Vondroušová po šesti letech zdolala Sabalenkovou a ve Stuttgartu si zahraje o finále

19. 4., 17:09
Aktuality 52
WTA STUTTGART - Markéta Vondroušová (24) po šesti letech a sérii čtyř porážek našla recept na Arynu Sabalenkovou (25). Na světovou dvojku si vyšlápla ve čtvrtfinále hvězdami nabitého antukového turnaje WTA 500 ve Stuttgartu, kde finalistku předchozích tří ročníků zdolala 3:6, 6:3, 7:5 a vzájemnou bilanci upravila na 3:4. V prvním semifinále od wimbledonského triumfu se utká překvapivě s Ukrajinkou Martou Kosťukovou (21), která uspěla v třísetové bitvě se světovou trojkou Coco Gauffovou (20) z USA. Druhé semifinále obstarají Iga Šwiateková (22) a Jelena Rybakinová (24).
Markéta Vondroušová (© Profimedia)

Vondroušová – Sabalenková 3:6, 6:3, 7:5

Markéta Vondroušová v březnu kvůli úmrtí milovaného dědečka odstoupila z turnaje v Indian Wells a vzdala se i starti na další tisícovce v Miami, po neplánované měsíční pauze ale měla více času nachystat se na antukovou část sezony a přípravu nyní zúročuje na halovém podniku WTA 500 ve Stuttgartu.

Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova na jihozápadě Německa po dvousetových výhrách nad Donnou Vekičovou a Anastasií Potapovovou zvládla navzdory prohrané úvodní sadě i souboj s favorizovanou Arynou Sabalenkovou. O rok starší Bělorusku přetlačila v duelu grandslamových šampionek po setech 3:6, 6:3, 7:5.

Obě tenistky měly v utkání problémy s udržením vlastního servisu. Zatímco ale Sabalenková využila jen šest z patnácti brejkbolů, Vondroušová soupeřce sebrala podání sedmkrát z osmi příležitostí. Běloruska jí k tomu pomohla i 48 nevynucenými chybami, z toho devíti dvojchybami.

"Byl to velmi náročný zápas. Aryna je strašně těžká soupeřka a je se jen snažila zůstat co nejdéle ve výměnách. A také být klidná i za nepříznivého stavu, to podle mě bylo klíčové," komentovala Vondroušová v zápasovém rozhovoru na kurtu.

Statistiky zápasu Markéta Vondroušová – Aryna SabalenkováStatistiky zápasu Markéta Vondroušová – Aryna Sabalenková (@ Livesport)

Úřadující wimbledonská šampionka Vondroušová porazila vítězku loňského Australian Open Sabalenkovou potřetí ze sedmi vzájemných duelů a poprvé po šňůře čtyř porážek během šesti let. Poprvé uspěla v roce 2017 v kvalifikaci halového turnaje ve švýcarském Bielu,  kde nakonec slavila první ze dvou triumfů, podruhé o rok později v Indian Wells.

Bilanci proti hráčkám TOP 10 Vondroušová upravila na 12:23. Pět z dvanácti výher slavila proti světové dvojce, což je stále její nejcennější skalp.

Tři soupeřky během jednoho turnaje Vondroušová porazila poprvé od loňského US Open a do semifinále postoupila poprvé od životního triumfu ve Wimbledonu.

Kosťuková – Gauffová 3:6, 6:4, 7:6

O celkově 7. finále si finalistka Roland Garros 2019 či majitelka stříbrné olympijské medaile z Tokia 2021 Vondroušová zahraje s Martou Kosťukovou. O tři roky mladší Ukrajince v jediném vzájemném duelu loni v Billie Jean King Cupu povolila pouhé tři gamy.

Jednadvacetiletá Kosťuková si ve večerním čtvrtfinále překvapivě vyšlápla na světovou trojku Coco Gauffovou, kterou udolala po využití až osmého mečbolu 3:6, 6:4, 7:6 a na třetí pokus si po další třísetové bitvě připsala její premiérový skalp. Po třech měsících jí oplatila čtvrtfinálovou porážku z Australian Open.

Ukrajinská tenistka přitom za stavu 3:6 a 2:4 bojovala přes shodu o servis a ve třetí sadě musela dvakrát dohánět manko brejku. Gauffová dokonce podávala na vítězství a třikrát ji od něj dělily jen dva míčky, roli favoritky ale nakonec nezvládla a antukové jaro zahájila neúspěchem.

Zato Kosťuková se raduje z celkově šestého skalpu hráčky TOP 10. Všechny zaznamenala v průběhu posledních 10 měsíců, předtím s členkami elitní desítky prohrála všech 14 duelů. Nyní navíc uspěla dvakrát během dvou dnů necelých 24 hodin poté, co ve čtvrtek těsně před půlnocí utekla z pěti mečbolů Číňance Qinwen Zheng.

Na antuce si zahraje druhé a dosud největší semifinále. Až do finále to dotáhla zatím jen loni v Austinu, kde slavila jediný triumf, a letos v San Diegu. V pondělí se poprvé posune do TOP 25.

Rybakinová – Paoliniová 6:3, 5:7, 6:3

Kazaška Jelena Rybakinová musela i ve druhém letošním zápase na antuce do tří setů. Po Veronice Kuděrmetovové si poradila i s další členkou druhé světové desítky Jasmine Paoliniovou z Itálie, přestože neudržela náskok setu a brejku a ve třetí sadě prohrávala 0:2.

Světová trojka Rybakinová po ztrátě prvních dvou gamů dostala zápas pod kontrolu a vedla 6:3 a 4:2. Jenže pak vypadla z rytmu, prohrála 7 z 8 následujících her a vítězku nedávné tisícovky v Dubaji zastavila až za stavu 0:2 v rozhodujícím dějství. Od té chvíle se znovu mohla spolehnout na své podání a do konce utkání už ztratila jen jeden game.

"Měla jsem šanci to ukončit ve druhém setu, ale ztratila jsem tam energii. Jsem šťastná, že jsem to nakonec dotáhla do vítězného konce, protože se na kurtu cítím čím dál lépe," komentovala čtyřiadvacetiletá Rybakinová, jež soupeřku přestřílela na vítězné údery 31:16, zároveň však udělala o 15 nevynucených chyb více (33:18).

Vítězka Wimbledonu 2022 tak zvládla jubilejní 10. třísetový zápas po sobě. Letos v něm neuspěla jen v lednu v Melbourne po nevyužití šesti mečbolů proti Anně Blinkovové. Naposledy se to povedlo před více než čtyřmi lety Japonce Naomi Ósakaové, která třetí set neprohrála dokonce dvanáctkrát po sobě.

Šwiateková – Raducanuová 7:6, 6:3

O již 5. finále v roce 2024 si čtvrtá tenistka žebříčku WTA Rybakinová zahraje s dvojnásobnou obhájkyní titulu a ve Stuttgartu stále neporaženou Polkou Igou Šwiatekovou, s níž ve vzájemné bilanci vede 3:2 a vyhrála i jediný souboj na antuce (Řím 2018). Naposledy s Polkou prohrála, v únoru ve finále tisícovky v Dauhá padla ve dvou setech.

Dvaadvacetiletá Šwiateková ve čtvrtfinále zdolala až po více než dvou hodinách boje 7:6, 6:3 Britku Emmu Raducanuovou a bilanci ve Stuttgartu zakulatila na 10:0.

Výsledky turnaje WTA 500 ve Stuttgartu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

52
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
lars
muze to nekdo "odemknout " ?
https://www.idnes.cz/sport/tenis/radek-stepanek-rozhovor-tenisovy-svaz-kaderka-djokovic-nadal.A240419_162632_tenis_ten?zdroj=sport_hp
Reagovat
NereknuHele
Tady máš socko'
https://www.idnes.cz/sport/tenis/radek-stepanek-rozhovor-tenisovy-svaz-kaderka-djokovic-nadal.A240419_162632_tenis_ten?h=155DD1669EBADB80DFF3FA4DD9835053
Reagovat
Mantra
zato ty musíš být boháč, když platíš idnes
Reagovat
com
ja to vidim tak, ze Vondrouska porazila svetovou dvojku, aby vypadla na hracce ze treti desitky
Reagovat
Mantra
přesně jak píšeš - tak to dnes bude - pro jednou souhlasím
Reagovat
horska.kraslice
Žebříček není odrazem aktuální formy. Maky i Marta vyhrály po boji, v obou případech to mohlo skončit i opačně.
Ohledně SF zápasu - logicky by se nabízelo, že to bude zase boj. Ale třeba bude všechno jinak? Uvidíme.
Reagovat
Mantra
a?
prostě prohraje, vždy (prakticky vždy) to tak je, po "senzaci!" přichází zakopnutí -
Reagovat
Mantra
ps - vidím to na 70minut, dva sety pro Martu - statistika nejde ojet
Reagovat
Mantra
Reagovat
Otmar
Tak Iga, Elena, Marta a Markéta....na pětistovku po čertech silná čtveřice a všechny si to dost těžko vybojovaly. Věřím, že se máme na co těšit!
Reagovat
tommr
první dvojice podle očekávání ale ta druhá je hodně překvapivá ...
Reagovat
Ronnyx
Tak jak toto chce zítra Marta zvládnout

Čtyři dny pro Martu
1. 3h 10min
2. 2h 42 minut
3. 2h 50minit
4. ?
Reagovat
Mony
jojo...uběhat
po zápase Marta brečela štěstím jako malé dítě, jakoby PORSCHE bylo větší lákadlo, než GS titul
Reagovat
frenkie57
Spíš byla štastná, že zdolala Top10 hráčku. Já jenom doufám, že se jí to zítra nepovede znovu.
Reagovat
tommr
fyzicky to Kostyuková určitě zvládne. Mohla by jí ale selhat hlava. Už dneska k tomu byla hodně blízko když proměnila až osmej mečbol ...
Reagovat
Ronnyx
Bylo tam však nějaké ošetřování ze strany Marty, ale jestli se nemýlím bylo to pouze ohledně puchýřů.
Reagovat
tommr
tak to mi ušlo protože jsem sledoval jen třetí set a v něm neměla Kostyuk žádný fyzický problémy ...
Reagovat
Sinuhet1
Jo to jsem si taky rikal ze to v hlave ty mecboly absolutne nedava
Reagovat
Petr_Fisk
Marta s Coco na tom kurtu klidně položí i život,
jen aby měly tu čest zahrát si semi proti Markétě...
Reagovat
horska.kraslice
Reagovat
Ronnyx
Kostyuk - Gauff
V třetím setu mě překvapuje skvělá hra od Kostyuk, ale pěkný tenis co se týče třetího setu od obou.

Pro Markétu by postup Kostyuk byl zřejmě výhodnější aspoň co se týče stráveného času na kurtě.
Reagovat
Sinuhet1
Semifinale nema Marketa zas tak spatny, netvrdim ze lehky, ale zvladnout by se dalo
Reagovat
hanz
No nevím, Korýsek je pohyblivější a tolik nekazí.. a navíc na Vondroušovou umí...
Reagovat
Petr_Fisk
Teď se jí ta pohyblivost bude hodit při cestě na letiště.
Reagovat
Sinuhet1
Korysek tam nebude
Reagovat
hanz
Čokoška vykapala? No, tak to bych neřekl, musela hrát pod psa...
Reagovat
tommr
jak Gauff tak Kostyuk hrály velmi dobře ...
Reagovat
hanz
Emýsek se včera vyřádil a dnes udělal pápá lálá
Reagovat
horska.kraslice
Zkoukla jsem jen HL a tam dávají téměř jen přestřelky. Ale zaujal mne rozdíl proměněných BB. Markéta jich odvrátila spoustu. Hlava a nervy jí zase pracují, to je dobře.
Reagovat
EllNino
Jj Dubaj byl jen ojedinely ulet
Reagovat
hanz
To se Klystýrová vytáhla a Vondroušová odchodila...
Reagovat
misa
Markéta má velký talent - předvádí kreativní tenis, při hře přemýšlí a její forhend je na antuku jako dělaný. Pokud bude zdravá, může se delší dobu držet ve špičce.
Reagovat
EllNino
ano, a myslím, že má radši "přírodní povrchy" než beton, a hlavně ta konkurence na té antuce a trávě není tak velká, málokdo na nich umí hrát ... na betonu skoro každý
Reagovat
Sinuhet1
O Markete jako o velkem talentu mluvili uz kdyz byla dite, pak jsou tu hracky jako Martincova ktere si jakykoli posun museli doslova vydrit
Reagovat
dadaft
Reagovat
Otmar
Markéta dobře, moc dobře! Byla dnes lepší hráčkou a troufám si tvrdit, že Lenka měla kliku jak od stodoly, mohlo to pro ni skončit dříve a hůř. Pro Markétu jednoznačně uznání a dík!
Reagovat
Liverpool22
Vypadá to, že Markéta chytá formu což je dobře - bude RG + OH.....
Reagovat
Yonaash
Hele, klid. Znáš ji, tak se může zranit úplně kdykoli
Reagovat
Liverpool22
Markétě velká gratulace Arynu trpělivou hrou rozleptala a donutila k chybám. Jeden z klíčových faktorů určitě bylo, že se hrálo na antuce což hrálo do karet spíše naší Maky.
Celkově bych ocenil, že naše holky se nebojí velkých jmen a jdou si to rozdat např. i s Igou či Arynou. Konkrétně Linda + Bára jsou schopné porazit Igu a Muška + Maky mají zase hru na Arynu. Takže tohle je velké plus pro naše holky.
Reagovat
Honza-K
Reagovat
Honza-K
Yelká gratulace Markétě
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
vavrinec
Tak to vidíte, a pak že nerostou !!!
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Sinuhet1
skoda ze to je jen blba petistovka, na to jak hraje dobre a jake jsou na turnaji souperky
Reagovat
tommr
Stuttgart je prestižní turnaj i když je to jen pětistovka ...
Reagovat
Sinuhet1
to jo, ale tisicovka je tisicovka
Reagovat
aape
na všem se dá najít něco špatně, když se jeden snaží
Reagovat
horska.kraslice
No jo, body sice nic moc, ale každoročně super konfrontace s těmi nejlepšími, pro povzbuzení sebevědomí.
Reagovat
tommr
i bodově si Markéta polepší. Za semifinále získá 195 bodů a v žebříčku se posune na 7.místo před Qinwen Zheng ...
A pokud by se jí podařilo postoupit do finále tak se dostane i před Sakkari na 6.místo ...
Reagovat
EllNino
Markéta

Předvedla výborný výkon od 2. setu a po zásluze zvítězila :) Antuka myslím v posledních letech u ní celkem za očekáváním, takže letos by to chtělo napravit :)

V semifinále Gauff/Kostyuk, upřímně víc favorizuji Ukrajinku, CoCo nehrála nic extra v 2. kole proti Vickery

Je dobře, že je alespoň jedna z trojice Vondroušová, Muchová, Krejčíková schopná momentálně konkurovat nejlepším
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist