Vyhrát 20 grandslamů? V mých silách to je, říká Federer

12. 8. 2010, 22:10
Aktuality 21
Roger Federer by rád vyhrál aspoň dvacet grandslamových titulů, než jednou ukončí kariéru. Vítěz šestnácti turnajů takzvané velké čtyřky to řekl pro BBC Radio 5.
Profily hráčů
Roger Federer

"Myslím, že je to v mých silách, když jsem dokázal třikrát za sebou vyhrát po třech grandslamech za rok a několikrát po dvou. Hraju jen šestnáct až dvacet turnajů za rok, takže jsem stále nažhavený vyhrávat," řekl devětadvacetiletý otec ročních dvojčat. 

Naposledy vyhrál v lednu Australian Open, ale na French Open i ve Wimbledonu, kde ho porazil Tomáš Berdych, skončil ve čtvrtfinále. Kvůli tomu klesl poprvé od listopadu 2003 na třetí místo světa.

Už nyní dělá šestnáct grandslamových vavřínů z Federera nejlepšího hráče. Švýcar loni titulem na trávě ve Wimbledonu překonal Američana Peta Samprase, který za své kariéry vyhrál čtrnáct grandslamů. Navíc Federer jako šestý hráč dokázal vyhrát všechny čtyři turnaje.

"Věřím, že mám na grandslamových turnajích velký potenciál, ale na druhou stranu je třeba říci, že grandslamy nejsou vše," řekl. "Třeba i Toronto nebo Cincinnati jsou důležité. Hlavní je, že mám stále chuť hrát a když vyhraji nějaký ten grandslam, tak budu rád," dodal.

Před návratem na kurty po Wimbledonu tvrdil Federerův kondiční trenér, že jeho svěřenec je fit jako v juniorech. Hráč ale potvrdil, že léta jsou přeci jen už znát. "Je něco jiného být mladíkem a mít třeba osmadvacet. Znám své tělo nejlépe a vím, že s věkem mi trvá déle, než svaly zregenerují, ale dá se únavě předcházet. Mám v těle možná tisíc zápasů a člověk o sebe musí pečovat," uvedl.

Sedmnáctý grandslamový titul bude mít Federer šanci získat třeba už za nedlouho v New Yorku, kde 30. srpna začne americké US Open.

Luboš Zabloudil, ČTK

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
nando
Netvrdím, že už nevyhraje ani jeden, ale rozhodně nevěřím tomu, že vyhraje letošní US Open, to skoro určitě ne, a stejně tak nevěřím, že vyhraje ještě 4x GS. RF už nemá tu svojí neporazitelnou auru, což byla možná jeho největší zbraň.
Reagovat
smazaný uživatel
US OPEN 2010=Nalbandian vítěz
Reagovat
smazaný uživatel
Chce vyhravat,je videt, ze ma motivaci:), to je dobry znameni. Drzime palecky
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak, souhlas. A dneska už konečně poraž Berďu! :-)
Reagovat
steve79
Já bych mu to přál. Když to má takhle rozdělané a překonal rekord, tak by bylo dobré kdyby tu latku posunul ještě dál. Já tipuji, že zítra porazí Berdycha dva jedna na sety.
Reagovat
smazaný uživatel
Bohužel není jediný, co chce vyhrávat. A na jiných to jde více vidět než na něm. Vážně to bude mít moc těžké.
Reagovat
a.magerova
Správné myšlení Rogere, žádná skromnost: 20 GS a zlatá z OH ... mám stejný názor, i když já Tvé tělo tak dobře jako Ty bohužel neznám:-))
Reagovat
Teo
To jsou prognózy! Vůbec nechápu, jak tady někdo může mluvit o nějaké nastupující generaci elitních tenistů, kteří budou příští rok vládnout nebo co. Je to nesmysl, který rozhodně nemůže být podložený současnými výkony pánů Murray, Djokovic nebo Berdych. Současný tenis je stále o Nadalovi a Federerovi, protože nikdo jiný letos žádný grandslam nevyhrál, že?! Jistěže se to může brzy změnit, ale prognóza je takový, že nejblíže k tomu mají právě ti dva výše zmínění.
Reagovat
smazaný uživatel
Mám stejný názor.Ale tyhle prognozy tady jsou pravidelně.Nejvíc ze všeho se mi líbí ty řeči o tom, jak na tom bude Federer, když nevyhraje US Open.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejvíce talentu dostal Nalbandian..pravda nikdy moc netrénoval a často byl zraněný,ale věřím že jestli mu ted dva roky vydrží zdraví a bude na sobe makat jako nyní tak strčí Nadala i Federera do kapsy a nejake GS vyhraje taky.
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli je současný tenis, ale opravdu současný o Federerovi, tak opravdu nevím. Možná tak Australian Open byl o něm a to byl povedený začátek sezony, teď žádné úspěchy nemá a spíš je prognóza, že bude mít a zase vyhraje grandslamy. Tohle je prognóza. Jinak Djokovič s Murraym si vybrali špatné období možná podobně jako Roger, ale narozdíl od něj mají to co on nemá-čas. Tohle období zmíněných je opravdu nešťastné, nyní vše hraje s Federererm, nestoprocentní konkurence a přesto nic nezískal velkého krom AO. ;) Tenis už zdaleka není jen o Federerovi, s Rafou souhlasím, ale do konečných bojů zasahuje už více tenistů a pokud si to nepřiznáš, tak nevím. A v příští sezoně nelze donekonečna počítat s tím že Djokovič a Murray budou tápat. Roger bude rád, když získá dva grandslamy, možná tři.
Reagovat
nando
Napsat, že dnešní tenis je o RF a Rafovi, to nedává žádný smysl. Vždyt RF na posledních dvou GS vypadl ve 1/4, turnaj vyhrál naposled v lednu, tak jak může být tenis o něm ??? Dneska je tenis o Rafovi, pak dlouho nic a pak jsou další, momentálně Djoker, Tom, Soda a RF. Chce to trochu objektivity, RF není v současnosti lepší než Berďa nebo Novak.
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak, souhlasím. Roger vyhrál AO a hned je současný tenis o něm. Pak ale asi někdo změnil význam slova současný. Tomáš i Robin ho porazili, nemusel ani Rafael, to taky o něčem svědčí a o nastupující generaci jsem nepsal, ta generace tu je, jen z nejrůznějších důvodů nehraje či nemá formu. To nebude trvat věčně a pak Roger bude muset najít ztracenou auru. =D Anebo nějak zázračně vytunit tělo.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsou to opravdu silna slova. Ale to k Rogerovi patri.Nezacne proste mluvit porazenecky,ale bude to opravdu stale tezsi a tezsi,I kdyz uz nema takovy punc neporazitelnosti,stale vice hracu po jeho tenisovem skalpu touzi a stale vice uspesneji.Urcite mu vice vyhovuji delkou grandslamy,ale jak jeste dlouho. Ja bych mu prala jeste tu olympiadu, at ty sve triumfy zkompletuje. Ale to je jeste hodne daleko.
Reagovat
smazaný uživatel
To je docela odvážné tvrzení získat 20 grandslamů. Ještě odvážnější je srovnávat to s dobami, co vyhrál třikrát za sebou po třech GS. Je rozdíl Roger předtím a Roger nyní, navíc přichází další vlna tenistů, kteří se tlačí nahoru žebříčkem na úkor světové elity, která z větší části je uspána nestabilními výkony (Murray, Nole, Verdasco, Kolja, Roddick). Roger klidně vyhrát US Open může, i když pro mě je největší favorit Rafa stále, i když se mu ve Flushing Meadows pravidelně nedaří, což se nedá říci o Rogerovi, jehož je to společně s Wimbledonem nejlepší podnik.

Roger by měl využít herní nestability betonové elity, jelikož příští sezonu lze čekat větší vyrovnanost výkonů i naprosté elity a to jeho šance klesnou. Čili 17. grandslam jo, ale 20 si myslím nezíská, to by musel hrát na vrcholu ještě tak tři sezony a i tak by ho dost hráčů mohlo teoreticky porazit, navíc při pohodě Rafy je obtížné získat jakýkoliv grandslam. A není zde jen Rafa, prokázal i Tomáš či Robin že na něj na GS stačí. JMDP, Tsonga, Verdasco, Kolja budou v příští sezoně nebezpeční... no good luck, Roger, sebevědomí Ti nechybí.
Reagovat
smazaný uživatel
Ak nevyhra teraz Us open tak uz tazko co i len 1 GS ak ale vyhra US open tak sa moze psychicky pozviechat a mohol by dat aj AO a Wimbledon a dalsi Us open co je 20:D. Cely tento rok top hraci nic nehraju cize sanca tu je Davydenko bol dlho aout, Del potro stale zraneny, Nadal na betone urcite neni lepsi ako Roger, Berdych ukazal ze je dobry ale ktovie v akej forme bude v NY a dalsi hraci ako Murray, Soderling, Djokovic nie su stabilny cely rok podobne ako Roger- Roddick ten podla vyjadreni jeho to zabali ak prehra este jeden zapas:D nie je tu taka konkurencia - aby Roger nemohhol vyhrat Us open aj ked nebude hrat daco extra ale musi zahrat aspon svoj standard
Reagovat
smazaný uživatel
Kdepak, klidně si dovedu představit, že Rožér na USO nedojde moc daleko a přesto vyhraje Wimbledon 2011 nebo 2012. Tráva a hra na 3 sety mu vyhovují. Tak velký šampion jako on nezačne najednou všude prohrávat.
Podívejte se na ostatní tenisty ze špičky, kromě Nadala na grandslamech vždycky všichni vyhoří jak papír. Loňský vítěz USO byl zázrak, už jsem tehdy v noci vůbec nevěřil. Nebýt toho obratu, měl Rožér za rok 2009 fantastickou bilanci 3 GS tituly a jedna finálová prohra.
Reagovat
smazaný uživatel
V silách určitě, ale v psychice už bohužel ne... ale přál bych si, aby přidal do své sbírky ještě alespoň dva grandslamy:)
Reagovat
smazaný uživatel
Asi tak.. myslím si že Roger už nevyhraje ani jeden, nyní má poslední šanci zazýřit na USOpen jinak si myslím, že už to bude všechno v režii Rafaela Nadala, kterej jeho rekord pokud bude držet zdraví překoná.. sem tam se najde i jiný vítěz doufám třeba takovej Del Potro nebo Djoker a i možná Berdych.
Reagovat
smazaný uživatel
Rogere ty už nevyhraješ ani jeden!!! Doufám:-D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist