila. Vyhrála pět her za sebou a za 81 minut hry měla splněno.

"Ve druhém setu jsem měla trochu problémy. Nefungoval mi servis, ztratila jsem koncentraci. Bylo těžké se do hry vrátit, ale povedlo se a jsem za to ráda," komentovala Kvitová.

V druhém kole narazí na Rumunku Sorenu Cirsteaovou, kterou v pěti ze sedmi vzájemných zápasů porazila. Naposledy se utkaly v roce 2016 ve Wimbledonu.

Až v úterý do Australian Open vstoupí Karolína Plíšková, její sestra Kristýna, Karolína Muchová, Barbora Strýcová, Barbora Krejčíková a Marie Bouzková.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 80.000.000 australských dolarů
pondělní výsledky (8. 2. 2021)
• Dvouhra - 1. kolo •
Kvitová (9-ČR) - Minnenová (Belg.) 6-3 6-4
Vondroušová (19-ČR) - Petersonová (Švéd.) 2-6 7-5 7-5
Ferrová (Fr.) - Siniaková (ČR) 6-7(5) 6-2 6-4
Halepová (2-Rum.) - Cabreraová (Austr.) 6-2 6-1
Ósakaová (3-Jap.) - Pavljučenkovová (Rus.) 6-1 6-2
Sabalenková (7-Běl.) - Kužmová (SR) 6-0 6-4
Andreescuová (8-Kan.) - Buzarnescuová (Rum.) 6-2 4-6 6-3
S. Williamsová (10-USA) - Siegemundová (Něm.) 6-1 6-1
Šwiateková (15-Pol.) - Rusová (Niz.) 6-1 6-3
Rybakinová (17-Kaz.) - Zvonarevová (Rus.) 4-6 6-4 6-4
Peraová (USA) - Kerberová (23-Něm.) 6-0 6-4
Potapovová (Rus.) - Riskeová (24-USA) 6-2 6-1
Džabúrová (27-Tun.) - Petkovicová (Něm.) 6-3 3-6 6-4
Erraniová (It.) - Qiang Wang (30-Čína) 2-6 6-4 6-4
Kuděrmetovová (32-Rus.) - Kosťuková (Ukr.) 6-2 7-6(5)
Diyasová (Kaz.) - Zidanšeková (Slovin.) 6-2 7-5
Giorgiová (It.) - Švedovová (Kaz.) 6-3 6-3
V. Williamsová (USA) - Flipkensová (Belg.) 7-5 6-2
Garciaová (Fr.) - Hercogová (Slovin.) 7-6(6) 6-3
Marinová (Kan.) - Birrellová (Austr.) 6-0 7-6(9)
Stojanovičová (Srb.) - Beguová (Rum.) 6-3 6-4
Babosová (Maď.) - Bonaventureová (Belg.) 7-6(0) 6-4
Kasatkinová (Rus.) - Boulterová (Brit.) 6-1 6-4
Tomljanovičová (Austr.) - Doiová (Jap.) 6-2 6-1
Schmiedlová (SR) - Hibiová (Jap.) 7-6(2) 6-4
Su-Wei Hsieh (Tchaj-wan) - Pironkovová (Bulh.) 7-5 6-2
Gračovová (Rus.) - Blinkovová (Rus.) 6-1 3-6 7-6(7)
Cirsteaová (Rum.) - Tigová (Rum.) 6-2 6-1
Cornetová (Fr.) - Savinychová (Rus.) 6-2 4-6 7-6(7)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

86
Přidat komentář
horska.kraslice
Tak, důležité je, aby si Markéta a Petra do dalšího kola co nejvíc poléčily svoje bolístky. U Markéty už zranění bohužel tradičně, no a Petra s věkem se taky stává křehčí. smile
Reagovat
Gulbis
Nemá někdo seznam těch 72 co byli v karanténě?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Až teď jsem koukal, jaký los schytaly Maruška s Muškousmile Teda nicmoc na první kolo. Jedině snad, že by Klaun potřeboval utěšit a Elina by nechala raketu raketou a šla ho něčím přetáhnout. Mimochodem, není mi ho už ani trochu líto. Po několika výstupech a kolapsech proti Jokerovi a dalším jsem ho zanechal svému osudu. Bývaly časy, kdy mě bavil a fandil jsem mu... Pátý set proti gs nováčkovi prostě gratulka.
Zpátky k losu. Kromě našich holek na něj dneska doplatili i Shapo s Jannikem. První zápas a hned opravdu hodně vyrovnaní soupeři. 5setů může Shapovi později taky přitížit. Do 2.kola určitě postoupí x horších hráčů než je Janniksmile Holt si bude muset počkat.
Reagovat
Fandina
Někdo tady psal, že na O2 chybí u tenisu přehled zápasů, hlavně pro zpětné dohledávání. Eurosportplayer to má takhle pěkně vyřešené, viz dole obrázek dnešního programu.

A také tu někdo psal, že teď mají akci za 25,- Kč na měsíc, viz odkaz.
https://auth.eurosportplayer.com/product

https://i.ibb.co/DCJHKqW/2021-02-08eurosportplayer.jpg
Reagovat
Fandina
super. Viděla jsem jen konec zápasu a to hrála výborně. Takže gratulka.

A moc se mi líbilo její oblečení. Vůbec takhle geometricky barevná kombinace od Nike se u všech povedla. Petruška navíc hrála v šatech s fialovou barvou. Moc pěkné. Maky byla také moc hezká a líbila se mi strašárna u Sereny. smile
Reagovat
petrulinka
Musím s tebou souhlasit, jak s její hrou na konci zápasu, tak s jejím oblečením. Moc jí sluší. Serena hrůza, asi má pořád potřebu na sebe poutat pozornost.
Reagovat
FulnekUltras
a hlavně ví, že jí v tom nikdo nebude bránit - tohle je zpupné elitářství v té nejryzejší možné podobě
Reagovat
smazaný uživatel
Byla to palčivá bolest a bohužel jsem se z té nohy vůbec nemohla odrazit," vrátila se @Petra_Kvitova na @Radiozurnal1 k potížím z posledního zápasu před #AusOpen  Pomohly prášky, pak práce fyzioterapeuta Floriana i dva dny úplného klidu, "takže dobrý" řekla po postupu do 2.k:)
Reagovat
Fandina
Snad to nebude problém.
Reagovat
petrulinka
No tak na to ještě ten minulý zápas odehrála slušně. Jiná by už skrečovala, ale to Petra nemá ve zvyku, tak to dohrála i s bolestí.
Reagovat
dadaft
špičkový tenis, kde nic nebylo zadarmo, Věra byla pro Elenu tvrdý test na začátek turnaje ............ Rybakina je hrozba a nebude snadné ji porazit.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
HolyMotors
Pojď, Eleno! Hraje krásný tenis, ale musí se vyvarovat zbytečných chyb. I Vera ovšem solidní.
Reagovat
Mantra
mě je Markétin postup překvapení, Petra "povinně" a Katka? Tady překvapení nepřišlo.
Reagovat
lvicek
Skvele, gratuluji Pete! I kdyz si tu svoji slabou chvilku zase neodpustila...
Reagovat
FulnekUltras
tenis je jako box - na remízy se nehraje a výsledek všechno nebo nic smile

další kolo před námi, a to je teď hlavní smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Pavlis
Minnen jí to celou dobu dávala hezky do rohů, tyto míčky Peti nechávala být. První set byl ze strany Petry zprvu jednznačnej, ale ke konci se zadrhl. Už tam bylo vidět, kde jsou přednosti té prohrávající. No, a druhý set, co na to říct.

Takové množství dvojchyb Petra moc nedává, navíc i několik v jednom gamu. Mohla ji Minnen dorazit ve druhém, ale udělala v klíčovém stavu fatální chybu. To následně Petře pomohlo a nadechla se k obratu. Ke klasické výhře ve dvou setech.

Petřino podání je ale nutné zlepšit. Bohužel, ale dost náročná disciplína, v níž už Kvítí moc nedominuje. Chce to neustále trénovat, bez ohledu na světovou situaci. Výhra se počítá, nesložila se a pomohlo jí tradiční hecování. Skvělej zápas, Petro. Díky za výhru.
Reagovat
tommr
začátek a závěr zápasu zvládla Petra na jedničku. Od stavu 5:1 v prvním až po 1:4 ve druhým setu to ale bylo strašný trápení. Hlavní ale je, že Petra postoupila a vypadá fit ... smile
V příštím kole jí čeká Cirstea což určitě nebude nic lehkýho i když s ní má Petra aktivní bilanci. Naposledy ale spolu hrály v roce 2016 ...
Reagovat
FulnekUltras
v éře biologické války a statických tréninků se může stát cokoliv - ale Peti věřím - staré selky nerezaví ;-)
Reagovat
EllNino
prosímtě, když se řekne selka, vybaví se mi Kaia Kanepi nebo Valeria Savinych, rozhodně ne naše Petra :))
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Stázka by taky mohla zaskočitsmile
Reagovat
FulnekUltras
Kaia je (teda spíš byla) velkouzenářka. ;-)
Reagovat
zfloyd
Aryna jede , chudák slovenka
Reagovat
EllNino
jenže Viki Kužmová je teď tak na úrovni 500. místa světa
Reagovat
Blondie
Docela porod na zápas s holkou ze 2. stovky. Ale buďme rádi za ty dary :)
Reagovat
FulnekUltras
doba není normální
Reagovat
FulnekUltras
což poznám už jen podle toho, jak jsem toho uřvaného pozápasového spíkra podvědomě tlačil ještě tak aspoň o metr dva víc dozadu
Reagovat
FulnekUltras
proti tomu je nějaké LGBTQ už úplná brnkačka
Reagovat
zfloyd
no může být ráda že v tomto rozpoležení nemá nějakou lepší soupeřku , tak jedem , jedem
za chvíli jede ledecká
Reagovat
Blondie
Nezrušili to dneska Ester?
Reagovat
zfloyd
no jo zrušily , prý kvůli novému sněhusmile
Reagovat
blixa
Zrušili a kdo ví, kdy to bude. Náhradní termín zatím není jasný.
Reagovat
lvicek
:(
Reagovat
dadaft
To je celá Petra, chvíli to vypadá, že je zralá na ITF turnaje a během dvou výměn je to Ničitelka Světů
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
milik254
GS je turnaj ITF
Reagovat
FulnekUltras
nech skúsenosť prehovorí...

smilesmilesmile
Reagovat
petrulinka
to sú nervy
Reagovat
FulnekUltras
to jsou ryterny jak z partesu!!!!!!!

DORAŽ JI, SELKO MOJE !!!!!!!!!!!!!!!

smilesmilesmile
Reagovat
FulnekUltras
Skvěle holčičko...

Ten předposlední vinr byl dokonalý hotelový podběrák.

smilesmilesmile
Reagovat
Blondie
Vůbec z toho nemím dobrý pocit :(
A kde je vůbec Andrew? :(
Reagovat
Andrew89
kouká....nesundala čelenku, tak je to ještě dobrý..vyhraje ve dvou:)))) měla nějaký blackout...se stane:D
Reagovat
Blondie
nene :( Nejde to.
Reagovat
Andrew89
na pohodu
Reagovat
tommr
jj dneska zůstala čelenka na hlavě až do konce zápasu i když za stavu 1:4 ve druhým setu to vypadalo všelijak ... smile
Reagovat
Andrew89
to teda:D jako čekal jsem kdy jí odhodí a nic..tak jsem si řikal, že asi věří hodně, že to otočí...a zapla:)
Reagovat
dadaft
Petra se předělává na obranářku nebo co?
Reagovat
HolyMotors
Spíš mi pověz, co tam vyvádí ta Elena, to je úplná hrůza.
Reagovat
dadaft
potřebovala by větší kurt :(
Reagovat
dadaft
nicméně Věra hraje dobře, nebude to lehké, jestli chce otočit
Reagovat
HolyMotors
Je to tak. Ale ten první game by ji mohl nakopnout. To by mohlo být to vzývané momentum)
Reagovat
dadaft
teď už to začíná slušně trefovat smile
Reagovat
zfloyd
hledá se , nějak není ve své kůži
Reagovat
George_Renel
Tak už se uráčili ji dát na ES2.
Reagovat
dadaft
Rybakina je taky v pěkné knedli, to jsou chyby .....
Reagovat
Blondie
OMG, Peťooooo smile
Reagovat
Jon61
Už to vypadalo na ztrátu dalšího podání.
Reagovat
dadaft
Uff, co to teď Petra hraje proboha ????
Ani v upinkané výměně se neudrží a chybuje .... :///
Reagovat
petrulinka
První set jsem neviděla, říkala jsem si, že to bude v pohodě. Ale tedy ten druhý je zatím docela hrůza. A to podání. Katastrofa
Reagovat
Blondie
Některé ty chyby jsou pekelné...
Reagovat
dadaft
Petra má set.
Některé žvejky jsou hrozné, ale snad se to v následujících zápasech srovná, tohle by mělo dopadnout dobře a ve dvou .........
Reagovat
smazaný uživatel
Dobře si to zakřiknul. Peťa si tradičně škodí!smile
Reagovat
petrulinka
A ty dvojchyby, hrůza
Reagovat
Blondie
Ahoj, prosím, někdo stream na Petru? :(
Reagovat
Jon61
tennisstream.me
Obraz není kvalitní, další dva streamy zápas Petry nedávají.
Reagovat
Blondie
Jsi nejlepší!
Reagovat
Blondie
Děkuju smile
Reagovat
Jon61
Není za co, ale je divné, že na ostatních streamech zápas Petry neběží, přitom ostatní zápasy našich tam byly. Nejde i zápas Simony, ale ten dává Eurosport.
Reagovat
EllNino
https://live-sport365.com/online/8d0871d7116876355d6f99bfc098c9a3/2000346&unlim=1
Reagovat
FulnekUltras
přesně - a teď se nějak zlepšili
Reagovat
dadaft
Nepochopím, proč si nekoupíte na měsíc Eurosport player - teď mají dokonce slevu a stojí to doslova pár kaček.
Perfektní obraz, všechny zápasy, zpětné přehrávání...
Reagovat
lvicek
Protoze si platim pres 500 Kc mesicne O2Tv a to je ten duvod. Dokonce tam oba eurosporty maji v nabidce. Nechci z principu platit dalsi prachy za eurosport player a opravdu me rozciluje jejich pristup k divakum na hlavnim programu, takze proc bych jim cpala jeste dalsi prachy?
Reagovat
George_Renel
Nechápu, proč to Eurosport nemá jako O2 multidimenzi v ceně.smile
Reagovat
smazaný uživatel
To chápu. Ale tady jde o 25 korun
Reagovat
lvicek
Treba to taky chce nekdo sledovat v TV a ne pres Eurosport Player. Dimitrov skoncil v 9:59 za stavu 0:1 v druhem setu Peti, je 10:12 a stale nejsou schopni tam zapas Peti dat, misto toho poslouchame recicky Dimitrovova, koukame na strechy stadionu, ted nejuzasnejsi a nejnovejsi zabery z Tour de France 2016!!!!!!!! A tem mam cpat nejaky dalsi prachy?
Reagovat
smazaný uživatel
Tak není to televize na přání, aby tam dávali co kdo chce. Proto si připlatím jinou možnost a jsem v klidu. smile
Reagovat
lvicek
To je samozrejme jasne, ale samozrejme by meli nejak vychazet vstric fanouskum a proto jim nechci platit nic navic. Aby jim trvalo po skonceni zapasu prepnout na prave probihajici jiny zapas ctvrt hodiny, to uz mi prijde opravdu extrem.
Reagovat
petrulinka
Taky jsem si zaplatila 25 Kč, to je super cena
Reagovat
marsden
Porad ankety ockovat ci neockovat. Tak ja dam jinou. Kdo je vetsi traged a psycho na okruhu:
A: Siniakova
B: Vesely
Reagovat
Krisboy
A
Reagovat
sojka1
cetba vysledku zatim pro me uspokojiva, nejhladsi vyhra Serenka, jak jinak, neco zabolelo, Kacenka predevsim, z Maky zase rozpaky, ale uff, Salabu mi bude muset dovysvetlit EllNino... jinak ted Nishi spatny, Marin marny, Jurovi to utika... no, "jeste se uvidime"... :-))
Reagovat
EllNino
Trenér (asi) Libor seděl, gestikuloval, vypadal na umření, povzbuzoval, smál se, skoro plakal, ukazoval Markétě "dál do kurtu, roztoč to do bekhendu, nehraj přes forehand", teda aspoň tak vypadal ten pohyb rukou, který vytvářel :D

Markéta pravidelně ukazovala na svůj bekhnedový roh, že jsou to vše jasné auty, on jí vždycky ukázal "nevadí" a ona mávala rukou a smála se ...

Za stavu 5:5 ve třetím vstal a asi chtěl odcházet, ale zůstal :))
Reagovat
dadaft
-- Koukám, že Katka bohužel trhala rekordy, 71 UE, to je maso :(
-- Markéta s odřenýma ušima, ale postup je postup.
-- Říkal jsem si, žeby hráčky jako Kerber nebo Q. Wang mohl GS vybudit k lepším výkonům, ale obě jsou v současnosti fakt marné.
-- Iga dobře! Ale těžko říct, jak hrála Rus.
-- Jinak asi dle očekávání, Kvitovou a Rybakinu snad uvidím...
Reagovat
Krisboy
71 UE??? Tak to fakt síla. Vzpomínám si, jak před několika lety udělal Srdíčko v zápase se Simonem 100 UE, ale to byl pětiseťák. Katka je lepší smile
Reagovat
lvicek
No ja si vzpominam na zapas Peti nekde na turnaji mistryn, kde mela snad 69 UE nebo tak nejak a presto vyhrala :D.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist