Vondroušová končí na US Open ve čtvrtfinále. V New Yorku nenašla recept na servis Keysové

7. 9. 2023, 02:52
Aktuality 33
US OPEN - Wimbledonská vítězka Markéta Vondroušová (24) po sérii 11 výher na grandslamových turnajích našla přemožitelku. Při premiéře ve čtvrtfinále US Open nevyužila proti domácí Madison Keysové (28) žádný z devíti brejkbolů a prohrála 1:6, 4:6. Americká finalistka z roku 2017 si o vyrovnání svého maxima na majorech zahraje s Arynou Sabalenkovou (25).
Vondroušová a Keysová (© Profimedia)

Markéta Vondroušová se po loňské půlroční pauze zaviněné operací zápěstí vrátila ve skvělé formě a patří mezi nejstabilněji hrající tenistky současnosti. Letos odehrála 14 turnajů a jen v Dubaji skončila v prvním kole. 12krát porazila alespoň dvě soupeřky a 8krát vyhrála minimálně tři zápasy.

V posledních týdnech navíc prožívá nejlepší období své kariéry. Na dlouho nenáviděné trávě se překvapivě stala první nenasazenou vítězkou Wimbledonu v open éře a v dobrých výkonech pokračovala finalistka French Open 2019 i na amerických betonech, na

Po osmifinále v Montrealu a čtvrtfinále v Cincinnati, kde prohrála jen s kolegyněmi z elitní desítky Coco Gauffovou a Igou Šwiatekovou, zaznamenala svůj nejlepší výsledek na US Open. Cestou do prvního čtvrtfinále na betonu ve Flushing Meadows čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova vyřadila korejskou kvalifikantku Na-Lae Han 6:3, 6:0, italskou antukářku Martinu Trevisanovou 6:2, 6:2, nasazenou Jekatěrinu Alexandrovovou 6:2, 6:1 a domácí Peyton Stearnsovou 6:7, 6:3, 6:2.

Zároveň ale začala laborovat s bolestmi levého loktu, odstoupila ze čtyřhry a možná právě zdravotní limit jí ve středu nedovolil předvést optimální výkon ve čtvrtfinále proti Madison Keysové.

Ve večerním duelu na Arthur Ashe Stadium zahrála jen 10 winnerů, udělala 19 nevynucených chyb, ve čtyřech různých gamech nevyužila ani jednu z devíti šancí na brejk, neodvrátila ani jeden ze tří brejkbolů a po hodině a 26 minutách prohrála 1:6, 4:6.

Utkání bylo po pár výměnách přerušeno kvůli zdravotním potížím jednoho z fanoušků. Po krátké pauze vyhrála Američanka deset z jedenácti míčků a utekla do vedení 3:0. Vondroušová se nedostala do tempa, Američanka vzápětí prolomila její servis ještě jednou a po 33 minutách získala i první set.

Ve druhé sadě Vondroušová hru vyrovnala a Keysová se dostala často pod tlak. Důležitý moment přišel v osmé hře za stavu 4:3 pro Vondroušovou, kdy sokolovská rodačka nevyužila pět brejkbolů. Američanka servis uhájila a vzápětí zaznamenala rozhodující brejk. Duel následně zakončila využitým třetím mečbolem.

"Madison odehrála skvělý zápas. Bylo to těžké. V prvním setu mi nedala moc šancí. Ve druhém jsem hrála dobře, snažila se bojovat, ale nestačilo to. Obecně jsem však spokojená. Bylo to mé první čtvrtfinále na US Open," řekla Vondroušová na tiskové konferenci.

"Nemyslím si, že by při těch brejkbolech hrály roli nervy. Zahrála jsem také dobré body. Ona ale podávala extrémně dobře a na brejkboly dala často výborný první servis. Zaslouží si veškeré ocenění," doplnila sokolovská rodačka.

"Markéta dokáže vrátit do kurtu téměř jakýkoliv míč. Věděla jsem, že musím být aktivní a tlačit se na síť. Nebyl to ode mě úplně nejčistší zápas, byla tam řada nevynucených chyb, ale snažila jsem se diktovat tempo," komentovala Keysová v pozápasovém rozhovoru na kurtu s bývalou vynikající deblistkou Rennae Stubbsovou.

Osmadvacetiletá Keysová postoupila do semifinále grandslamu pošesté v kariéře, z toho potřetí na domácím US Open. Právě v New Yorku si zahrála své jediné finále, v roce 2017 v něm nestačila na krajanku Sloane Stephensovou.

"Miluju to tady. Je tu neuvěřitelné domácí publikum, vždycky mě dokáže v každé situaci skvěle podpořit. Mám na turnaj skvělé vzpomínky, vždycky když tu nastoupím na kurt, cítím se moc dobře," pochvalovala si Keysová.

O vyrovnání maxima na majorech si zahraje už ve čtvrtek večer v odvetě za dva měsíce starou porážku ve čtvrtfinále Wimbledonu proti nastupující světové jedničce Aryně Sabalenkové. S Běloruskou, jež v odpoledním čtvrtfinále smetla Číňanku Qinwen Zheng a v pěti zápasech neztratila ještě ani set, prohrává ve vzájemné bilanci 1:2.

"Zítra to bude úplně jiný zápas. Už jsem s ní letos hrála ve čtvrtfinále Wimbledonu a byla úžasná. Není náhoda, že bude novou světovou jedničkou. Bude tam asi hodně dlouhých bodů, obě budeme útočit a možná já budu tentokrát ta, která se bude snažit vrátit co nejvíc míčků zpátky do kurtu," očekává Keysová.

I přes vyřazení Vondroušové má český tenis ve hře stále ještě jednu naději, Karolína Muchová bude v prvním semifinálovém duelu čelit domácí Coco Gauffové. US Open v sobotu pozná novou grandslamovou vítězku.

• US OPEN 2023 •
USA / New York, tv. povrch, 65.000.020 dolarů
středeční výsledky (06. 09. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Keysová (17-USA) - Vondroušová (9-ČR) 6:1, 6:4
Sabalenková (2-) - Qinwen Zheng (23-Čína) 6:1, 6:4

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

33
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Haitik
Tak je to oficiální, turnaj mistryň se koná v Mexiku :D

Tak jsem zvědavý na účast na BJK..
Reagovat
Sinuhet1
z hlediska casu pro sledovani pro nas nic moc smile
Reagovat
tommr
není Cancún ve stejný časový zóně jako New York?
Reagovat
Sinuhet1
ted jsem se dival na google, je to jen o hodinu vic, takze zas tak hrozny to neni. Ale bude zalezet v kolik hodin ty zapasy budou...
Reagovat
Haitik
Většinou na TM začínají zápasy až k večeru jestliže se nemýlím, první zápasy tak v 16:00-17:00? Předtím možná ještě debl.. Ale uvidíme jak to vymyslí organizátoři.. :-)
Reagovat
Sinuhet1
no u nas to nejspis bude v noci
Reagovat
Drzymalski
Keysová uhrála druhou sadu po haluzi. Prostě Markétu přetlačila. Není to moc chytrá hráčka. Dnes to stacilo. Špil měl jít do třetího. QF na majoru je úspěch. Vondroušová by ale měla zůstat na zemi. Los ji v NY hodně přál.
Reagovat
victim
celkově asi bude odjíždět spokojená.Za mě pochvala.Na víc vzhledem k podmínkám a zdravotním trablům asi nebylo a z druhé strany vzhledem k žebříčku,formě a losu by cokoli pod to čf bylo málo.
Reagovat
ipko
"Dosť desivý zážitok. Niečo takého som pri zápase nezažila, videl som toho chlapa celkom zblízka. Skolaboval, klepal sa, mal penu pri ústach. Počas výmeny začali ľudia kričať. Našťastie ho záchranári dali dohromady. Aj tak to so mnou na pár gemov otriaslo. Fakt desivé," hovorila svetová deviatka pre iSport.cz.
Markétu to na začiatku mohlo dosť rozhodiť, nepríjemný zážitoksmile
Reagovat
Pavol
Verím jej. smile
Reagovat
Esgalnor
Keys hrála vlastně podobný zápas jako Karolíns Muchová o den dřív. Často vyrovnané gemy, soupeřce dala kulu šancí, ale na big pointy zahrála nekompromisně a skoro vždycky líp.
V prvním setu mi Markéta přišla do stavu 4:0 ztuhlá, přišlo mi, že ji vytrhlo víc to zastavení hry na začátku zápasu. Tam se zlomil celý první set.
Druhý set hrála Markéta skvěle, Madison kupila chyby a bod zlomu byly ty break pointy za stavu 4:3. Bohužel na ty první hrála Madison skvěle z podání, potom už to Markéta měla v hlavě. Využít to, věřím, že by se šlo do třetího.
Nakonec ale slušný zápas, rozhodlo málo a Markéta může být s celým US Open spokojená. Snad ji teď neopustí motivace a ještě se do TM kousne.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile Vidím to podobně, jen si nejsem jist příčinou mizérie Maky na servisu.
Reagovat
EllNino
Loket? Rikala, ze ji to nejvic boli pri podani
Reagovat
Holahej
...Loket ji bolel, brala si prášky. Hlavně při servisu byla limitovaná, což se jí pak trochu dostávalo do hlavy, řekl po zápase její trenér Jan Hernych...
Reagovat
zfloyd
i kdyby v životě už nevyhrála ani jeden zápas bude stejně tenisově nesmrtelná , společně s Petrou
Reagovat
Serpens
Vy, co koukali, co ruka? Byla Maky indisponovaná?
Reagovat
frenkie57
Nepřišlo mi, ruka byla volná, žádný obvaz, nic. Uderove do toho šla Maki naplno. Myslím, že tam problém nebyl. Problém byl Madison, hrála zkrátka lépe
smile
Reagovat
Otmar
smileNaprostý souhlas, neměl jsem pocit nějakého handicapu a Madison hrála ve velkém stylu. Třeba jen dodat, že splachovák to nebyl, to určitě ne.
Reagovat
Serpens
Super, aspoň to pro Maky neznamená nic fatálního do konce sezóny, snad smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Otázka je, jestli ta namožená ruka nezpůsobila nejistotu na servisu, který měl na prohře velký podíl.smile
Reagovat
Holahej
...Loket ji bolel, brala si prášky. Hlavně při servisu byla limitovaná, což se jí pak trochu dostávalo do hlavy, řekl po zápase její trenér Jan Hernych...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Hmm, já si to myslelsmile A v tom případě i smile za bojovnost. Hlavně doufám, že si tu ruku nezmordovala moc. Teď kurýrovat, ať je rady na TM.smile
Reagovat
Drzymalski
Měla na ruce tejp.
Reagovat
GaelM
Jestli jo, tak jí to spíš zůstalo v hlavě, než v té ruce. Zápas byl naprosto hratelný, ani ten první set nebyl tak jednoznačný, jak to podle skóre vypadá. S ohledem na tu ruku měla Markéta i dost štěstí na soupeřku, Keys hrála svou klasiku a snažila se výměny rychle ukončovat (ale zároveň to nebyly rány jak od Sabalenky, která by jí tu ruku urvala). Bohužel to nedokázala využít, na big pointech to dnes prostě nezvládla. Stačí se podívat na statistiky brejkbolů smile
Reagovat
Serpens
Škoda, ale Maky se s těžkou úlohou úřadující vítězky Wimbledonu popasovala výborně, narozdíl od zástupu jejích předchůdkyň smile
Reagovat
GaelM
Jj, čtvrtfinále je bezesporu velký úspěch. Po zisku GS titulu už je celý zbytek sezóny nad plán, navíc.

Zároveň je to ale pořád škoda, protože kdy se jí zase nabídne možnost postoupit do SF GS, aniž by musela čelit hráčce z elitní 16 nasazených...
Reagovat
baba
Keys je Američanka, které to snad i přeji, takže ta prohra tolik nemrzí.I tak to byla skvělá jízda ....
Reagovat
Krisboy
Zazvonil zvonec a snům o českém finále je konec. Asi ji omezovala ta ruka, výsledek je dost jednoznačný.
Tak snad to dá aspoň ta Karolína. smile
Reagovat
frenkie57
První set opravdu byl jednoznačný, Maky nešlo nic a Madison všechno. Druhý set byl mnohem vyrovnanější, Markéta si byla schopná podržet podání. Utkání se rozhodlo v osmé hře, kde Maky nevyuzila ani jeden z pěti(!) BB, vzápětí přišla o servis a Keys už to dopodavala. Škoda no. Tak snad nám udělá radost ta Muška jedna zlatá. ????
Reagovat
Krisboy
Díky za report! smile
Mušce věřím. smile
Reagovat
frenkie57
Já také, má skvělou fazonu, hraje snad ještě o chloupek lépe, než v Paříži. Třetí ponocovani za sebou bude náročné, ale zápas si musím vychutnat v reálu. smile
Reagovat
rili
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist