Vondroušová prohrála semifinále s Kosťukovou, Rybakinová ve Stuttgartu zastavila Šwiatekovou

20. 4., 18:54
Aktuality 29
WTA STUTTGART - Markéta Vondroušová (24) na antukovém turnaji WTA 500 ve Stuttgartu na skalp Aryny Sabalenkové nenavázala a čekání na první finále od wimbledonského triumfu neukončila. V boji o něj česká tenistka podlehla 6:7, 2:6 Martě Kosťukové (21), byť v prvním setu smazala manko 1:5 a 15:40. Ukrajinka si o nejcennější trofej zahraje s Kazaškou Jelenou Rybakinovou (24), která po třísetovém boji vyřadila světovou jedničku a vítězku posledních dvou ročníků Igu Šwiatekovou (22).
Markéta Vondroušová (© Profimedia)

Kosťuková – Vondroušová 7:6, 6:2

Markéta Vondroušová v březnu kvůli úmrtí milovaného dědečka odstoupila z turnaje v Indian Wells a vzdala se i startu na další tisícovce v Miami, po neplánované měsíční pauze ale měla více času nachystat se na antukovou část sezony a přípravu zúročila hned na halovém podniku WTA 500 ve Stuttgartu.

Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova na jihozápadě Německa vyřadila Donnu Vekičovou, Anastasii Potapovovou i světovou dvojku Arynu Sabalenkovou, poprvé od loňského US Open porazila tři soupeřky během jednoho turnaje a poprvé od životního triumfu ve Wimbledonu postoupila do semifinále.

Stejně dlouhé čekání na finále ale ukončit nedokázala. V boji o něj nenašla recept na Martu Kosťukovou, která zvítězila 7:6, 6:2 a o tři roky starší Češce oplatila debakl z loňského Billie Jean King Cupu.

Vondroušová začala mizerně a po necelé půl hodině prohrávala 1:5 a 15:40. V tu chvíli začala hrát více na riziko, po odvrácení celkem tří setbolů se vrátila do hry a i díky šňůře devíti vyhraných míčků vyrovnala na 5:5. Jenže v tie-breaku ztratila šest bodů po sobě a obrat nedotáhla.

Ve druhé sadě se k otočce ze stavu 1:5 pouze nadechla. Brejkboly na 3:5 nevyužila a po hodině a 35 minutách musela soupeřce pogratulovat.

Statistiky zápasu Marta Kosťuková – Markéta VondroušováStatistiky zápasu Marta Kosťuková – Markéta Vondroušová (@ Livesport)

Finalistka Roland Garros 2019 či majitelka stříbrné olympijské medaile z Tokia 2021 Vondroušová marně usilovala o své celkově 7. finále. V nich má bilanci 2:4, kromě loňského Wimbledonu získala titul ještě před sedmi lety v hale ve švýcarském Bielu.

Kosťuková se raduje z celkově sedmého skalpu hráčky TOP 10. Všechny zaznamenala v průběhu posledních 10 měsíců, předtím s členkami elitní desítky prohrála všech 14 duelů.

Nyní navíc uspěla potřetí během tří dnů. Wimbledonskou šampionku Vondroušovou porazila poté, co utekla z pěti mečbolů světové sedmičce a finalistce Australian Open Qinwen Zheng z Číny a udolala světovou trojku a vítězku US Open Coco Gauffovou z USA.

Do finále jednadvacetiletá Ukrajinka postoupila potřetí v kariéře, poprvé na podniku kategorie WTA 500 a poprvé na antuce. Loni v Austinu slavila dosud jediný titul, letos v San Diegu na triumf nedosáhla. Ve světovém žebříčku si čtvrtfinalistka lednového Australian Open zajistila posun na 21. místo, čímž o pět příček vylepší své maximum.

Šwiateková – Rybakinová 3:6, 6:4, 3:6

O druhou a nejcennější trofej si Kosťuková zahraje s Jelenou Rybakinovou (H2H 1:1), s níž loni odehrála dva souboje na tvrdém povrchu a obě tenistky si připsaly po jedné výhře.

Čtyřiadvacetiletá Kazaška Rybakinová musela i ve třetím letošním zápase na antuce do tří setů. Po Veronice Kuděrmetovové a Jasmine Paoliniové našla recept i na Igu Šwiatekovou, která ve Stuttgartu prohrála po sérii 10 výher a neobhájí tituly z předchozích dvou ročníků.

Světová čtyřka Rybakinová v úvodu za stavu 0:2 odvrátila dva brejkboly a ziskem pěti her v řadě se dostala do hry. Nakonec i díky odvrácení 13 z 15 brejkbolů a téměř třech hodinách boje zvítězila 6:3, 4:6, 6:3 a vzájemnou bilanci upravila na 4:2. O dva roky mladší Polce oplatila dva měsíce starou porážku z finále v Dauhá a vyhrála i druhé střetnutí na antuce.

Kazašská tenistka zvládla již 11. třísetový zápas po sobě. Letos v něm neuspěla jen v lednu v Melbourne po nevyužití šesti mečbolů proti Anně Blinkovové. Naposledy se to povedlo před více než čtyřmi lety Japonce Naomi Ósakaové, která třetí set neprohrála dokonce dvanáctkrát po sobě.

Vítězka Wimbledonu 2022 postoupila do celkově 19. finále, z toho již popáté v tomto roce. Bilanci v nich má 7:11. Pokud naváže na triumfy z Brisbane a Abú Zabí, vyhraje poprvé v kariéře tři turnaje během jedné sezony.

Výsledky turnaje WTA 500 ve Stuttgartu


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Blondie
Caspere, pooooojď! :42:
Reagovat
Liverpool22
RYBKA
super výkon a hlavně na servisu dnes excelovala.
Reagovat
frenkie57
Rybka tam musela fotografům poskakovat jak puberťačka. Trapný.
Reagovat
Liverpool22
Tyhle závěrečné ceremoniály jsou někdy fakt "zábavné" jak tam holky nutí se různě fotit viz. Linec, kdy tam Penko musela "blbnout" s trofejí snad 15minut. Tady to bylo alespoň krátké
Reagovat
misa
Rybka si moc nezajezdí, protože nemá řidičák
Reagovat
Liverpool22
Vukov jí naučí řídit
Reagovat
hanz
Vy bulvárové z Plesku...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nebo jezdit?
Reagovat
com
to byla od Rybakiny teda rychlovka
Reagovat
Liverpool22
bylo to na jednu bránu
Reagovat
Otmar
V Dostihovém denníku by bylo uvedeno: "Favorit vyhrál o tři délky - lehce". Dalo se to čekat a tenis to nebyl bůhvíjaký. To nejlepší jsme viděli kolo dvě zpátky.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
frenkie57
Ta Marta se tváří, že se co nevidět na tom kurtu rozbrečí.
Reagovat
Liverpool22
Jo - Martička má slzy na krajíčku - je nervní. Rybka zvládla za 3:2 krizovou situaci na servisu a Martu snad už zlomila - vedeme 5:2
Reagovat
frenkie57
Marta byla pro Rybku jenom taková přesnídávka, žádný hlavní chod. Ještě kdyby méně chybovala a měla větší přehled na kurtu, tak by možná Rybce zavařila, ale takto to bylo jednoznačné, možná až malinko nudné.
Reagovat
Liverpool22
Souhlas. Předčasné finále bylo Rybka s Igou. Dnes byl hlavní rozdíl v servisu. Martě se vůbec nedařilo zatímco Rybka měla dnes svůj den
Reagovat
frenkie57
To ano, 3DF v jednom gemu je tristní záležitost a to nejenom ve finále.
Reagovat
bardunek666
Finále ve Stuttgartu nesympatická Ukrajinka a velenudná Rybakina
Reagovat
misa
hezké Slovanky
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Sinuhet1
Jak tu nekdo psal, obcas Marketa pusobi dojmem ze ji to nebavi, ale ja ji nezatracuju
Reagovat
Fransoas
Markéta Vondroušová možná podcenila Ukrajinku. Ostatně těsná výhra Ukrajinky nad americkou hvězdou ji natolik povzbudila že hrála o všechno. Předvedla nátlakový tenis a ten Markétě nesedí. Navíc v některých úderech pohybově Markéta nestačila. Musí se ovšem sportovně pogratulovat Kosťjuk - hrála famózně. Jsem zvědav na finále - mohla
by klidně i překvapit.
Reagovat
Otmar
Docela výbuch, bych řekl. Jak jsem včera Markétu chválil, tak dnes není za co. Vím, že ženské mohou hrát každý den jinak a to bez udání důvodů, možná v hotelu nejel výtah, nevím. Dneska prostě špaténka!! Na druhou stranu uznejme, že Marta hrála velmi dobře, lifty Markéty likvidovala celkem spolehlivě a byla o kus lepší. Pokud tenis Markéty otravuje soupeřky, tak mě to baví., pokud otravuje mně, beru to jako újmu, asi jsem divnej! Zato první SF bylo znamenité, takový tenis neomrzí!
Reagovat
victim
Tak to nás je divnejch víc.Markéta má ten "dar" že dokáže u té prohry i naštvat.
Reagovat
paddy
trefils to přesně, byl to ten výtah smile smile
Reagovat
tommr
Markéta jako jasná favoritka zcela selhala ...
Dnešní zápas jen potvrdil to co se už dávno ví : Markéta nemá hlavu na to aby vyhrávala tituly. Jednou měla štěstí že ve finále narazila na ještě větší tragédku než je ona sama ale to se už nikdy opakovat nebude ...
Reagovat
hanz
Naprostý souhlas.
Reagovat
com
konzistentni hracka splnila SF, na vic nema
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist