Vondroušová je poprvé od US Open ve čtvrtfinále, Plíšková na 12. výhru v řadě nedosáhla

21. 2., 10:32
Aktuality 110
Markéta Vondroušová (24) dosáhla v Dubaji na svou první vítěznou sérii a premiérové čtvrtfinále od loňského US Open. Česká jednička smetla dvakrát 6:2 Ljudmilu Samsonovovou (25) a zabojuje o vyrovnání svého maxima v tomto dějišti a také první semifinále po šokujícím triumfu ve Wimbledonu. O postup mezi nejlepší osmičku usilovala také 11 zápasů neporažená Karolína Plíšková (31), která podlehla 6:2, 4:6, 3:6 světové trojce Coco Gauffové (19).
Vondroušová si zahraje první čtvrtfinále od US Open (© Profimedia)

Vondroušová – Samsonovová 6:2, 6:2

Markéta Vondroušová se loni v létě stala zbrusu novou grandslamovou šampionkou a také první nenasazenou vítězkou Wimbledonu v open éře. I na následujících třech turnajích zapsala minimálně dvě výhry a dostala se do osmifinále v Montrealu a do čtvrtfinále v Cincinnati a na US Open.

Po vystoupení v New Yorku však prohrála osm z následujících 11 zápasů a na první letošní vítězství na individuálních turnajích dosáhla až před týdnem v Dauhá proti Greet Minnenové. Zatímco na první letošní tisícovce v osmifinále neuspěla, na dalším podniku WTA 1000 v Dubaji už do svého prvního čtvrtfinále od US Open prošla. Navíc zaznamenala svou první vítěznou sérii po skončení závěrečného grandslamu roku.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Až na jeden ztracený set zatím ve Spojených arabských emirátech dominuje. Peyton Stearnsové, nepočítaje druhou sadu, povolila jen tři gamy a pouze o jeden více prohrála v souboji nasazených hráček se světovou patnáctkou Ljudmilou Samsonovovou. Také jejich třetí střetnutí skončilo ve dvou setech a Vondroušová navázala na vítězství z Australian Open 2022 a vzájemnou bilanci upravila na 2:1.

Do utkání vstoupila mankem 0:2, nicméně po vydřené otočce na 3:2 získala převahu a nakonec i díky velkému počtu nevynucených chyb soupeřky uhrála šest gamů v řadě. Rovněž druhé dějství trvalo méně než 40 minut, Vondroušová v něm ztratila jen šest bodů na vlastním servisu a Samsonovové dvakrát sebrala podání.

Zatímco Vondroušová může v Dubaji definitivně zlomit několikaměsíční krizi, Samsonovové se dál nedaří. Ruska prohrála v lednu v Austrálii všechny tři zápasy, na úvodní soupeřce ztroskotala i před týdnem v Dauhá a v Dubaji si připsala pouze skalp Viktorije Tomovové. Jedinou výjimkou je semifinále v Abú Zabí.

Mezi nejlepší osmičkou v Dubaji je Vondroušová podruhé, předloni to dotáhla z kvalifikace až do semifinále. Ve čtvrtek nastoupí proti Soraně Cirsteaové ke svému šestému čtvrtfinálovému utkání na prestižních tisícovkách, do semifinále prošla pouze na antuce v Římě 2020. Zároveň bude útočit na první semifinálovou účast od Wimbledonu.

Rumunka zdolala 3:6, 6:3, 7:5 Donnu Vekičovou, která podávala na postup do svého prvního čtvrtfinále na turnajích WTA 1000 a nenavázala na skalp Aryny Sabalenkové. Cirsteaová může potřetí v kariéře projít do semifinále tisícovek (Toronto 2013 a Miami 2023).

 

Gauffová – Plíšková 2:6, 6:4, 6:3

Karolína Plíšková měla ještě před dvěma týdny na kontě hrozivou sérii 14 turnajů, na kterých nevyhrála více než jeden zápas. V rozmezí 15 dní však zvládla 11 utkání v řadě, což zahrnuje triumf v Kluži, semifinále na úvodní tisícovce roku v Dauhá, k němuž kvůli zranění zad nenastoupila, a osmifinále na dalším podniku WTA 1000 v Dubaji.

Bývalá světová jednička, která v hale v rumunské Kluži získala svůj první titul od ledna 2020, si ve Spojených arabských emirátech poradila s trápící se Shuai Zhang a po obratu i s Ashlyn Kruegerovou a už při šestém startu v řadě v tomto dějišti prošla do osmifinále. Na páté čtvrtfinále z posledních šesti účastí však finalistka ročníku 2015 nedosáhla.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Nad její síly byla Coco Gauffová, proti níž zaznamenala už pátý nezdar v řadě v soubojích s hráčkami TOP 10. S takto vysoko postavenými soupeřkami vyhrála jen tři z posledních 12 střetnutí, pokaždé slavila proti Marii Sakkariové.

"I když není v žebříčku tam, kde by měla vzhledem ke svým kvalitám být, je to pro mě rozhodně velmi cenné vítězství," řekla Gauffová na adresu Plíškové, která je aktuálně na 36. místě žebříčku. Podle příspěvku televizní stanice Canal+ na sociální síti X odehrála česká tenistka utkání s trhlinou v hýžďovém svalu, ráno zvažovala odstoupení a čekají ji lékařská vyšetření.

Plíšková v úvodním dějství, ve kterém Gauffová zaznamenala jen čtyři vítězné údery a 17 nevynucených chyb a osm dvojchyb, dominovala. Ve druhé sadě se však americká teenagerka výrazně zlepšila a tentokrát to byla ona, kdo set zakončil s pozitivním poměrem winnerů a minel. Češka ale i tak měla své šance, za stavu 3:5 odvrátila čtyři setboly na returnu a game získala, jenže vzápětí opět zaváhala na servisu.

V rozhodujícím dějství se nedařilo Plíškové využívat brejkbolové šance. V úvodním gamu měla k dispozici tři a v závěrečné hře disponovala dalšími dvěma příležitostmi. Sama ztratila podání v osmém gamu a manko už zlikvidovat nedokázala. V utkání proměnila jen pět ze 16 brejkbolů.

Gauffová, která před týdnem v Dauhá prohrála úvodní zápas s Kateřinou Siniakovou a poprvé od Wimbledonu nezvládla vstup do turnaje, startuje v Dubaji počtvrté a potřetí si zahraje čtvrtfinále. Nejlepší výsledek v tomto dějišti zaregistrovala loni, kdy vypadla v semifinále s Igou Šwiatekovou.

Ve čtvrtfinále se utká s Annou Kalinskou. Ruská kvalifikantka v Dubaji potvrzuje skvělou letošní formu a vyhrála i pátý zápas ve dvou setech. V osmifinále si vyšlápla 6:4, 7:5 na Jelenu Ostapenkovou, jež letos ovládla dva turnaje a všechny předchozí porážky zapsala proti Viktorii Azarenkové, a vylepšila svou bilanci s hráčkami TOP 10 na 5:6. Ve čtvrtek zaútočí na své první semifinále na akcích větších než WTA 250.


Výsledky turnaje WTA 1000 v Dubaji

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

110
Přidat komentář
Dobry-den
Kuba - gratulace k výhře, ale dvoumetrový chlap, aby si tam s Můrou pinkal? Co to mělo bejt?

Markéta - měla dobrou soupeřku, která udělala všechno za ni. Gratulace.

Kája - důstojná prohra, tak teď odpočinek.
Reagovat
Dobry-den
Sorry, Kuba nemá 2 metry, ale stejně.
Reagovat
hanz
Taky tomu moc nerozumím, proč do toho víc nejde...
Reagovat
Nola
ako myslis, palit to vsetko z prvej ako na strelnici? to ale musis mat den, ze ti tam vsetko spadne a nelieta to 3 metre mimo kurt
Reagovat
SydneyOpen
No uuuf, asi větší drama, ale velká zkušenost gratulace a už jen krok od stovky
Reagovat
hanz
No už jsem pěkně pěnil
Reagovat
hanz
Menšík - hnus hnusů... šílenosti jako u Lehečky
Reagovat
Krisboy
Reagovat
SpacialRecognition
Jakubovi přestal fungovat mozek.
Reagovat
lars
Proc?
Reagovat
SpacialRecognition
Za stavu *5-2 přestal hrát to, co fungovalo, začal si pinkat a málem hoto stálo zápas. Zbytečně tak hrál asi třicet minut navíc.
Reagovat
hanz
Někdo strým na Menšíka?
Reagovat
lars
Proc ?
Reagovat
com
Gauffovka byla hratelna, takze za me dneska celkem hnus

Ted ji mohla cekat Ruska, kterou porazila v Doha, takze aspon to SF melo zase klapnout
Reagovat
hanz
Jo, já ti říkal, že Korča si smlsne...
Reagovat
cabuna
CANAL+ Sport CZ/SK
@CANALSportCZ
Karolína Plíšková hrála osmifinále v Dubaji proti Gauff s trhlinou v hýžďovém svalu. Po náročném programu ráno zvažovala skreč, ale rozhodla se nastoupit. Po porážce 6:2, 4:6, 3:6 podstoupí další lékařská vyšetření.

Držíme Káje palce!
Reagovat
Drzymalski
Hrdličko! Zase?
Reagovat
cabuna
_ Co to meleš jen jsem překopírovala status Z X.Ty hrdličko :-D
Reagovat
Otmar
Mně se nezdálo, že by Coco nějak výrazně Karolínu přehrávala, spíš jsem to přisuzoval UE Karo, ale ten rozdíl mezi nimi byl minimální. Čtyři vyhrané míčky navíc taky nepodstatné. Takže asi opravdu docházely síly, po některých hratelných míčcích ani nešla, taky jí to už tak moc nelítalo. Únava se dá pochopit a potrápila Coco pořádně!
Reagovat
Blondie
Výborně vybraný (gratulace ke skvělému rozhodnutí) turnaj v Kluži dodal Karolíně sebevědomí a připomněl jí samé, že tenis hrát umí. Následná řada vítězstí zase ukázala fakt dobrou úroveň hry i proti soupeřkám, které mají silné zbraně. Tak uvidíme, jak jí vyjdou GS.

Kuba super za první set, snad vyhraje ve dvou!
Reagovat
tommr
Po prvním setu to vypadalo velmi slibně ale koncovky druhýho a třetího setu bohužel Karolína vůbec nezvládla. Asi už na ní dolehla únava ...
Gauff u mě po dnešku ztratila i poslední zbytky sympatií. I kdyby měla stokrát pravdu tak tu hysterickou scénu si mohla odpustit ...
Reagovat
Blondie
Žádnou hysterickou scénu nepředvedla.
Upřeli jí bod a ještě odmítli zavolat supervizora - na to, do jak nepříjemné pozice a bezmocné situace ji dostali, se zachovala ještě klidně. Já bych tam běsnila víc.
Reagovat
Mony
Jo...já bych ho vzal celým empirem a hodil ho s ním do Kajiny lože
Reagovat
Mony
Tak rychle Kájo do SanDiega...tam už to snad vyjde
Reagovat
EllNino
ježiš nech ji trochu vydechnout ...
Reagovat
tommr
času na přelet a aklimatizaci bude mít dost. To není nic tak hektickýho jako ten přesun z Kluže do Doha ...
Reagovat
EllNino
vždyť jela teď bez přestávky Kluž - Doha - Dubaj a ještě se odhlašovala ... já bych vydechl a připravil se na oblíbená IW a Miami
Reagovat
SpacialRecognition
Na IW bude muset hrát kvalifikaci. Tam by mohla dostat MDWC, za ty poslední týdny by si jí zasloužila
Reagovat
Mony
Jak vydechne, tak už to nemusí být tato Kaja
Reagovat
Blondie
Nebo se zraní a zbytečně přijde o pracně získané pozice.
Musí teď být psychicky nahoře - a tělo by si oddechl zasloužilo.
Reagovat
Krisboy
Přesně, železo se musí kout, dokud je žhavé.
Reagovat
lars
Se zdravotnim obvazem na ruce ??
Reagovat
Krisboy
Aspoň se nespálí.
Reagovat
Krisboy
Kuba fantastickej. Tak ještě jeden set, poť woe!
Reagovat
Mony
Uff, alespoň ten Kuba
Reagovat
SpacialRecognition
Na Karolíně už ke konci byla vidět unava, ale prala se statečně!
Reagovat
HAJ
Jo, takhle bojovat jsem ji dlouho neviděl.
Reagovat
Blondie
Tak já toho Kubu zase vypínám, očividně nosím smůlu...
Reagovat
Krisboy
Tys tomu dala teda, vždyť vedl 5:3...
Reagovat
Blondie
Stydím se!
Reagovat
Krisboy
Nemusíš, naopak máš štěstí, že je Kuba takovej borec. Můžeš se dívat dále.
Reagovat
Blondie
Juch!
Reagovat
tommr
Poslední hra druhýho setu a první hra třetího setu nejspíš rozhodly o vítězce tohoto zápasu ...
Reagovat
SpacialRecognition
Na ty brejkboly v třetím setu zahrála Gauff dobře, tam nemohla Karolína nic moc dělat
Reagovat
HAJ
No Gauff začala hrát od 2. setu výborně. Karolína se nemá za co stydět.
Reagovat
HAJ
Ještě se mi zdálo, že ke konci Karolíně docházejí sílyy.
Reagovat
Pergolek
Řekla někdy Plíšková v poslední době, že se bude inspirovat Kvitovou? Ja tam totiž inspiraci jednoznačně v něčem vidím.
Reagovat
Krisboy
Asi jí domluvil com.
Reagovat
Pergolek
To co zahrála při brejku v devátém gemu jsem neviděl ani od Sabalenky. Wtf.
Reagovat
SpacialRecognition
Karolína tak bojovala v tom předchozím gemu aby ten svůj tak odevzdala...
Reagovat
frenkie57
Naprosto přesně řečeno. Škoda, mohla ještě zůstat v setu a zabojovat o něj.
Reagovat
Pavol
Krisboy ako to vidíš ?
Prehrá to dnes Plíšková ?
Reagovat
Krisboy
Ano, asi za minutu bude hotovo
Reagovat
Krisboy
Sorry, jsem to nesledoval a zapnul jsem to právě až na matchball...
Reagovat
Pergolek
Stačí aby Sabalenla, Swiatek nebo Rybakina byli na grandslamu z formy a ona ho fakt může vyhrát.
Reagovat
Pergolek
Nechápu. Buď začala sjíždět nějaký materiál, jinak nechápu. Co to jako hraje? Returny jak nejlepší hráčka c historii. Lol.
Reagovat
Blondie
Kubo, go go go go go
Reagovat
Pergolek
Plíšková začala dopovat. Máme to tu definitivně potvrzené.
Reagovat
dadaft
Máte někdo Cannal + Sport 2?
Jak to že tam Plíšková není??
Reagovat
asgard33
Na Cannal+Sport 3 PL můžeš aktuálně sledovat nějakou polskou čutanou.Turnaj z Dubaje vysílá beIn Sports 3 BE,přednost mají pochopitelně zápasy z hlavního kurtu. Někdo to možná ani neví,ale řada sportovních channelů se dá volně sledovat přes acestreamsearch.net.Já osobně sleduji na různých beIn Sportech nebo Elevenech atraktivní fotbalové soutěže včetně CHL.
Reagovat
tmora
Co se tam stalo???
Reagovat
EllNino
Cori zahrála nechytatelný servis a umpire zahlásil aut v době, kdy už Karolína míč odehrála ... Cori si brala oko a to ukázalo lajnu, takže bod pro ni ... ale rozhodčí z nepochopitelných důvodů nechal opakovat míč a to jí přišlo jako křivda ...
Reagovat
HAJ
Se dovede Gauf naštvat. Takovou jsem ji ještě neviděl.
Reagovat
EllNino
Ale měla pravdu
Reagovat
HAJ
Jo, měla.
Reagovat
asgard33
jo jo,Čokoláda se nám pěkně rozzuřila.Takhle držkovat nedokázala snad ani Danielka s jejím vražedným výrazem.
Reagovat
EllNino
Teď tam vidím Serenu ... asi poprvý v životě je jí podobná :))
Reagovat
farr
Protěžovanej spratek se teda zas ukázal... Typické povýšenecké chování. Ano rozhodčí udělal rovnou dvě chyby za sebou, ale je snad nutný se tam hádat 10 minut když má stejně znova první servis ? Ale celý to zas pramení z neschopnosti pořadatelů zajistit Hawk Eye Live. Šejkové v Dubaji asi mají málo petrodolarů... Zajímavé, že v Doha to fungovalo bez chybičky na všech kurtech a nikdo ani neceknul. Zásadně když už tak aspoň na WTA1000 by VŠUDE povinně už měl být jen hlásič skóre i ty dvojdopady bych nechal na videu, tohle pak opravdu kazí hru tyhle hádanice....
Reagovat
Mony
Už má mladá Coco paru ..Je fakt, že to může být osudový balón zápasu a chyba emoire tocm asi byla
Reagovat
Mony
V 19 ti už pravá sebevědomá Američanka, která si nenechá nic libit
Reagovat
tommr
První set zvládla Karolína na jedničku ... Ve druhým setu to ale bude o hodně těžší ...
Reagovat
Otmar
Zatím snadno, ale ono to asi tak jednoduché nebude. Při pohledu na Coco mám dojem, že začíná plnit faldy huspeninou....ale to je asi jenom můj dojem.
Reagovat
annah
Taky mi připadá, že se trochu zakulatila. Snad nepůjde cestou Velematky... Ta až v závěru kariéry vypadala jako slon, zkraje měla myslím docela normální postavu.
Reagovat
Otmar
Teď mi těmi kecy fakt připomněla Velematku!
Reagovat
Blondie
Jakými kecy? Když někomu upřou bod a on se poprávu brání, jsou to kecy?
Bacha, nenávist zaslepuje.
Reagovat
Otmar
Na tu nenávist jste přišla jak, prosím? Ten bod jí nepochybně patřil, nicméně neznám rozhodčího, který po 5 min. hádky své rozhodnutí změnil. Když není po mém, pustím slzu, ať všichni vidí, jaká křivda mě postihla. Zdá se mi, že o sportu ledacos víte, takže určitě víte, že výsledek většiny sportovních utkání je souhrnem chyb hráčů, realizačních týmů a rozhodčích a na tom těžko něco měnit.
Reagovat
Walda58
smile Kája Plíšková super smile vypadá to strašně jednoduše - Kája je dobrá
Reagovat
tenisjebozi
Kája 4:1
Reagovat
mamina
Neví někdo, co se stalo Svrčinovi?
Reagovat
lvicek
Jeste k tomu nadpisu a prvnimu CF od USO - kolik vubec od te doby hrala turnaju? Myslim, ze moc ne...
Reagovat
aligo
Tady to zjistíš není za co
https://www.tenisportal.cz/hrac/vondrousova/
Reagovat
lvicek
No vsak jsem to rikala, ze moc ne ;). A TM, BJK a United Cup ani moc nepocitam, to je dost specificke (bez nich 4). Ja jen, ze nadpis zni, jako by mela CF prve po trech letech ;).
Reagovat
Nola
Kalinska je asi najkrajsia baba na okruhu, ale to nie to dolezite, mna zaujimalo ci si Penko poda ruku s Ruskou, kedze Azu minule odignorovala, a samozrejme, ze podala, takze minule to bolo iba bolave dieta.... a to mam Penko rada, paci sa mi jej hra, ale mala by sa uz zacat spravat ako dospela dama, lebo uz ma na to vek
Reagovat
Walda58
smile je to důležité, ale výkon super smile
Reagovat
Walda58
a pěkný komentář jsem zabudol. Takže izvinítě pažálsta.
Reagovat
Walda58
smileAnna Kalinskaya bravó, super a Markétě taky tak smile - fenomenální výkon obou.
Reagovat
zfloyd
Frech x Rybakina , chudák Magda , nedopodávala a v tajbrejku 5:2 taky nestačilo
Reagovat
tommr
druhej set by už ale dotáhnout mohla ...
Reagovat
zfloyd
nevím , nevím
Reagovat
tommr
tolik promarněnejch šancí ...
Reagovat
zfloyd
nakonec to dala
Reagovat
Mony
Ve 3. čekám, že Rybku doždíme a uvidíme ji lézt po 4..
Reagovat
tommr
doufejme. Pro Markétu by to byla zase o něco schůdnější cesta do finále ...
Reagovat
Fransoas
Markéta překonala krizi. Z nepříznivého stavu to dokázala otočit. Rozhodně je to cenné vítězství proti neoblíbené soupeřce ! Škoda že jsem to nemohl sledovat. Gratulace k postupu do dalšího kola.
Reagovat
milanspring
vítězství cenné, ale .....

Markéta za celý zápas 3 winnery, zatímco Samsonová 40 nevynucených chyb. Viděl jsem až úplný závěr, ale podle této statistiky to spíš vypadá, že se Samsonová porazila sama
Reagovat
Sinuhet1
Marketa ji donuti hrat o jeden ci nekolik uderu navic, a to je klicove
Reagovat
makro99
tak tak; a ještě je musí hrát z těch jejích odskoků...
Reagovat
Mony
Ano, o tom to je...Tohle jsou všechno holky max 3 úderu, Samsonka, Sabalenka, Ostapenko,ap.
Reagovat
tommr
Dneska předvedla Markéta velmi dobrej výkon a konečně se jí povedlo vyhrát dva zápasy za sebou ...
S ohledem na to že prakticky nic neobhajuje a že stále ještě nemá odehranej plnej počet turnajů je vysoce pravděpodobný že si po Dubaji polepší na sedmé místo což by bylo její nové kariérní maximum ...
Reagovat
frenkie57
Když Maki postoupí do SF a Čeng nepostoupil do F,tak i na šesté místo dosáhne.
Reagovat
tommr
jj mohla by teoreticky předstihnout jak Zheng tak Jabeur ...
Na druhou stranu se ale na ní zezadu tlačí Ostapenko ...
Reagovat
tommr
tak nebezpečí od Ostapenko už nehrozí protože ta překvapivě prohrála s Kalinskou ...
Reagovat
frenkie57
Což znamená, že když,dej bože, Karolína porazí Gauff,tak si může dát s Annou po nějakých 11 dnech repete.
Reagovat
tenisjebozi
Finále: Maki Čeng
Reagovat
Mony
Maky-Plisková
Reagovat
frenkie57
No,to by byl hotový tenisový orgasmus. A zapaďakum by vzteky prdla cévka.
Reagovat
makro99
a je to tu - stačilo přehrát Samsonovu a už je zase všechno, jak má být :)
Reagovat
Sinuhet1
Reagovat
davidseb
Markéta po loňském turnaji mistryň byla už na šestém místě, takže 7. místo by nebylo jejím novým kariérním maximem.
Reagovat
makro99
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist